MSI запропонує ігровий ноутбук Katana 15 HX C14 у конфігураціях з пам’яттю DDR5 та DDR4

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
warp37
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить MSI запропонує ігровий ноутбук Katana 15 HX C14 у конфігураціях з пам’яттю DDR5 та DDR4
Ну как раз в случае готовых систем, вроде ноутбуков, моноблоков и подобного, идея неплохая.
Kassatka
Member

Повідомлення

Ну доволі непогана ідея. Поки твориться така кабзда навколо, купуєш ноут і комплектуєш його малим обсягом дешевшої DDR4. Коли трапиться криза переінвестицій у ШІ та зниження цін на залізо, то виймаєш DDR4 та вставляєш гідний об'єм швидкої сучаснішої DDR5. Без потреби міняти весь ноутбут.
FastBullet
Member

Повідомлення

warp37: 28.08.2026 15:33 Предлагаю обсудить MSI запропонує ігровий ноутбук Katana 15 HX C14 у конфігураціях з пам’яттю DDR5 та DDR4
Ну как раз в случае готовых систем, вроде ноутбуков, моноблоков и подобного, идея неплохая.
А что мешает перевести даже новые процессоры на 4 канальные режимы с поддержкой ДДР4 ??? Это будет ровно то же самое что и текущая ДДР5
И это еще не говоря за битность шины , как пример, разные системы от яблока на М-чипах
Skiff_747
Junior

Повідомлення

О, Господи! :insane:
Kassatka: 28.08.2026 15:59 Ну доволі непогана ідея. Поки твориться така кабзда навколо, купуєш ноут і комплектуєш його малим обсягом дешевшої DDR4. Коли трапиться криза переінвестицій у ШІ та зниження цін на залізо, то виймаєш DDR4 та вставляєш гідний об'єм швидкої сучаснішої DDR5. Без потреби міняти весь ноутбут.
А с чего это вы взяли что там в одном ноуте идут слоты для ДДР4 и ДДР5 одновременно?
"Вышеупомянутый ноутбук выполнен на процессоре Intel Core i9-14900HX — 24-ядерном чипе семейства Raptor Lake Refresh. Особенность этого «камня» заключается в поддержке как DDR4, так и DDR5, что и позволило MSI выпустить две версии Katana 15 HX C14 с разными типами памяти."
То есть это 2 разных ноута, исходя из информации.
Или пан Касатка маг и волшебник, и может вставить и заставить работать плашку ДДР5 в слоте ДДР4?
Ну тогда бегом в Патентное Бюро.
Kassatka
Member

Повідомлення

Skiff_747: 28.08.2026 16:10Или пан Касатка маг и волшебник, и может вставить и заставить работать плашку ДДР5 в слоте ДДР4?
Ну випускали ж для десктопу комбо материнки, на яких одночасно були присутніми два слоти одного покоління та два слоти наступного. В таких материнках не можна вставити одночасно обидва типи пам'яті, але можна спочатку один тип, а потім вийняти і вже в інші слоти засунути інший тип DDR. Ці материнки ніколи не були сильно поширеними, але певну нішу ринку займали, особливо в минулому. Ну і за характеристиками в новині я так зрозумів, що у ноуті одночасно два слоти DDR4 та два слоти DDR5, усього 4 слоти під пам'ять, з яких одночасно використовуватиметься максимум два слоти - або ДДР4, або ДДР5. Так, на відміну від десктопу, це суттєво займає місце на ноутбуці. Але з урахуванням, що колись у ноути пихали HDD та CD/DVD, а зараз лише малесенькі NVME, то цілком можна віднайти місце під 4 слоти оперативки. Просто не буде цей ноут таким уже модняво ультратонким-ультракомпактним. Зате в такі важкі часи такий технічний хід може виявитися доволі корисним, якщо плануєш апгрейд на майбутнє.
Skiff_747
Junior

Повідомлення

пан Касатка не читатель, -он писатель. Причем "упоротый". Еще раз: "... две версии Katana 15 HX C14 с разными типами памяти." Как их этой инфы можно сделать вывод, который сделали вы, ну я даже не знаю... :facepalm:
yariksom
Member

Повідомлення

Skiff_747: 28.08.2026 17:26пан Касатка не читатель, -он писатель. Причем "упоротый". Еще раз: "... две версии Katana 15 HX C14 с разными типами памяти." Как их этой инфы можно сделать вывод, который сделали вы, ну я даже не знаю...
Не даш людині помріяти, а було б доре якщо б таке реалізували :lick: , але ні :weep:
Kassatka
Member

Повідомлення

Skiff_747: 28.08.2026 17:26 пан Касатка не читатель, -он писатель. Причем "упоротый". Еще раз: "... две версии Katana 15 HX C14 с разными типами памяти." Как их этой инфы можно сделать вывод, который сделали вы, ну я даже не знаю... :facepalm:
Я так зрозумів, що це просто дві версії, у першу з яких предвстановлено комплект пам'яті DDR4, а в другу версію - комплект пам'яті DDR 5. І на це дається гарантія на весь ноут, включно з цією оперативою. Але все одно в обох випадках є чотири слоти й потім у перспективі можна вийняти цю оперативу, прродати її десь на барахолці, а собі вставити новий комплект бажаного об'єму. Хоч DDR4, хоч DDR5 на вибір. Я статтю ніби читав, але зрозумів так. Не будуть же вони продавати невкомплектований ноут без оперативи по принципу встав собі сам свою оперативу, яку сам схочеш.
Ну так, мабуть я вигадав наявність 4 слотів водночас. Адже там так само пишуть одночасно Win 11 Pro і Home, а не буде ж на одному ноуті дві різних редакції Win 11 водночас стояти.

Відправлено через 8 хвилин 34 секунди:
yariksom: 28.08.2026 18:49Не даш людині помріяти
Та мені пофіг, я ноут поки купувати не збираюся, тим більше дорогий сучасний потужний. На i9 HX. У мене досить специфічні вимоги до ноута:
- 1920x1200, щоб старі ігри в 4:3 працювали в 1600x1200.
- мінімум 15,6 дюймів, більше то краще.
- U-проц, бажано простенький недорогий, що мало жере
- тільки інтегроване відео без дискретки.
- головний упор на енергоефективність, мінімальне споживання енергії, тривалу роботу від акума.
Або просто старенький дешевий б/в, теж обов'язково 1920x1200 не менше 15,6 дюймів.

Відправлено через 3 хвилини 21 секунду:
Ну але те, що вже є два слоти з підтримкою до 96 Гб оперативи, це вже дуже непогано в епоху поширеності розпаяної пам'яті.
Yaroslav
Member

Повідомлення

Kassatka:
- мінімум 15,6 дюймів, більше то краще.
- U-проц, бажано простенький недорогий, що мало жере
- тільки інтегроване відео без дискретки.
- головний упор на енергоефективність, мінімальне споживання енергії, тривалу роботу від акума.
То є усілякі Redmi на U5 1ХХ/32ГБ LPDDR5X/1T SSD з непоганою інтеграшкою з 3200*1800 (чи скільки там) і досить ємким АКБ. Останнім часом правда здорожчали суттєво, а ще навесні від 25К були.
Мене навпаки, цікавить ноутбучна 5070, але з 12ГБ. Це досить енергоефективний чіп (десктопна 5060Ti)
Devijack
Member

Повідомлення

браковане 14 покоління інтола, все інше вже не має значення.
kyon
Member

Повідомлення

DDR4 сейчас почти как 5ка стоит, особо смысла нет в этом всем. Разве что с точки зрения доступности.
Відповісти