Выбор звуковой карты

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
leshk
Junior

Повідомлення

В этой теме выбираем звуковые карты

Пофилософствовать на тему звука можно там

Флуд наказуем и преследуется по всей строгости правил
Востаннє редагувалось 02.06.2015 19:00 користувачем gehka3, всього редагувалось 2 разів.
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 11.08.2026 15:55Те що викладають в Internet добре, але якщо брак, або ще яка дурня, кондери криві, чи посохли. Та куча всього
Та нова карта була, не вгадуй. Запам'ятай, заміри не повністю характеризують звук.
Не можна виміряти сцену, детальність, музикальність, панч і т.д.
QFlash
Member

Повідомлення

Radio Bay: 11.08.2026 16:02Не можна виміряти сцену, детальність, музикальність, панч і т.д.
Так не можна і цього не роблять.
Достатньо вирівняти АЧХ, та налаштувати правильну роботу систем тонкорекції. (на amplifier звісно).
Підсилювач для навушників - це також amplifier тільки менш потужний.
А те що є "сцена, глибина і детальність" - психоакустика.
Я не буду давати посилання на рос. канали youtube де розказують про цю властивість АЧХ. Назва каналу "Невідома фізика" можеш пошукати.

Нові карточки биті бувають.
І якщо ти слухав тільки її в парі з poweramp - то я розумію чому так говориш. Немає там ніякої тонкорекції, якщо і є то вони мабуть криво працюють.
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 11.08.2026 16:05Так не можна і цього не роблять.
Достатньо вирівняти АЧХ, та налаштувати правильну роботу систем тонкорекції.
Так тож найважливіші характеристики тракту.
Але все це розумієш, коли стикаєшся з реальною технікою, здобудеш досвід порівняння.
Так як у тебе стоять колонки, загальної сцени не буде, бо є правила розташування акустики, а для цього треба експериментувати. У стерео це оптиамально рівностороній трикутник, а не так, як у тебе, а ти навіть цього не разумієш, а це ази, як 2х2 = 4

Зображення
Зображення

Відправлено через 17 хвилин 7 секунд:
QFlash: 11.08.2026 16:05Нові карточки биті бувають
Знов фантазії, це була нова студійна карта. До речі, гарний приклад — не використовувати студійну техніку в побуті.
QFlash
Member

Повідомлення

Radio Bay: 11.08.2026 16:21Так тож найважливіші характеристики тракту.
Але все це розумієш, коли стикаєшся з реальною технікою, здобудеш досвід порівняння.
Так як у тебе стоять колонки, загальної сцени не буде, бо є правила розташування акустики, а для цього треба експериментувати. У стерео це оптиамально рівностороній трикутник, а не так, як у тебе, а ти навіть цього не разумієш, а це ази, як 2х2 = 4
Питань нема. Я знаю що не правильно розставив акустику.
І так. Найголовніше куди вкласти кошти при побудові Hi-Fi то це акустика.
Бо з часів золотої ери аудіо по акустиці найменше вдосконалень в технічному плані, а ціна залишилась високою (якісна АС - дійсно вартує).
Filabatya
Member

Повідомлення

Radio Bay
В мене коли був 1 монік то було положення перше, зараз 2 і відповідно 2, то коли просто відсунутись назад вагомий приріст в ешелуванні сцени, але вужча стає трішки, проте в решті кімнати краще звучить ніж в рівносторонньому :shuffle:
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 11.08.2026 16:39 Найголовніше куди вкласти кошти при побудові Hi-Fi то це акустика.
Тут згоден, а грає не акустика, а тракт.
В мене Genelec 2.1, а Дженели це тобі не АС "Романтика". Зі встрійкою вони грають зовсім не цікаво, а ще якщо підключати їх електродами, як у тебе, то зовсім сум буде. Вони на все гарно реагують, тому все важливо, але тракт можна апать, а почати, звісно, з акустики. Це, зазвичай, сама коштовна річ
QFlash
Member

Повідомлення

Ще дуже давно, в гуртожитку універа, напарник притащив якийсь муз-центр чи то Philips чи Fisher забув вже.
Ми його підключили до S-30, ті що з фазоінвертором, і поставили під ліжками по кутах кімнати.
Грало шикарно. :D
Якщо апарат може співати - то він має співати.
Filabatya
Member

Повідомлення

Ви просто були молоді, в вас все співає, навіть фікус, коли накатите :laugh:
Radio Bay
Member

Повідомлення

Filabatya: 11.08.2026 16:43В мене коли був 1 монік то було положення перше, зараз 2 і відповідно 2, то коли просто відсунутись назад вагомий приріст в ешелуванні сцени, але вужча стає трішки, проте в решті кімнати краще звучить ніж в рівносторонньому
Тут індівідуально, багато факторів вплівають, але рівностороній трикутнике - класика, а рекомендації виробників, це від PMC audio, у Genelec така ж схема

Відправлено через 2 хвилини 34 секунди:
https://www.google.com/search?q=genelec ... ws-wiz-img

Відправлено через 25 хвилин 37 секунд:
Вообще, главный враг правильного расположения акустики - бабы.
У меня знакомый работал в аудиосалоне и периодически они инсталяли домашние кинотеатры, я время от времени за компанию ездил поковыряться.
Там у Дженелов чёткие рекомендации по установке окружающего звука. Но сначала же делается проєкт, замеры, план. Кент всё разрисовал по науке. Приходит к заказчику показывает. Нет, говорит заказчик, так тыли ставить нельзя, там у жены фикус :D

Но со стерео конечно проще. С ДКТ там еще головняк с коммутацией тылов, если заранее не продумано и начинается головняк с прокладкой под плинтусами, а длина кабеля на пользу звуку не идёт, чем короче, тем лучше :D

Еще есть классика, на колонку поставить горшок с каким-нибудь растением :)

Відправлено через 6 хвилин 1 секунду:
Классика крутой студии
Зображення
Денелы, Нойманы, третие наверное Адамы
QFlash
Member

Повідомлення

На даний час в Україні немає TCA740/730. Кажуть попитають партнерів.
Совкове лайно. Хтось казав хто в кого вкрав. Совок всьо крав і приписував собі. Розумні люди працювали за кордоном.
Це хоч OLD-система, але TCA740 Philips співає навіть в парі з совковим К174УН12.
Якщо поставити К174УН10А/К174УН12 разом - тріндєц повний.
Знаю, сучасні електронні регулятори вузькоспеціалізовані і підібрані для окремих апаратів.
Тому так.
Є програми які вміють вичисляти підбір компонентів для тонкомпенсованих регуляторів - але там використовується резистор з відводами на тонкорекцію. Це не для мене.

Відправлено через 50 хвилин 17 секунд:
QFlash: 12.08.2026 12:27Є програми які вміють вичисляти підбір компонентів для тонкомпенсованих регуляторів - але там використовується резистор з відводами на тонкорекцію. Це не для мене.
А оце той підйом по НЧ у мене - неправильна робота системи тонкорекції. Занадто потужно відпрацьовує.
Якщо я викручу ручку НЧ до упору при номіналі - дифузори з колонок повилітають, бо довбе як молот.
Навіть Мас так не вміє. Там інженери перестрахувались і підняли НЧ на 20dB, а не на 30dB.
Такий різкий глухий удар по колонках і тишина - виводить з ладу АС на раз-два.
Зрозуміло чому в ті мікрохи намагались втиснути АРП. :D
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 12.08.2026 13:17Якщо я викручу ручку НЧ до упору при номіналі
У більшості нормальних підсилювачів взагалі такої ручки нe має :)
https://www.musicalfidelity.com/products
https://www.naimaudio.com/ru/catalog/se ... amplifiers
https://nadelectronics.com/collections/masters-series
QFlash
Member

Повідомлення

Radio Bay: 12.08.2026 13:41У більшості нормальних підсилювачів взагалі такої ручки нe має
Ручки гучності, Ти що... попутув. Вона завжди є, може бути електронна, на моторі, чи якось ще але є.
У мене цільна з Al/ (алюмінію). резистор класу А - лінійний.
Востаннє редагувалось 12.08.2026 13:45 користувачем QFlash, всього редагувалось 1 раз.
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 12.08.2026 13:17Якщо я викручу ручку НЧ до упору при номіналі
Цієї
QFlash
Member

Повідомлення

Radio Bay
В будь-якому інтегральному аmplifier є ручка гучності. Навіть в poweramp є.
То що вона може бути на діодах "типу на пульті + і -
Чи прокручуватись до безкінечності в два боки.

Але воно по іншому працює. Є тонкомпенсовані, а є прості.
Саме тонкомпенсований тембрблок визначає співучість.
Востаннє редагувалось 12.08.2026 13:53 користувачем QFlash, всього редагувалось 1 раз.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Так ти пишеш про ручку НЧ
QFlash
Member

Повідомлення

Radio Bay: 12.08.2026 13:51Так ти пишеш про ручку НЧ
Та пофіг про яку ручку. Якщо електронні -то всі процеси відбуваються в середині мікросхеми і сигнал не попадає на резистори- менше шуму.
Якраз ті мікрохи шукаю.

Я не такий спец. щоб розповісти про роботу електронного тонкомпенсованого регулятора. Там сама сучасна мікроха - являє собою мікропроцесор.
Я шукаю аналогові. Там всі ручки НЧ, ВЧ, BAL, Vol - електронні.
Аналогові - значить подувані на ОУ. Електронні - значить керують напругою на потенціометрах.

Відправлено через 16 хвилин 12 секунд:
Radio Bay
Тому коли Ти слухав музику з ПК і пускав на простий poweramp (який ніяким боком не має систем тонкорекції, як і звукова) то був розчарований звучанням.
Подивись як воно саме має працювати Hi-Fi стереосистема.
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 12.08.2026 14:11Подивись як воно саме має працювати Hi-Fi стереосистема
Не розповідай мені, як властник встрійки, пидсилювача та не правильно розташованих АС "Романтика", як це повинно працювати :)
QFlash: 12.08.2026 14:11то був розчарований звучанням
Я не розачарований, не вигадуй :D
QFlash
Member

Повідомлення

Radio Bay: 12.08.2026 14:18Не розповідай мені, як властник встрійки, пидсилювача та не правильно розташованих АС "Романтика", як це повинно працювати
Навіщо це?
Radio Bay: 12.08.2026 14:18Я не розачарований, не вигадуй
Я був розчарований коли послухав Ромашку у себе в дома.
Потім зробив і налагодив драний Hi-Fi/
Це не складно. Складно знайти якісні компоненти та АС.
Немає нічого складного - головне бажання.
Так система не терпить невдач - горілі чи напівгорілі компонети в продажу, а як по іншому. Варіант купити готову систему за $$$$. Але сама суть роботи.
Це багатьом не подобається і хочеться все і одразу.
Дуже багато моментів. Я напрягався - і зміг осягнути принципи роботи Hi-Fi системи, тому не хочу в салонах комусь щось доказувати. Там працюють маркетологи.
Я працюю по законах фізики.
Немає відношення де розташована АС Ромашки - воно співає. Так - позиціонування АС - для естетів та поціновувачів якісного звучання.
Якось не застосовує вислів аудіофілське обладнання і не оперую цим поняттям. Це скоріше для забави, але забави на купу грошей.
Востаннє редагувалось 12.08.2026 15:08 користувачем QFlash, всього редагувалось 1 раз.
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 11.08.2026 16:02 Запам'ятай, заміри не повністю характеризують звук.
Не можна виміряти сцену, детальність, музикальність, панч і т.д.
Саме так, хоча і не в повній мірі, воно то частково вимірюється, але то треба вірно інтерпретувати. Ну типу швидкості усіляких перехідних процесів активних елементів підсилювача частково можуть відобразити наявність панчу. ЧАСТКОВО.
Ну і в такому дусі інше. Але то все умовності, оті всі графіки-характеристики, які мало того що в більшій своїй частині будуть зрозумілі та більш-менш вірно інтерпретовані саме профільним фахівцям з відповідною освітою, та ще й мало хто їх публікує.
QFlash: 11.08.2026 16:05 Достатньо вирівняти АЧХ, та налаштувати правильну роботу систем тонкорекції. (на amplifier звісно).
Зіграємо в асоціації:
100метровку бігав?
а по пояс в воді бігав?
Як відчуття, ноги чогось не так швидко переставляються, хоча намагаєшся з усих сил, так?

От в звуці також є схожий момент.
От слухаєш щось швидке та динамічне і от прям чутно що ось цей сетап "лупить" швидко і легко та може ще швидше, а ось той сетап ледве встигає за музикою і йому треба щось повільніше, бо вже язика на плече вивалив.
От яким графіком таке "відставання" можна виміряти?
QFlash: 12.08.2026 14:11 Radio Bay
Тому коли Ти слухав музику з ПК і пускав на простий poweramp (який ніяким боком не має систем тонкорекції, як і звукова) то був розчарований звучанням.
Подивись як воно саме має працювати Hi-Fi стереосистема.
От дивись, у мене на підсилювачі є кнопка яка повністю вимикає темброблок, та кнопка яка повністю вимикає твою священу тонкомпенсацію.
Тобто я можу одночасно вимкнути повністю темброблок та тонкомпенсацію разом. Робочою лишиться лише ручка гучності на підсилювачі.

Коли я ставлю регулятори тембру в "0" і клацаю кнопку відключення темброблоку туди/сюди - в АЧХ невідбувається жодних змін, тобто при положенні "0" - темброблок рахуй вимкнено. У мене на резисторах тембру ще щось типу фіксатора 0 присутнє, він на нулі "защолкується".
Слухаю я на положені НЧ "0", ВЧ "+2".

Твоя священа тонкомпенсація так само, в певному положенні регулятора гучності вона автоматично вимикається і можна тицяти кнопку відключення досхочу, вона жодним чином не впливає.
Слухаю я 80% часу коли тонкомпенсація вже вимкнулася і не впливає на звук.

Отже зі своїм положенням тембру та гучності - рахуй що я слухаю без темброблоку та тонкомпенсації.
Останні семпли запису свого сетапу що я виклав, як раз зроблені коли тонкомпенсація вже відключилася, а темброблок майже не працює (НЧ "0", ВЧ "+2").

Шановний схоже що вариться в темі кабакового звуку, караоке-звуку та дискотечного "тиц-тиц-тиц" звуку.
Але зовсім не в темі нормального звуку яким він має бути. Зі сценою, багатошаровістю, панорамою, глибиною сцени (а не басу) і таким іншим. :dontknow:
Востаннє редагувалось 12.08.2026 15:12 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User
Я давно казав що пан Z440_User прочитає лекцію на тему звука та його властивостей.
Відповісти