Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
Scoffer
Member

Повідомлення

SERGBILL: 03.08.2026 00:18всього 2 роки різниця між ними
Всьго 2 роки аплє штампувала сумісні пристрої, а потім має перелізти на інший, гірший стандарт.
SERGBILL: 03.08.2026 00:18я ще не бачив жодного тривалий час юзаного шнурка без потемнівшого контакту живлення.
Шнурок це розхідник. На відміну від гнізда в ноуті/мобілі. Я бачив і зламані штекери на шнурках лайтінга, і зламану перегородку в гнізді юсб. Тільки шнурок викинув і купив новий, а з гніздом що робити? В кращому випадку в майстерню на ремонт. Не логічненько якось зі споживчої точки зору. Хоча може на то був і розрахунок консорціуму, щоб викидали пристрої і купляли нові.
SERGBILL
Member

Повідомлення

tornadox: 20.07.2026 14:11 Якщо руки чешуться до DIY - можна брати плату, якщо ні, я б радив купити готовий варіант в корпусі на OLX.
руки чесалися, але я перетерпів) було дуже цікаво, розглядав як варіант компа просто для себе, але все ж вирішив що відеокарта слабенька мені буде. ті, хто купили за 100 баксів свого часу,
як на мене, зірвали джекпот.
tornadox
Member

Повідомлення

SERGBILL
ну вона зараз навіть не $200, якщо брати не в бариг з OLX. І ціна точно зросте з нового року, як мінімум через нові правила розмитнення. Вчора бачив вже випустили новий біос з повноцінним анлоком всіх CPU ядер та кастомними лого.
Для своєї якраз прийшов M.2 PCIe->6xSATA, якраз поставлю диски як лежать без діла.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 02.08.2026 22:08
SergiusTheBest: 02.08.2026 22:04Пропрієтарні стандарти - це зло.
А то наче юсб сильно вільний. :laugh: Нагадую, що за кожен юсб від/під треба платити, і за логотип ще додатково окремим пунктом. Не існує навіть ліцензії для розробників для тестування, виключно за загальними правилами.
Вільними були ком і лпт порти.
Це ніщо в порівняння з умовами lighting:

Порівняння стандартів: USB проти Apple Lightning

USB — це відкритий галузевий стандарт. Усі специфікації та патенти є безкоштовними (royalty-free).
Apple Lightning — це закрита пропрієтарна технологія. Для виробництва аксесуарів обов'язково потрібна ліцензія Apple.

Порівняння витрат та умов:

1. Керування стандартом:
* USB: Відкрита група (USB-IF)
* Lightning: Закрита екосистема Apple

2. Доступ до специфікацій:
* USB: Безкоштовно (після підписання угоди)
* Lightning: $99 на рік (участь у програмі MFi)

3. Роялті з кожного виробу:
* USB: $0 (безкоштовні патенти)
* Lightning: Від $2 до 10% від гуртової вартості

4. Апаратні компоненти:
* USB: Будь-які сумісні деталі
* Lightning: Обов'язковий чіп автентифікації Apple

5. Тестування та сертифікація:
* USB: Добровільне (фіксована плата за логотип)
* Lightning: Обов'язкове в сертифікованих лабораторіях

Головні відмінності у підходах
  • Вільний ринок проти монополії: Будь-який інженер може створити USB-кабель без згоди USB-IF, якщо не планує клеїти офіційний логотип. З Lightning так не вийде.
  • Апаратне блокування: Apple вбудовує спеціальну мікросхему в кожен сертифікований кабель. Якщо виробник проігнорує ліцензію, iPhone через оновлення iOS визнає кабель "непідтримуваним" і заблокує зарядку.
  • Фіксована плата проти відсотків: USB-IF бере лише фіксовані щорічні внески за членство або використання торговельної марки. Apple заробляє безпосередньо на кожній проданій одиниці товару сторонніми брендами.
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 03.08.2026 14:35Це ніщо в порівняння з умовами lighting:
Це ніщо поки ти під роздачу не потрапив. А потім якийсь рудий кловн прийме закон що відібрати у тебе VID, і "ой, всьо".
VID, до речі, 6 тисяч баксів коштує.

Відправлено через 3 хвилини 52 секунди:
В термінах опенсонцу USB стандарт відкритий, але ні разу не вільний. Справа ж навіть не в грошах, а в тому що він прямо підконтрольний спеціально навченій організації. Захоче вона щоб у тебе не працював USB - він у тебе не працюватиме.
tornadox
Member

Повідомлення

Репозитарій AUR знову під атакою зловмисників. Розробники радять не користуватися зараз ним.
https://www.gamingonlinux.com/2026/08/a ... f-malware/
Developer Robin Candau noted on July 30th:
"Due to the current influx of malicious package adoptions and follow-up commits made via the AUR, package adoption is currently disabled while we are handling the situation..."
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox
Ну так AUR немодерована помийка. Дивно що там раніше ніхто не орудував.
SERGBILL
Member

Повідомлення

tornadox: 03.08.2026 13:10 SERGBILL
ну вона зараз навіть не $200, якщо брати не в бариг з OLX.
нема вже їх дешевше і не буде. а 200$ на це витрачати сенсу не так і багато, хіба дійсно руки чешуться.
Rucha
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Досить сюди постити цей нейрослоп!
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Rucha: 04.08.2026 13:36 SergiusTheBest
Досить сюди постити цей нейрослоп!
Це не нейрослоп, а порівняння умов використання USB та lighting. Щоб було видно різницю, між відкритим та пропрієтарним стандартом.
Rucha
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Ага, ще скажи, що це ти сам написав...
tornadox
Member

Повідомлення

SERGBILL: 04.08.2026 13:32нема вже їх дешевше і не буде. а 200$ на це витрачати сенсу не так і багато, хіба дійсно руки чешуться.
Не хочу повторювати те що писав вище, але той хто шукає знайде дешевше за $200, як я.
Для мене ціль зібрати заміну іксбоксу для ТВ, і мати можливість пограти старіші сингли.
Rucha
Не бачу нейрослопу, а от аргументи в сторону захисту Lightning і порівняння з ком- і лпт-портами - це якраз хуманслоп.
Відповісти