Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
Васильович
Member

Повідомлення

Більше десятка листів на пошту зі сповіщенням про активність в темі про лінукс - напевно, Scoffer знову з кимось сперечається, подумав я :D :shuffle:
l-m
Member

Повідомлення

Scoffer: 25.08.2026 14:29 l-m
Шо ти верзеш? Який останній? На монітор 60гц треба подати 60 кадрів на секунду. На монітор 144гц треба подати 144 кадри на секунду. А у тебе картинка рендериться в одній частоті. Мінімальна частота рендеру, на котрій можливо подати так щоб не було лагів для цих моніторів складає 720гц. І так, для цього ще й буфери знадобляться.
Як все погано.
Ну хоча б як vsync працює уявлення маєш?
Так от, якщо з vsync ти бачиш кадри які були давно намальовані, та потім стояли в черзі щоб їх вивести коли монітор оновлює картинку, то тут рендер прив'язаний до швидшого монітора, і відповідно в чергу підсовують найсвіжіший кадр, в старі викидають. Саме тому й зменшується інпутлаг.
І лаг на синхронізацію, цього не змінює, бо він середньому ~3,47 мс. Та відповідно повний середній час з композитором буде 25,68 мс. А зі стандартним 60 Гц VSync (коли рендеринг також 60 Гц) це буде 41.67-50 мс!

PS. Для усунення асинхронності можна банально вмикати 120Гц. Я ними насправді часто користуюсь, бо на моєму моніторі кращий овердрайв при 120, та ще й не потрібна DSC, яка на моєму ГПУ збільшує споживання в простої приблизно у 2 рази, та теоретично десь псує якість.

Відправлено через 9 хвилин 17 секунд:
Scoffer: 25.08.2026 14:29Мінімальна частота рендеру, на котрій можливо подати так щоб не було лагів для цих моніторів складає 720гц
Це зробити взагалі не проблема:

Код: Виділити все

~ $ KWIN_X11_REFRESH_RATE=720000 kwin_x11 --replace > /dev/null 2>&1 &

~ $ tr '\0' '\n' < /proc/$(pgrep -x kwin_x11)/environ | grep KWIN_X11_REFRESH_RATE
KWIN_X11_REFRESH_RATE=720000
Я спробував, і це жахливо, бо схоже прийдеться залишити - відчуття неначе мишка стала "легше" їздити :lol:
Ну точніше певно спробую 240/480 Гц для рендеру та 120 для монітора :gigi:
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 25.08.2026 14:29 l-m
Шо ти верзеш? Який останній? На монітор 60гц треба подати 60 кадрів на секунду. На монітор 144гц треба подати 144 кадри на секунду. А у тебе картинка рендериться в одній частоті. Мінімальна частота рендеру, на котрій можливо подати так щоб не було лагів для цих моніторів складає 720гц. І так, для цього ще й буфери знадобляться.
Тут просто вийшов конфуз з tier-free: розривів картинки не буде, а от нерівномірність кадрів і більша затримка - буде. Якщо з мікроскопом не вдивлятися - то цього не помітно. Дивимося фільми чи відео з 24/25/30 fps, що також часто не співпадає з частотою монітора - і неспівпадіння видно тільки на певних сценах, як-то повільна горизонтальна панорама.
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 26.08.2026 09:41Дивимося фільми чи відео з 24/25/30 fps, що також часто не співпадає з частотою монітора
Ця проблема давно вирішена з рендерами-плагінами, котрі вміють в VRR. Наприклад madVR засунули мабуть вже в усі популярні плеєри.
tornadox
Member

Повідомлення

Зʼявилася необхідність дуалбутити пк, поставив WinBtrfs https://github.com/maharmstone/btrfs
Все працює, бачить btrfs рейд і просто диски, є меню ребаланса, скраб і більшість з того що доступно з під лінукс. Дані читаються і пишуться, поки збоїв не було.
На реддіті пишуть, що фс може кораптнутися з крешом експлорера, але в мене ще такого не було. Та і відгуків загалом мало, нейронка каже що драйвер стабільніший за реалізацію NTFS під лінукс. Хто мав досвід?
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox
Стрьомні технології.
А що саме ти хочеш отримати? Спільну файлопомийку? Тоді мабуть краще обрати exFAT
Якщо критично прям btrfs, то прокинь файлошару через wsl2
DDt
Member

Повідомлення

tornadox
а вроде ж был драйвер btrfs вроде от Parallels или другой конторы?
tornadox
Member

Повідомлення

Scoffer
1. Можливість бутнутися в win і отримати доступ до btrfs raid з декількох дисків
2. В exfat нема журналювання, вибило світло і дані пропали
3. Можна WSL2, але це гіпервізор і віртуалка + час на вивчення і налаштовування. Тут готовий драйвер.

Я колись давно користувався WSL2, мені здається віртуалка з лінуксом буде в рази гнучкіша. Але гіпервізори на вінді в порівнянні з KVM/QEMU обмежені. Особливо в плані прокидування заліза.
Набагато простіше зробити навпаки.

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
DDt: 26.08.2026 13:46 а вроде ж был драйвер btrfs вроде от Parallels или другой конторы?
Paragon, він закритий, платний, і лише вміє читати btrfs.
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox: 26.08.2026 13:46Тут готовий драйвер.
BTRFS сама по собі стрьомна фс, схильна до детонації, а ти ще хочеш навернути якийсь ще більш стрьомний драйвер на вінду)
Я цей конкретний не юзав, але колись намагався аналогічні рішення для EXT використовувати, глючне воно було. А EXT всіляко попростіше.
tornadox: 26.08.2026 13:46Я колись давно користувався WSL2, мені здається віртуалка з лінуксом буде в рази гнучкіша.
WSL2, на відміну від WSL1, це і є віртуалка з лінуксом. Тільки й того що конфігурується з командного рядка, а не гуїшечкою. Але це не має зупиняти юзерів лінукса) І з коробки має деяку інтеграцію з віндою, зокрема щодо файлосистем.

Відправлено через 5 хвилин 17 секунд:
За замовчуванням там бубунта, але є опції з дебіаном, оракл лінуксом і чимось там ще.
tornadox
Member

Повідомлення

Scoffer
Ти мене не чуєш :)
В мене є готова налаштована система і є потреба іноді дуалбутитися в win щоб запустити спец. софт. Витрачати час на вивчення і конфігурацію WSL2 тільки щоб воно жерло додатково декілька гігабайт стореджу і рами при наявності готово драйвера вважаю безглуздим.
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox
Я чую, роби як хочеш. Я просто сказав що на твоєму місці якісь сумнівні драйвери для файлосистем не юзав би. Навіть якщо це швидше і простіше.
SERGBILL
Member

Повідомлення

tornadox: 26.08.2026 12:31 На реддіті пишуть, що фс може кораптнутися з крешом експлорера, але в мене ще такого не було. Та і відгуків загалом мало, нейронка каже що драйвер стабільніший за реалізацію NTFS під лінукс. Хто мав досвід?
торент клієнти з під лінукса на ntfs не хотіли працювати, тому форматнув диск для завантажень в btrfs, в вінді проблем з btrfs не помічав.
tornadox
Member

Повідомлення

SERGBILL: 26.08.2026 14:48торент клієнти з під лінукса на ntfs не хотіли працювати, тому форматнув диск для завантажень в btrfs, в вінді проблем з btrfs не помічав.
:up: за фідбек
Недавно закидав файли на ntfs диск в ліні через move, операція виконалася за 5 секунд, хоча розмір в був 300гб, переписалися просто пусті папки, джерело видалилося. Хоча недавно читав що саме в ядро 7.1 завезли новий нативний драйвер НТФС, а в 7.3 навіть компресію НТФС.
SERGBILL
Member

Повідомлення

tornadox: 26.08.2026 14:59 недавно читав що саме в ядро 7.1 завезли новий нативний драйвер НТФС, а в 7.3 навіть компресію НТФС.
о, я не знав, дякую, у мене з ntfs3 все працювало, зараз мабуть виправлю це :laugh:
tornadox
Member

Повідомлення

SERGBILL
https://www.phoronix.com/news/Linux-7.1-Released
https://www.phoronix.com/news/Linux-7.3-NTFS-Driver-WOF
На форумах кажуть треба видалити ntfs-3g ну і всі процедури з інітрамфс + ребут (+ змінити fstab мабуть якщо це сервер), тоді підтягнеться новий драйвер.
Розкажеш що і як в тебе, самому цікаво.
Z440_User
Member

Повідомлення

Я чогось не поспішаю з перевіреного часом ntfs-3g перелазити. Хоча новий драйвер вже давно в ядрі увімкнув...
В 7.2 ще і планувальника трохи допиляли, теж увімкнув, але різниці на десктопі в іграшках-кіно-браузер поки що не помітив.
На днях оновлювався... :shuffle:
DDt
Member

Повідомлення

tornadox: 26.08.2026 14:59 в ядро 7.1 завезли новий нативний драйвер НТФС
tornadox: 26.08.2026 15:20На форумах кажуть треба видалити ntfs-3g
не знаю что там и куда завезли и пишут на форумах, но у меня с новым драйвером ntfs3 не монтируются ntfs флэшки (только через консоль и судо), искусственный недоинтеллект подсказал переключиться на старый драйвер ntfs-3g, и вот на нём уже всё нормально монтируется
и я так понимаю это старая песня с этим ntfs3 драйвером
tornadox
Member

Повідомлення

DDt: 26.08.2026 15:31не знаю что там и куда завезли и пишут на форумах, но у меня с новым драйвером ntfs3 не монтируются ntfs флэшки (только через консоль и судо), искусственный недоинтеллект подсказал переключиться на старый драйвер ntfs-3g, и вот на нём уже всё нормально монтируется
и я так понимаю это старая песня с этим ntfs3 драйвером
О, в мене була аналогічна ситуація: NTFS диск монтувався з діалогом sudo, то це 100% новий драйвер запоров мені дані.
SERGBILL
Member

Повідомлення

tornadox: 26.08.2026 15:20 Розкажеш що і як в тебе, самому цікаво.
почитав, поки що краще не переходити якщо дистр офіційно його не завіз. У Федоркі поки що нема.

Відправлено через 2 хвилини 38 секунд:
DDt: 26.08.2026 15:31 и я так понимаю это старая песня с этим ntfs3 драйвером
завезли ntfsplus і з ним якраз ці проблеми. а ntfs3 у мене працює норм наприклад. то ж мабуть залежно від дистрибутива. але ж ми знаємо, якщо працює в одному, значить може в будь-якому
DDt
Member

Повідомлення

SERGBILL: 26.08.2026 16:07завезли ntfsplus і з ним якраз ці проблеми. а ntfs3 у мене працює норм наприклад. то ж мабуть залежно від дистрибутива. але ж ми знаємо, якщо працює в одному, значить може в будь-якому
Ну не знаю, у меня и на Debian 13 со стабильным 6,12 ядром и с ядром 7,1 из бэкпортов - одна и та же проблема была как описал, не монтируется нтфс флешка через гуй в кедах, в консоли через судо - монтируется. И я гуглил потом и находил обсуждения на форумах арча именно с тем решением которое мне посоветовал недоинтеллект.
Відповісти