CnC_General: ↑
29.08.2026 21:37Починаючи з серії ГТХ780 впроваджуються нові "технології" які отиквлюють та роблять менш продуктивними попередні версії відеокарт.

А можна подумати до GTX 780 не виходили постійно нові технології, які отиквлювали та робили менш продуктивними попередні версії відеокарт? Ще з початку 2000-их років відбувалося таке ж саме, причому набагато швидше за мірками часу, а раніше у мене просто компа не було, тож не надто у курсі. Просто з виходом Phisics ці нові, як ви кажете технології в лапках, стали більш опціональними і не такими мастхев. Тому людина навпаки має вибір чи бігти за новою дорогою відяхою вмикати їх, чи заощаджувати, аж поки через кілька років ці технології не стануть всепроникними (чи навпаки здуються). Прогрес дуже сильно просунувся уперед, тому тепер нові технології вже не так важливі, як 15-20 років назад, й без них також отримуємо досить достойний візуал. То це ж чудово, що ми вже досягли таких висот, що тепер наступні покращення вже не так важливі. Навпаки зараз можна подовгу сидіти на дупі рівно на старих версіях відеокарт. І так все більше буде в майбутньому бо прогрес сповільнюється в силу обмеженості технології кремнію та в силу того, що основні винаходи вже давно віднайшли.
Натомість якщо нові технології щось реально покращують, то чому б не почати їх використовувати, якщо фінанси дозволяють.
Щодо DLSS 5, то я сприймаю це як великий якісний стрибок угору, на відміну від сумнівних трасування променів/шляху. Ми нарешті отримуємо щось типу фотореалістичних елементів зображення, хай і не всього зображення цілком, що може викликати ефект "зловісної долини". Але мені особисто чхати на ефект зловісної долини, якщо одні елементи зображення переважають за якістю інші, то це все одно прогрес і краще, ніж коли всі однаково меншої якості. Багато хто зі мною не погодиться, бо вважає, що головне цілісність/рівномірність сприйняття картинки й стилю. Але потрібно давати шанс на покращення, а там поступово виправлятимуться помилки і елементи, що не витягують за якістю, трохи підтягнуть.
А ще DLSS 5 може зробити не настільки вже й потрібним трасування шляху/променів, бо попутно сама штучно покращуватиме освітлення без реального розрахунку. Що вже дасть економію в ресурсах.
Пройшов і вже ніколи не повернеться, бо ми досягаємо меж технології кремнію. Хіба що перескочать з кремнію на якусь нову принципово іншу технологію.
Я в 2008 купив відеокарту Radeon HD 3870 500 Мб десь точно менше 1000 грн. чи 200 доларів. А монітор у мене був 1280x1024. Зате я потім не півроку, а кілька років вільно міг скачати будь-яку гру, виставити в ній усі налаштування на максимум і все чудово йшло. Й ще більше просидів би за нею, але вона почала подихати і відмовлялася працювати з 3D-іграми, окрім спрайтової Knights of Honor та й то з артефактами. Потім у 2013 купив HD 7750 1 Гб і її теж перший час вистачало абсолютно на все, навіть на Full HD.
Ну а так варто порівняти вагу, розміри, споживання електроенергії відеокарт тоді й зараз, ну і трохи інфляцію врахувати. Тож якщо збільшити ціну пропорційно вазі та інфляції...
Ну а так сучасні 4K та 8K то дофіга, особливо враховуючи, що технології кремнію досягають межі. Але якщо взяти ігри десятирічної давнини, то вони у 4K та 8K на сучасному залізі літають, хоча якість зображення вже тоді була на висоті й мало відрізнялася від сучасності. Було б доволі непогано, якби сучасні ігри робили за забутими технологіями предків і вони б нині літали у 4K та 8K, замість того, щоб ледве йти на 1080p з апскейлом. Звісно я трохи перебільшую, але суть ви зрозумієте.
На сучасному мідлі у 1080p теж усе літатиме, а трасування променів та шляху не так вже й обов'язкові, тим більше на максимум інтенсивності. Досі більшість ігор тестують спочатку просто на ультрах без променів і лише потім в окремому розділі тесту з використанням технологій трасування і при потребі апскейлу на пресеті Quality.
Навіщо у час своєї актуальності була необхідна топова GTX 780 для звичайного 1080p?
Актуальність поступово збільшується. Але от наприклад у моєму жанрі/жанрах, який ви судячи з ніку теж ціните, цього трасування ще майже досі по факту нема, незважаючи, що минуло 8 років. На жаль нейрорендер зустрів неймовірну хвилю хейту.

Але завдяки таким новинам, як оці про експерименти ентузіастів з DLSS 5 та про те, як інші люди теж цікавляться й експериментують, дуже сподіваюся, що DLSS 5 усе ж займе достойну нішу в екосистемі.
Можливо на фоні відторгнення широкими масами технології DLSS 5, AMD знову перші роки піде по шляху заперечення, як вона кілька років затягувала з нормальними тензорними блоками та нейроапскейлом, та як не поспішала робити потужні блоки для трасування променів. Тому просто не робитиме відповідь, поки нейроапскейл не досягне достатнього рівня популярності на відеокартах nVidia. Це саме оті хейтери дали для AMD такий привід.