Ювілей легендарної угоди: двадцять років тому компанія AMD оголосила про придбання ATI

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
mertvei
Member

Повідомлення

S0N1C
Це взагалі була пісня чи побачимо ще таке колись(((((((.

Отправлено спустя 3 минуты 37 секунд:
S0N1C
Враховуючи різницю в ціні,плюс ще температури шалені)) а ціна в реалі була вища шалено тоді між ними,5870,гірша в теселяцій була як зараз пам'ятаю але ціна вища ледь не в два рази ))

Отправлено спустя 3 минуты 44 секунды:
А 5970 там якщо не помиляюся взагалі була недосяжна дуже довго.
Sanьka
Member

Повідомлення

Ніфіговий буст давав СЛІ/КФ. Пам'ятаю дві 100 баксові 4770 рвали одну 4870 яка коштувала дорожче за них дві. Можна були купити мідл карту і з часом просто додати ще одну. Звісно тоді карти не жерли по 400вт.
Шкода що зараз через специфіку нейрослоп технології в іграх робота спарок неможлива.
den888
Member

Повідомлення

Був у мене 290х, гарна штука на 2014 рік. Я на ньому відьмака3 проходив. Позитивні враження, тільки жер як не в себе на ті часи :) може й зараз щось купив, але в трасування амд не змогли. На сьогодні мені фпс в шутерах типу батли 6 не потрібні, он зайшов, побили як собаку сутулу, закрив після першої катки. Мабуть старий став, в пріоритеті картинка, всякі промені в однокористувацькій грі.
Alekss
Member

Повідомлення

den888: 26.07.2026 00:50 Був у мене 290х, гарна штука на 2014 рік. Я на ньому відьмака3 проходив. Позитивні враження, тільки жер як не в себе на ті часи :) може й зараз щось купив, але в трасування амд не змогли. На сьогодні мені фпс в шутерах типу батли 6 не потрібні, он зайшов, побили як собаку сутулу, закрив після першої катки. Мабуть старий став, в пріоритеті картинка, всякі промені в однокористувацькій грі.
Архитектура GPU, о которой идёт речь в статье (R600), — это TeraScale с унифицированными шейдерами VLIW. Данный чип дебютировал с Radeon HD 2900 XT и, согласно официальной периодизации AMD, открывает собой 3-ю эру развития графических архитектур (после эры фиксированных функций R100 и эры простых вершинных/пиксельных шейдеров R200–R500). Это был один из первых GPU, выпущенных под брендом AMD после покупки ATI.

Ваша видеокарта R9 290X (Volcanic Islands) использует архитектуру GCN (Graphics Core Next) со скалярными вычислениями и относится уже к 4-й эре (GCN 2.0 в рамках этой эры).

Текущая архитектура RDNA 4 (Navi) — это новая архитектура, которая представляет собой 5-ю эру в развитии архитектур ATI / AMD, полностью сменив подходы GCN.

Есть интересный слайд от AMD который это показывает.

У меня были все 4 эры :super:
ATI Radeon 9700 (R300)
AMD Radeon HD 6850 (TeraScale 2)
AMD Radeon RX 580 (GCN 4.0)
AMD RX 6600 XT (RDNA 2)
Вкладення
era all architekture arch2.jpg
AssayMAS
Member

Повідомлення

вот я в древние времена сидя на сокете А радеоне 9200 se(0.128) запускаю игру Crimsoland и она меня шлёт ибо видеокарта чето не умеет ибо перемаркировка более древней карты... путём махинации и доплаты взял у знакомого Нвидию 6200 (0.064) с половиной памяти от 9200... так небо и земля... что тогда удивило это наличие сторонних драйверов что умели вращать картинку одним кликом, настройка яркости, умение в MPEG-2, и новые дрова каждую неделю. О практике загрузки в ДОС чтобы посмотреть фильм забыл - как о страшном сне. На радеоне разница до 10 кадров была между досом и виндой... а на нвидии пара кадров всего.
С тех пор сижу на Нвидии, а когда она мрёт сижу неделю, а то и месяц другой на радеоне пока приедет из сервиса или денЯг поднакоплю на Нвидию.
riva TnT -> riva TnT2 -> radeon 9200se -> GF6200 -> gtx460se v2 -> gt1030 -> rtx2060
но опять сча лежит "про запас" GF8600 какая то и radeon x1600 и gt1030 с кулером приколхоженным и крутилятор в пол цены карты(500+грвн)... продать влом металолом.
Помню на GF6200 четыре раза менял конденсаторы электролитические ибо пассивное охлаждение и тогда норм Low ESR кондёры стоили как 5-10штук обычных... а я тогда бедный студент.
Sanьka
Member

Повідомлення

Alekss
AssayMAS
З 2002 року було повно Нвідій і Радеонів (напевно десятка два карт). Що з одними, що з другими не було проблем. Ні разу ;)
Вже давно обираю те, що вигідніше з ту суму яка в мене є на момент купівлі.
S0N1C
Member

Повідомлення

AssayMAS
ну як би роки релізу обох карт вже про шось говорять, два роки в ті часи це як 10 тепер :laugh:

The Radeon 9200 SE was a graphics card by ATI, launched on March 1st, 2003
The GeForce 6200 AGP was a graphics card by NVIDIA, launched on April 4th, 2005

і так, АТІ знатно кинула неуважних на 9200/9250 зі всіма тими 8500 > 9100 > 9000 > 9200 :rotate: але вони хоч дх8.1 вміли, на відміну прямих конкурентів у якості nVidia MX 440 і подібним :gigi:
Sanьka
Member

Повідомлення

S0N1C: 26.07.2026 11:27 на відміну прямих конкурентів у якості nVidia MX 440 і подібним
МХ ніколи не був прямим конкурентом навіть радеону 8500.
Прямий конкурент Радіку 8500 - НВідія 3Ті.
Радіку 9000 - НВ4Ті
МХ це бюджетні огризки.
TheDmytrius
Member

Повідомлення

yariksom: 25.07.2026 10:12 Як не дивно в мене ніколи не виникало проблем з драйверами, хоча можливо грав не в ті ігри де вони були і є.
Та сама історія. Користувався Радеонами 10 років й все було гуд
S0N1C
Member

Повідомлення

Sanьka
був конкурентом 9200 SE, про яку йшла мова :shuffle:

Відправлено через 6 хвилин 50 секунд:
у нвідії теж можна б було добре пройтись по граблях - купити GeForce MX200 апгрейднути на MX4000 (аж 4000! повинно ж бути в рази швидше!!!1!), і нарешті відчути дх9 з FX5200 (64bit версія) :lol:
Mozdev
Member

Повідомлення

FX5200 в мене була така ну і лайно, а не карта.
CnC_General
Member

Повідомлення

S0N1C: 26.07.2026 11:53
спойлер
Sanьkaбув конкурентом 9200 SE, про яку йшла мова :shuffle:
Відправлено через 6 хвилин 50 секунд:
у нвідії теж можна б було добре пройтись по граблях - купити GeForce MX200 апгрейднути на MX4000 (аж 4000! повинно ж бути в рази швидше!!!1!), і нарешті відчути дх9 з FX5200 (64bit версія) :lol:
спойлер
серйозно? пограти та відчути Dx9 на цій карті???? пан напевно жартує. У свій час я продав Gainward GeForce MX4 440 AGP 64Mb з яким довго сидів на Інтел 815е + 64+64Мб ОЗУ + ця карта. Потім розглядав варіанти що купити Albatron GeForce FX 5200 AGP 128Mb або значно дорожче ASUS Redeon 9550 Games Edition 128Mb. Порівнював спочатку по журналу Домашній ПК, потім тести в інтернеті (яких на той момент було мало, англомовних 3-4, російськомовних тільки оверклокерс.ру та іхьт.сом). Грошей вистачало тільки на альбатрон. та коли вже їхав в магазин, мені повідомили що готові заплатити гроші за мою шабашку. Так я купив асусятину. до сих пір не пожалкував що її купив. вражень позитивних було море.
через два роки вже замінив на іншу.
S0N1C
Member

Повідомлення

CnC_General
та ти шо, шо могло видати шо я жартую, невже тон або :lol: смайлик? :rotate:
CnC_General
Member

Повідомлення

S0N1C: 26.07.2026 17:17 CnC_Generalта ти шо, шо могло видати шо я жартую, невже тон або :lol: смайлик? :rotate:
спойлер
все ОК! приймаю. радий що адекватних людей стає все більше.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Sanьka: 26.07.2026 00:46 Ніфіговий буст давав СЛІ/КФ. Пам'ятаю дві 100 баксові 4770 рвали одну 4870 яка коштувала дорожче за них дві. Можна були купити мідл карту і з часом просто додати ще одну. Звісно тоді карти не жерли по 400вт.
Но прирост был не везде и не везде на значительные проценты выше 50. Поэтому технология и умерла.
Відповісти