Андервольт 12600kf

Обсуждение всего, что связано с CPU
Автор
Повідомлення
teasnap
Member

Повідомлення

МB MSI pro b760-p wi-fi ddr4. Проблемка, в биосе отсутствуют настройки IA CEP Support и Microcode Selection. (Опция выбора микрокода и IA CEP не поддерживает процессоры 12-го поколения.) Андервольт через офсет не дает никакого результата, точнее температуры чуток падают, только падает и производительность в играх. В синтетике типа Cinebench R23 все ок. На данный момент настройки такие:

voltage offset -0.080 пробовал от -0.050
CPU Lite Load - Mode 1
CPU Loadline Calibration Control - Mode 3
Long Duration Power limit(W):150
Short Duration Power limit(W):150
cpu vr limit = 1.250

Получается "нормальный" андервольт на B чипсете+12600kf невозможен или есть варианты ?
Спасибо.
waryag
Member

Повідомлення

teasnap: 15.07.2026 19:07 Получается "нормальный" андервольт на B чипсете+12600kf невозможен или есть варианты ?
Лотерея, зависит от вендора и версии биоса.
А что, сильно греется? Может помочь рамка.
teasnap
Member

Повідомлення

waryag
Ну, хотелось бы меньше температуры, в играх скачки +70, для Noctua u14s многовато. Рамка уже стоит.
oversteve
Member

Повідомлення

teasnap
на В760 12 покоління андервольтити не вийде, можна 13 покоління, але зі старими біосами

Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
тільки через лоад лайн калібрейшн
VladimirV
Member

Повідомлення

teasnap
А навіщо вам мікрокод, шийте останній біос з 0x12F.
Максимальний офсет буде -100мВ (-0,1В). Більше і не треба.
Старий мікрокод, здається 0x104, давав змогу ставити ще більший андервольт, ніж -100мВ. Але по перше, проц може перестати бути стабільним. Почне втрачати реальну продуктивність.
Noctua u14s - це ж старий кулер, в нього п'ятка під старі процесори квадратна, тобто до 12 покоління ЦП. В сокет 1700 процесорів кришка трохи витягнута.
І хіба в нього є кріплення комплектні під 1700 сокет? Там скоріше питання по прижиму і контакту а не по температурам.
Скільки він там ват хаває, коли грівється до 70? От що важливо.
Тобто, "андервольт" вам сумарно дасть менше ватів споживання під навантаженням, але при якійсь конкретній кількості ватів температура буде такою ж, і залежати від прижиму, контакту з цим кулером, термоінтерфейсу.
FirstTDM
Member

Повідомлення

teasnap: 15.07.2026 19:46Ну, хотелось бы меньше температуры, в играх скачки +70,
Для этого процессора температуры до +75С есть абсолютно нормальными при нагрузке - это стандартный режим. Троттлинг начнется при 95-100 градусах.

Хочется меньше - так заменить старый кулер или улучшить охлад в корпусе...
teasnap
Member

Повідомлення

oversteve
13 и 14 точно можно. Loadline Calibration у меня =3 стоит.

VladimirV
На мою MB последний BIOS 1H. Microcode нужен что бы переключить No UVP (No Undervolt Protection), если его нет, отключают IA CEP Support. В противном случае падает производительность, что у меня и происходит. -100мВ я могу и сейчас выставить, но даже при -0.060 + настройки выше - уже минус фпс в играх.
Основание U14s совсем чуть меньше по длине чем крышка процессора, я этим вопросом интересовался перед покупкой ЦП, ответили что на температуру не повлияет т.к. кристалл гораздо меньше. Здесь спорить не буду, современные кулеры скорее всего лучше в этом плане, а менять кулер из-за снижения температуры на ~5-7с. не хотелось бы, он у меня 10 лет работает, как родной :D Крепление под 1700 покупал отдельно. До +70 скачки в играх при потреблении 90-100w.
VladimirV
Member

Повідомлення

teasnap: 15.07.2026 19:07voltage offset -0.080 пробовал от -0.050
CPU Loadline Calibration Control - Mode 3
CPU Lite Load - Mode 1
Long Duration Power limit(W):150
Short Duration Power limit(W):150
cpu vr limit = 1.250
"Андервольт" (тобто зміщення кривої V/F "voltage/frequrency" вниз, "та ж частота при нижчому вольтажі") ЦП дають такі параметри:
1) Voltage Ofset в "-" до -0,1V (-100mV) на останнюму мікрокоді. Більше вам біос не дасть.
2) Зниження AC loadline (знизить подачу з voltage regulator до ядер ЦП), Dc loadline (знизить запроси VID для voltage regulator). voltage regulator = ВРМ мат.плати.
Розділ біосу DigitALL Power - Expert Mode, CPU Lite Load Control - Advanced
Я не скажу для 12600KF, але для 13-14 я ставлю AC_LL = 0,3мОм, DC_LL=0.9мОм, і це суттево знижує вати при повному навантаженні на всі ядра, десь так само як пункт 1). Але для цього повинен бути вимкнений компенсатор IA CER. Я незнаю у вашому випадку він вимкнений чи ні.
3)CPU Lite Load - Mode 1 - це "фірмена" фішка мсі, я незнаю як це працює і нехочу знати, бо це не стандарт, залишив би в авто.
4)ліміти стокові Short PL=Long PL = 150W, CPU current limit(A)= ICCmax= 175A
5)CPU vr limit (voltage regulator) - це макс напруга в будь який момент часу, який може подати врм на ядра. Ставлять його для захисту від якихось кривих програм, що можуть незрозуміло чому запросити неадекватний вольтаж. Тобто це як запобіжник в звичайних побутових мережах. Але 1,25 це мало так то, в якись рандомний момент може невистачити для короткочасного навантаження, і наприклад, може виникнути якийсь улюблений на цьому форумі "статор" :D . 1,35V +- повністю буде безпечним я думаю.

P.S. На пост вище:
No UVP = 0x104 мікрокод. Просто МСІ його перейменував. Він вам не потрібен, цйе старий багований мікрокод забудьте про нього.
Всі ваші проблеми від кулера, що взагалі не спроектований під s1700, я майже впевнений. Не факт, що кріплення. які ви десь під нього знайшли. реально добре спроектовані роблять адекватний прижим.
Востаннє редагувалось 15.07.2026 21:19 користувачем VladimirV, всього редагувалось 2 разів.
oversteve
Member

Повідомлення

teasnap
13 і 14 можна, а 12 ні, у мене на ідентичних платах з ідентичними бівісами були 12600к і 13600к, на 13600к можна і андервольт робити, і ІА СЕР відрубати, а на 12600к ні
FirstTDM
Member

Повідомлення

teasnap: 15.07.2026 21:00а менять кулер из-за снижения температуры на ~5-7с. не хотелось бы
Хм... а для чего тогда народ кулера меняет? Купить нормальную башню и получить 60С под нагрузкой и забыть про перегрев навсегда с этим процем...
oversteve
Member

Повідомлення

teasnap
до речі рамку на проц поставили?
teasnap
Member

Повідомлення

VladimirV: 15.07.2026 21:14 "Андервольт" (тобто зміщення кривої V/F "voltage/frequrency" вниз, "та ж частота при нижчому вольтажі") ЦП дають такі параметри:
1) Voltage Ofset в "-" до -0,1V (-100mV) на останнюму мікрокоді. Більше вам біос не дасть.
2) Зниження AC loadline (знизить подачу з voltage regulator до ядер ЦП), Dc loadline (знизить запроси VID для voltage regulator). voltage regulator = ВРМ мат.плати.
Розділ біосу DigitALL Power - Expert Mode, CPU Lite Load Control - Advanced
Я не скажу для 12600KF, але для 13-14 я ставлю AC_LL = 0,3мОм, DC_LL=0.9мОм, і це суттево знижує вати при повному навантаженні на всі ядра, десь так само як пункт 1). Але для цього повинен бути вимкнений компенсатор IA CER. Я незнаю у вашому випадку він вимкнений чи ні.
3)CPU Lite Load - Mode 1 - це "фірмена" фішка мсі, я незнаю як це працює і нехочу знати, бо це не стандарт, залишив би в авто.
4)ліміти стокові Short PL=Long PL = 150W, CPU current limit(A)= ICCmax= 175A
5)CPU vr limit (voltage regulator) - це макс напруга в будь який момент часу, який може подати врм на ядра. Ставлять його для захисту від якихось кривих програм, що можуть незрозуміло чому запросити неадекватний вольтаж. Тобто це як запобіжник в звичайних побутових мережах. Але 1,25 це мало так то, в якись рандомний момент може невистачити для короткочасного навантаження, і наприклад, може виникнути якийсь улюблений на цьому форумі "статор" :D . 1,35V +- повністю буде безпечним я думаю.

P.S. На пост вище:
No UVP = 0x104 мікрокод. Просто МСІ його перейменував. Він вам не потрібен, цйе старий багований мікрокод забудьте про нього.
Всі ваші проблеми від кулера, що взагалі не спроектований під s1700, я майже впевнений. Не факт, що кріплення. які ви десь під нього знайшли. реально добре спроектовані роблять адекватний прижим.
По всем пунктам понятно. ICCmax не менял. У MSI CPU Lite Load это вроде и есть AC - DC. Кстати, если CPU Lite Load выставить в 1, а другие настройки не трогать, темп. падает примерно на 10с, и даже CB R23 производительность как в стоке, а вот в играх не очень. Под IA CER вы наверное имели ввиду IA CEP , у меня его нет, как выше написали, поэтому и 12600 нормально не андервольтится.

Отправлено спустя 7 минут 37 секунд:
oversteve
Да, судя по всему андервольт отпадает :D Рамка стоит.

FirstTDM
Для снижения температуры и меняют :) , ну еще надо выбрать что бы вертушки тихие были, для меня это важно, это уже другой вопрос.

В целом все понятно..
VladimirV
Member

Повідомлення

teasnap
https://ru.msi.com/news/detail/Stay-Coo ... ors-143359
Читайте статтю на яких ЦП/Платах в зв'язці можна можна вимикати цей компенсатор.
Якщо він за замовчуванням ввімкнений, так, можливо ЦП буде тротлити частоту в тактах при спробі андервольту.
Тоді якийсь максимально лайтовий андервольт офсетом в мінус, щоб несильно тротлив (в іграх непомітно падіння продуктивності). Плюс Load Line Calibration можна спробувати такі режими, що вниз скидують вольтаж при повному навантаженні. Експерементуйте з цими двума налаштуваннями. Пункт 2 не для вас, при ввімкненому CEP буде суттєво падати частоти в тактах. Що ви бачите в вигляді фпс в іграх.
Другий варіант змінити кулер з пятою під 12-14 покоління. З нативною підтримкою s1700. Це допоможе.
Третій варіант - залишити як є навіть в заводському стоці. Стрибки до 70гр. це взагалі не страшно. Хоч звичайно не дуже приємно.
teasnap
Member

Повідомлення

VladimirV
Попробовать изменить только два параметра, voltage offset и CPU Loadline Calibration, остальное не трогать ?
Если в игре стабильно держится макс. частота ЦП, значит все ок ?
VladimirV
Member

Повідомлення

teasnap
Оці два параметри. Експерементуйте з ними і від меншого до більшого знайдіть такі, при яких IA CEP не буде сильно тротлити продуктивність ЦП.
LLC скидує напругу під навантаженням, як показано на графіку. Mode 4-5-6-7-8 пробуйте + offset від -0.02 до -0.06 і дивіться щоб не було дропу фпс, і споживання цп (нагрів).
Підберіть щось оптимальне для себе.
спойлер
1.jpg
-
2.jpg
teasnap: 15.07.2026 22:45Если в игре стабильно держится макс. частота ЦП, значит все ок ?
Не зовсім так. Дивіться на фпс, або можливо одноядерний тест в CB бали. Це не зовсім так працює. Частоту може показувати ту саму, але якщо СEP спрацьовує, він починає пропускати такти, що відповідно зразу буде видно по нижчим балам в тестах (ну або фпс. якщо упор в ЦП в грі).
kabostebeztak
Member

Повідомлення

FirstTDM: 15.07.2026 21:16
teasnap: 15.07.2026 21:00а менять кулер из-за снижения температуры на ~5-7с. не хотелось бы
Хм... а для чего тогда народ кулера меняет? Купить нормальную башню и получить 60С под нагрузкой и забыть про перегрев навсегда с этим процем...
По факту
Можна ще й на виріст той кулер взяти і навіть на ам6/аналог від інтела поставити якщо виробник нормальний
teasnap
Member

Повідомлення

VladimirV
Вот прочитал, что если срабатывает IA CEP и начинает "растягивать" такты, то в мониторинге Hwinfo будет падать Effective Clocks, т.е. к примеру Core Clocks показывает 4.5, а Effective Clock - 3.9, значит IA CEP сработал, можете подтвердить ?
oversteve
Member

Повідомлення

teasnap
IA CEP рубає частоти недоядер наскільки я пам'ятаю
teasnap
Member

Повідомлення

VladimirV: 15.07.2026 23:11
Оці два параметри. Експерементуйте з ними і від меншого до більшого знайдіть такі, при яких IA CEP не буде сильно тротлити продуктивність ЦП.
LLC скидує напругу під навантаженням, як показано на графіку. Mode 4-5-6-7-8 пробуйте + offset від -0.02 до -0.06 і дивіться щоб не було дропу фпс, і споживання цп (нагрів).
Підберіть щось оптимальне для себе.
Проверил, офсет просто не работает, выставил -0.080, vcore и потребление в CB R23 абсолютно такие же как и в дефолте, 1.17 и ~120w соответственно.
oversteve: 16.07.2026 19:37 teasnap
IA CEP рубає частоти недоядер наскільки я пам'ятаю
Не, оно все ядра урезает.
VladimirV
Member

Повідомлення

teasnap
teasnap: 16.07.2026 19:23VladimirV
Вот прочитал, что если срабатывает IA CEP и начинает "растягивать" такты, то в мониторинге Hwinfo будет падать Effective Clocks, т.е. к примеру Core Clocks показывает 4.5, а Effective Clock - 3.9, значит IA CEP сработал, можете подтвердить ?
Все вірно
Датчики фиксируют, что реальное Vcore упало значительно ниже расчетного порога безопасности, который CEP ожидает для данного уровня тока.
Результат: CEP мгновенно активирует троттлинг (сброс частот путем пропуска тактов — Clock Gating). В бенчмарках (например, Cinebench) эффективная частота падает, а производительность снижается на 40–50%, хотя утилиты мониторинга могут продолжать показывать целевые частоты (например, 5.0 ГГц).
У CEP есть небольшой «запас прочности». Если снизить AC LL незначительно (в пределах 20–30% от дефолта), защита может не сработать
Ви поекспеременуйте з тими параметрами вище, для себе, можете різні рівні зв'язок "Loadline Calibration Моde 4..~8" + "Vcore offset -"
Можете навіть не ганяти довгий 10-хвилиний сайнбенч. Бо це довго.
Спробуйте офсет -0.02, + Loadline Mode 4, потім офсет -0,03 + Loadline mode 5, і так далі вниз. Проганяйте кожен раз швидко тести наприклад бенчмарк CPU-Z
Або бенчмарк АIDA. Дивіться бали в швидких бенчах, плюс в HWInfo які були частоти Effective Clocks. Я б так робив.
Ну і знову ж скажу, ваш оптимальний варіант - це змінити кулер бо 100-150W для гарної двосекційної башти і кришки Інтела 12 покоління - це досить малі TDP.
Відповісти