В ASUS GPU Tweak III до моніторингу роз’єму 12V‑2×6 додано функцію автоматичного вимкнення ПК

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Enjthesilence
Member

Повідомлення

zalizo_org: 18.08.2026 12:20
Enjthesilence: 18.08.2026 11:23

не розумію.
12VHPWR використовується в масово продаваних відеокартах уже майже чотири роки з жовтня 2022 року, за цей час було реалізовано значну кількість GPU з цим конектором, тому для тверджень про його масову або системну проблему потрібна хоча б релевантна статистика відмов, а не лише десятки окремих випадків на форумах. хіба ні?
А ти думаєш, що нвідіа не має такої статистики? Ясна річ, що вона не публічна. Як наприклад статистика повернень по гарантії raptor lake у intel.

А з приводу того коли вважати проблемним сам розʼєм - з нашого боку (боку юзерів) цілком очевидним є критерій спроб виробників карт виправити проблеми цього розʼєму самотужки. Принаймі дві компанії самі роблять спроби виправити проблему, що само по собі свідчить про її наявність і системність.
Ти підміняєш поняття «проблема існує» і «проблема масова». Те, що асус і мсі вважають за потрібне додати захист від певного сценарію, доводить існування ризику, але не його поширеність. Подушка безпеки в автомобілі теж доводить, що аварії можливі, але ж кожна друга машина не потрапляє в дтп, нє?

Якщо ти хочеш довести саме системність або масовість, потрібні дані про співвідношення кількості відмов до кількості проданих карт. Внутрішня статистика NVIDIA, про існування якої ми лише припускаємо, не може бути аргументом у дискусії, якщо її цифри нам невідомі. Тобто я не заперечую наявність проблеми чи слабкого місця конструкції. Я заперечую стрибок від «виробники намагаються знизити ризик» до «отже проблема була масовою та системною». Для другого твердження все одно потрібна статка :-P Це не перший і не останній конектор, який може виходити з ладу. 8пін так само підводив і це чудовий контраргумент, на який чомусь сильно закривають очі прихильники теорії змов навколо 12вшпвр
kairo
Member

Повідомлення

zalizo_org: 18.08.2026 12:20 з нашого боку (боку юзерів) цілком очевидним є критерій спроб виробників карт виправити проблеми цього розʼєму самотужки. Принаймі дві компанії самі роблять спроби виправити проблему, що само по собі свідчить про її наявність і системність.
Чому тоді ці рішення існують лише для найдорожчих варіантів карт? Чи "дешеві" 5080-5090 проблема роз'єму не зачіпає?
zalizo_org
Member

Повідомлення

Enjthesilence
«проблема існує» і «проблема масова».
Проблемі не обовʼязково бути масовою щоб бути критичною. Це так як в авіації з боінг, коли проблема болтів якими кріпиться вікно пілота призвела лише 1 раз до того що вікно зірвав потік повітря і пілота просто висмоктало з літака, врятувати вдалося тільки зусиллями команди коли решту польоту його тримали за ноги.
Тут те саме, якщо якийсь вузол може призвести до пожежі, то це вже загроза не просто залізу, а потенційно житлу чи майну, навіть життю юзера. Тому безвідносно масовості проблема є і вона критична

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
kairo: 18.08.2026 12:34
zalizo_org: 18.08.2026 12:20 з нашого боку (боку юзерів) цілком очевидним є критерій спроб виробників карт виправити проблеми цього розʼєму самотужки. Принаймі дві компанії самі роблять спроби виправити проблему, що само по собі свідчить про її наявність і системність.
Чому тоді ці рішення існують лише для найдорожчих варіантів карт? Чи "дешеві" 5080-5090 проблема роз'єму не зачіпає?
Проблема не має існувати в принципі, бо вона критична. Я вище виклав логіку
tornadox
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 18.08.2026 12:29Ти підміняєш поняття «проблема існує» і «проблема масова». Те, що асус і мсі вважають за потрібне додати захист від певного сценарію, доводить існування ризику, але не його поширеність. Подушка безпеки в автомобілі теж доводить, що аварії можливі, але ж кожна друга машина не потрапляє в дтп, нє?
Ого, серйозна аналітика пішла в діло :popcorn:
Подушка в авто рятує від того, що в тебе в’їде п’яний дебіл. А коли в тебе роз’єм плавиться від штатного навантаження в робочому режимі - це не "зовнішня аварія", це колесо, яке відпадає на рівній дорозі, бо його на заводі приклеїли на соплі.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

tornadox: 18.08.2026 12:44
Enjthesilence: 18.08.2026 12:29Ти підміняєш поняття «проблема існує» і «проблема масова». Те, що асус і мсі вважають за потрібне додати захист від певного сценарію, доводить існування ризику, але не його поширеність. Подушка безпеки в автомобілі теж доводить, що аварії можливі, але ж кожна друга машина не потрапляє в дтп, нє?
Ого, серйозна аналітика пішла в діло :popcorn:
Подушка в авто рятує від того, що в тебе в’їде п’яний дебіл. А коли в тебе роз’єм плавиться від штатного навантаження в робочому режимі - це не "зовнішня аварія", це колесо, яке відпадає на рівній дорозі, бо його на заводі приклеїли на соплі.
вау, це ж треба буквально це сприймати, зрозумів

Відправлено через 1 хвилину 26 секунд:
zalizo_org: 18.08.2026 12:41 Тут те саме, якщо якийсь вузол може призвести до пожежі, то це вже загроза не просто залізу, а потенційно житлу чи майну, навіть життю юзера. Тому безвідносно масовості проблема є і вона критична
ще раз повернемося до 8пін псіє, там плавилось і була загроза життю, строчив на форумах про потенційну загрозу житлу чи майну? мені просто цікаво, як тут має працювати твоя логіка
та я ж із цим і не сперечався. ти зараз змінив тезу. Спочатку ти намагався довести, що проблема системна, посилаючись на спроби ASUS і MSI її виправити. Тепер кажеш, що їй не обов'язково бути масовою, щоб бути критичною. ;) Згоден: тяжкість наслідків і частота відмов - різні речі. Потенційно небезпечний сценарій відмови міг існувати, і його варто було виправити. Але це все одно не дає підстав без статистики називати проблему масовою чи визначати її реальну поширеність.

тобто сам факт того, що прогоряння конектора потенційно може призвести до пожежі, говорить про серйозність можливих наслідків, але сам по собі не доводить високу частоту або системність таких випадків. інакше кажучи, я не заперечую, що 12вшпвр мав потенційно небезпечний сценарій відмови. Я заперечую лише твердження, що з цього автоматично випливає його масовість або системність.
kairo
Member

Повідомлення

zalizo_org: 18.08.2026 12:41Проблема не має існувати в принципі, бо вона критична. Я вище виклав логіку
Чому ви тоді нічого не пишете про проблему оплавлення 8пін, чи вона не критична?
Enjthesilence
Member

Повідомлення

kairo: 18.08.2026 12:57
zalizo_org: 18.08.2026 12:41Проблема не має існувати в принципі, бо вона критична. Я вище виклав логіку
Чому ви тоді нічого не пишете про проблему оплавлення 8пін, чи вона не критична?
на "8 пін" ця дискусія як правило закінчується. чому саме 8пін, який горить або плавиться, не може спричинити займання, а 12VHPWR може? у пожежі є якась функція визначення типу конектора? Якщо критерієм є потенційне займання через перегрів силового з'єднання, то він однаково застосовується і до 8пін, і до 12VHPWR.
kairo
Member

Повідомлення

Enjthesilence
Я все ще чекаю на "незалежні джерела" від пана tornadox))
yariksom
Member

Повідомлення

kairo: 18.08.2026 12:34Чому тоді ці рішення існують лише для найдорожчих варіантів карт? Чи "дешеві" 5080-5090 проблема роз'єму не зачіпає?
Просто дорожчі дорожче по гарантії повертати :shuffle:
kairo
Member

Повідомлення

yariksom: 18.08.2026 13:23Просто дорожчі дорожче по гарантії повертати
Для виробника це 50 центів за новий роз'єм та 10 доларів майстру за роботу в своїх сервісних центрах.
Hells Angels
Member

Повідомлення

warp37: 18.08.2026 10:38это только для оверпрайснутых видеокарт
у астрала 5080 поверліміт 400вт з максимумом у 450, перестраховка цілком закономірна, щось не так?
NVo1
Member

Повідомлення

alexeygalas: 18.08.2026 10:55 osvod
Піропатрон, щоб відстрілював при займанні як в автомобільних батарейках
вакуумну, разом з хазяїном шоб.
а шоб цього не трапилось - ось вам ребрізер за 499.95
NST1983
Member

Повідомлення

Розходимось, любителі зелених карт кажуть що проблеми не має... :lol:
yariksom
Member

Повідомлення

NST1983: 18.08.2026 14:04Розходимось, любителі зелених карт кажуть що проблеми не має...
В цих любителів просто немає таких карт :lol:
werneo
Member

Повідомлення

alexeygalas: 18.08.2026 10:39 Пропоную обговорити В ASUS GPU Tweak III до моніторингу роз’єму 12V‑2×6 додано функцію автоматичного вимкнення ПК

Ну це прям ПОТУЖНО я вважаю. Замість визнати проблему даного коннектора та почати проєктувати новий - давайте:
- Зробимо розумні адаптери кабелі з блютузом, вайфаєм, спотіфаєм від перегріву;
- Рідинне охолодження роз*єму;
- Тротлінг потужності БЖ;
- Збудуємо цілу інфраструктуру навколо роз*єму з 16 поверховим офісом і посадимо туди кваліфікаційну раду, яка буде визначати чи стався інцидент і варто його розслідувати
Можна просто повернутись до шунтуючих резисторів (балансування), щоб відеокарта знала що відбувається.
Maxim0529
Member

Повідомлення

Цікаво, що там станеться з тим роз'ємом на 6090, є ймовірність що їх там може бути два.
Firebrand
Member

Повідомлення

kairo: 18.08.2026 12:34Чому тоді ці рішення існують лише для найдорожчих варіантів карт?
потому что маркетинг давно победил инженеров.
zalizo_org
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 18.08.2026 12:29Подушка безпеки в автомобілі теж доводить, що аварії можливі, але ж кожна друга машина не потрапляє в дтп, нє?
Аналогія з подушками безпеки тут якраз дуже влучна, тільки з іншого боку - подушки ставлять тому, що конструкція авто має зону ризику, яку неможливо усунути повністю в силу присутності людського фактора. Саме тому засоби безпеки на авто цілком виправдані.

Проблема 12VHPWR не в тому, що "все масово горить у кожного другого", а в тому, що характер і ціна відмови абсолютно неадекватні класу пристрою.
Enjthesilence: 18.08.2026 12:48ще раз повернемося до 8пін псіє
kairo: 18.08.2026 12:57Чому ви тоді нічого не пишете про проблему оплавлення 8пін, чи вона не критична?
Чуваки, це WhatAboutism в чистому вигляді. Нагадую - ми говоримо про явний конструктивний недолік 12VHPWR, який може спричинити пожежу, втрату майна, життя людей. Ця небезпека не має "патчитися" виробниками карт, а повинна бути вирішена глобально, щоб користувачі гарантовано мали ланцюг від розетки до текстоліта відеокарти абсолютно стовідсотково надійним. Я не проти нових стандартів, але ці стандарти мають бути кращими і безпечнішими. 12VHPWR не є ні кращим, ні безпечнішим.
alexeygalas
Member

Повідомлення

inquisition
Так у мене самого 4080s з кутовим конектором з алi прямим 12VHPVR <--> 12VHPWR. І не хворіє. Але з іншого боку - я її і не шкварю до 500вт.
kairo
Member

Повідомлення

zalizo_org: 18.08.2026 15:39Чуваки, це WhatAboutism в чистому вигляді. Нагадую - ми говоримо про явний конструктивний недолік 12VHPWR, який може спричинити пожежу, втрату майна, життя людей.
Ви не відповіли на моє запитання.
Відповісти