Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Відповісти
Автор
Повідомлення
МОНАХ
Member

Повідомлення

► ...Кілька разів "викопував і закопував цю стюардесу", але врешті, думаю, "закопав її остаточно" (або :D як сказав би наш камрад acm_fan - закопав гроші в чергову дороговартісну х... хвігню), зупинився на Eaton 5E Gen2 2200 USB IEC (5E2200UI).
► Обійшлося мені в 14900₴ і ще поки не до кінця зрозуміло чи поповнив я "стадо мамонтів" в плані просівших акумуляторів, так як попався екземпляр, що був виготовлений в березні 2025 року; поки стоїть на передексплуатаційній підзарядці і судячи з алгоритмів поведінки, які мали б бути задіяні на цій моделі під час зарядки - акумулятори заряджені і, враховуючи досить безалаберне внутрішнє пакування, ДБЖ принаймні 1 раз профілактично заряджали під час зберігання. В будь-якому разі - 24 місяці гарантії на все, разом з "акумами", а що там по факту лишилося - побачу вже через пару днів, коли проведу програмну самодіагностику і особливо практичні заміри на розряд.
спойлер
► Так :) - "тримаю в курсі", що називається, і, враховуючи, що детальних практичних відгуків по роботі цієї моделі не так щоб багато, "буду тримати" і далі - ШІ в особливо критичних випадках, коли відгуків вкрай обмаль, тягне інфу навіть і з Оверклокерів :gigi: , може кому і мій "брєд" колись знадобиться.
FirstTDM
Member

Повідомлення

МОНАХ: 24.07.2026 10:20 зупинився на Eaton 5E Gen2 2200 USB IEC (5E2200UI).
Поздравляю! :up:

Просто ради интереса - а почему не привычный и надежный APC Easy UPS 2200VA? Характеристики те же, Eaton даже немного дороже... только ради мониторинга по USB порту? К тому же APC своим встроенным варистором лучше защищает от всплесков в сети.
Mozdev
Member

Повідомлення

GreenMile: 23.07.2026 09:51
Mozdev: 22.07.2026 22:47 Панове може це й дивне питання, але чи є взагалі, хтось купляв ДБЖ, в якому є вбудована гальвано-розв'язка ( гальвано-розв'зуючий трансформатор 220V--->220V), або щось подібне, чи варто окремо гальвано розв'язку робити бо є потреба в цьому?
Я ще не дивився, сам пошукаю, але досвід з цим може в кого є?

Мені потрібно з запасом до 800 ватт, макс 1 кіловат.

Ну або я таки зроблю окреме заземлення, але то не панацея.
1. Немає таких ДБЖ в побутовому сегменті так точно.
2. Вам гальванічна розв'язка для чого саме потрібна? Бо в мене таке враження, що ви шукаєте те, що вам не потрібно.
Все просто, там де я зараз перебуваю, пробій з фази на нуль( виникнення потенціалу на нулі ) який нащі електрики принципово не хочуть лагодити, "сказали як війна скінчиться і будуть грощі зробимо", офіційно ж одні відписки, хоч до суду подавай, в мене у дощ, на корпусі пк буває від 40-56 до 74(було лише один раз і то бж захист пішов) вольт, це зовсім не нормально, думав з бж щось але ж ні я перевірив це на інших приладах, і на другому пк який зовсім новий все те саме.

Тому тут або окреме заземлення робити, що не спасе повністю, бо в нас підстанція поряд, або нормальну гальвано-розв'язку робити.
Ось тому й питав чи є готове рішення ДБЖ+гальвано-розв'язка, або все окремо придбаю, ну або таки добью їх щоб полагодили мережу.
МОНАХ
Member

Повідомлення

FirstTDM, дякую, але поки що ще зарано мені радіти - три супер-важливі моменти, через які, в т.ч. зупинився саме на цій моделі, ще не перевірені:
спойлер
• 1. ДБЖ має витримати перемикання на батарею профільного РС-1 з двома моніторами і аудіосистемою під, наприклад, Сталкером 2, рендером 3Д і купою відкритих програм типу браузера, аудіоплеєра і т.д.. Теоретично все має бути "пучком", бо MPG A1000G PCIE5 / 1000W дуже спокійно "переварює" перемикання MGE Nova AVR 625: 625VA / 360W, але на практиці може вийти ще той облом, бо навантаження будуть втричі більші.
• 2. Не до кінця зрозуміло, в якому зараз стані комплектні акумулятори - Eaton відвертого лайна не ставить, але навіть CSB-ішки потрібно мінімум раз в 4-6 місяців "підгодувати з розетки" - в даному сенсі акумулятори вже мали шанс повноцінно і безповоротно померти аж три рази. Той факт, що зараз вони моніторяться зарядженими говорить по крайній мірі, що вони не замкнули і беруть на себе заряд і що їх точно підзарядили не так давно перед продажем, але нічого не говорить про те, який там насправді залишковий ресурс у них.
• 3. Якість схемотехніки моделі і алгоритми її роботи - наскільки довго вистачить акумуляторів в режимі роботи 95% - чиста стабільна мережа, 5% - робота від акумуляторів в режимі "3-5 хвилин на вимкнення". Хотілось би сподіватися на гарантовані 3+ роки, краще 4 (про 5 років - це абсолютно нереально, так як MGE-Eaton гарантовано "попросять" замінити батареї на нові ближче до закінчення життєвого циклу старих, "зрізаються", ніколи не вичерпуючи ресурс акумуляторів в самий "нуль"). Батареї в Eaton 5E Gen2 2200 USB IEC (5E2200UI) лежать на боку одна на одній в передній частині, трансформатор - ззаду, керуюча плата з іншим начинням - зверху із зміщенням силових елементів ближче до задньої частини: точка початку нагріву все-одно знаходиться точно посередині зверху, що може нагрівати частково верхній "акум", трансформатор при роботі від мережі - відносно холодний. Плюс - активна "витяжка"... Є хитка надія, що від теплового перегріву акумулятори не дуже сильно будуть загинатися. Крім того, вирішив побути "жертвою маркетингу" - повівся на "ген 2", за якого, НІБИ-ТО!, Eaton покращив алгоритми роботи з акумуляторами, що теоретично має трохи подовжити строк їх служби (ні разу не вірю, але буде дуже повчально перевірити власноруч, як воно на практиці).
► Чого не APC Easy UPS 2200VA?
спойлер
► Та вже трохи важко згадати - АРС-и випали з підбору ще десь взимку і я вже не дуже згадаю, що там конкретно мені порівняно з Eaton і FSP не підійшло. Як мінімум, що на сучасні АРС-и попадалося в рази більше негативних відгуків, причому на відміну від Eaton, який просто вимикався, коли переходив на батареї, в АРС-ів - там цілий "букет" всяких "приколів" люди описували (це не означає, що Eaton обов'язково краще в даному випадку, але тут 50/50: або менше купують і тому менше негативних відгуків, або банально просто не так часто "приколить" як АРС). Особливо мені запам'ятався такий самий прискіпливий і трохи погано підкований користувач, :lol: як я:
спойлер
2026-07-24 12.50.00 hard.rozetka.com.ua 9420162ae1b1.png
► До чого тут БЖ, якщо 3 місяці все було добре, запитується в користувача? :-/ Але :D так як БЖ він вказав все-таки подібний до мого, то, враховуючи ще й купу інших негативних зауважень про АРС-и, яких набрався до цього відгуку, вирішив скіпнути не тільки цю модель, а взагалі АРС-и з розгляду, на всякий випадок (бо випадки бувають - РІЗНИМИ, як казав один грузин з життєвого анекдоту). Не факт, звісно, що Eaton так само не "відригне" вже завтра... Але ФАКТ, що не менш розвісисті "простирадла" від мене про такий випадок будуть у всіх "щілинах" онлайн-ресурсів, де згадуватиметься Eaton :gigi: :gigi: :gigi: !!!
► Ще такий момент, чому саме модель Eaton 5E Gen2 2200 USB IEC (5E2200UI): це на 25% все-таки "спонтанна покупка", так - добре вивчена попередньо, але - почасти спонтанна.
спойлер
► Після того, як відпали АРС-и, після того, як я перехворів ДБЖ з зовнішніми батареями і зарядними станціями... у мене лишались на вибір FSP FP 2000 2000ВА/1200Вт, FSP iFP2000 2000ВА/1200Вт або я ще розглядав "впритик" по запасу потужності Eaton 5E G2 1600VA/900W (5E1600UD). FSP - це "танки", в детальному порівнянні з Eaton вилізли такі моменти (знову ж таки, на даний момент я не можу точно сказати, наскільки тут маркетинг, наскільки правда), як те, що FSP постійно продуваються вентиляторами і постійно "кошмарять" батареї зарядками.
► В кінці-кінців я все більше схилявся до вибору FSP iFP2000 2000ВА/1200Вт проти Eaton 5E G2 1600VA/900W допоки постачальник не порадив ще розглянути один з Powercom-ів з чистим синусом, про які розмова була вище. По останніх була не чітко визначена інформація, крім того я хотів продувку на таких-то потужностях, крім того, по Powercom-ах статистика негативу теж траплялася відносно часто, крім того я сам особисто за період з 2012-го року своїми руками заніс на сервіс 4 Powercom-и - так, 3 бюджетного сегменту і 1 більш преміального, але 3 рази з 4-х Powercom-и коротили саме під час стрибків напруги перед тим як електроенергія в мережі вирубалася прямо на моїх очах. Так, 3 з 4 випадків Powercom-и успішно лагодились, 2 з них по гарантії... але!
► З Eaton-ами в мене не так багато досвіду, але і стороннього негативу не так щоб багато трапляється.
► А, крім усього вже сказаного, в якийсь момент в мені також прокинувся "синдром Фокса Малдера: «I Want to Believe»" або, іншими словами, я свідомо пішов на повідку маркетингу і вирішив повірити в те, що мій MPG A1000G PCIE5 / 1000W так добре переварює синус MGE Nova AVR 625: 625VA / 360W тому, що в MGE, як і в наступниках Eaton модифікація синуса не настільки прямолінійно-всра..а - буквально в 90 градусів, а відносно-"зглажена", точніше - трапецеподібна. :laugh: Точно той випадок, коли тебе най...ують, ти це розумієш, але перестати вірити все одно не можеш! Якщо завтра я запущу профільний РС-1 "на всіх парах", вирублю електроживлення і Eaton 5E Gen2 2200 USB IEC благополучно "здохне" слідом, можете офіційно давати мені прізвисько "мамонт оверклокнутий, український"! :lol:
► ... Eaton 5E Gen2 2200 USB IEC обрався трохи спонтанно тому, що в якийсь момент я розплатився з поточними боргами, отримав непогане замовлення, а на основній роботі - теж невелику премію і подумав: як вже бути "мамонтом", то - "курпно-рогатим-бивневим" :D . А як виявиться, що не все так погано - хай буде запас по ваттах, бо з моїм везінням і підходом до техніки, враховуючи 18-тирічний позитивний досі досвід з MGE Nova AVR 625, цей Eaton 5E Gen2 2200 USB IEC у мене як мінімум до 2040-го року :-P .
P.S. До речі, про USB-моніторинг ДБЖ: не скажу, що прям якийсь вагомий показник, що схилив чашу терезів на свою сторону при інших рівних, але - якщо виявиться робочою штукою, то буде багато в чому корисним для мене (може, нарешті, перестану дивитися мультимедію на РС-1 і буду це робити на РС-2, коли буду онлайн спостерігати, як накручуються кіловати електроенергії просто ні для чого :laugh: ).
Востаннє редагувалось 24.07.2026 13:46 користувачем МОНАХ, всього редагувалось 1 раз.
FirstTDM
Member

Повідомлення

МОНАХ: 24.07.2026 13:43FirstTDM, дякую, але поки що ще зарано мені радіти - три супер-важливі моменти, через які, в т.ч. зупинився саме на цій моделі, ще не перевірені:
Понял. Благодарю за развернутый ответ!
Ijachok
Member

Повідомлення

МОНАХ
Цікаво, а чому Powercom не розглядали? В моєму уявленні, це один з двох перших варіантів, які спадають на думку при виборі UPS (зразу після трохи більш лакшері APC)
FirstTDM
Member

Повідомлення

Ijachok: 24.07.2026 23:11Цікаво, а чому Powercom не розглядали?
Хм... не буду про все модели, но уровне "домашних" в районе 2000VA - кулера шумят, трансформаторы гудят, пластик воняет, чаще ломаются... при этом цена Powercom не намного меньше, чем у APC...

При этом Eaton (из доступных у нас на рынке в широком ассортименте) чуть ли не единственный реальный конкурент APC...
Відповісти