Новини
Останні статті і огляди
[HELP] Оренда накопичувачів 30ТБ для переносу даних
-
alexeygalas
Member
Дано: NAS сервер з рейд масивом типу ZFS Zpool Z1 5 дисків по 10ТБ
Задача: Замінити ZFS на SnapRAID ETX4 без втрати даних. На дисках написано 27ТБ даних.
Чи існує в Україні фірма/особа, яка би дала в оренду накопичувачі на 1 тиждень для переносу як проміжний накопичувач?
Задача: Замінити ZFS на SnapRAID ETX4 без втрати даних. На дисках написано 27ТБ даних.
Чи існує в Україні фірма/особа, яка би дала в оренду накопичувачі на 1 тиждень для переносу як проміжний накопичувач?
-
Rex
Member
Просто думки в голос. А куди воно у вас бекапиться? Я припускаю, що нікуди. Відповідь: "Так там же відмовостійкий Рейд5" не канає, бо по-перше - рейд не відміняє бекап, по друге, рейд5 не допоможе у випадку одночасного виходу з ладу більше 1 диска, по-третє - зберігати такий об'єм даних (напевно важливих, так?) локально - погана ідея, бо сховище може бути пошкоджено фізично - від стрибка напруги в мережі до приліту какети, по-четверте - вірусам шифрувальникам (або помилкам юзерів) начхати на той Рейд5. Тому тут треба не в оренду для переносу даних, а подумати про постійне резервне сховище для даних
-
alexeygalas
Member
Rex
Там фільми і серіали. Тож все вами перераховане не застосовується до цього. Просто не хочу наново викачувати. Ну і деяких роздач вже не існує. А деякі дуже рідкісні і качати їх буде надто довго, поки хтось прийде. Від стрибків напруги рятує ups. Якщо все пропаде - не кінець світу.
Там фільми і серіали. Тож все вами перераховане не застосовується до цього. Просто не хочу наново викачувати. Ну і деяких роздач вже не існує. А деякі дуже рідкісні і качати їх буде надто довго, поки хтось прийде. Від стрибків напруги рятує ups. Якщо все пропаде - не кінець світу.
-
alexeygalas
Member
А я і не казав що це панацеяRex: ↑ 20.08.2026 12:33Відповідь: "Так там же відмовостійкий Рейд5" не канає, бо по-перше
Тому так - це думки в голос але не дотичні до мого кейзу. Мені потрібно перейти з повільного zfs на прямий ext4, бо при рілтайм ремуксі у jellyfin є фрізи через zfs. Деякий час мирився із цим. Набридло. Коли запускав чистий масив - не покурив інет на тему, що краще обрати для медіа сховища. От тепер жалію, що не обрав snapraid+mergerfs на ext4 дисках
Востаннє редагувалось 20.08.2026 22:28 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
-
KimRomik
Member
я в свій час хотів зберігати фільми і серіали, потім зрозумів що для цього є інтернет і скачати можна завжди, тому видалив їхalexeygalas: ↑ 20.08.2026 22:23Там фільми і серіали.
звичайно я не закликаю вас робити те саме, але який сенс в їх зберіганні, ну крім випадку якщо воно приносить який ніякий прибуток?
-
alexeygalas
Member
Ну викачувати фільм з улюбленої колекції, який раптом захотілось передивитись, розміром від 60-180гб - довго. Ну і просто не завжди він може бути в доступі. А так моя улюблена колекція під рукою 24/7 і до того ж доступна з будь-якої точки світу для мене онлайн з перекодуванням на льоту під будь-яку швидкість інетуKimRomik: ↑ 20.08.2026 22:26який сенс в їх зберіганні, ну крім випадку якщо воно приносить який ніякий прибуток?
-
Rex
Member
alexeygalas
Все зрозуміло. Сценарій має право на існування. Нажаль не можу допомогти з дисками. Успіхів у пошуку.
Все зрозуміло. Сценарій має право на існування. Нажаль не можу допомогти з дисками. Успіхів у пошуку.
-
l-m
Member
Для цього 30+ років тому винайшли XFSalexeygalas: ↑ 20.08.2026 22:24Коли запускав чистий масив - не покурив інет на тему, що краще обрати для медіа сховища.
-
alexeygalas
Member
XFS це файлова система. рейдити її доведеться повільним MD або LVM, які ще гірші за ZFS.l-m: ↑ 20.08.2026 23:09Для цього 30+ років тому винайшли XFS
Пряме читання без рілтайм калькуляцій завжди буде швидше. А в порівняні з ext4 - xfs не дасть ніяких переваг абсолютно.
-
S0N1C
Member
ну або когось в місті шукати, шоб брати і здавати диски з рук в руки, бо пошта зараз може або коцнути або згоріти 
-
alexeygalas
Member
S0N1C
Думав за клауд. Але якщо я почну через оптику 24/7 валити на всі 500 Mbps вперед. А потім назад - провайдер заблокує доступ і буде розбиратись, шо там тємки-схємки
Але бачу, що фіг я що знайду. І доведеться щось дуже рідкісне, що не сідується вже злити (маю великий 8ТБ диск в USB кишені). А все інше просто видаляти і перекачувати наново
З того що є в оголошеннях є 20ТБ
https://patriot.ua/shop/videocontrol/re ... raid-20tb/
https://top-device.com.ua/ua/p120137645 ... stkij.html
Думав за клауд. Але якщо я почну через оптику 24/7 валити на всі 500 Mbps вперед. А потім назад - провайдер заблокує доступ і буде розбиратись, шо там тємки-схємки
Але бачу, що фіг я що знайду. І доведеться щось дуже рідкісне, що не сідується вже злити (маю великий 8ТБ диск в USB кишені). А все інше просто видаляти і перекачувати наново
З того що є в оголошеннях є 20ТБ
https://patriot.ua/shop/videocontrol/re ... raid-20tb/
https://top-device.com.ua/ua/p120137645 ... stkij.html
-
S0N1C
Member
Я думаю шо провайдеру пофіг
-
Shpoker
Member
27+27 тб в месяц домашнему тарифу? нет, не пофиг (на правах провайдера)
-
S0N1C
Member
-
S0N1C
Member
до того ж якщо є диск на 8ТБ , то це десь 20 + 20 за місяць - це взагалі ніщо імхо
можна вилити залити за пару тижднів з 500 мег інтернетом
можна вилити залити за пару тижднів з 500 мег інтернетом
-
l-m
Member
Цікаво чому для ext4 - snapraid+mergerfs, а для xfs - MD або LVM?alexeygalas: ↑ 21.08.2026 12:33XFS це файлова система. рейдити її доведеться повільним MD або LVM, які ще гірші за ZFS.l-m: ↑ 20.08.2026 23:09Для цього 30+ років тому винайшли XFS
Пряме читання без рілтайм калькуляцій завжди буде швидше. А в порівняні з ext4 - xfs не дасть ніяких переваг абсолютно.
Але якщо "ніяких переваг абсолютно", то очевидно що покурив інет на тему так само добре як минулого разу)
-
alexeygalas
Member
l-m: ↑ 21.08.2026 18:16Але якщо "ніяких переваг абсолютно", то очевидно що покурив інет на тему так само добре як минулого разу)
Де перевага?Recommended Combination
Data Drives: Use ext4 (if under 16 TB) or XFS (if 18 TB+).
Parity Drive: Use XFS since the parity file matches your largest data drive and can easily exceed 16 TB on modern hardware. mergerfs: Pools your ext4 and XFS drives seamlessly without caring which file system sits underneath.
-
alexeygalas
Member
XFS себе показує на файлах гігантських розмірів. 200гб файл - це не великий файл навіть по мірках ext4. Тому переваги на 10тб дисках над ext4 ніякої. То який сенс?
-
alexeygalas
Member
Поскидав частину на 8ТБ, заповнив файл із зписком файлів відвовідними лінками на роздачі і перетер. Решту завантажу знову.
Закриваю топік
Закриваю топік