Новини
Останні статті і огляди
Угода Apple та CXMT зірвалася через те, що китайський виробник не захотів надати знижку на пам’ять
-
dead_rat
Member
-
kyon
Member
dead_rat
ниче скоро будет возврат первого, 640 Мегабайт хватит всем, кто в 90-х о таком мечтал наконец-то обретут свою мечту
ниче скоро будет возврат первого, 640 Мегабайт хватит всем, кто в 90-х о таком мечтал наконец-то обретут свою мечту
-
Барбарис
Member
- спойлер
- CnC_General, а може треба перечитати пости ще раз і згадати, що більшість ам4 це х300-х400? І перестати шукати виправдання.
-
stnl79
Member
Дві жабогадюки - фашисти з Китаю та виробники понтів апла.
-
CnC_General
Member
- спойлер
як скажете.Барбарис: ↑ 06.08.2026 22:01- спойлер
- CnC_General, а може треба перечитати пости ще раз і згадати, що більшість ам4 це х300-х400? І перестати шукати виправдання.
- спойлер
тоді вже краще написати перші 640 Гб вистачить всім. Бо мене навчали на ІВМ 286 спочатку завантажувати саму важку та велику програму, а потім усі інші, поменше. перші 640кБ пам'яті. золотий мегабайт. бейсік, щоб його за ногу........kyon: ↑ 06.08.2026 21:53 dead_rat
-
Li
Member
Интересно, на сколько лет хватит объёма 32гб ддр5й памяти? 
-
Васильович
Member
Залежить від задач - комусь і зараз такого об'єму вже не вистачає.Li: ↑ 06.08.2026 23:24Интересно, на сколько лет хватит объёма 32гб ддр5й памяти?
-
Li
Member
Для "пограти" і простих задач.Васильович: ↑ 06.08.2026 23:49Залежить від задач - комусь і зараз такого об'єму вже не вистачає.Li: ↑ 06.08.2026 23:24Интересно, на сколько лет хватит объёма 32гб ддр5й памяти?
Отправлено спустя 2 минуты 32 секунды:
Є надія, що більше) DDR6, в перші роки, буде з ще більшим дефіцитом. 100%.
Отправлено спустя 2 минуты 10 секунд:
Не думаю, що з процессорами буде така біда,як з пам'яттю. Поки планую досидіти до ZEN7. 7500ф на все вистачає поки.
-
Rabbitultra
Member
Бро, я не знаю які там 30-40%, проте знаю що накопиченого боргу що не фігурує в звітах там навіть більше, ніж офіційного боргу. І ось це не круто. Думаю якби було б там вигідно будувати ті датацентри, то компанії не займалися схематозом, будуючи їх через фірми-прокладки в лізинг, при тому можна легально і не вказувати це як витрати, поки датацентр не ввійде повністю в експлуатацію. Дуже зручно.vmsolver: ↑ 06.08.2026 19:45Ой, да кто бы говорил!dead_rat: ↑ 06.08.2026 19:09 Та тобі все божа роса.
Але факт, самі багаті компанії світу, головна проблема яких була що не було куди дівати надприбутки, за три роки стали найбільшими боржниками світу.
Коли банк займає 40 мільярдів, щоб зайняти їх АІ стартапу, це не «хочу і можу», а «ставлю все на Зеро!»
Какой факт? В районе 30-40% "долга" это не долг, а деньги контор, посчитали что перспективно занять рынок - заняли, захотели и смогли. Остальные - те которые приняли риски и захотели инвестировать в этот рынок, поменять деньги на долю в аи-датацентрах вполне может оказаться выгодной затеей, на фоне перегретого сейчас рынка.
Когда банк занимает деньги, он хочет на этом заработать. Это тоже "хочет и может".
Риски в окупаемости конечно есть, но когда их нет в предпринимательстве?
Все "пузырчатые хайпожоры" опускают, что деньги вкладываются не в бумаги, которые условно завтра могут сгореть, а в инфраструктуру и железо, с которыми ничего не случится, им до лампочки цены на акции и кто там в "бульбашки" верит.
Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:Это же и на нашем форуме было, это не американчики онли, а везде такой контингент есть.Rabbitultra: ↑ 06.08.2026 12:13 А я на реддіті абсолютно непідробно бачив як американчики молилися на китайоз і розповідали що кетай прийде порядок наведе з пам'яттю
Прийшов і навів![]()
А ось щодо того, що датацентри це нерухомість. Круто. А під що ти її перепрофілюєш то? Складати коров'ячий послід в якомусь Техасі? І відеокарти це актив який не обесцінюється з часом? Серйозно? Все там обесцінюється, як мінімум бо виходить щось нове. До того ж ціна може залежати від попиту. Кому треба відеокарти які можуть дуже добре перемножати матриці? І головне питання, в окрім нейронок куди їх можна притулити, з якою ефективністю. І найважливіше - а скільки з них дійсно може знадобитися після лихоманки? Може нам зараз мало цих відеокарт? А якщо в реальності для умовної науки + якогось Голівуду + стартапів треба буде відсотків 15%, а все інше просто буде стояти, думаєш ліквідність буде висока?
Ну до речі щоб датацентри окупалися там треба здавати карти по умовно 4 бакса і вище за годину. Навіть в хороші для них часи цей показник був ближче до 3. А зараз в окремих випадках це вже по ~50 центів. Хоча Майкрософт умудряються заробляти гроші на своїх датацентрах. Правда вони здають їх в оренду опенаі і антропік, в ті в свою чергу збиткові і спалюють , вибачаюсь, використовують гроші інвесторів.
Ось трюк якраз провертали коли просили гроші у інвесторів: датацентр це нерухомість, інвестуйте не бійтеся якраз розігрували перед інвесторами коли просили гроші. Цікаво якщо датацентр буде збитковим і умовний пенсійний фонд відсудить його у фірми-прокладки через суд, ото буде прикол, ммм. Вже бачу як фонду буде кайфово замість грошей мати бетонну коробку і купу дорогих відеокарт які мало хто хоче купувати, а заробляти на них самому просто нереально.
Ну або я просто лоу IQ тіп з форуму і не розумію якоїсь геніальності в економічній моделі, де спалюють гроші, виходять в мінус, постійно потрібні нові вкладення, але при тому це має якось запрацювати в один день
-
starik_0
Member
тот самый ИИ мне сказал что если производство чипов памяти увеличат всего лишь на 30% то цену вернутся к своему дну, при этом цена выше в 5 раз. и я удивлен что в дата центры продолжают закапывать деньги, почему они не хотят тормознуть хоть немного? хотя он уже приносит деньги и это факт. когда спрашиваю про какой то товар то мне уже сует ссылку с ценой и условиями продажи
-
daesz
Member
Китайці в умовах дефіциту отримають маржу тут і зараз, а коли якщо бульбашка трісне - то все ще мають гору доместік (мейзу, сяомі, зті, ванплас, онор, оппо, віво, хуавей і так далі) виробників смартів які будуть у них пам"ять купляти. Зараз би сльози лити за ябком, які вирішили нагрітись за рахунок знижок, а їм відповіли "перекуси"bes: ↑ 06.08.2026 17:09 Мне кажется тут играет что китайцам принципе все равно на apple так как есть крупный внутренний рынок где тот же дефицит памяти
-
AssayMAS
Member
суть ты занял нишу (полянку) и низкой ценой на свои услуги - блокируешь вход в неё нормальных инвесторов... а когда пропасть между тобой и теоретическими новичками станет непреодолимой - начнёшь выкручивать цены вверх для всех. А многие бизнесы по скудоумию на твоих ИИ (серверах) продуктах построят всю свою инфраструктуру ибо дешевле чем локально свои ИИшечки разворачивать... .Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06геніальності в економічній моделі, де спалюють гроші, виходять в мінус, постійно потрібні нові вкладення, але при тому це має якось запрацювати в один день
Суть стать монополистом работая в убыток, что бы затем когда в ход в нишу станет непомерным - диктовать всем свои условия. Вот прям как сча с ОЗУ икс четыре, или до этого в майнинг бум икс пять... все хотят сверх прибыля и нормальный рынок такому противится - вот и делают всё для становления монополистами пусть и на год два. А что прячут долги - так что бы дешево деньги получать... все инвесторы сами обманываться рады. Другое дело что их кинут - чисто по определению высоко рисковых инвестиций.
-
rainfall_lean
Junior
АМ4 дешевше лише за рахунок дешевшої ОЗП. Проци, материнки коштують однаково, а подекуди дорожче. То який сенс брати застарілу платформу (якщо нову)?CnC_General: ↑ 06.08.2026 17:36Барбарис: ↑ 06.08.2026 14:27 CnC_General, так в тому то й справа, що багато додати не вийде - буде різатись відео по лініях. Лише гарні х570.
- спойлер
- Afit, вір не вір, а витрати зростають, пропозиції все більше - попиту здатного покрити всі затрати не має - навіть клауд (найприбутковіший наразі) зміг затягти юзерів лише для оплати щоденного обслуговування, розвиток і нові потужності лище за рахунок інвесторів. Ші може й залишиться, але не затичкою в кожній ж.
От захожу сьогодні у відгуки на Ібіс, а там на пів екрану пропозиція, щоб ші зробив єдиний витяг. Навіщо? Мене ж цікавить саме кількість відгуків, кількість проблем у них і як магазин вирішив. Це безглузда функція, але ціна на підписку якоїсь моделі схоже вже закладена в ціну товарів.
От навіщо вам таке ші?
- спойлер
- ну це зрозуміло, що топова 5090 на АМ4 буде різатись по лініях та втратить трохи продуктивності.
Я б таку відеокарту не ставив собі у такий ПК. тільки коли вже маю кращий на АМ5 , та ставити тільки потестити на рівні ігор та продуктивності. та порівняти із новою системою. наскільки вона краща. (ну так і робив коли міняв платформу, а відеокарта стара залишалась)
мій спіч в тому напрямку, що зараз комплект на АМ4 можна купити достатньо дешево, апгрейд буде теж відносно дешево (у порівнянні з сокет 1851 та АМ5).
для такої умовної системи 5700х+32Гб ДДР4+1Тб+4070 буде достатньо зараз щоб запускати поточні ігри у 1920х1080. так інколи не на епіках, але достатньо щоб розважитись та оцінити гру. час пройде та буде видно що тобі треба буде купити на нову систему.
а щодо того що багато що не вийде додати різних прибамбасів, типа контролера, вебкамера..... іншої периферії - ну так середньостатистичному геймеру багато не треба , лише 4 порти ЮСБ (мишка, клавіатура, контролер, юсб хаб на стіл) та для телефону тайп-с. про усе інше забувається через тиждень що є та чого розпаяно на платі. тут мануал в поміч.
-
9005
Junior
Дальше раз в 3-8 лет бесконечный апгрейд.Megaclite: ↑ 06.08.2026 13:21 Датацентри це не вічний двигун, можна збудувати декілька десятків на країну, а далі що
-
AssayMAS
Member
как бы экспериментальные = передовые решения могут иметь по 3-7% брака в 1 года, а то и 3 года. Округлим до 10% трупов за 3 года и после определённого времени работы платы начинают сыпаться все - и пока оно хоть как-то живо его надо продать на вторичке что бы не платить за утилизацию (в каждой стране свой закон по этому).9005: ↑ 07.08.2026 10:20Дальше раз в 3-8 лет бесконечный апгрейд.
Вот видел контейнер компьютерного хлама из Европы - по закупочной цене веса меди... и таможенники кукухой поехали как это классифицировать и налого облагать... чё не припишут можно оспорить.
Так что всё на SMD сделанное живёт мало - оно про прибыль, а не долговечность или ремонтопригодность...
-
9005
Junior
Значит к бесконечному апгрейду добавим еще +10% на брак.AssayMAS: ↑ 07.08.2026 10:33как бы экспериментальные = передовые решения могут иметь по 3-7% брака в 1 года
-
CnC_General
Member
- спойлер
маєте рацію. от тільки поточна ситуація вносить свої корективи в сьогодення. Одному погратись в усі ігри, що випускаються, іншому пограти в улюблені і тільки в 4к і т.д........rainfall_lean: ↑ 07.08.2026 09:59- спойлер
- CnC_General: ↑ 06.08.2026 17:36
- спойлер
- ну це зрозуміло, що топова 5090 на АМ4 буде різатись по лініях та втратить трохи продуктивності.
Я б таку відеокарту не ставив собі у такий ПК. тільки коли вже маю кращий на АМ5 , та ставити тільки потестити на рівні ігор та продуктивності. та порівняти із новою системою. наскільки вона краща. (ну так і робив коли міняв платформу, а відеокарта стара залишалась)
мій спіч в тому напрямку, що зараз комплект на АМ4 можна купити достатньо дешево, апгрейд буде теж відносно дешево (у порівнянні з сокет 1851 та АМ5).
для такої умовної системи 5700х+32Гб ДДР4+1Тб+4070 буде достатньо зараз щоб запускати поточні ігри у 1920х1080. так інколи не на епіках, але достатньо щоб розважитись та оцінити гру. час пройде та буде видно що тобі треба буде купити на нову систему.
а щодо того що багато що не вийде додати різних прибамбасів, типа контролера, вебкамера..... іншої периферії - ну так середньостатистичному геймеру багато не треба , лише 4 порти ЮСБ (мишка, клавіатура, контролер, юсб хаб на стіл) та для телефону тайп-с. про усе інше забувається через тиждень що є та чого розпаяно на платі. тут мануал в поміч.
Вам треба апгрейд робити чи зібрати робочий ПК (після обстрілів) ????
Все нове, чи материнку + М2 нове, усе інше бу ???
Ви можете робити апгрейд щороку весь ПК цілком, чи лише частково.....
Кожен робить свій вибір сам. І у кожного своя ситуація.
І те що на поточний момент цієї платформи вистачає пограти в сучасні ігри це плюс.
А те що АМ4 лише 10 років..... Час то іде.
-
vmsolver
Member
И что? Вся их экономика держится на долге. Кого вы там пристыдить собрались?Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06 Бро, я не знаю які там 30-40%, проте знаю що накопиченого боргу що не фігурує в звітах там навіть більше, ніж офіційного боргу. І ось це не круто. Думаю якби було б там вигідно будувати ті датацентри, то компанії не займалися схематозом, будуючи їх через фірми-прокладки в лізинг, при тому можна легально і не вказувати це як витрати, поки датацентр не ввійде повністю в експлуатацію. Дуже зручно.
Уморительно))
Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06А ось щодо того, що датацентри це нерухомість. Круто. А під що ти її перепрофілюєш то? Складати коров'ячий послід в якомусь Техасі?
Странное чувство, я не акцентировал что датацентры это недвижимость, я говорил про инфраструктуру, которая не просто коробка, коробка ничего не стоит, а коммуникации, энергетика и тому подобное, всё в месте с коробокой и оборудованием это датацентр, рассматривать это просто как недвижимость странный взгляд на тему.
С другой стороны с тезисом датацентры это недвижимость не поспоришь, действительно там есть коробка, но она не является главной ценностью, поэтому почему вы сделали такой акцент мне лично не ясно. Выше я говорил про инфраструктуру.
Далее, а зачем его перепрофилировать? С чего вы взяли, что уже построенные датаценры не нужны? По оценкам нужны, мало того, вон чипы памяти на весь следующий 2027-м год размели полностью, они все пойдут в датацентры, производство памяти увеличивается, закладываются новые фабы. Это не потому что есть сомнения, что датацентры не нужны, а наоборот, что их недостаточно, все кто хотел ещё не построили нужные мощностя.
Перепрофилировать? Ну посмотрите на архитектуру тех чипов, в чем проблема на них решать bandwidth bound задачи? Они для таких задач сделаны!LLM-ки это именно такие задачи. Там много памяти, CPU и GPU. Праздник для считалок разных, особенно если можно обойтись без FP64, потому что FP32 там намазано столько, сколько никогда ни у кого не было, и это всё наряду с огромной полосой памяти.
Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06І відеокарти це актив який не обесцінюється з часом? Серйозно? Все там обесцінюється, як мінімум бо виходить щось нове. До того ж ціна може залежати від попиту. Кому треба відеокарти які можуть дуже добре перемножати матриці? І головне питання, в окрім нейронок куди їх можна притулити, з якою ефективністю. І найважливіше - а скільки з них дійсно може знадобитися після лихоманки? Може нам зараз мало цих відеокарт? А якщо в реальності для умовної науки + якогось Голівуду + стартапів треба буде відсотків 15%, а все інше просто буде стояти, думаєш ліквідність буде висока?
Где я утверждал подобное? Можно цитату, а не галюцинации? У всего есть срок службы.
Вы слишком зациклились что там якобы просто видеокарты, там много метаGPU собранных из огромных GPU в полносвязной сети. Вы бы хотя у LLM-ки спрослии
Им датацентры нужны для исследований, для обучения новых моделей, для инференса пользователям, и это всё разные стратегии и для разных целей, с разными сроками планирования, а вы со своим коровником в этот ряд.Rabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06Ну до речі щоб датацентри окупалися там треба здавати карти по умовно 4 бакса і вище за годину. Навіть в хороші для них часи цей показник був ближче до 3. А зараз в окремих випадках це вже по ~50 центів. Хоча Майкрософт умудряються заробляти гроші на своїх датацентрах. Правда вони здають їх в оренду опенаі і антропік, в ті в свою чергу збиткові і спалюють , вибачаюсь, використовують гроші інвесторів.
БредRabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06Ось трюк якраз провертали коли просили гроші у інвесторів: датацентр це нерухомість, інвестуйте не бійтеся якраз розігрували перед інвесторами коли просили гроші. Цікаво якщо датацентр буде збитковим і умовний пенсійний фонд відсудить його у фірми-прокладки через суд, ото буде прикол, ммм. Вже бачу як фонду буде кайфово замість грошей мати бетонну коробку і купу дорогих відеокарт які мало хто хоче купувати, а заробляти на них самому просто нереально.
Если вы будете думать только о коровниках и датацентр = недвижимость, то надо что-то делать с этимRabbitultra: ↑ 07.08.2026 01:06Ну або я просто лоу IQ тіп з форуму і не розумію якоїсь геніальності в економічній моделі, де спалюють гроші, виходять в мінус, постійно потрібні нові вкладення, але при тому це має якось запрацювати в один день
-
lw_007
Member
А тобі не зда'ється що "пока оно хоть как-то живо его надо продать на вторичке что бы не платить за утилизацию " це якраз порушення регламенту ЦОД.AssayMAS: ↑ 07.08.2026 10:33как бы экспериментальные = передовые решения могут иметь по 3-7% брака в 1 года, а то и 3 года. Округлим до 10% трупов за 3 года и после определённого времени работы платы начинают сыпаться все - и пока оно хоть как-то живо его надо продать на вторичке что бы не платить за утилизацию (в каждой стране свой закон по этому).9005: ↑ 07.08.2026 10:20Дальше раз в 3-8 лет бесконечный апгрейд.
Вот видел контейнер компьютерного хлама из Европы - по закупочной цене веса меди... и таможенники кукухой поехали как это классифицировать и налого облагать... чё не припишут можно оспорить.
Так что всё на SMD сделанное живёт мало - оно про прибыль, а не долговечность или ремонтопригодность...
І серверне залізо на вторинці це трохи схеми
Відправлено через 3 хвилини 56 секунд:
Та просто у багатьох людей здатність до логічного мислення не краще ніж в нейронок з коротким контекстом.vmsolver: ↑ 07.08.2026 12:46
Странное чувство, я не акцентировал что датацентры это недвижимость, я говорил про инфраструктуру
Если вы будете думать только о коровниках и датацентр = недвижимость, то надо что-то делать с этим![]()
Ти надто багато хочеш від тих кому его заважає озирнутися(