Навіть після масових звільнень id Software продовжуватиме розвивати власний рушій id Tech і не перейде на Unreal Engine

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Maxim0529
Member

Повідомлення

alex_sul: 21.08.2026 10:36 Пропоную обговорити Навіть після масових звільнень id Software продовжуватиме розвивати власний рушій id Tech і не перейде на Unreal Engine

Я буквально вчора ганяв doom 2016- і ніякого тобі інпутлагу і суперплавність і картинка толкова :super:

Цю гру робила інша цивілізація :weep: :weep: :weep:

Її побудували у потойбіччі. :)
Kassatka
Member

Повідомлення

На цьому рушії id Tech хоч одна нормальна гра випущена? Окрім WASD шутерів/екшенів. Хотів би знати, чи представляє цей рушій взагалі реальну цінність. Бо там типу отакенне древо з кількох десятків видозмінених рушіїв, що походять від id Tech. На вікіпедії переглянув списки ігор на id Tech версій 2,3,4 та 5 - здається, там жодної нормальної гри нема. Або якісь попсові шутери, або назви ігор, які мені взагалі нічим не відомі.Може на форках якісь хороші ігри випускали?
1234waltz
Member

Повідомлення

Kassatka: 21.08.2026 14:48 На цьому рушії id Tech хоч одна нормальна гра випущена? Окрім WASD шутерів/екшенів. Хотів би знати, чи представляє цей рушій взагалі реальну цінність. Бо там типу отакенне древо з кількох десятків видозмінених рушіїв, що походять від id Tech. На вікіпедії переглянув списки ігор на id Tech версій 2,3,4 та 5 - здається, там жодної нормальної гри нема. Або якісь попсові шутери, або назви ігор, які мені взагалі нічим не відомі.Може на форках якісь хороші ігри випускали?
За останні 4 ітерації iD Tech окрім конвеєра Дум та Вольф можна згадати хіба що The Evil Within 1 та 2, провальний Rage та ось новий ігро-бенчмарк Індіана.
Rage мав хронічну хворобу мегатекстури на великих локаціях.
The Evil Within 1 був на доволі кастомізованій версії, хоч і був красивий на релізі для свого часу, але жарив залізо до коматозного стану.
The Evil Within 2 фактично не на iD Tech, бо вони так багато дописували двигло для багатостраждальної першої частини, що форкнули та зробили свій STEM Engine.
Kassatka
Member

Повідомлення

Kassatka: 21.08.2026 14:48На цьому рушії id Tech хоч одна нормальна гра випущена? Може на форках якісь хороші ігри випускали?
Відповідь ChatGPT
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Коротше, все дуже сумно з цим рушієм. Він не для нормальних ігор призначений.
Тому це тільки на користь, якщо він загнеться. Чим більше будуть страждати користувачі шутерів - від поганої оптимізації гри, чи від читерів - тим краще. Якимись іграми винятками типу космічної стратегії Conquest можна й пожертвувати заради такої цілі. Може хоча б засилля лайно-оптимізації на UE5 змусить користувачів відмовлятися від шутерів на користь інших ігор, яким не настільки важливі високі показники кадрів/с. Зрештою в золотий період початку нульових саме так і було - RTS користувалися широким попитом зокрема і через те, що куди менш вибагливі до продуктивності компа, ніж жанр FPS, особливо якщо тоді без доступу до мережі грали проти ботів. Тому якщо загнеться саме той рушій під first person shooter, який відзначається чудовою оптимізацією, то це шикарно.:super:
До виходу в Стімі жебрацької за рівнем бюджету RTS про динозаврів WarParty (2018) мені було пофіг, я шукав і знаходив різного ступеня сучасності ігри моїх жанрів і не звертав уваги на ігри тих жанрів, що мене не цікавлять. Але відтоді я просто злий.
Востаннє редагувалось 21.08.2026 15:32 користувачем Kassatka, всього редагувалось 2 разів.
1234waltz
Member

Повідомлення

Тож підсумовуючи, нічого окрім шутера (не взявши власний штат фахівців та написавший власний рушій без участі id) на цьому рущії не зробш. Він не гнучкий та вузькоспеціалізований.
Те що Tango потім наступні ігри робили на Unreal Engine 4 тонко натякає нам, що навіть сторонні розробники здатні самі форкнути та переписати рушій на половину, не дуже хотіли далі зв'язуватись з новими ітераціями iD Tech.
Васильович
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.08.2026 10:59В цих людей нема ні логіки ні памʼяті
Та все в них є, кажу як менеджер.
Вони:
А. Оптимізували витрати і отримали за це премію.
Б. Переклали подальшу відповідальність на тебе.
Тепер мають кейси "успішного успіху" в портфоліо. І якщо поточна контора загнеться (від їхніх же дій), то вони прийдуть в наступну з красивими резюме :rotate:
Ostin
Member

Повідомлення

Васильович: 21.08.2026 15:28вони прийдуть в наступну з красивими резюме
Саме цікаве в тому, що оцінювати резюме будуть точно такі ж само люди, які нічого не побачать "між рядків", або ж навпаки побачать "гарні успіхи, ми теж так хочемо". Бо успіх він такий)
Окрім поради стати таким от менеджером, нічого іншого в голову не йде) Ну дійсно ж, все інше буде якоюсь боротьбою заради боротьби, на яку і життя покладеш - то не встигнеш) А найсумніше - а який в тому сенс, окрім власних переконань?)
dead_rat
Member

Повідомлення

Ostin: 21.08.2026 15:47
Васильович: 21.08.2026 15:28вони прийдуть в наступну з красивими резюме
Саме цікаве в тому, що оцінювати резюме будуть точно такі ж само люди, які нічого не побачать "між рядків", або ж навпаки побачать "гарні успіхи, ми теж так хочемо". Бо успіх він такий)
Окрім поради стати таким от менеджером, нічого іншого в голову не йде) Ну дійсно ж, все інше буде якоюсь боротьбою заради боротьби, на яку і життя покладеш - то не встигнеш) А найсумніше - а який в тому сенс, окрім власних переконань?)
Економіка така, зо знайти наступну адекватну роботу важко. А я головний інженер що відповідає за ~40 команд, котрі зараж чекрижать шо аж гуде(де ріжуть, де люди уходять і позицію не перенаймають).

Треба якось пережиту цю хвилю віри, що АІ магічно все сам зробить, бажано не збанкрутувати компанію.

Ледве якось стабалізуєш, і треба вислужитися наступному Віцепрезиденту
Soto
Member

Повідомлення

Хороший движок. Хотя последний дум занадто требовательный для коридорки.
Считаю, что все компании должны создавать и развивать свои движки, а не платить "аренду" фигувити и уе5.
1234waltz
Member

Повідомлення

Soto: 21.08.2026 16:38 Считаю, что все компании должны создавать и развивать свои движки, а не платить "аренду" фигувити и уе5.
Ну якщо так вважаєш, то може й розробку та підтримку власного рушія кожній студії оплатиш?
Юніті, Годот, Гейм Мейкер / РПГ Мейкер, ЛібГДХ не на пустому місці виросли.
MqM
Member

Повідомлення

Kassatka: 21.08.2026 15:12 На цьому рушії id Tech хоч одна нормальна гра випущена? Окрім WASD шутерів/екшенів. Хотів би знати, чи представляє цей рушій взагалі реальну цінність. Бо там типу отакенне древо з кількох десятків видозмінених рушіїв, що походять від id Tech. На вікіпедії переглянув списки ігор на id Tech версій 2,3,4 та 5 - здається, там жодної нормальної гри нема. Або якісь попсові шутери, або назви ігор, які мені взагалі нічим не відомі.Може на форках якісь хороші ігри випускали?
Коли ви перестанете так жирно тролити? Вам подобається збирати мінуси чи що :D
Попсові шутери? лол, це не колда і не овервотч

Отправлено спустя 2 минуты 22 секунды:
Kassatka: 21.08.2026 15:22
Kassatka: 21.08.2026 14:48На цьому рушії id Tech хоч одна нормальна гра випущена? Може на форках якісь хороші ігри випускали?
Відповідь ChatGPT
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Коротше, все дуже сумно з цим рушієм. Він не для нормальних ігор призначений.
Тому це тільки на користь, якщо він загнеться. Чим більше будуть страждати користувачі шутерів - від поганої оптимізації гри, чи від читерів - тим краще. Якимись іграми винятками типу космічної стратегії Conquest можна й пожертвувати заради такої цілі. Може хоча б засилля лайно-оптимізації на UE5 змусить користувачів відмовлятися від шутерів на користь інших ігор, яким не настільки важливі високі показники кадрів/с. Зрештою в золотий період початку нульових саме так і було - RTS користувалися широким попитом зокрема і через те, що куди менш вибагливі до продуктивності компа, ніж жанр FPS, особливо якщо тоді без доступу до мережі грали проти ботів. Тому якщо загнеться саме той рушій під first person shooter, який відзначається чудовою оптимізацією, то це шикарно.:super:
До виходу в Стімі жебрацької за рівнем бюджету RTS про динозаврів WarParty (2018) мені було пофіг, я шукав і знаходив різного ступеня сучасності ігри моїх жанрів і не звертав уваги на ігри тих жанрів, що мене не цікавлять. Але відтоді я просто злий.
На користь форуму піде, якщо ви перестане писати відверту маячню. Ігор інших жанрів немає, тому, що банально студія не любила займатися іграми інших жанрів, а не тому, що рушій не може.
Той же Сорс по суті структурно схожий на ті ж рушії, та й по сті Сорс це нащадок тих рушіїв чомусь має Доту, мовчу, що існують моди де є ртс :)

Отправлено спустя 3 минуты 59 секунд:
1234waltz: 21.08.2026 15:25 Тож підсумовуючи, нічого окрім шутера (не взявши власний штат фахівців та написавший власний рушій без участі id) на цьому рущії не зробш. Він не гнучкий та вузькоспеціалізований.
Те що Tango потім наступні ігри робили на Unreal Engine 4 тонко натякає нам, що навіть сторонні розробники здатні самі форкнути та переписати рушій на половину, не дуже хотіли далі зв'язуватись з новими ітераціями iD Tech.
Де ви такі фахівці плодитесь? в якомусь інкубаторі в лабораторії? Я просто офігіваю від таких геніальних висновків, ви бачили первинний код закритого рушія? чи хоча би дивилася код старого рушія Квейк 3? Щось дуже сумніваюся в цьому.
Як ви визначили гнучкість? ви з ними працювали?
Ні, УЕ4 натякає про те, що їм легше налагодити паймлайн коли фахівців УЕ; банально в сотні разів більше в світі, ніж до закритого рушія з якими працювали лише люди у кількох студіях на постійній основі
Soto
Member

Повідомлення

1234waltz: 21.08.2026 16:43 Ну якщо так вважаєш, то може й розробку та підтримку власного рушія кожній студії оплатиш?
Юніті, Годот, Гейм Мейкер / РПГ Мейкер, ЛібГДХ не на пустому місці виросли.
:facepalm:
В том то и дело, что цены игр основываются в том числе на цене "аренды". А свой движок компания один раз сделала, а потом только допиливает, и на нём же клепает игры.
Сейчас цены на игры (ААА) от 50 уе. Это тебе не с миру по нитке, а по целому ящику этих ниток.
Если судить как ты, то ни рокстар с прибылью от гта5, ни реды с ведьмаком/киберпанком, не должны были делать свои движки.
Востаннє редагувалось 21.08.2026 17:45 користувачем Soto, всього редагувалось 1 раз.
warp37
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.08.2026 11:27
warp37: 21.08.2026 11:11 А движок научат съедать не всю видеопамять в радиусе квадратного километра на ультра-настройках? 16 гигабайт для него мало на ультра-настройках в 4K.
Яка тобі різниця? Нащо вигружати текстури якщо памʼяті скільки завгодно?
Бо <10 FPS на RTX 5080. Через це я навіть не можу DLAA використовувати.
l-m
Member

Повідомлення

warp37
Ну й хто тобі винуватий що ти взяв ГПУ без пам'яті та не вмієш у налаштування?) Нагадуєш тих, тому оптимізацію під 8 ГБ треба... тільки через цю оптимізацію в сучасних іграх текстури мильніші ніж в деяких 10-річної давнини, тобто деградація замість прогресу.
dead_rat
Member

Повідомлення

warp37: 21.08.2026 17:45
dead_rat: 21.08.2026 11:27
Яка тобі різниця? Нащо вигружати текстури якщо памʼяті скільки завгодно?
В думі? Ми ж про нього зараз
Enjthesilence
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.08.2026 19:13

можна задушити врам пастрейсінгом і макс налаштуваннями, правда при таких налаштуваннях не те щоб приємно грати в швидкі шутери
Kassatka
Member

Повідомлення

MqM: 21.08.2026 17:20Коли ви перестанете так жирно тролити? Вам подобається збирати мінуси чи що :D
MqM: 21.08.2026 17:20На користь форуму піде, якщо ви перестане писати відверту маячню.
Ну вибачайте, я шокований від того, що відбувається в навколокомп'ютерному середовищі останнім часом.
спойлер
Торік по факту одна нова RTS серйозного масштабу вийшла, не враховуючи ремастерів та ремейків - Tempest Rising. Спочатку ніби чудово - найкращий у світі підвид у RTS - клон C&C, сучасний графон, достатня орієнтація на синглплеєр. Але вона вийшла під патронатів власників Saber родом з рашки і там у ліцензійній угоді прямо заборонено перекладати гру на інші мови. :mad:
Зараз намічається ще один клон C&C, Dust Front RTS, хай вона інді, з не надто красивим/сучасним, хай і стилізованим графоном. Але її взагалі розробляє людина, наскільки я зрозумів, з росії й виступає на її боці.
А от українці після Козаків 3, які самі по собі є ремастером, по факту показують, що ні на що не здатні поки що в жанрі класичних RTS.
Поки що найяскравіша подія цього року - нещасна інді RTS ZeroSpace, яка на релізі в ранньому доступі викликала який не-який движ. Нещодавно по ньому стартував куберспортивний турнір з призовим фондом $13 тис. і де серед учасників були пара відомих мені зірок кіберспорту з Age of Empires 2 та Age of Empires 4. Але я не зміг його подивитися, бо його ніхто не стрімив російською мовою. Переважно англійською й один стрімер польською, але на жаль я польську на слух не сприймаю, на відміну від скажімо білоруської. Про українську мову я вже мовчу, по факту взагалі ніколи не було коментування кіберспорту українською на Твічі/Ютубі, Foggy веде канал українською по Варкрафту 3, але він не коментує турніри, а сам грає й покинув кіберспорт, а перейшов до аматорської гри під замовлення глядачів. Тому у мене компроміс, я дивлюся переважно стрімера Wanderbraun, який українець, але стрімить російською. Українською він пробував, але експеримент не вдався, нема аудиторії, а він гроші на життя заробляє виключно за рахунок стрімерства/блогерства, це його робота, тому не може собі дозволити те, що можуть робити заради хоббі.
Хай би вже це були нейросубтитри з нейроперекладом українською, але на жаль Твіч/Ютуб поки не вміють таке робити в прямому ефірі. Лише Ютуб у запису.
Вандербраун про турнір по ZeroSpace сказав, що то йому не цікаво. Бо він не любить сеттінг фантастики чи сучасності, а полюбляє фентезі або середньовіччя. А мені по факту на сеттінг байдуже, мені аби щось випускали в улюбленому жанрі, я хіба тематику динозаврів особливо вітаю (ParaWorld (2006), WarParty(2018)). Старкрафт я навпаки не люблю через те, що він страшенно швидкий. Але я все одно вітаю подивитися щось нове в кіберспорті, аніж весь час одні лише Warcraft 3 (ще й на застарілому графоні, коли доступний видовищний Reforged графон) та Age of Empires 2 (ізометричну, тобто знов мінімум видовищності). Іноді мені щастить подивитися у Вандербрауна Age of Mythology: Retold та Age of Empires 4 - видовищні, на сучасному графоні, але він нечасто їх стрімить, бо попит на них малий, хоча у нього Age of Mythology найулюбленіша гра. З нового у кіберспорті я побачив Age of Mythology: Retold (2024) та Stormgate (2024), причому у першому кіберспорт захирів, а друга гра взагалі з тріском провалилася, з тих пір ніякого нового кіберспорту не було, а хочеться періодично бачити щось новеньке.
Ще он нещодавно вийшла у ранньому доступі інді від однієї людини поляка Liquidation. З просто легендарною озвучкою робітника раси наг/рептилоїдів. Клон Вакрафту/Старкрафту з деяким присмаком Warhammer 40000: Dawn of War. Ну і з мов там доступні лише англ, нім, пол. Може мені самому вдасться перекласти її українською. Пречудова гра, але очевидно її теж очікуватиме забуття.
І ці всі цінителі жанру RTS, що вічно крутять носом майже на все нове, що виходить. Звісно йому далеко по вайбу до величних ігор нульових років, але так і не будуть випускати нічого дорогого і високоякісного, якщо ви постійно вишукуватимете одні недоліки й не будете масово ні купляти, ні грати. :mad:

Я не знайшов ще жодної людини на просторах усього інтернету, яка не просто є фанатом RTS, але при цьому не грала б у шутери. Майкер окрім Варкрафту регулярно проводив стріми по PUBG, Basset веде один канал по RTS, але другий по шутерам, мій улюблений стрімер Wanderbraun походженням з Києва по ідеї недолюблює шутери, але цілком може при потребі у них зіграти і дуже часто на стрімах проводить аналогії, порівнюючи стратегії, які стрімить, з CS2 та Dota 2 у дусі типу аудиторії мають бути добре відомі ці ігри, але при цьому можуть бути не відомі чи дуже мало відомі класичні RTS. Воно то може реально так серед багатьох глядачів, але по факту досить напрягає, коли я в CS2 не шарю майже взагалі, а про Dota 2 теж знаю в основному лише те, що вона по механікам має бути дуже схожа на одну з кастомок Dota у Warcraft 3. Хотілось би навпаки іноді почути зворотню думку, чим сучасні популярні ігри схожі на типові класичні RTS.

8K-телевізори припинили виробництво (величезні одоробла за оверпрайс не рахуються, за ними не посидіш у кріслі на відстані витягнутої руки).
У Sony більше не купиш якісного XR-телевізора у 50-діагоналі, ідеальній для універсального використання монітор-телевізор водночас.
43-55 монітори, яких купа було 4 роки назад, здохли. Ось нещодавно знайшов один-єдиний нормальний монітор з нових на хотлайні, окрім отого популярного лайна в середньому і високому ціновому сегменті: iiyama G-Master G4380UHSU-B2. Надійшов у продаж в Україну в 2025 році, тож є шанс, що ще довгенько буде доступний. Ну і навіть 144 Гц є, що вам ще потрібно? Я розумію, коли людина економить і купує Full HD/1440p у ціновій категорії 5-10 тис. грн. Там за діагоналлю не розгонишся. Але коли у людини є 40 тис. грн. і вона віддає їх за 27-дюймове OLED-лайно чи за Ful HD з 500+ Гц... :facepalm: А цей єдиний достойний монік доступний лише у 7-8 магазах на всю Україну і ніяка зараза про нього досі ніде не згадала, окрім мене.
Ціни подуріли. Тут люди сперечаются, що це задорого віддавати за відяху свою місячну зарплату. А я з доходами 15-17 тис. грн. у місяць готовий рік збирати гроші, щоб купити хорошу відяху, чи дисплей, чи ще щось. Бо комп'ютери - моє найголовніше хоббі. А тут виявляється бам, і ціни у півтора рази і збирай гроші півтора роки, а не рік. :help:
Ну а щодо рушіїв, то може я дійсно неправий і хороший рушій можна пристосувати для будь-чого, аби руки з нормального місця росли. А якщо ігри у RTS не виходили на рушії, то не тому що рушій непридатний, а тому що в принципі такі ігри мало роблять. Я ж кажу, що форків id Tech страшенно багато і там по ідеї багато чого на цих форках могло бути, нахрапом не скажеш. От наприклад цей UE5 теж орієнтований у першу чергу під шутери, але на ньому вже повиходили деякі класичні RTS і ще й з доволі пристойним оптимізоном. Наприклад Stormgate, Tempest Rising, ZeroSpace. Он під крилом у Мокрософта планують розробляти Age of Empires 5 на рушії UE5, і вони кажуть, що спеціально перероблять рушій під RTS жанр перед використанням. Біда в тому, що така оптимізація рушія звісно не буде загальнодоступною, а кожна стороння студія, що захоче розробляти RTS на UE5 буде змушена або підганяти його під потреби жанру знову, або ж швидш за все використовувати у дефолтному варіанті з мінімальними пристосуваннями, що погіршить якість гри.
Востаннє редагувалось 21.08.2026 20:02 користувачем Kassatka, всього редагувалось 1 раз.
Scoffer
Member

Повідомлення

kairo: 21.08.2026 12:30Якщо не буде вистачати ВРАМ, Вінда вигрузить найменш приорітетні дані в РАМ.
Вінда - не вигрузить. І лінукс не вигрузить. Передаємо привіт дх12/вулкан/мантл, в котрих успішно ліквідували менеджери пам'яті, на відміну від старих-добрих дх11- і опенгл. Тепер гра сама має займатись переміщеннями данних. От вони зараз і переміщують як вміють, тобто ніяк. Вимоги до врам з дх12/вулкан значно вищі ніж було в дх11/опенгл.
Всі претензії в амд, котра проштовхнула це геніальне рішення.
warp37
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.08.2026 19:13

Так, The Dark Ages.
пирожок с малиной
Member

Повідомлення

рушій
Відповісти