Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

Мда. І ось я знову повернувся до віктрона...

Вже примірявся до деї

Потім вже була думка взяти народного китайця, в майстерні зробити теплий зимній куточок, хай він там собі гудить скільки влізе.

Але після болгарок, фекального насоса, циркулярки, тримера (оце все в межах 750-1300Вт) і фінішного знущання над кіловатним Кулоном у вигляді зварки в гаражі осьо на днях, таки стали закрадатися думки що мені все ж таки треба низькочастотне обладнання :-/

Потихеньку готуюся до СЕС. Землю вже зробив, дах тепер треба підготувати, бо планую до 10 панелей на схід + до 10 панелей на захід. :shuffle:
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Z440_User: 05.04.2026 23:44Сусідському Anenji 6,2kW не подобається керхер на 3кВт.
Після 3-4 рази насос керхера включається, а потім інвертор йде в захист.
Після скидання знову є 3-4 включення керхера до падіння інвертора в захист.

В розмові сусід пожалівся... :dontknow:
Иронично, что именно от Вас этот пост был, если мойку не выдержал инвертор, то сварочник смог бы? :rolleyes:
спойлер
Мы же про работу, а не тестовую искру :gigi:
Z440_User
Member

Повідомлення

acm_fan, доречі, забув.
Але в загальному, кінцева мета різна.
Він про сонце навіть не чухається. В нього воно суто як UPS для всього будинку працює

Я ж дивлюся на побудову СЕС та "відключення" від тієї однофазної лінії що йде по стовпах з напругою 190-205В.
П.С. Ось зараз, в 01:35, напруга мережі набралась аж 217В :gigi:
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 02.08.2026 23:30Кіловатного кулона за 14кгрн можеш хоч завтра собі виписати.
ще раз кажу він маленький. треба 2000 ну хоча б 1700. а вони їх не роблять

Відправлено через 1 хвилину 41 секунду:
Z440_User: 03.08.2026 00:59Мда. І ось я знову повернувся до віктрона...

Вже примірявся до деї
забудь про дею. мої китайці роблять трансформаторники 12000 :gigi: 48V вага не знаю кілограм 70 думаю :lol:
_clawfinger_
Member

Повідомлення

Z440_User
У мене нещодавно ворота ремонтували, то сварку підключив одразу на місто, на інвертор не став ризикувати. Там сварка була кустарна на базі великого трансформатору.
А болгарки й потужні перфоратори тягне без проблем, головне щоб за ліміт 2.5квт не вилазити.

Стосовно інструментів, я роздивився які гарні речі на 12 й 18в. От тільки ціни в Україні неадекватні у оф. Дистрибʼюторів, це жах. Коротше, амазон форева. Навіть з доставкою й розмитненням вигідніше ніж тут купувати. По гарантії через амазон питання вирішиться легко, маю вже досвід.
GreenMile
Member

Повідомлення

Заживлювати зварювальний апарат від інвертора, це в принципі тупнякова дія, бо ми з низької напруги і великого струму робимо високу напругу і низький струм гібридними інвертором, а потім з високої напруги знову робимо низьку напругу і високий струм зварювальним інвертором :)
Вже є зварювальні апарати акумуляторні (від електроінструмента, на 4-5 штук) на 80-100В здається. За потреби, можна зробити і зварювальник живленням від великої батареї одразу, оминаючи подвійне перетворення.
_VlaD_
Member

Повідомлення

GreenMile: 03.08.2026 11:28 Заживлювати зварювальний апарат від інвертора, це в принципі тупнякова дія, бо ми з низької напруги і великого струму робимо високу напругу і низький струм гібридними інвертором, а потім з високої напруги знову робимо низьку напругу і високий струм зварювальним інвертором :)
Дик, на зварювальному апараті регулюється напруга та струм. Як ти будеш варити, коли в тебе наприклад акум на 24В. Ну, можна в принципі один кабель прикрутити до деталі, а інший до електрода та варити. Десь бачив відоси яу в полі так щось варили. Але не думаю що це хороша ідея. А сучасні зварювальні апарати ніби не так багато жеруть. Ті які не трансформаторні, звичайно.
Z440_User
Member

Повідомлення

Моделюємо ситуацію:
- Маємо міську мережу (хрінову та коштовну)
- Маємо власну OFF-GRID СЕС, яка повністю забезпечує територію домогосподарства електроенергією з Zero export, бо міська мережа технічно не дозволяє зеленого тарифу.
- Маємо всякий електроінструмент та обладнання в гаражі та майстерні, що втикається в розетку і живиться 220В.
- Майстерня та гараж звісно що в одній електромережі домогосподарства, разом з вуличними розетками.

І от мені знадобилося побутовим переносним зварювальним інвертором приварити арматурину що відвалилася на виноградній арці. Чи увімкнути циркулярку, чи тримера траву покосити, чи...
Мені ото від ящику ДТЕКа розматувати півкілометра переноски? А якщо відключення, то нічого не робити, при наявності своєї СЕС?

Я от про що.

А якщо нічого не робити, я в 100-150кВт/місяць за електрику влізаю. Взимку біля 300кВт/місяць виходить. Ота СЕС для власного будинку з таким розходом енергії суто на будинок буде хрін зна скільки окупатися щоб в 0 вийти... :dontknow:
Dubass
Member

Повідомлення

Z440_User: 03.08.2026 14:14 Моделюємо ситуацію:
- Маємо міську мережу (хрінову та коштовну)
- Маємо власну OFF-GRID СЕС, яка повністю забезпечує територію домогосподарства електроенергією з Zero export, бо міська мережа технічно не дозволяє зеленого тарифу.
- Маємо всякий електроінструмент та обладнання в гаражі та майстерні, що втикається в розетку і живиться 220В.
- Майстерня та гараж звісно що в одній електромережі домогосподарства, разом з вуличними розетками.

І от мені знадобилося побутовим переносним зварювальним інвертором приварити арматурину що відвалилася на виноградній арці. Чи увімкнути циркулярку, чи тримера траву покосити, чи...
Мені ото від ящику ДТЕКа розматувати півкілометра переноски? А якщо відключення, то нічого не робити, при наявності своєї СЕС?

Я от про що.

А якщо нічого не робити, я в 100-150кВт/місяць за електрику влізаю. Взимку біля 300кВт/місяць виходить. Ота СЕС для власного будинку з таким розходом енергії суто на будинок буде хрін зна скільки окупатися щоб в 0 вийти... :dontknow:
Для цього ставиться трьох позиційний перемикач і все, не треба нічого видумувати :)
Z440_User
Member

Повідомлення

_VlaD_: 03.08.2026 13:56 Ну, можна в принципі один кабель прикрутити до деталі, а інший до електрода та варити. Десь бачив відоси яу в полі так щось варили
У нас так зварювальник на робочій газелі щось там по ходовій прихвачував в дорозі, використовуючи її власний АКБ. Правда заводили після цього штовхаючи її з гірки і газель була карбюраторна. :D

Відправлено через 12 хвилин 43 секунди:
Dubass: 03.08.2026 14:16 Для цього ставиться трьох позиційний перемикач і все, не треба нічого видумувати
А можна від ящика ДТЕКа порозтягувати лінії до вуличних розеток, а можна...

Мета ж користуватися власною електроенергією при роботі електроінструментом, а не платити ДТЕКу за покос трави, чи пиляння дров, чи перепахування городу культиватором...
_VlaD_
Member

Повідомлення

Z440_User: 03.08.2026 14:32Мета ж користуватися власною електроенергією при роботі електроінструментом, а не платити ДТЕКу за покос трави, чи пиляння дров, чи перепахування городу культиватором...
Звичайно, можна, якщо вистачає генерації та потужності інвертора. Але, може бути хмарна погода. Тоді просто перемикаєшся на ДТЕК.
GreenMile
Member

Повідомлення

_VlaD_: 03.08.2026 13:56
GreenMile: 03.08.2026 11:28 Заживлювати зварювальний апарат від інвертора, це в принципі тупнякова дія, бо ми з низької напруги і великого струму робимо високу напругу і низький струм гібридними інвертором, а потім з високої напруги знову робимо низьку напругу і високий струм зварювальним інвертором :)
Дик, на зварювальному апараті регулюється напруга та струм. Як ти будеш варити, коли в тебе наприклад акум на 24В. Ну, можна в принципі один кабель прикрутити до деталі, а інший до електрода та варити. Десь бачив відоси яу в полі так щось варили. Але не думаю що це хороша ідея. А сучасні зварювальні апарати ніби не так багато жеруть. Ті які не трансформаторні, звичайно.
Зварювальник - це по суті звичайне джерело струму. Зібрати схему регулювання струму/наруги, чи просто використовувати "половину" плати існуючого зварювальника, просто джерелом постійної напруги буде акумулятор, а не випрямляч.
Але це все має сенс хібащо при регулярній потребі щось варити коли світла немає, бо інакше я навіть не уявляю навіщо воно треба вмикати зварку від інвертора ))
Z440_User
Member

Повідомлення

_VlaD_, от зараз з щитка ДТЕКа мережа входить в будинок на стабілізатор Елекс Ампер 6кВт і тягнеться далі по будинку, майстерні, гараж, сарай, дворове освітлення, дворові розетки.

Я просто вмикаюся в найближчу розетку яку мені треба і роблю роботу.

От я хочу так само вмикатися в найближчу розетку і робити роботу від власної CЕС, а звідки вона має брати енергію - то вже її проблеми, хоч сонце, хоч АКБ, хоч місто, хоч все разом. А не мої ходіння та смикання перемикача то на СЕС, то на мережу міста.

Походу я багато хочу? :laugh:
Hotspur
Member

Повідомлення

кожна наступна зима схоже гірше попередньої
S0N1C
Member

Повідомлення

Z440_User: 03.08.2026 15:03 От я хочу так само вмикатися в найближчу розетку і робити роботу від власної CЕС, а звідки вона має брати енергію - то вже її проблеми, хоч сонце, хоч АКБ, хоч місто, хоч все разом. А не мої ходіння та смикання перемикача то на СЕС, то на мережу міста.

Походу я багато хочу? :laugh:
гібрідний інвертор все це вміє :think:
_VlaD_
Member

Повідомлення

Z440_User: 03.08.2026 15:03От я хочу так само вмикатися в найближчу розетку і робити роботу від власної CЕС, а звідки вона має брати енергію - то вже її проблеми, хоч сонце, хоч АКБ, хоч місто, хоч все разом. А не мої ходіння та смикання перемикача то на СЕС, то на мережу міста.
Ну так постав АВР.
Якщо акум розрядиться та інвертор вимкнеться, то АВР перемкне увесь дім на міську мережу. Коли акум зарядиться та інвертор увімкнеться - АВР перемкне назад на СЕС.
Просто, інвертор треба підключити на основний ввод, а ДТЕК - як резервний.
Навіть знати не будеш звідки в розетці живлення. Просто працюєш і все.
S0N1C
Member

Повідомлення

або інвертор в режимі байпаса
_VlaD_
Member

Повідомлення

GreenMile: 03.08.2026 14:56 Зварювальник - це по суті звичайне джерело струму. Зібрати схему регулювання струму/наруги, чи просто використовувати "половину" плати існуючого зварювальника, просто джерелом постійної напруги буде акумулятор, а не випрямляч.

Ну да, ну да... А якщо це нормальний зварювальник, хоча б напівавтомат? У якого струм залежить ще від швидкості подавання дрота. А якщо він на гарантії?
Чоловік не питав як зібрати власний зварювальний апарат. Він у нього вже є.
GreenMile
Member

Повідомлення

_VlaD_: 03.08.2026 15:50
GreenMile: 03.08.2026 14:56 Зварювальник - це по суті звичайне джерело струму. Зібрати схему регулювання струму/наруги, чи просто використовувати "половину" плати існуючого зварювальника, просто джерелом постійної напруги буде акумулятор, а не випрямляч.

Ну да, ну да... А якщо це нормальний зварювальник, хоча б напівавтомат? У якого струм залежить ще від швидкості подавання дрота. А якщо він на гарантії?
Чоловік не питав як зібрати власний зварювальний апарат. Він у нього вже є.
Толя (без ентузіазма дивиться на бурне море). Папа, а моpе - оно большоє, так шо дpугого бєpєга не видно?
Опанас. У бінокль відно.
Толя. А єслі бінокль зламався, тагда відно?
Опанас. Та з@..бав відно, шо ж тогда увідіш!
(c)

Тоді чоловіку треба брати потужніший якісний гібрдник, а не намагатись варити на перероздутому дешман-китаці. Інших варіантів не буде.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Z440_User: 03.08.2026 15:03От я хочу так само вмикатися в найближчу розетку і робити роботу від власної CЕС, а звідки вона має брати енергію - то вже її проблеми, хоч сонце, хоч АКБ, хоч місто, хоч все разом.
Это называется подмес.
Инверторы, которые истинно гибридные, так умеют. Которые Off-Grid соотв. не умеют.
А дальше от наворотов: расписание заряда и его источники, проценты перехода с батареи на сеть и т. д.
У типовых укр. блогеров уже к 9-10 утра полный заряд батарей (летом ес-но) :D
Відповісти