AOC анонсувала ігровий 5K-монітор Agon Pro AGP327KG із підтримкою G‑Sync Pulsar

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Zealoth
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить AOC анонсувала ігровий 5K-монітор Agon Pro AGP327KG із підтримкою G‑Sync Pulsar

Так в том материале про эту опоздавшую поприетарную шляпу шла речь о том что это стандарт исключительно под 27" 1440.
Kassatka
Member

Повідомлення

5K :up: , не OLED :up: , більше 27 дюймів :up: , не більше 165 Гц :up: . Ну хоч якось пристойні характеристики.
На фоні суцільного засилля OLED, 27", 500+ Гц, Full HD :puke:
Хоча знову ж таки 5K шикарно, але 32 дюйми то в принципі замало для хорошого дорогого моніка, а не бюджетки 1440p. 43 дюйми 4K дасть і більше корисного простору в робочих застосунках і більше занурення в іграх/відео/фільмах. Тому все одно цей єдиний на сьогоднішній день свіжий монітор поки поза конкуренцією серед власне моніторів, а не телевізорів: iiyama G-Master G4380UHSU-B2
Ну бляха, ну зробіть хоч один монік з розподільчою здатністю понад 4K в діагоналі 42+ :pray: :tomat: . А то інакше ці 5K/6K/8K лише гроші на вітер. :horror:
Геральт
Active Member

Повідомлення

Kassatka: 28.08.2026 13:09 Ну бляха, ну зробіть хоч один монік з розподільчою здатністю понад 4K в діагоналі 42+
Це яка глибина стола має бути?
калькулятор каже 2м :rotate:
Kassatka
Member

Повідомлення

Геральт: 28.08.2026 13:31 Це яка глибина стола має бути?
Сантиметрів 70 цілком вистачить. От мені зараз з 65 дюймами вже потрібно 90-100 см, і то це враховуючи те, що екран від задньої стінки стола аж на 18 см уперед, щоб влізла ніжка телевізора. Еле це екстрим, трохи завелика некомфортна діагональ, від якої потрібно відсуватися далі за звичайну відстань. Ідеально комфортна діагональ для мене особисто - 47 дюймів.
Filabatya
Member

Повідомлення

Kassatka
ви постійно плутаєте телевізор з монітором і прибріхуєте про те, на якій ви відстані від нього сидете, щоб натягнути сову на глобус :gigi:
мені за 32 комфортно працювати 80см і дивитись контент метр
Востаннє редагувалось 28.08.2026 13:47 користувачем Filabatya, всього редагувалось 2 разів.
7mindfields
Member

Повідомлення

Kassatka: 28.08.2026 13:39
Сантиметрів 70 цілком вистачить. От мені зараз з 65 дюймами вже потрібно 90-100 см
Ну так в тебе зір -50 мабуть, тобі можна :D
Геральт
Active Member

Повідомлення

Kassatka: 28.08.2026 13:39
Сантиметрів 70 цілком вистачить. От мені зараз з 65 дюймами вже потрібно 90-100 см, і то це враховуючи те, що екран від задньої стінки стола аж на 18 см уперед, щоб влізла ніжка телевізора. Еле це екстрим, трохи завелика некомфортна діагональ, від якої потрібно відсуватися далі за звичайну відстань. Ідеально комфортна діагональ для мене особисто - 47 дюймів.
Та ви ще той гурман. 70-80см я сиджу за QHD/27'. За 43' з такої відстані працювати - хіба що шию тренувати. Про 47 і мови нема.
Yurius
Member

Повідомлення

Геральт: 28.08.2026 13:4770-80см я сиджу за QHD/27'.
+
Kassatka
Member

Повідомлення

Filabatya: 28.08.2026 13:41 Kassatka
ви постійно плутаєте телевізор з монітором і прибріхуєте про те, на якій ви відстані від нього сидете, щоб натягнути сову на глобус :gigi:
По перше, зараз практично неможливо купити монітора нормальної діагоналі 16:9 пропорцій. Оце всього два винятки: ігровий iiyama G-Master G4380UHSU-B2 та професійний Dell UltraSharp 43 4K USB-C Hub U4323QE (210-BFIS), якщо не рахувати залишки старих моделей, які залишилися у 2-3 інтернет-магазах на всю Україну. А телевізорів 43-50 дюймів доволі широкий вибір і всі 16:9, а не танкові щілини.
По друге, а навіщо купувати монітор, а не телевізор, якщо телевізор додасть функціонал Смарт-ТВ з дивану, а по вартості міг обійтися ще й дешевше (зараз просто вже майже ні з чим порівнювати). Колись монітори були більш безпечними для зору, а телевізори більш шкідливими. Але зараз це вже давно не так, хіба що треба не нарватися на телевізор, який працюватиме з низькочастотною ШІМ. На діагоналях 43-50 використання в ролі смарт-тв з дивану має сенс, щоб ним нехтувати, а монітори менших діагоналей я не визнаю, бо вони не займають усе поле зору.
Чого це я прибріхую? Я кидав вам фото свого робочого місця, тож у мене все одно все з крісла в межах клавомиші, які на столі. Так, я трохи вікидаюся на спинку крісла й відсовуюся. Планую розширити глибину стола з нинішніх 70 до хоча б 90 см. Прямо зараз у мене відстань 88 см між очима і оцим текстом, що я набираю у верній частині екрану. Я не тягаю клавомишу кудись за межі цього столу. Геймпаду я поки не купив, бо ніщук. Хай з боргами спочатку з усіма розрахуюся. Ну а по телевізору дивлюся ютуб, фільми, твітч з дивану через ммарт-застосунки делевізору, але це зовсім інший сценарій використання в ролі смарт-ТВ, відмінний від сценарію використання як монітор для ПК.

Відправлено через 51 хвилину 44 секунди:
Ну так, трапляються певні характерні болячки при використанні телевізора в ролі монітору. Для кожного телевізора якісь свої, яких не було б у випадку, якщо купити звичайний монітор.
Перелік проблем на двох різних ТВ
На 50@ 4K Sony XR-50X94J у мене була не дуже гарна сумісність з відеокартою XFX Speedster RX 6800, що часом могло викликати чорні екрани при увімнені компа. У таких випадках потрібно було резетнутися. Також з усіх режимів зображення на теліку при сидінні впритул нормально виглядав лише режим Графіка. Режим Гра та всі інші режими створювали враження, що суцільні заливки розпадаються на регулярні структури субпікселів з чергуванням по принципу шахової дошки, що виглядає дуже неприємно. Створюється враження, що субпіксельна структура в цих режимах різна і "вдала" вона лише у режимі Графіка. Тому у ролі монітора цей телевізор потрібно переводити лише у режим Графіка. Але є технологія ALLM, яка насильно переводить дисплей у режим Гра, коли граєш у гру чи навіть просто відкриваєш відео чи картинку у Telegram на весь екран. Цю технологію ALLM можна вимкнути за допомогою утиліти CRU і це потрібно робити після кожного перевстановлення драйвера відеокарти. Також телевізор підтримує змінну частоту оновлення екрану VRR, але для цього потрібно у властивостях відеовходу HDMI обрати режим для VRR, а тоді примусово встановлюється режим зображення Гра, а не Графіка. Отже потрібно на відеовході з компа завжди сидіти в режимі Графіка, сторонньою утилітою вирубати ALLM та не вийде вмикати VRR, інакше доведеться споглядати шахову дошку субпікселів у режимі зображення Гра. Мені це не суттєво, якщо я граю в малодинамічні ігри, але для когось могло б бути критично.
На 65" 8K Samsung TQ65QN900D згідно огляду RTings при сигналі з ПК високу частоту ШІМ можна досягти лише у режимі Гра, а наприклад у режимі Графіка навпаки будемо страждати від низькочастотної ШІМ. Ну то я тепер навпаки виставив режим Гра. Власне якість зображення при цьому чудова, ніяких регулярних структур субпікселів неозброєним оком не видно, потреби вмикати режим Графіка нема. Навіть можна спокійно VRR/FreeSync використовувати, правда у 8K лише на діапазоні 48-60 Гц. Інша проблема, що при вимкненому HDR у Windows кольори дуже кислотні, спотворені і неприродні. Бо ТВ самовільно розтягує SDR до HDR діапазону і при цьому кольори відображаються не такими, як передбачено. Але достатньо просто ніколи не вимикати HDR у Windows і тоді цю проблему вирішено. При увімкненому HDR кольори дуже якісні, зокрема і на звичайному робочому столі, а не лише при відображенні HDR-контенту. Але тоді наприклад на Панелі керування в Електроживленні не можу ставити профілі, окрім Максимальна продуктивність, інакше Windows може часом самовільно вимикати HDR типу для енергозбереження, а по факту це означатиме кислотні вирвиоко кольори. Третя проблема цього телевізора, що він погано підтримує режими з низькою розподільчою здатністю чи бітністю кольору для старих ігор. Запускаєш якусь стару гру - і ТВ виводить синій екран та лається, що режим сигналу по HDMI не підтримується. Доводиться всліпу закривати гру, виставляти в налаштуваннях Adrenalin масштабування засобами відеокарти, а не монітору, і тоді гру можна нормально запустити. Далі в принципі можна в грі виставити режим Full HD 32 біт чи 4K і тоді вже можна знову повернути масштабування засобами дисплею, вже саме цю гру ТВ відображатиме коректно. При цьому сама Windows робочий стіл у низьких резолюшенах якось здатна на телевізорі показувати, а от ігри в цих резолюшенах не сприймаються. :dontknow: Можна забити і назавжди поставити масштабування засобами ГП, тоді проблеми з нестандартним сигналом по HDMI на цій Windows не буде.
На 47" Full HD LG 47LB671V у мене ніяких фірмових траблів узагалі не було. Працював завжди як і будь-який монітор Full HD, що підключений по HDMI v1.4. Ну хіба що з кінськими по величині пікселями, зате все одно враження від великого екрану та в графічних редакторах типу Adobe PhotoShop та Corel Photo-Paint дуже зручно працювати з попіксельною точністю без потреби збільшувати масштаб. Усе одно набагато краще, ніж якийсь типовий маленький 21-27 дюймів Full HD монітор.
Ну ось десь так. Я цілком можу миритися з цими компромісами, щоб і надалі користуватися телевізором, а не монітором.
walkman3000
Member

Повідомлення

Kassatka: 28.08.2026 13:39От мені зараз з 65 дюймами вже потрібно 90-100 см, і то це враховуючи те, що екран від задньої стінки стола аж на 18 см уперед
Зображення
Shpoker
Member

Повідомлення

7mindfields: 28.08.2026 13:43Ну так в тебе зір -50 мабуть, тобі можна

и шея как у страуса, что б оперативно голову смещать
Kassatka
Member

Повідомлення

walkman3000: 28.08.2026 16:30
Kassatka: 28.08.2026 13:39От мені зараз з 65 дюймами вже потрібно 90-100 см, і то це враховуючи те, що екран від задньої стінки стола аж на 18 см уперед
Зображення
Дійсно дуже схоже на мене в перспективі десь так через років 20. :laugh: Поки що я виглядаю значно молодше й не масштабую настільки крупно інтерфейс.
walkman3000
Member

Повідомлення

Kassatka: 28.08.2026 17:00в перспективі десь так через років 20
після 40 хепе дропається дуже швидко, а якщо до цього додати стрес+менталку від війни :(
Kassatka
Member

Повідомлення

Бляха, ну не люблять сучасні технології ентузіастів, що користуються з дисплеями понад 4K. Я намагався під керівництвом нейронки примусити реально працювати функцію "Підвищення роздільної здатності відео" з налаштувань Adrenalin. А воно не дає ніякого візуального ефекту. Виявляється, нейронка мені підказала, що
Технологія AMD Video Upscaling наразі має апаратне обмеження — її алгоритми за замовчуванням розраховані на апскейл контенту максимум до 4K (3840x2160).
Тобто, якщо я намагаюся запустити цей апскейл для вікна браузера у 8K, то воно просто не спрацьовує. Перемкнувся у 4K - зразу запрацювало, вмикання/вимикання цього апскейлу відео чи перетягування повзунка Різкість дуже сильно впливає на зображення. Але це лише у 4К. На моніторі 5К з даної новини теж не працюватиме.
І це навіть не сильно завантажуватиме відяху, така топова відяха, як RX 7900 XTX показує 11-12 % завантаження при перегляді Твіча, розгорнутого на весь робочий стіл у Edge, що у 8K, що у 4K, що з увімкненим AMD Video Upscaling, що з вимкненим.
По ходу з'ясував, що у MsEdge є своя технологія масштабування відео, що вмикається в налаштуваннях браузера Параметри->Система і продуктивність->Апаратне прискорення/система -> увімкнути опцію "Покращити відео". При цьому завантаження ГП уже на 34-38%. І цей апскейл від Microsoft теж на нейронках, але нейронки працюють на базі шейдерів, тому це працездатно на будь-якій відясі, незалежно від архітектури, але доволі сильно її навантажує. Доведеться мені тепер, якщо дивлюся стріми з компа, а не безпосередньо через застосунки Твіча/Ютуба на Смарт ТВ, то використовувати Дрібном'якого Їжака замість улюбленої Вогняної Лисиці та юзати цю приблуду. На Лисиці можна хіба Radeon Image Sharpening (RIS) / RIS 2.0 увімкнути, але це явно буде не на рівні апскейла нейронками. :( Звісно, ці 34-38% навантаження не для живлення від зарядної станції.
Отакі проблеми виникають у власників, як 5K, так і 8K дисплеїв на відяхам AMD 7000-9000 серії, на 6000 серії цей апскейл відео в принципі не працює. Нейронка каже, що з відяхами nVidia аналогічна ситуація й технологія RTX Video Super Resolution теж масштабує не вище 4K.

Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:
До речі, якщо не розгортати вікно з відео на весь робочий стіл, а обмежити розмір відео у вікні не більше 4К, то ця приблуда AMD Video Upscaling спрацьовуватиме навіть на робочому столі у 8К.

Відправлено через 10 хвилин 47 секунд:
Але по суті RTX Video Super Resolution та Microsoft Edge Video Super Resolution застосовані на машинному навчанні нейронками, а AMD Video Upscaling - на класичних алгоритмах. Тому технологія апскейлу відео у Ms Edge від Microsoft по ідеї краща за технологію апскейлу відео у браузерах від AMD і використовувати цей AMD Video Upscaling нема сенсу, якщо потужність відяхи витягує апскейл від Microsoft, адже Edge доступний у Windows завжди з коробки.

Відправлено через 2 хвилини 27 секунд:
Ну треба ж щось з тим робити, що стрімінги зазвичай максимум 1080p видають, лише зрідка 1440p і ніколи 4K. Не кажучи вже про 8K-контент.

Відправлено через 5 хвилин 30 секунд:
Нє, ну реально куди чіткіше виглядає з цим Microsoft Edge Video Super Resolution ігровий стрім з відеопотоком 1080p, ніж це було раніше у мене у Firefox.
Відповісти