Новини
Останні статті і огляди
Выбор звуковой карты
-
Filabatya
Member
QFlash
ті 2-3 мікрофона використовуються для шумодава при розмові, при запису вони пишуть в основному одним, оскільки це не їх основна функція.
купуть епловський донгл, той що з більшим підсиленням б у на олх
або другий фікус для симетрії
Radio Bay
ті 2-3 мікрофона використовуються для шумодава при розмові, при запису вони пишуть в основному одним, оскільки це не їх основна функція.
Radio Bay
- спойлер
- забудьте про мак, його нема, а от фікус є)
Востаннє редагувалось 14.08.2026 23:41 користувачем Filabatya, всього редагувалось 3 разів.
-
QFlash
Member
Нафіга воно мені. Я не збираюсь міряти чи писати звук.Filabatya: ↑ 14.08.2026 23:30ті 2-3 мікрофона використовуються для шумодава при розмові, при запису вони пишуть в основному одним, оскільки це не їх основна функція.
З моно запису роблять стерео.
Востаннє редагувалось 14.08.2026 23:36 користувачем QFlash, всього редагувалось 1 раз.
-
Radio Bay
Member
Так викинь її на смітник, вмикни класично: встрійка → мак → ас та не люби мозок.QFlash: ↑ 14.08.2026 23:30Це ромашка. Я на ній витягнув +30dB ~20Hz і то при регуляторі НЧ в положенні +2dB/
Мас так не вміє.
Ти ж бачиш, що ти тільки все зіпсував, а проблема в тому, що ти це не чуєш.
Відправлено через 2 хвилини 38 секунд:
ПідтримаюFilabatya: ↑ 14.08.2026 23:30купуть епловський донгл, той що з більшим підсиленням б у на олх
- Або таке
-
-
QFlash
Member
Radio Bay
Та ясний хрин, що Mac з коробки співає. Нафіга його чіпати. От Ромашку я і витягнув на Hi-Fi/
Я не блогер і писати не хочу. Нафіга воно мені.
Та ясний хрин, що Mac з коробки співає. Нафіга його чіпати. От Ромашку я і витягнув на Hi-Fi/
Я не блогер і писати не хочу. Нафіга воно мені.
-
Radio Bay
Member
На лайно ти її витягнув. Середній музцентр буде грати ліпше.QFlash: ↑ 14.08.2026 23:38От Ромашку я і витягнув на Hi-Fi
Тебе вже дві людини з досвідом сказали, що звук кривий, бракований
-
Z440_User
Member
Будь ласка.Radio Bay: ↑ 13.08.2026 19:46Якщо не гемор, вкладай. Чисто цікавоZ440_User: ↑ 13.08.2026 01:26Зробити?
Склейка фрагментів Картридж №1 потім Картридж №2.
Можна послухати різницю в заточці голок, як читаються ВЧ (каша/не каша, барабанщик вступає зі збивки, грає 4 "квадрати", робить збивку і грає наступні 4 "квадрати" з іншим "малюнком" тарілок) та швидкість роботи НЧ (який встигає, а який тормозить).
Бонусом, спроба записати той справжній аналоговий звук барабанів та об'єму студії з альбомів Iron Maiden до розпалу клятої війни гучностей.
Не можу сказати скільки смартфон з'їв оригінального звуку при запису. Слухайте-коментуйте:
1.) The Evil That Men Do
1988 рік, поюзаний угорський вініл 1988 року -> Goldring E4 -> Эстония ЭП-010 -> Optonica 9100 -> Fisher STE-1150 -> RMX2063
До того ж, останній трек на стороні, біля центру диску, той де як кажуть з кожної праски, що звук остаточно деградував та має over-безліч усіляких спотворень.
2.) Aces High
1984 рік, поюзаний німецький вініл 1984 року -> Goldring E4 -> Эстония ЭП-010 -> Optonica 9100 -> Fisher STE-1150 -> RMX2063
В середині 2000х на барахолці стопку рок-вінілу купив за 15 грн, серед них був Iron Maiden 1982-1990 рр.
Трошки іншої музики:
1.) Livin' Blues – Blue Breeze
1976 рік, поюзаний польський вініл 1976 року -> ГЗМ-005 -> Электроника ЭП-017 -> Optonica 9100 -> Fisher STE-1150 -> RMX2063
2.) Led Zepelin - Since I've Been Loving You
1970 рік, поюзаний югославський вініл 1973 року -> ГЗМ-005 -> Электроника ЭП-017 -> Optonica 9100 -> Fisher STE-1150 -> RMX2063
Несподівано, бас який має тиском рухати кишки, через підлогу проліз на смартфона та гудить. Він реально не гудить, а давить та змушує вібрувати, а смартфон його записав гулом
Записи в стерео, ну в межах мікрофонів телефону. Кімната трошки також присутня, шурхіт одягу та кіт теж іноді в запису проскакують.
Кидайте помідорами
-
Radio Bay
Member
Перший, на мій вух, навалю конкретніше, прям низяра ух, залізо колотиться,Z440_User: ↑ 14.08.2026 23:49Склейка фрагментів Картридж №1 потім Картридж №2.
на другому, як дінамічний діапазон прибрали, як потух звук
-
QFlash
Member
Ну це вже мої проблеми. Я хотів касетної деки тому взяв за копійки + зелені індикатори.Radio Bay: ↑ 14.08.2026 23:41На лайно ти її витягнув. Середній музцентр буде грати ліпше.
Тебе вже дві людини з досвідом сказали, що звук кривий, бракований
Не спорю, але не ліпше, і не гірше, якщо налаштувати - потужніше так.Radio Bay: ↑ 14.08.2026 23:41На лайно ти її витягнув. Середній музцентр буде грати ліпше.
Сенсорна система людини не така чутлива як вимірювальні прилади.
Дві пробірки з водою і в одну додали піщинку солі - людина не відрізнить на смак, а йоноселективний електрод на основі металів - розпізнає. Це як приклад.
Без технічних приладів - важко щось налаштувати.
Добре я пішов читати даташити.
-
Radio Bay
Member
Ох, щось його дуже забагато. Все маскує. Я цю річ гарно знаю: можна сказати, мій музичний смак формувався під впливом LZ. Концертний "The Song Remains the Same" заслухан до дірZ440_User: ↑ 14.08.2026 23:49Несподівано, бас який має тиском рухати кишки
Відправлено через 1 хвилину 59 секунд:
Без розуміння, як виглядає гарній звук звук тежQFlash: ↑ 14.08.2026 23:57Без технічних приладів - важко щось налаштувати
-
Z440_User
Member
1. Мутний файл (в сенсі походження)QFlash: ↑ 14.08.2026 20:19 Ось записав таке на оцінювання.
Телефон tcl 10 pro позичений.
https://drive.google.com/file/d/1WBd-q5 ... sp=sharing
2. Спочатку я би сказав що файл тупо обробили еквалайзером та виклали типу запис телефону, але характерний шум в самому кінці файлу каже що Реалтек таки щось грав і запис вівся.
3. Де кімната в запису? Чи ти писав в безеховій камері?
4. Звідки такий широкий стереоефект? Ти користувався двома петлічками чи в тебе смартфон завширшки 2+метри?
Зроби тестовий запис з клацанням пальців по черзі біля одного краю телефону який начебто писав ліву колонку, та біля правого мікрофону, який писав праву колонку, і обома одночасно. Просто поклацай по черзі, а потім одночасно. Послухаємо яке розділення каналів у смартфона при запису на мікрофони, що правий мікрофон чує праву АС і зовсім не чує ліву...
Моя думка, файл грався реалтеком, а ось запис вівся або з виходу LineOut реалтека на Line In, або навіть пройшов підсилювач і писався з виходу LineOut чи навіть через дільник з клем для АС.
Але АС та кімнати в запису геть зовсім не чутно, а вони мають бути. в будь якому випадку. І 10ГДШ що стоять в АС Романтика тобы таке за всі гроші світу не зможуть так зіграти, у них частотний діапазон тупо менше, чим те що грає в запису.
Саме тому я написав що файл мутний.
П.С. Моя здогадка схоже підтвердилася що
Цей і подібний матеріал однаково буде звучати хоч на системі що постив RoMiLiUs, хоч на туристичній блютуз-колонці, хоч на романтиці, хоч на магнітофоні "весна".[Шановний схоже що вариться в темі кабакового звуку, караоке-звуку та дискотечного "тиц-тиц-тиц" звуку.
-
Radio Bay
Member
Пфффффффффффффффф, я навіть не подумав про таке збочення, наівнийZ440_User: ↑ 15.08.2026 00:22Моя думка, файл грався реалтеком, а ось запис вівся або з виходу LineOut реалтека на Line In, або навіть пройшов підсилювач і писався з виходу LineOut чи навіть через дільник з клем для АС.
-
Scoffer
Member
Та це у якийсь бінауральний фільтр чи типу того. Звуки між правим і лівим розпізнаються як окремі і незалежні, а не як направлення одного. Ну або стереобаза метрів з 200Z440_User: ↑ 15.08.2026 00:22Звідки такий широкий стереоефект?
-
QFlash
Member
Z440_User
Тільки справжній аудіофіл довіряє своїм вухам більше ніж інструменту, бо він у центрі Всесвіту.
/Вірить у магію проводів.
Сліпий тест готовий пройти розпізнаючи кожен підсилювач та акустику.
Певен якщо в сліпому тесті порівнювати всі нормально налаштовані підсилювачі у яких рівна АЧХ на однаковій акустиці, то ніхто не пройде тест. Бо неможливо відрізнити, достатньо чуть повернути ручку тембрів чи гучності тільки так.
АЧХ все вирішує.
Психоакустика - наукова дисципліна.
Чудес немає. Є збіг обставин.
Все там працює. Телєфон крутий, колонки близько.Саме тому я написав що файл мутний.
Тільки справжній аудіофіл довіряє своїм вухам більше ніж інструменту, бо він у центрі Всесвіту.
Певен якщо в сліпому тесті порівнювати всі нормально налаштовані підсилювачі у яких рівна АЧХ на однаковій акустиці, то ніхто не пройде тест. Бо неможливо відрізнити, достатньо чуть повернути ручку тембрів чи гучності тільки так.
АЧХ все вирішує.
-
Z440_User
Member
Я вже писав, у нього бінго з декількох факторів, а саме, велике приміщення, серйозний апарат, софтово-апаратні алгоритми обробки звуку в IPhone 7 при зйомці відео.Radio Bay: ↑ 14.08.2026 21:15 Пример записи на мобилу с этого форума от RoMiLiUs, я о разделении инструментов. Да в инете полно записей на мобилу того, что попроще.
Всі мікрофони моно, але в мобілках їх декілька і стерео записати можна, я вже це писав з прикладами.Scoffer: ↑ 14.08.2026 21:32Сцени і на твоїх відосах немає і бути не може хоча б з тієї причини що в мобілах мікрофон, зненацька, моно.Radio Bay: ↑ 14.08.2026 21:15Сцены конечно тоже нет
Чукча пісатєль, чукча нє слушатєль?Scoffer: ↑ 14.08.2026 22:11 QFlash
Я поки ще здатен відрізнити моно запис, котрий очікується з мобіли, і якийсь стрьомний фільтр невідомого походження.
Це яким глухим треба бути щоб не почути в тому запису стерео, якого мобіла на свої мікрофони в житті не запише?
Так, один основний, інші в алгоритмах шумодава та АЧХ корекції використовуються. Але стерозапис на них зробити можна.Filabatya: ↑ 14.08.2026 23:30 QFlash
Ось, на початку цього мого "графоманства" я розписав що, як і до чого.
Ось додам ще для більшої наглядності:
Ось мій смартфон на якому я викладав свої записи:
Елітний, надсучасний, коштовний що навіть ціни не має - Realme 6Pro (RMX2063)
Телефон лежить екраном догори короткими сторонами ліворуч-праворуч, я клацаю пальцями то біля дірки одного мікрофона, то біля іншого.
Програма Аудіо Рекордер від Dmytro Ponomarenko
- Фото налаштування програми на захват звуку з мікрофонів з алгоритмами Android (звичайний режим роботи смартфона та прог)
А тепер перемикаємо налаштування програми щоб вона напряму брала звук з мікрофонів смартфона, в обхід алгоритмів Android
- Фото налаштувань на прямий захват звуку з мікрофонів
Послухали? Гадаю що питання стереозапису на мікрофони мобілок закрите?
-
Filabatya
Member
наклацали так нефігово в закритих вухах 
-
Scoffer
Member
Не можна. Клацання пальцями це не стерео. Бігом вивчати конструкції стереомікрофонів.Z440_User: ↑ 15.08.2026 01:12стерео записати можна
Тому що в тому відео не стерео а щось дуже дуже всрате.Z440_User: ↑ 15.08.2026 01:12щоб не почути в тому запису стерео
Відправлено через 4 хвилини 7 секунд:
Парою моно мікрофонів записати стерео можливо, але треба рознести їх на метр, а то й більше. Дещо сумнівно що у тебе лопата такої довжини
-
Z440_User
Member
Перший на другому колі "квадратів" навалювання, починає просідати по НЧ на фоні другого який рівномірно валить всі "квадрати". Послухай уважно, кудись починають зникати удари бочки, наче барабанщик здох валити на кардані.Radio Bay: ↑ 14.08.2026 23:56Перший, на мій вух, навалю конкретніше, прям низяра ух, залізо колотиться,Z440_User: ↑ 14.08.2026 23:49Склейка фрагментів Картридж №1 потім Картридж №2.
на другому, як дінамічний діапазон прибрали, як потух звук
Перший залізо грає жирно, але на першому колі квадратів під гру 16-ми ногами руки грають по крашу 8-мі і воно ще більш-менш читається в тому дзвоні, то на другому колі додаються акценти в такт клавішам, коли рука робочого барабану вільна (та-да-тада) на фоні гри 8-мими нотами по крашу, акценти ввалюються по сплашу. Перший катридж все це звалює в ВЧ кашу.
П.С. Перший картридж це радянський ГЗМ-005, другий це Goldring E4.
У мене, блін, Shure M97xE та Audio-Technica VM540ML в ящику лежать, а ГЗМ-005 собака так грає що навіть його кашу на ВЧ з причин примітивної сферичної заточки прощаю. Але деякі пласти на ньому це кров з вух.
Я сам здивувався запису, шурхіт в самому-самому початку треку то мої шорти як на диван сідав. Бас у мене в реальності звучить не гулом, він давить то в сонячне сплетіння, то диван під тобою рухає, то шорти вібрують, в залежності від ноти що грається. А от телефон на нього зреагував так. Може через підлогу та картридж водопровідного магістрального фільтра PP-20 на якому лежав телефон при запису бас так в запис передався...Radio Bay: ↑ 15.08.2026 00:10 Ох, щось його дуже забагато. Все маскує. Я цю річ гарно знаю: можна сказати, мій музичний смак формувався під впливом LZ. Концертний "The Song Remains the Same" заслухан до дір
Відправлено через 1 хвилину 59 секунд:
А що тоді по твоєму в прикладених семплах вище? Га?Scoffer: ↑ 15.08.2026 01:25 Не можна. Клацання пальцями це не стерео. Бігом вивчати конструкції стереомікрофонів.
-
Scoffer
Member
Фігня в прикладених семплах. Пояснюю на пальцях чому не можна: хвиля обходить перешкоди довжиною до половини довжини хвилі і це не контриться. Припустимо у тебе між капсулями 15см. Значить всі частоти менше приблизно 1100гц для цих капсулів є з однієї точки. Для них віртуальна відстань між ними строго нуль. Далі з ростом частоти стереобаза з'являється не зненацька, а по 6дБ на октаву до двух довжин хвилі. Тобто нормальне стерео у тебе з мобіли виходить аж на 4.5+кГц.Z440_User: ↑ 15.08.2026 01:35А що тоді по твоєму в прикладених семплах вище? Га?
І щоб такої фігні не відбувалось, капсулі або розносять в просторі до частот сабвуфера, або роблять направленими і ставлять так щоб їхні діаграми не перетинались, як в стереомікрофонах.
Відправлено через 4 хвилини 54 секунди:
А в семплах у тебе пальці клацають з різних сторін тупо тому що ти клацаєш впритул до капсуля. На метр відійди
-
Z440_User
Member
Не чуди.QFlash: ↑ 15.08.2026 01:08 Z440_UserВсе там працює. Телєфон крутий, колонки близько.Саме тому я написав що файл мутний.
Тільки справжній аудіофіл довіряє своїм вухам більше ніж інструменту, бо він у центрі Всесвіту./Вірить у магію проводів.
![]()
АЧХ все вирішує.
Навіть якщо ти рознесеш колонки на 10 метрів, та біля кожної поставиш по мікрофону, у тебе не буде такого стереоефекту. Я прослухав не фрагмент, а весь запис.
- В ньому в паузах абсолютна тиша за виключенням характерного шуму інтегрованого Realtek до 1ххх серій. Де шум житлового приміщення, ехо кімнати?
- Ідеальний центр основного звуку фонограми+абсолютні ліворуч/праворуч звуки на фоні нього. Навіть студійні мікрофони тобі не дадуть такої чіткості при запису мікса. Буде взаємопроникнення каналів через мікрофони. Можеш мені не розказувати, я маю досвід роботи з мікрофонами.
- Але основне, ДЕ КІМНАТА В ЗАПИСУ?!
Ти хоч в притул ті АС постав, реверберація приміщення все одно буде присутня. Навіть якщо ти підлогу та всі стіни завішаєш товстими волохатими коврами і стелю яєчними лотками заб'єш. Все одно буде чутно вплив кімнати.
Моя думка лишається незмінною. В запису АС та мікрофони (будь які) участі не приймали.
-
QFlash
Member
Можна з одного мікрофона стерео записати, якось зводять, зміщують фазу.
Колись називали псевдостерео. Тепер розумні програми можуть.
Але я точно знаю якщо міняти фазіровку в стерео то звук схлопнеться.
На операх будують розширювач стереобази, десь є у мене схема. Але якщо додати просторового ефекту то баси пропадають.
Я колись паяв на транзисторах - кращий ефект.
Колись називали псевдостерео. Тепер розумні програми можуть.
Але я точно знаю якщо міняти фазіровку в стерео то звук схлопнеться.
На операх будують розширювач стереобази, десь є у мене схема. Але якщо додати просторового ефекту то баси пропадають.
Я колись паяв на транзисторах - кращий ефект.