Все впирається в задачі і можливість утілізації таких каналів. У мене вже он є частина заліза з підтримкою 2.5Г, але не поспішаю ядро грейдити, бо в перспективі не видно щоб можна було зїсти, та і з цінами на м.2 які б могли допогти в утилізації зараз дуже все сумноcollerok: ↑ 01.08.2026 17:1525 Gigabit доволі специфічний, нішевий і відносно новий стандарт. відповідно працює тільки на свіжокуплених свічах, за мульони мертвих президентів....tablestikus: ↑ 31.07.2026 12:44 BorisBrejcha
А в якого провайдера зараз можна взяти 25Гбіт лінк? Ну і у Mikrotik CCR 2216 я по модифікаціям бачу максимум 10G SFP+
Хоча один з моїв провайдерів вже пропонує 5Гбіт лінк.
тому, провайдери його скіпнули, і пішли в сторону
40 і 100г (ато і 200), бо дешевше доступніше, і є запас продуктивності,
тому розраховувати мати іменно 25G ethernet, ой як не вартує
в кращому випадку, брати 2 лінка по 10, і агрегувати. таке провайдер зробити може. і зі сторони абона роутер буде коштувати не всі гроші світу. + падіння одного лінка в агрегації, не призводить до того що послуга піде в оффлайн.
але усе це технічна лірика, бо в реалі таким заморочаться хіба для бізнесс клієнтів або юридичних, за оверпрайс
домашнім юзерам треба дивитись в сторону XG, XGS pon, отце буде юзерським сегментом для 10Ж тарифів, вже й вибирати є з чого.
а на 25/50G pon, дивитися іще рано....
Новини
Останні статті і огляди
Оптоволокно по всій квартирі для локальної мережі
-
tablestikus
Member
-
collerok
Junior
Все впирається в задачі і можливість утілізації таких каналів. У мене вже он є частина заліза з підтримкою 2.5Г, але не поспішаю ядро грейдити, бо в перспективі не видно щоб можна було зїсти, та і з цінами на м.2 які б могли допогти в утилізації зараз дуже все сумно
[/quote]
на мому корчі, зараз амуді 5700Х, і гнусмасс 990про 1Т, і зі стіма вдається вижати максимум закачки в 2.7 - 2.9гбіт. і проц при тому вже йде в потолок(
тому можливо дивитися в завтрашній день на 10Г тарифи, може й сенсу особливого нема.
а вот 2.5ж який працює по фізичним дротами гігабіта, о це дешевий і вірний апгрейд
-
tablestikus
Member
Я при ремонті заклав якісний cat.6 то з моєю довжиною лінка - там і 10Гбіт на ньому можна буде підняти)collerok: ↑ 03.08.2026 13:23на мому корчі, зараз амуді 5700Х, і гнусмасс 990про 1Т, і зі стіма вдається вижати максимум закачки в 2.7 - 2.9гбіт. і проц при тому вже йде в потолок(tablestikus: ↑ 02.08.2026 11:12
Все впирається в задачі і можливість утілізації таких каналів. У мене вже он є частина заліза з підтримкою 2.5Г, але не поспішаю ядро грейдити, бо в перспективі не видно щоб можна було зїсти, та і з цінами на м.2 які б могли допогти в утилізації зараз дуже все сумно![]()
тому можливо дивитися в завтрашній день на 10Г тарифи, може й сенсу особливого нема.
а вот 2.5ж який працює по фізичним дротами гігабіта, о це дешевий і вірний апгрейд
-
collerok
Junior
Я при ремонті заклав якісний cat.6 то з моєю довжиною лінка - там і 10Гбіт на ньому можна буде підняти)
[/quote]
згідний, 10-точка до 30метрів пролізе...
а там де би вже не пролазила, може буде логічно обмежитись і 5-ти гігами (та, такий стандарт теж є)
з іншої сторони, зараз опта є у вигляді ниточки яку ліплять на прозорий клей на стіну...
так що проапгрейдтитись безболісно теж можливо