NVIDIA встановила новий рекорд квартального виторгу: понад $96 мільярдів

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
dead_rat
Member

Повідомлення

rizakrko
ВВП США як раз 30 трильйонів, я гадаю це натяк ;)
vmsolver
Member

Повідомлення

Rabbitultra: 27.08.2026 17:08 В кого прибуток, братику?
Давайте без этой глупой фамильярности
Rabbitultra: 27.08.2026 17:08В майків які, чомусь замість того щоб продавати "неймовірно профітний ші," здають 2/3 своїх потужностей
Вы не поверите! У них бизнес такой! Они уже очень давно занимаются датацентрами, в том числе сдают железо в аренду, представляете, они и ии-железо сдают в аренду. Кто бы мог подумать, да? :lol:
Rabbitultra: 27.08.2026 17:08опенаі і інтропік, Які в свою чергу є непрофітними? І це ми ще не знаємо наскільки вони в реальності є непрофітними, вони приватні компанії. Але судячи з того що їх топ менеджери зараз поводять себе як щури на тонучому кораблі то особисто я можу зробити для себе деякі висновки.
Взагалі ситуація з майками цікава: якщо ші така імба і вся ця гонка з закупкою пам'яті і відеокарт по 10х ціні варта того, що чекає на фініші, то чому тоді здавати в оренду потужності своїм конкурентам?
Майки не стесняются зарабатывать с конкурентами и пытаться самим выйти на тот же рынок, очень сложно было догадаться, палю их бизнес среди бела дня ))
Не знаю сколько доходов у Майков с датацентров, Клод пишет десятки миллиардов в квартал и наблюдается заметный рост прибыли, часть которого аи-железо. Наверное есть смысл продавать доступ к железу? Вот Майки считают что есть.
Rabbitultra: 27.08.2026 17:08 А якщо опенаі переманить усіх користувачів і буде заробляти неймовірні гроші в майбутньому, чи варті ті відносні копійки що отримують майки зараз того, щоб програти цю гонку? Чому не вигідніше як мінімум закрито достут до потужностей для конкурента? Але вони чомусь обирають гроші за оренду тут і зараз. Цікаве питання
Взагалі в економіці є таке базове поняття: якщо ти знаєш як перетворити 1 долар в 5 доларів, то ти береш кредит. Вигідніше самому вкластись, віддати банку відносно невеликі відсотки і мати хороший профіт. А от якщо ти розумієш, що наразі в тій індустрії де ти ведеш роботу тобі круті прибутку не світять і в майбутньому також, то краще навпаки позичити комусь гроші, нехай і під невеликі відсотки. Так ти заробиш хоч трохи. Висновки для себе з побаченого і почутого я роблю
"Профитные" и "доходные" это разные вещи, к чему эти глупые акценты на профитности, если я говорил про доход как способность собирать деньги с рынка? То что они закладывают ещё много инфраструктуры и чистого дохода у них нет, не значит что они не зарабатывают ничего, зарабатывают и сравнительно не малые деньги, инвестиции ни как не умаляют их доходы, они есть, просто вкладываются в развитие. У них большие затраты на развитие инфраструктуры, на которую они тратят все свои деньги и занимают у инвесторов, с чего ты взял что это плохо и делают их каким-то плохим бизнесом?

Какой смысл вообще говорить про абсолютную профитность при старте инвестиций? Камон, к чему этот бред? Самое важное это способность собирать деньги с рынка, она есть, рынок новый, они пробуют разные варианты, разные компании специализируются немного на разном. Рынок создан и развивается, громадные инвестиции, которые больше текущей выручки, никак не говорит, что это плохие инвестиции, это разные вещи.
Инфраструктуру развивают сейчас все, и США, и в Китае, инвестиции громадные, а вы повторяете глупости про "профитность".
dead_rat
Member

Повідомлення

vmsolver
Я бачу, відповіді нема, лише загальні фрази.

Якщо ти як ОпеАІ будеш давати клієнтам 2$ за те що вони дадуть тобі 1$, то оберт буде.
vmsolver
Member

Повідомлення

rizakrko: 27.08.2026 17:37 Єдиний Anthropic намалював 500 мільйонів прибутку - і це в жодному разі не пов'язано з рішенням SpaceX здати в оренду частину своїх обчислювальних потужностей за три копійки напередодні IPO, щоб підбадьорити ринок.
Там прибутків наразі немає навіть без урахування CAPEX, що становить трильйон+ доларів цього року.
Але якщо вірити фантазіям ШІ компаній, то вони бачать ринок у 30 трильйонів (https://www.reuters.com/business/media- ... 026-08-25/) - ось там мабуть і увесь прибуток захований.
Не надо смотреть на чистую прибыль когда компании развиваются, они вполне оценили перспективу и знают что окупаемость она в будущем, если они не будут сейчас развивать инфраструктуру, то они не будут обучать новые модели и не будут готовы предоставлять услуги - а значит не будет прибыли вообще и рынок заберут конкуренты (Китай), надо забрать рынок поэтому много топ компаний не стесняются вкладывать сотни млрд, они знают что вот эти конкрентые 40 ярдов они не вернут прямо завтра, не нужно делать вид будто для них это неожиданность. Они ищут возможности, а кто-то ищет "проблемы", которые по факту - псевдоэкономический трындёж с кривыми акцентами.

Все компании ведут агрессивный маркетинг для инвесторов, что вы от Антропиков хочете, там и 100 триллионов нарисуют, это же не означает, что так и будет, будущего никто не знает, а показывать успешность, демонстрировать планы - там скорее необходимость.
dead_rat
Member

Повідомлення

vmsolver
Якщо там всі такі розумні, мають АІ, мають Палантір, мають технології.

Як тоді США програли війну Ірану, в якого військовий бюджет близько 1% від американського?

Це не зміна теми, я апелюю до твого аргументу «не бовдури ж там сидять».

От і з АІ так, якщо ОпенАІ сама перспективна(в найгіршому випадку друга після Антропіку) компанія світу, то куди тікає їх топ менеджмент? Якщо ти збираєшся виходити на ринок буквально впродовж року з капіталізацією в трильйон+ і як топ менеджер ти маєш %, тобто реально станеш мільярдером, а ти стрибаєш за борт.
14 executives who left OpenAI in 2026
Nikolay Yeryomenko
Member

Повідомлення

Збирають надприбутки, а нам що з цього? Скільки зараз коштує 5070 Ti/5080?
Шкода немає кому втрутитись і пригальмувати цей AI потяг та повернути нормальні ціни.
vmsolver
Member

Повідомлення

dead_rat
хватит уже нести бред и менять тему

Відправлено через 9 хвилин 46 секунд:
Nikolay Yeryomenko: 27.08.2026 18:51Збирають надприбутки, а нам що з цього? Скільки зараз коштує 5070 Ti/5080?
Пока что надзатраты собирают, но с этого обычно начинается что-то новое.
А ОЗУ, да, все страдают в том числе и из-за этого, всё подорожало и для всех.

А проблема ещё в том, что для LLM надо много памяти, для условно домашнего пользователя объемы VRAM достаточные для игр недостаточны для LLM, сейчас всё не плохо только у тех, у кого 24 или 32 ГБ. Новая линейка видеокарт будет интересной, с одной стороны всем захочется много VRAM, с другой Nvidia точно захочет не смешивать игры и LLM в одну линейку продуктов, как эти рынки разделят ещё посмотрим, ведь домашние пользователи не будут платить цены ProViz класса.

Но сколько бы ни было, всегда будет мало, запуская 27b модели, захочется запускать 125b, а для них 128 ГБ памяти надо минимум, ещё контекст надо всем много (прямой удар по VRAM).
dead_rat
Member

Повідомлення

vmsolver: 27.08.2026 19:00 dead_rat
хватит уже нести бред и менять тему
От, нема в тебе відповіді. Лише загальні фрази як воно перспективно.

А факти чомусь протилежні.
І логічне пояснення тобі не сподобається: в Америці влада сконцентрована в дуже малому колі осіб, буквально достатньо для бальної зали Трампа. І адекватність цих людей покинула, десь так само як і в східного сусіда
rizakrko
Member

Повідомлення

vmsolver
Та ні, все правильно dead_rat каже. Єдиний ваш аргумент це "не дурні ж там все вирішують". Але дурні вже все вирішували в кожну попередню кризу схожого типу - від залізниць та тюльпанів до доткомів та житла. Ось тільки дурнями вони стали після того, як все розвалилося - а до того моменту були візіонерами, що вже ось-ось мали отримати захмарні прибутки.
Що ми бачимо в реальному світі, так це бізнес-модель, що наразі не має шляху до прибутковості. Це бізнес, який просить у штату Техас збільшити виробництво електроенергії у 5 (п'ять) разів. Це бізнес, результатом якого є такі фрази: "executives report little own-firm impact of AI over
the last 3 years, with nine-in-ten reporting no impact on employment or productivity." - FIRM DATA ON AI, NATIONAL BUREAU OF ECONOMIC RESEARCH.

Пригадаю, що минулого літа (вроді як) я цитував схожу інформацію. Тоді мені казали, що то були старі дані (за початок 2025 року), а з новими моделями (які станом на сьогодні вже сміття) настане чергова технічна революція. Ось тільки рік пройшов, а результат той самий.
t2rex
Junior

Повідомлення

ну если самим себе продавать, то да, "прибыль"
Зображення
yariksom
Member

Повідомлення

dead_rat: 27.08.2026 18:30Якщо там всі такі розумні, мають АІ, мають Палантір, мають технології.

Як тоді США програли війну Ірану, в якого військовий бюджет близько 1% від американського?
Мені от цікаво чи взагалі вони збиралися її вигравати, чи ціни на нафту підвищити якою тепер по всьому світу самі і торгують.
dead_rat
Member

Повідомлення

yariksom: 27.08.2026 20:13
dead_rat: 27.08.2026 18:30Якщо там всі такі розумні, мають АІ, мають Палантір, мають технології.

Мені от цікаво чи взагалі вони збиралися її вигравати, чи ціни на нафту підвищити якою тепер по всьому світу самі і торгують.
Звичайно збиралися(і хотіли віджати іранську нафту як у Венесуелі), вони витратили 75% свого запасу ракет і втратили всі свої бази на ближному востоку - їх повністю розібрали шахедами і ракетами. Скандал же що морякам на авіаносці не було чого їсти, бо базу де вони мали поповнюватися розібрали але начальство це так довго не визнавали, що в них і хавка скінчилася.

Ну а тепер Донні робе вигляд що все по плану.
Ochepatka
Member

Повідомлення

Devijack: 27.08.2026 12:00 Ага дякую інвідіа, дуже радий за них.
спойлер
Російські дрони з ШІ самостійно обирають ціль: один з них убив трьох людей у Запоріжжі, - NYT

Експерти зазначають, що у цей та інші безпілотники були вбудовані мінікомп’ютери Nvidia Jetson Orin, здатні забезпечувати автономне наведення (https://censor.net/ua/n4019996). За даними українських слідчих, дрони могли самостійно визначати цілі для ураження без підтвердження оператора.

Раніше штучний інтелект у російських ударних дронах застосовували переважно на фінальному етапі польоту — він допомагав обходити радіоелектронні перешкоди, але остаточне рішення про удар залишалося за оператором. У новій системі, за даними українських дослідників, рішення про вибір цілі повністю передавалося комп'ютеру.
Зображення
Зображення
От тільки цю штуку можна купити де завгодно і скільки завгодно. Я навіть не уявляю як нвідії контролювати хто і куди повезе цей модуль в умовному кармані задньої кишені.
vmsolver
Member

Повідомлення

rizakrko: 27.08.2026 19:27 Єдиний ваш аргумент це "не дурні ж там все вирішують".
Понятно, аргументов продолжить разговор у вас, ок.
У меня только один вопрос, а вы можете процитировать мою фразу или слова, которые вы восприняли как "не дурні ж там все вирішують"?
rizakrko
Member

Повідомлення

vmsolver: 27.08.2026 20:57
rizakrko: 27.08.2026 19:27 Єдиний ваш аргумент це "не дурні ж там все вирішують".
Понятно, аргументов продолжить разговор у вас, ок.
У меня только один вопрос, а вы можете процитировать мою фразу или слова, которые вы восприняли как "не дурні ж там все вирішують"?
vmsolver: 27.08.2026 18:17 они знают что вот эти конкрентые 40 ярдов они не вернут прямо завтра, не нужно делать вид будто для них это неожиданность.
Ось вам цитата.
Також ближче до середини я навів кілька аргументів, чому наразі бізнес не працює - і мабуть не запрацює: нереалістичні вимоги електрогенерації та відсутність результату у 9 з 10 компаній. Для другого я навів джерело, перший легко гуглиться.
З вашого ж боку не було жодної чіткої аргументації, яка б підтримувала віру в прибутковість цього бізнесу. Нагадаю, моя відповідь була на ось цю вашу фразу.
vmsolver: 27.08.2026 16:45 Там нюанс не с прибылью, она есть и сравнительно не малая уже
vmsolver
Member

Повідомлення

rizakrko: 27.08.2026 21:13
vmsolver: 27.08.2026 18:17 они знают что вот эти конкрентые 40 ярдов они не вернут прямо завтра, не нужно делать вид будто для них это неожиданность.
Ось вам цитата.
Також ближче до середини я навів кілька аргументів, чому наразі бізнес не працює - і мабуть не запрацює: нереалістичні вимоги електрогенерації та відсутність результату у 9 з 10 компаній. Для другого я навів джерело, перший легко гуглиться.
З вашого ж боку не було жодної чіткої аргументації, яка б підтримувала віру в прибутковість цього бізнесу. Нагадаю, моя відповідь була на ось цю вашу фразу.
vmsolver: 27.08.2026 16:45 Там нюанс не с прибылью, она есть и сравнительно не малая уже
Трындец :facepalm:
Каким образом решение гугла вложить 40 ярдов в датацентры превращается в слепую веру "не дурні ж там все вирішують"? Вы понимаете что это выражение вообще значит?
Как будто с локальной моделью разговариваю, объясняя простейшие силогизмы ))

Нет у вас никаких аргументов, "9 из 10 компаний" это галюцинации. Конторы получают 3-15 млрд в квартал (первое - Гугол, последнее - примерная оценка Майкрософта, он и сам пытается залезть во все ниши и продаёт доступ другим, Антропик - ~$11 млрд), что значит отсутствие результатов, $10 ярдов это не результат?
Какой смысл с вами что-то обсуждать, если вы как из королевства кривых зеркал - "все термины искажены остальные придуманы"? Похоже, что кто-то говорит первую фразу,а вас заставляют продолжить, но получается у вас не ахти :lol:

С каких это пор несколько млрд $ это "не було жодної чіткої аргументації". Вы сами придумали глупости (якобы конторы уже должны были вернуть инвестиции и зарабатывать триллионы), и сами поражаетесь на сколько они там не удачники. Капец :lol:
Вам сначала самому следует разобраться, что такое "четкая аргументация".
rizakrko
Member

Повідомлення

vmsolver
9 з 10 компаній не побачили росту продуктивності після впровадження ШІ це пряма цитата з дослідження, назву якого я навів. Перш ніж розповідати про галюцинації - спробуйте прочитати.
Решту я навіть коментувати не буду, маячня якась.
Rabbitultra
Member

Повідомлення

vmsolver: 27.08.2026 18:02
Rabbitultra: 27.08.2026 17:08 В кого прибуток, братику?
Давайте без этой глупой фамильярности
Rabbitultra: 27.08.2026 17:08В майків які, чомусь замість того щоб продавати "неймовірно профітний ші," здають 2/3 своїх потужностей
Вы не поверите! У них бизнес такой! Они уже очень давно занимаются датацентрами, в том числе сдают железо в аренду, представляете, они и ии-железо сдают в аренду. Кто бы мог подумать, да? :lol:
Rabbitultra: 27.08.2026 17:08опенаі і інтропік, Які в свою чергу є непрофітними? І це ми ще не знаємо наскільки вони в реальності є непрофітними, вони приватні компанії. Але судячи з того що їх топ менеджери зараз поводять себе як щури на тонучому кораблі то особисто я можу зробити для себе деякі висновки.
Взагалі ситуація з майками цікава: якщо ші така імба і вся ця гонка з закупкою пам'яті і відеокарт по 10х ціні варта того, що чекає на фініші, то чому тоді здавати в оренду потужності своїм конкурентам?
Майки не стесняются зарабатывать с конкурентами и пытаться самим выйти на тот же рынок, очень сложно было догадаться, палю их бизнес среди бела дня ))
Не знаю сколько доходов у Майков с датацентров, Клод пишет десятки миллиардов в квартал и наблюдается заметный рост прибыли, часть которого аи-железо. Наверное есть смысл продавать доступ к железу? Вот Майки считают что есть.
Rabbitultra: 27.08.2026 17:08 А якщо опенаі переманить усіх користувачів і буде заробляти неймовірні гроші в майбутньому, чи варті ті відносні копійки що отримують майки зараз того, щоб програти цю гонку? Чому не вигідніше як мінімум закрито достут до потужностей для конкурента? Але вони чомусь обирають гроші за оренду тут і зараз. Цікаве питання
Взагалі в економіці є таке базове поняття: якщо ти знаєш як перетворити 1 долар в 5 доларів, то ти береш кредит. Вигідніше самому вкластись, віддати банку відносно невеликі відсотки і мати хороший профіт. А от якщо ти розумієш, що наразі в тій індустрії де ти ведеш роботу тобі круті прибутку не світять і в майбутньому також, то краще навпаки позичити комусь гроші, нехай і під невеликі відсотки. Так ти заробиш хоч трохи. Висновки для себе з побаченого і почутого я роблю
"Профитные" и "доходные" это разные вещи, к чему эти глупые акценты на профитности, если я говорил про доход как способность собирать деньги с рынка? То что они закладывают ещё много инфраструктуры и чистого дохода у них нет, не значит что они не зарабатывают ничего, зарабатывают и сравнительно не малые деньги, инвестиции ни как не умаляют их доходы, они есть, просто вкладываются в развитие. У них большие затраты на развитие инфраструктуры, на которую они тратят все свои деньги и занимают у инвесторов, с чего ты взял что это плохо и делают их каким-то плохим бизнесом?

Какой смысл вообще говорить про абсолютную профитность при старте инвестиций? Камон, к чему этот бред? Самое важное это способность собирать деньги с рынка, она есть, рынок новый, они пробуют разные варианты, разные компании специализируются немного на разном. Рынок создан и развивается, громадные инвестиции, которые больше текущей выручки, никак не говорит, что это плохие инвестиции, это разные вещи.
Инфраструктуру развивают сейчас все, и США, и в Китае, инвестиции громадные, а вы повторяете глупости про "профитность".
У нас дощ вчора йшов, але в цьому повідомленні води більше ніж за весь вчорашній день випало.
Знову таки, не люблю повторюватися, але якщо ринок така велика дійна корова, чого його не віджимати самому, тим паче на перспективу? У майків доходи від здачі в оренду датацентрів виросли на 30 мільярдів за рік, круто. Але всякі опенаі і антропік обіцяють 300 мільярдів доходу на рік, треба просто трохи почекати. Хіба не вигідніше душити опонента і віджимати цей жирний ринок? А то ці казочки про "вигідніше зараз". Смішно. Це вигідно, бо опенаі непрофітні і просто спалюють бабки, тому краще здавати їм датацентри в оренду ніж втрачати бабки самому, бо інакше майки би спалювали ці бабки, а так мають дохід
Оцю другу частину писанини розбирати просто жесть. Знаю що вони заробляють і знаю про інфраструктуру. Багато чого дивився. Але я більше довіряю діям а не словам, бо на словах скам Альтман розповідав про якого джина з пляшки, який виконає всі бажання, що має до реальності приблизно 0 відношення. Опенаі приватна компанія, тому все що ми знаємо про них в основному це те, що вони нам самі дають побачити.
А от реальність і дії кажуть інше: з оренаі тікають дійсно великі шишки які прийшли туди з великих компаній, прямо перед ІРО. При тому що вони хочуть одне з найбільших ІРО в історії США. Але чомусь ті хто відповідають за фінанси і мають великий досвід дивляться на положення справ і просто "от ні, я звалюю". Ще щодо доходів: чому вони хочуть ІРО уже зараз, в 26? Коли CFO пропонувала перенести на 27? Може тому що вони можуть показати красиві цифри, коли всі компанії витрачали купу грошей на токенмаксинг, а потім трохи зупинилися і тепер цифри для опенаі виглядають не так привабливо? Зупинилися компанії до речі тому що великих позитивних результатів не було, ні в продуктивності, ні в профіті, тому логічно що вони просто почали оптимізувати витрати. Для них це окей я думаю, але опенаі має якось пояснити інвесторам, чому їм мають дати можливість витратити ще майже мільярд доларів до 30 року, простіше кажучи показати прибуток. А от уже ці дані можуть не так вражати. В цьому і вся сіль - чи ці компанії (на кшталт опенаі) взагалі не мають що запропонувати? Не правда, мають. Але чи їхній товар переоцінений? Думаю так, при тому на порядок. Мінімум.
Хоча з твого повідомлення там просто все неймовірно, є якісь нові ринки, на яких непахане поле грошей, бери і збирай. Ну короче кажучи те саме, що я чую від всіх АІ-поклонників, ось зачекайте і все попре, ми просто пробуємо варіанти. Ось ще пара сотень тисяч мільярдів інвестицій і тоді все попре. Ніхто і не розглядає варіант, що період токенмаксингу міг пройти і зараз компанії вже більш тверезо до цього підходять і впроваджують найдешевші рішення там, де воно дійсно якось допомагає. Ось наприклад останні найпотужніші моделі майже ніхто не використовує. Чому? Бо вони дорогі. Більшість сидять на дешевих. Добре для них. Не дуже добре для ші-любителів.
Якщо чесно то у вас я помічаю те саме що у любителів ші і всіляких "якісних журналістів" - оці всі роздуми про те, що ну не можуть же вони інвестувати туди стільки ресурсів якщо не знають що буде віддача в майбутньому. Я би це назвав "головування багатства". Коли когось вважають автоматично правим по тій причині, що він багатий. Ну не може ж він помилятися в своїх ставках, він же має так багато грошей, правда? Нагадаю маленьку деталь про те, як цукерберг витратив, скільки там, 80 мільярдів на метаверс? Якщо я правильно чув, то окупилось по самі помідори. Головне пам'ятати: якщо у компанії багато грошей, то вона ніколи не помиляється в розрахунках і ставках.
Взагалі якщо мене б спитали, я би порадив дивитися на опенаі в перше чергу, буде дуже весело цієї осені.
daesz
Member

Повідомлення

dead_rat: 27.08.2026 11:20 Пропоную обговорити NVIDIA встановила новий рекорд квартального виторгу: понад $96 мільярдів

Радий за Хуанга, але не від щирого серця :-/
Я от не радий. І від щирого :(
Rabbitultra
Member

Повідомлення

daesz: 29.08.2026 08:38
dead_rat: 27.08.2026 11:20 Пропоную обговорити NVIDIA встановила новий рекорд квартального виторгу: понад $96 мільярдів

Радий за Хуанга, але не від щирого серця :-/
Я от не радий. І від щирого :(
От до речі саме смішне і несправедливе, що вони зараз забивають на геймерів, роблять гроші на ші, займаючись перекачкою багатств і їм за це нічого не буде. Що виробники пам'яті, що карт коли бум закінчиться просто будуть продавати все те ж саме звичайним користувачам і ті будуть брати, бо куди діватися. Сумно трохи
Відповісти