Зона знову кличе: для S.T.A.L.K.E.R. 2 вийшло DLC «Ціна надії» та оновлення 2.0

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
AlexWest
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 20.08.2026 20:51
Геральт: 20.08.2026 20:34 maxim099
Це ж поціновувач Wolfenstein. Рельсового шутана під пивко :-/
вульфенштейн - чудовий шутан з крутим сюжетом. чим сталкер 2 - "не под пивко?"
Ну, Return to Castle Wolfenstein (2001) - це шедевр під шедевральне пиво. А інші частини - тут вже хтозна.
Paner
Junior

Повідомлення

Це думка по грі чи по трейлеру? Бо у трейлері освітлення покращили, як і все інше. Ліхтарик там, здається, не показували, але бог із ним. Знайти до чого домахатися, називається.
Я ж написав, що побішав по локаціях до першого вильоту, сонячної погоди не бічив, всю карту не досліджував, загрузив свій сейв, пробіг трохи сюжету і вилетів. Поки нічого позитивного не виявив і не розумію від чого такий хайп по грі?
Enjthesilence
Member

Повідомлення

AlexWest: 20.08.2026 20:39
XpertVision: 20.08.2026 20:36

А ви придивіться до деталей. Саму велику проблему графіки - освітлення ніхто по суті і не виправив. Змінили кольорову схему, стало все більш яскраве, трошки підтягнули софтовий люмен і все. Вони ще до релізу гри божилися про hardware lumen, але ніхто навіть не рухається. Через це тіні до сих пір куці, а ліхтарик костиль на ізоленті
Це думка по грі чи по трейлеру? Бо у трейлері освітлення покращили, як і все інше. Ліхтарик там, здається, не показували, але бог із ним. Знайти до чого домахатися, називається.
з хорошого: нормально підтягнули продуктивність, дійсно попрацювали з вегетацією, вона густіша, вже не так погано з лодами рослинності.
з поганого: софтверний люмен все ще місцями має шуми, в приміщеннях добре помітно, відзеркалення все такі ж погані і об'єкти в них мають поганий вигляд, ах і вода все ще світиться і не відзеркалює хмари на небі, саме тому вода світліша за все оточення. з тінями так само як і було, але тут без модів чи хардвер люмена нічого не поробиш.
tornadox
Member

Повідомлення

warp37: 20.08.2026 19:56На Steam Deck с XeSS FG и XeSS Balanced на низких настройках с высокими текстурами 60 FPS. C Quality ниже, но тоже играбельно. И FSR 4 работает нормально на SteamOS.

Оптимизация стала потужнее. :up:
Круто, пригадую з перших оглядів (тоді був лиш FSR3, LSFG не завезли і опимізацій не було) це була каша з малим фреймретом.
Пробував в відрядженні на GFN побігати, то на мінімалках 900p з dlss performance було ледве 30 кадрів на базі в заліссі.
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

warp37: 20.08.2026 17:30
alex_sul: 20.08.2026 17:24 warp37
дяка шановний!
Знаю что он топовий - у нет наростов ни амд ни Нв = он новий и не запачкан проблемами других генераторв, как ви сами и увидели.
Мені більше цікаво, як він працює на "нейтральній" території - на портативних консолях, наприклад.

Бо FSR на SteamOS ламав гру "милом" і фрізами, треба було вмикати зовнішній фреймгенератор, як LSFG.
Добрався до компа. Сталкер став чітко з першоро разу - Preorder.
Нейрохрючево запитав тільки заради впевненості в тому що тут дійсно завезли весь комплект Інтеловського софта. Судячи з розміру файлів - версія 2.0-2.1
Маю повний комплект бібліотек XeSS v3.0.2. Я оновлю бібліотеки і отримаю кращий та новіший внутрішній алгоритм освітлення, денойзер та систему генерації кадрів.
Інтел сильно додає з кожною версією. Тому це дасть кращу чіткість картинки та стабільніший FPS узагальнено.

А вам пишу бо як незаангажований, та незалежний тестуючий ви самі побачите різницю.. чи ні :gigi:
Вам знадобится:
- Завантажити XeSS 3.0.2 - витягти файли libxell.dll, libxess.dll, libxess_dx11.dll, libxess_fg.dll з папки Bin;
- Вкинути за адресою Steam\steamapps\common\S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl\Stalker2\Plugins\Rendering\Intel\XeSS\Binaries\ThirdParty\Win64 з заміною;
- Повторити цю процедуру, з урахуванням особливостей, можна на будь якій консолі з новітніми Інтелами на борту.

Кожен теж може спробувати те саме. Працює на всіх картах :)
6700XT гоцає топово у приятеля на XeSS. Звісно краще за FSR 3.1

UPD: операція успішна.
Востаннє редагувалось 20.08.2026 21:29 користувачем alex_sul, всього редагувалось 2 разів.
Paner
Junior

Повідомлення

Зображення
Востаннє редагувалось 20.08.2026 21:17 користувачем Paner, всього редагувалось 1 раз.
kairo
Member

Повідомлення

GipeR: 20.08.2026 18:58Коли збирав, ще ціни були доступні.
Типу не за €5000, а за €3000 зібрав?)) А на Ультімейт якісної української гри немає €30?))
XpertVision
Member

Повідомлення

XpertVision: 20.08.2026 20:36

А ви придивіться до деталей. Саму велику проблему графіки - освітлення ніхто по суті і не виправив. Змінили кольорову схему, стало все більш яскраве, трошки підтягнули софтовий люмен і все. Вони ще до релізу гри божилися про hardware lumen, але ніхто навіть не рухається. Через це тіні до сих пір куці, а ліхтарик костиль на ізоленті
Щойно зміг оживити сейв в Прип'яті.
З позитиву:
1) Пройшли ривки, фпс стабільний
2) фпс виріс, тепер можна на 4080Super бігати на максимальних в 4k hdr з DLAA.
З мінусів:
Освітлення таке ж убоге. Жодної тіні від ліхтаря (і не тільки) окрім вибіркових об'єктів, де тінь це, прости Господи, текстура в повітрі. Без жартів в першому сталкер були динамічні тіні, в тут взагалі ніяких майже
AlexWest
Member

Повідомлення

XpertVision: 20.08.2026 21:18
З позитиву:
З мінусів:
Освітлення таке ж убоге. Жодної тіні від ліхтаря (і не тільки) окрім вибіркових об'єктів, де тінь це, прости Господи, текстура в повітрі. Без жартів в першому сталкер були динамічні тіні, в тут взагалі ніяких майже
В першому Сталкері такі динамічні тіні, освітлення й ліхтарик, яких немає у більшості движків. Навіть на UE5 мало де є. Покращили фпс і вегетацію, і на тому дякую. Не буду зациклюватись на дрібницях, насолоджуся новим сюжетом і локами.
XpertVision
Member

Повідомлення

AlexWest: 20.08.2026 21:23
XpertVision: 20.08.2026 21:18

З позитиву:
З мінусів:
В першому Сталкері такі динамічні тіні, освітлення й ліхтарик, яких немає у більшості движків. Навіть на UE5 мало де є. Покращили фпс і вегетацію, і на тому дякую. Не буду зациклюватись на дрібницях, насолоджуся новим сюжетом і локами.
Радий за вас, що ви можете терпіти пусту картинку без тіней. Я 1.5 роки чекав коли вони зроблять обіцяний hardware lumen, обіцяний офіційно і чесно кажучи в дикій фрустрації від побаченого. Ніякого бажання навіть дивитися те dlc
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

kairo viewtopic.php?p=4175130#p4175130
Доєднуйтесь до флешмобу, і поділітся думкою про XeSS (Low latency у Display не забудте) ;) :-P
yariksom
Member

Повідомлення

От цікаво було б якщо дійсно на Ray Engine покоління ХХХ склепали гру, мені дійсно шкода, що всі переходять на анріл, Відьмак був шикарний на своєму а тепер теж буде на цьому лайні. :rotate:
Paner
Junior

Повідомлення

Пограв трохи більше, позитиву ноль, картинка мило, скрізь туман, це вже якийсь сайлент хілл. Зброя при такому освітлинні замилюється, все якесь жовте робиться. Помітив, що коли забігаєшь на пагорб, то промальовується лінія горизонту наче світла полоса по грациці пагорба. Чекаємо патч першого дня завтра. Раніше було краще. Шкода людей, які за новий бур'ян заплатили 600 грн.
Afit
Member

Повідомлення

yariksom: 20.08.2026 21:37 От цікаво було б якщо дійсно на Ray Engine покоління ХХХ склепали гру, мені дійсно шкода, що всі переходять на анріл, Відьмак був шикарний на своєму а тепер теж буде на цьому лайні. :rotate:
Я впевнений що в CD Projekt RED все буде працювати чудово. Вангую це буде як виняток, накшталт ARC Raiders. В Сталкері напевно бюджета не вистачає щоб трасування на ПК версії перенести з програмного на аппаратне. Це б і його якість підвищило й ресурси для рендеру вивільнило б
Востаннє редагувалось 20.08.2026 21:44 користувачем Afit, всього редагувалось 1 раз.
AlexWest
Member

Повідомлення

Paner: 20.08.2026 21:38 Пограв трохи більше, позитиву ноль, картинка мило, скрізь туман, це вже якийсь сайлент хілл. Зброя при такому освітлинні замилюється, все якесь жовте робиться. Помітив, що коли забігаєшь на пагорб, то промальовується лінія горизонту наче світла полоса по грациці пагорба. Чекаємо патч першого дня завтра. Раніше було краще. Шкода людей, які за новий бур'ян заплатили 600 грн.
У вас моди стоять чи стояли? Якщо ні, спробуйте перевстанови гру. Бо ваші коментарі лякають. Інші не пишуть про подібні проблеми.
Paner
Junior

Повідомлення

та
AlexWest: 20.08.2026 21:43 [qute=Paner post_id=4175149 time=1787251110 user_id=38936]
Пограв трохи більше, позитиву ноль, картинка мило, скрізь туман, це вже якийсь сайлент хілл. Зброя при такому освітлинні замилюється, все якесь жовте робиться. Помітив, що коли забігаєшь на пагорб, то промальовується лінія горизонту наче світла полоса по грациці пагорба. Чекаємо патч першого дня завтра. Раніше було краще. Шкода людей, які за новий бур'ян заплатили 600 грн.
У вас моди стоять чи стояли? Якщо ні, спробуйте перевстанови гру. Бо ваші коментарі лякають. Інші не пишуть про подібні проблеми.
[/quote]
Ванільна версія зі стіму. А що тут лякатися? Подивіться на ютубі зрівняння 1,9 та 2,0 версій і зробіть свій висновок. Для мене стало на багато гірше, втратилась похмура атмосфера, все як в бордерлендсі стало.
AlexWest
Member

Повідомлення

XpertVision: 20.08.2026 21:31
AlexWest: 20.08.2026 21:23
Радий за вас, що ви можете терпіти пусту картинку без тіней. Я 1.5 роки чекав коли вони зроблять обіцяний hardware lumen, обіцяний офіційно і чесно кажучи в дикій фрустрації від побаченого. Ніякого бажання навіть дивитися те dlc
Я граю в гру, а не в тіні. Графіка і так одна із кращих на сьогодні, просто з серйозними компромісами-дірами. За 200 годин гри вже звик. Щоправда, після старих Сталкерів до псевдодинамічних тіней доведеться звикати ще раз. Але ж це не привід пропускати DLC, навіть якби графіку зовсім не міняли. ФПС виправили, вже молодці.
Paner
Junior

Повідомлення

Paner: 20.08.2026 21:47 та
AlexWest: 20.08.2026 21:43 [qute=Paner post_id=4175149 time=1787251110 user_id=38936]
Ванільна версія зі стіму. А що тут лякатися? Подивіться на ютубі зрівняння 1,9 та 2,0 версій і зробіть свій висновок. Для мене стало на багато гірше, втратилась похмура атмосфера, все як в бордерлендсі стало.
[/quote]
XpertVision
Member

Повідомлення

AlexWest: 20.08.2026 21:43
Paner: 20.08.2026 21:38 Пограв трохи більше, позитиву ноль, картинка мило, скрізь туман, це вже якийсь сайлент хілл. Зброя при такому освітлинні замилюється, все якесь жовте робиться. Помітив, що коли забігаєшь на пагорб, то промальовується лінія горизонту наче світла полоса по грациці пагорба. Чекаємо патч першого дня завтра. Раніше було краще. Шкода людей, які за новий бур'ян заплатили 600 грн.
Жодного моду ні дня не стояло. Завезли оптимізацію і бур'ян, на цьому все. Може навіть світло стало сприйматися менш реалістично, але тут важко сказати
XpertVision
Member

Повідомлення

AlexWest: 20.08.2026 21:47
XpertVision: 20.08.2026 21:31

Я граю в гру, а не в тіні. Графіка і так одна із кращих на сьогодні, просто з серйозними компромісами-дірами. За 200 годин гри вже звик. Щоправда, після старих Сталкерів до псевдодинамічних тіней доведеться звикати ще раз. Але ж це не привід пропускати DLC, навіть якби графіку зовсім не міняли. ФПС виправили, вже молодці.
Посередня у всьому, але рівна графіка сприймається завжди краще ніж гарна графіка з декількома сильно випадаючими з її рівня елементами. Чисто на контрасті. Нажаль, отакий от є нюанс.

Привід чи не привід пропускати то вже деталі. Я купував предзамовленням повну версію, мені ще на початку обіцяли нормальне hardware rt. Проходить 2 роки, а ця поробка яку я перший рік захищав, ледь виповзла в релізний стан разом з 1 з двох dlc. Вони друге dlc ще за 2 роки випустять?)
Будемо відверті нам випустили early access і через це ми бачимо оці шарахання від патчу до патчу. Замість зробити rt який вони закладали на старті, бо саме через це немає нормальної системи тіней (вона і не планувалась в класичному розумінні) вони зі світло фільтром граються :insane:
Відповісти