Новини
Останні статті і огляди
Выбор звуковой карты
-
QFlash
Member
-
Radio Bay
Member
Перечитай мій пост та увімкни мозок
-
QFlash
Member
Тут можна подивитись графіки:
https://www.amb.org/rmaa/e-mu/E-MU_0404 ... 6b_44k.htm
На цьому графіку 3-тя гармоніка полізла догори тому "good" по тестах.
Але вона на рівні -105dB - тому начхати. Ось сам інтегральний amplifier може її чіпати і тягнути - це вже інше питання.
https://www.amb.org/rmaa/e-mu/E-MU_0404 ... 6b_44k.htm
На цьому графіку 3-тя гармоніка полізла догори тому "good" по тестах.
Але вона на рівні -105dB - тому начхати. Ось сам інтегральний amplifier може її чіпати і тягнути - це вже інше питання.
-
Radio Bay
Member
Не можна, перевіряй посиланняQFlash: ↑ 11.08.2026 11:08Тут можна подивитись графіки:
-
QFlash
Member
Radio Bay
У мене все працює, навіть з VPN/
У мене все працює, навіть з VPN/
-
Radio Bay
Member
З ВПН так
-
QFlash
Member
-
Radio Bay
Member
До речі, була хвалена M-Audio 2496.
Грала просто ніяк, хоча по тестах гарна, навіть твікали, подарував. Змінив на Asus Xonar Essence ST.
Висновок — все треба слухати, а не робити висновок про звук за графіками.
Урок засвоїв
Грала просто ніяк, хоча по тестах гарна, навіть твікали, подарував. Змінив на Asus Xonar Essence ST.
Урок засвоїв
Востаннє редагувалось 11.08.2026 11:39 користувачем Radio Bay, всього редагувалось 1 раз.
-
QFlash
Member
АЧХ на виході amplifier треба ще дивитись, а не тільки самої карточки.Radio Bay: ↑ 11.08.2026 11:34До речі, була хвалена M-Audio 2496.
Грала просто ніяк, хоча по тестах гарна, навіть твікали, подарував. Зминив на Asus Xonar Essence ST.
Висновок - все треба слухати, а не робити висновок о звуці по графиках
Треба паяти дільники, щоб не спалити звукової підсистеми.
Востаннє редагувалось 11.08.2026 11:40 користувачем QFlash, всього редагувалось 1 раз.
-
Z440_User
Member
Комплектом до неї бери Windows 7 або накрайняк перші білди Windows 10.QFlash: ↑ 11.08.2026 10:10 На даний час я б взяв щось типу цього:
https://web.archive.org/web/20080404202 ... duct=15185
Останні дрова під цього динозавра за 2010рік + купа костилів/патчів від юзерів щоб заставити ці дрова хоч якось працювати хоча б в Windows 10 перших білдів.
Ну, або освоюй Linux, там дрова для неї ще довго будуть актуальними, ще рочків з 20 точно.
Оно ще досі не всі ISA-аудіокарти викинули з підтримки в сучасному свіжому ядрі...
-
QFlash
Member
Z440_User
Знаю, маю Windows 7 Ultamate edition.Комплектом до неї бери Windows 7 або накрайняк перші білди Windows 10.
Останні дрова під цього динозавра за 2010рік + купа костилів/патчів від юзерів щоб заставити ці дрова хоч якось працювати хоча б в Windows 10 перших білдів.
-
Radio Bay
Member
А Лінух ліпше граєZ440_User: ↑ 11.08.2026 11:38або освоюй Linux
-
QFlash
Member
Ця фішка працює і на драних TCA740/730 в пердаку, але не так явно виражена. Та і єдина 730 здохла у мене.QFlash: ↑ 11.08.2026 10:10Тут ще згадав про Xonar DS PCI, яка колись була в мене.
Там при різкій атаці звуку ішов спад і потім плавний підйом АЧХ.
Це робота АРП. Автоматичне регулювання підсилення. Для того щоб не було удару по колонках і перегрузу.
Шкода що Raчок такого немає. Можна спаяти на операх. Є різні схеми.
Тут би мало чудово відпрацьовувати та фішка.Radio Bay: ↑ 11.08.2026 11:34Змінив на Asus Xonar Essence ST.
-
Z440_User
Member
Radio Bay, спірне твердження.
Ізкаропкі воно +/- як вінда.
Якщо не от прям не лізти в нюанси, грубо кажучі:
ALSA + PipeWire + WirePlumber (Linux) = WDM + Windows Audio Engine + WASAPI (Windows)
А от музика починається коли з того ланцюга починаєш викидати зайві елементи та йти на певні компроміси. Тобто рукоблудиш самостійно.
Як то прямий доступ до апаратної начинки звукової карти (як це у мене зроблено, як це зроблено в Volumio...) і таке інше
Або використання ASIO та всяких Exclusive Mode у Windows.
Найкоротший та найпряміший шлях від аудіофайлу до апаратного ЦАПу у лінукс виглядає так:
Аудіоплеєр (з налаштуванням виводу в hardware, а не всяке софтове) -> ALSA PCM API (низькорівнева частина аудіосистеми в ядрі Linux) -> hw:0,0 (собсно ваша залізяка в яку тикаєте колонки/навушники) -> ALSA kernel driver (драйвер вашої залізяки в ядрі Linux) -> Ваша залізяка формує звук з отриманих даних та грає його вам.
Теж саме в Windows:
Аудіоплеєр -> Kernel Streaming API -> KS / WDM audio driver -> Ваша залізяка формує звук з отриманих даних та грає його вам.
На скільки я в Windows-темі (майже ніяк
), таке сьогодні дає foobar2000 з налаштуванням виводу в kernel streaming.
Але треба розуміти що таке низькорівневе налаштування звуку приводить до того, що якщо у вас грає музика, для всього іншого софту що намагається вивести звук - звукова карта "device busy".
Окрім випадків коли аудіокарта має апаратний мікшер на борту як карти від SB Live! до X-FI.
Наскільки мені відомо, з побутових карт лише оці карти Creative з останньою у вигляді X-FI можуть дати можливість налаштувати систему на мінімальну софтову обробку на шляху від файлу до пристрою і жити комфортно, не клацаючи туди/сюди налаштування в системі коли після музики хочеться в гру пограти, або коли гоняєш іграшку треба пострімити чи щоб фоном музика грала.
Проф. інтерфейси та Xonar хоч і мають на борту апаратний мікшер, але тут питання рівня де той мікшер працює.
Одна історія коли мікшер апаратного DSP карти приймає PCM-потік від системи та апаратно мікшує його з фізичними дірками для проводів на пристрої (карти що пішли після X-FI включаючи останні АЕ-5/7/9, Focusrite, Xonar...)
Інша коли мікшер апаратного DSP приймає купу РСМ-потоків від системі та дірок на пристрої і мікшує оце все разом (Creative SB Live!/Audigy/X-FI, RME, MOTU)
Наприклад:
- апаратний мікшер DSP EMU10k1 на SB Live! міг приймати 32 РСМ-потоки і мікшувати їх між собою та фізичними входами/виходами
- апаратний мікшер DSP EMU10k2,5 на SB Audigy 2ZS міг приймати 64 РСМ-потоки і мікшувати їх між собою та фізичними входами/виходами
- апаратний мікшер DSP EMU20k2 на X-FI міг приймати 255 РСМ-потоків і мікшувати їх між собою та фізичними входами/виходами
Уточнення для X-FI, у неї Front/Rear/Side/Center+LFE з точки зору EMU20k2 це 4 окремі пристрої, які можуть приймати по 255 РСМ-потоків кожен. Фактично виходить що DSP може прийняти від системи 4*255=1020 РСМ-потоків.
Але там далі виникають нюанси що то за потоки, 1-канальні моно, чи 2-канальні стерео, чи 8-канальні... Ну то таке, то вже занадто глибоко.
Ізкаропкі воно +/- як вінда.
Якщо не от прям не лізти в нюанси, грубо кажучі:
ALSA + PipeWire + WirePlumber (Linux) = WDM + Windows Audio Engine + WASAPI (Windows)
А от музика починається коли з того ланцюга починаєш викидати зайві елементи та йти на певні компроміси. Тобто рукоблудиш самостійно.
Як то прямий доступ до апаратної начинки звукової карти (як це у мене зроблено, як це зроблено в Volumio...) і таке інше
Або використання ASIO та всяких Exclusive Mode у Windows.
Найкоротший та найпряміший шлях від аудіофайлу до апаратного ЦАПу у лінукс виглядає так:
Аудіоплеєр (з налаштуванням виводу в hardware, а не всяке софтове) -> ALSA PCM API (низькорівнева частина аудіосистеми в ядрі Linux) -> hw:0,0 (собсно ваша залізяка в яку тикаєте колонки/навушники) -> ALSA kernel driver (драйвер вашої залізяки в ядрі Linux) -> Ваша залізяка формує звук з отриманих даних та грає його вам.
Теж саме в Windows:
Аудіоплеєр -> Kernel Streaming API -> KS / WDM audio driver -> Ваша залізяка формує звук з отриманих даних та грає його вам.
На скільки я в Windows-темі (майже ніяк
Але треба розуміти що таке низькорівневе налаштування звуку приводить до того, що якщо у вас грає музика, для всього іншого софту що намагається вивести звук - звукова карта "device busy".
Окрім випадків коли аудіокарта має апаратний мікшер на борту як карти від SB Live! до X-FI.
Наскільки мені відомо, з побутових карт лише оці карти Creative з останньою у вигляді X-FI можуть дати можливість налаштувати систему на мінімальну софтову обробку на шляху від файлу до пристрою і жити комфортно, не клацаючи туди/сюди налаштування в системі коли після музики хочеться в гру пограти, або коли гоняєш іграшку треба пострімити чи щоб фоном музика грала.
Проф. інтерфейси та Xonar хоч і мають на борту апаратний мікшер, але тут питання рівня де той мікшер працює.
Одна історія коли мікшер апаратного DSP карти приймає PCM-потік від системи та апаратно мікшує його з фізичними дірками для проводів на пристрої (карти що пішли після X-FI включаючи останні АЕ-5/7/9, Focusrite, Xonar...)
Інша коли мікшер апаратного DSP приймає купу РСМ-потоків від системі та дірок на пристрої і мікшує оце все разом (Creative SB Live!/Audigy/X-FI, RME, MOTU)
Наприклад:
- апаратний мікшер DSP EMU10k1 на SB Live! міг приймати 32 РСМ-потоки і мікшувати їх між собою та фізичними входами/виходами
- апаратний мікшер DSP EMU10k2,5 на SB Audigy 2ZS міг приймати 64 РСМ-потоки і мікшувати їх між собою та фізичними входами/виходами
- апаратний мікшер DSP EMU20k2 на X-FI міг приймати 255 РСМ-потоків і мікшувати їх між собою та фізичними входами/виходами
Уточнення для X-FI, у неї Front/Rear/Side/Center+LFE з точки зору EMU20k2 це 4 окремі пристрої, які можуть приймати по 255 РСМ-потоків кожен. Фактично виходить що DSP може прийняти від системи 4*255=1020 РСМ-потоків.
Але там далі виникають нюанси що то за потоки, 1-канальні моно, чи 2-канальні стерео, чи 8-канальні... Ну то таке, то вже занадто глибоко.
-
Radio Bay
Member
До речі, є вже запілені збірки. Volumio, наприклад. Під Віндою також є методи оптимізації. Fidelizer, але я відмовився з часом.Z440_User: ↑ 11.08.2026 12:48Ізкаропкі воно +/- як вінда
Зараз так

Відправлено через 6 хвилин 39 секунд:
MajiorityLainaD, MajiorityAudioML69 и MajiorityAudioML71 — специализированные фоновые службы для оптимизации звука в Windows.Их разработчиком является японский аудиофил и программист Хироюки Йокота (Hiroyuki Yokota), более известный под псевдонимом Oryaaaaa. Данный софт популярен в узких кругах любителей PC-HiFi (высококачественного звука на компьютере).
Зачем нужны эти службы?
Снижение джиттера и цифрового шума: программы меняют состояния регистров процессора и приоритеты потоков Windows.
Повышение точности звука: они заставляют аудиопотоки обрабатываться в режиме реального времени («Real Time» / «Realtime priority»), что делает звучание более прозрачным и чистым.
Работа в связке: часто эти службы устанавливаются вместе с другими компонентами того же автора (например, MinorityClean, LemonadeElitest, TrustedClean) и дополняют экосистему аудио-оптимизаторов (таких как Fidelizer или плеер JPLAY).
Відправлено через 5 хвилин 32 секунди:
- Зоопарк
-
-
l-m
Member
Я зрозумів що спільного у ШІ-слопу та маркетингових матеріалів деяких хіфі/хі-енд "продуктів" - вони видають фрази які гарно та псевдо розумно/технічно/науково звучать для малоосвіченого плебсу, але в реальності не мають ніякого сенсу.Radio Bay: ↑ 11.08.2026 13:48Снижение джиттера и цифрового шума: программы меняют состояния регистров процессора и приоритеты потоков Windows.
Повышение точности звука: они заставляют аудиопотоки обрабатываться в режиме реального времени («Real Time» / «Realtime priority»), что делает звучание более прозрачным и чистым.
-
Radio Bay
Member
l-m
Знов пустий профіль, але має думку, як то працює
Відправлено через 48 хвилин 50 секунд:
MajiorityAudio - сайт
Знов пустий профіль, але має думку, як то працює
Відправлено через 48 хвилин 50 секунд:
MajiorityAudio - сайт
Востаннє редагувалось 11.08.2026 15:09 користувачем Radio Bay, всього редагувалось 1 раз.
-
MSiAventador
Member
Not found.
-
Radio Bay
Member
ВиправивMSiAventador: ↑ 11.08.2026 15:05Not found.
Відправлено через 17 хвилин 57 секунд:
От моя папка Fidelizer, скрін вище
NSSM - the Non-Sucking Service Manager (встановлення програм сервисом, не складно, видалити можна)
Дока
-
QFlash
Member
Це чудовий приклад того, що треба всі заміри робити на своєму апараті.Radio Bay: ↑ 11.08.2026 11:34До речі, була хвалена M-Audio 2496.
Те що викладають в Internet добре, але якщо брак, або ще яка дурня, кондери криві, чи посохли. Та куча всього.