Googlebook від Acer на базі процесора Intel Core Ultra 5 325 коштуватиме понад тисячу євро

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
waryag
Member

Повідомлення

FastBullet: 13.08.2026 12:431. Не в курсі куди там Інтел викидав гроші ) але в тому ж 2013 році ноут з intel b960 + Ge Force 635M + 6 Gb Ram під брендом Леново в Україні коштував 4000 грн (500 баксів) і люди ще й купувати не хотіли ))
десь в 11-12 році брав асер на і3 з дискреткою АМД за 6000. з 3ГБ, які швиденько змінив на 2х8. Гігова планка ще десь валяється, була тупо нікому не потрібна навіть безкоштовно.
FastBullet: 13.08.2026 12:43 Якби не криза , то і залишився там банер на сайті віндоус про 32 Гб рами. Нагадую ще в 2024 році 32 ДДР4 коштували аж всі 2400 грн )) вживані 16 Гб з магазину (не з рук ) коштували менше 1000 грн Я навіть зміг восени 2025 ще купити 16 Гб за 900 грн 🤷‍♂️
То був мінімум ціни, в 22 - 3,5-4к.
yurius_r
Member

Повідомлення

ender
Дуже дивно бачити протиставлення MacOS та ChromeOS. Щодо іншого що гірше - вроді як лише проц. Якщо тут буде щось із повним XE тайлом (368H хоча б) то буде не гірше. А ще й як змінний nvme SSD то air десь там відпочиватиме далеченько.
tornadox
Member

Повідомлення

ender: 13.08.2026 14:23Всё остальное хуже.
Процесор швидший, IMHO на вигляд краще, наявний HDMI. Решта буде видно з оглядів. Якщо буде можливість використати UEFI - великий плюс.
ender: 13.08.2026 14:23 Учитывая не понятную кастрированную операционку - проиграет макбуку.
В Chrome OS була можливість встановити повноцінний лінукс + Steam. В новому андроїді також завезли можливість запускати лінукс.
Для професійної роботи Нео заслабкий, портів і оперативки замало. А для споживання контенту чи перегляду пошти підійде люба ОС.
AssayMAS
Member

Повідомлення

tornadox: 13.08.2026 11:59 На лінуксі драйвери є.
я как-то винду10 на ноут не предназначенный для этого втулил так нету дров на камеру и клавиатуру и лишь под конец жизненого цикла ноута, спустя несколько лет поправил вендор биос и стало стандартно автообновлением винды ставится.
tornadox
Member

Повідомлення

AssayMAS
Це мова про застарілий ноут? бо я щось не зрозумів.
Якщо говорити про хромбуки, то зазвичай драйвери для лінукса є всі. Для Windows можна глянути стан тут https://coolstar.org/chromebook/windows.html, наприклад драйвер на звук - часто платний.
Люди роблять бізнес на цьому, купують списані хромбуки оптом зі шкіл США, ставлять вінду і продають на OLX.
AssayMAS
Member

Повідомлення

tornadox: 13.08.2026 17:28Це мова про застарілий ноут?
я так модель по памяти не вспомню - но точно у всех кому хромбук выдали в школе из учителей он на полочке лежит ибо не умеет в нужное ПО для конференций, а в браузере на ПО не хватает мощи, и нет дров под принтера\сканера\внешней камеры (ибо принтерам сканерам и камерам по 10-20лет).
tornadox: 13.08.2026 17:28Люди роблять бізнес на цьому, купують списані хромбуки оптом зі шкіл США, ставлять вінду і продають на OLX.
я вот не понимаю как эти барыги находят столько "простофиль" - смысл в б.у. ноуте если можно новый за два раза от цены б.у. взять и он гарантировано год отработает... Вот зашел проверил - новые ноуты от 300$ в рознице и ассортименте - что кроют хромбуки как "бык овцу" по экосистеме и вычислительной мощи, ноуты что имеет смысл брать от 450$...
А если надо печатную машинку за недорого "тебя завела дорога приключений совсем не туда" то видел юсб клавиатуру через переходник к смартфону подключенную иногда через док станцию... переждать тяжелые времена решение... как и смартфоны что умеют в HDMI монитор через док станцию нужной модели.
Драйвера то под линукс на современное железо есть может то и все - но под какую версию ядра и где взять того гуру что убьёт часы на установку - когда в винде это занимает минуты. Вот если нету бородатого пузатого линуксоида под боком на ставке - то винда от вин10 лучшее решение.
ender
Member

Повідомлення

tornadox: 13.08.2026 15:38Процесор швидший
Cinebench:
Core Ultra 5 325 - 114/629 (single/multi)
Apple M5 - 206/1170

В каком месте он быстрее? Он с трудом тягается с M3, но потребляет при этом значительно больше процессора позапрошлого поколения.

tornadox: 13.08.2026 15:38наявний HDMI
Это конечно хорошо, но нишево и лечится донглом - отсутствие порта всегда минус, но этот не критичен для подавляющего большинства пользователей - удобнее подключать монитор по Type-C c Power Delivery.
tornadox: 13.08.2026 15:38В Chrome OS була можливість встановити повноцінний лінукс + Steam. В новому андроїді також завезли можливість запускати лінукс.
Это то чем готовы заниматься считанные доли процента пользователей, да и зачем кому либо возиться с этим конкретным ноутбуком, если есть практически идентичные модели без ОС либо Windows/Linux и без каких любо ограничений на уровне железа.
tornadox: 13.08.2026 15:38Нео заслабкий
А Neo тут при чём? Он значительно дешевле и сравнению не подлежит. Я прямо написал про Air.

Отправлено спустя 3 минуты 37 секунд:
yurius_r: 13.08.2026 15:25Дуже дивно бачити протиставлення MacOS та ChromeOS.
считаю что очень уместно - в данном ноутбуке операционная система является той самой изюминкой, тем что отличает этот ноутбук от аналогичных в этой ценовой категории. MacOS - самое близкое по сути, специфическая ОС от монополиста которому она нужна для продажи своих цифровых продуктов.
tornadox
Member

Повідомлення

AssayMAS: 14.08.2026 04:53я так модель по памяти не вспомню - но точно у всех кому хромбук выдали в школе из учителей он на полочке лежит ибо не умеет в нужное ПО для конференций, а в браузере на ПО не хватает мощи, и нет дров под принтера\сканера\внешней камеры (ибо принтерам сканерам и камерам по 10-20лет).
Я не зустрічав таких проблем в часи користування хром ос, але я вірю що такі були з хромбуками які видавали нашим школам де відсутня будь-яка підготовка і адаптація під цю екосистему, особливо якщо мова заходить за якісь принтери і сканери 2000-х років.
AssayMAS: 14.08.2026 04:53Драйвера то под линукс на современное железо есть может то и все - но под какую версию ядра и где взять того гуру что убьёт часы на установку - когда в винде это занимает минуты. Вот если нету бородатого пузатого линуксоида под боком на ставке - то винда от вин10 лучшее решение.
якась підбірка стереотипів з 2000х, але най буде :)

Відправлено через 8 хвилин 28 секунд:
ender: 14.08.2026 11:39 А Neo тут при чём? Он значительно дешевле и сравнению не подлежит. Я прямо написал про Air.
ender: 14.08.2026 11:39 В каком месте он быстрее? Он с трудом тягается с M3, но потребляет при этом значительно больше процессора позапрошлого поколения.
Пропустив, тому що вище була розмова про Нео.
ender: 14.08.2026 11:39Это то чем готовы заниматься считанные доли процента пользователей, да и зачем кому либо возиться с этим конкретным ноутбуком, если есть практически идентичные модели без ОС либо Windows/Linux и без каких любо ограничений на уровне железа.
Ха, виявилося що на початку року Гугл офіційно закрили проект нативного стіма. Це якраз був варіант нативно запускати Стім в Хром ОС, без встановлення лінукс.
Вони були цікаві з хорошими знижками або вживані, але зараз коли ціна лептопа складається в більшості з ціни рам і ссд, то звісно краще варіант без ОС взагалі.
Відповісти