Оптоволокно по всій квартирі для локальної мережі

Локальные сети и Интернет
Автор
Повідомлення
wander
Junior

Повідомлення

Всім привіт!
Оскільки планую ремонт у квартирі, постало питання прокладання інтернет-кабелів до робочого місця, вітальні тощо. Спершу думав кинути щось стандартне CAT5/6, але оскільки вже маю невеличкий домашній сервер (який частково також виконує роль NAS) з 25GbE мережевою картою, то подумав, чому б не спробувати кинути оптоволокно. Чи був, можливо, у когось досвід у такій справі? Цікавить, власне, практичний підхід: який кабель краще обрати, як прокладати і як краще його вивести у підрозетник? Знаю, що оптоволокно не можна різко згинати під 90 градусів, але чи означає це, що його не вийде прокласти "в стіні"?

Загалом консультуючись з чатомГПТ (але я йому не довіряю) вийшов ось такий конфіг:
  1. 25G Свіч — якийсь куплю, можливо MikroTik CRS510-8XS-2XQ-IN — 1 шт.
  2. 25G SFP28 модулі — MikroTik XS+85LC01D (?) — 4-6 шт.
  3. DAC — MikroTik XS+DA0001 — 1-2 шт.
  4. Оптоволокно — LC/UPC–LC/UPC OM4 50/125 duplex LSZH — 3 лінії, кожен необхідної довжини (тре буде поміряти)
  5. Мідь — Cat6a U/UTP LSZH — 3 лінії, кожен необхідної довжини (тре буде поміряти)
  6. LC duplex coupler — Commscope EH1457-002 — 3-4 шт.
  7. SFP28 SR optical transceiver — SFP-25GSR-85 — 3-4 шт.
  8. Модуль Cat6a RJ45 — LW-KJ6A-04-C6A — 4-6 шт.
Цей список хоча б виглядає правдоподібно?
спойлер
Також вже передбачив місце під резервне живлення для всієї квартири, а-ля під Deye, там же і планую поруч поставити сервер + свіч і все, що з цим пов'язано, на випадки відключення світла.
VovaII
Member

Повідомлення

А в ПК який модуль? — Просто цікавлюсь. Наче в МП поки оптичний тільки звук?
FirstTDM
Member

Повідомлення

wander: 08.07.2026 16:50чому б не спробувати кинути оптоволокно.
А зачем усложнять себе жизнь? Оптоволокно пусть заходит от провайдера в роутер, а по квартире, если уже очень хочется рекордных скоростей, привычно прокладываем 8-жильную витую пару Cat 7/Cat 8 и получаем скорость до 40 Гбит/с (отрезки длиной менее 50 м).

Реально получите стабильные 10 Гбит/с (соответствует Cat 6A) - так что можно на серверный уровень Cat 7/Cat 8 и не забираться...
wander
Junior

Повідомлення

VovaII: 08.07.2026 17:36 А в ПК який модуль? — Просто цікавлюсь. Наче в МП поки оптичний тільки звук?
Є на руках NVIDIA/Mellanox ConnectX-4 Lx SFP28, але ще не використовував його (окрім як перевірки, що розпізнається), бо наразі на зйомній квартирі, а тут лише віфі.
Shpoker
Member

Повідомлення

отЭто наркомания будет, оптику НЕ нужно бросать к конечному девайсу (разве что межсерверный линк типа на 100 гигабит поднять). медная категория 6а - всё еще лучший выбор для внутридомашней сети
wander
Junior

Повідомлення

FirstTDM: 08.07.2026 17:44
wander: 08.07.2026 16:50чому б не спробувати кинути оптоволокно.
А зачем усложнять себе жизнь? Оптоволокно пусть заходит от провайдера в роутер, а по квартире, если уже очень хочется рекордных скоростей, привычно прокладываем 8-жильную витую пару Cat 7/Cat 8 и получаем скорость до 40 Гбит/с (отрезки длиной менее 50 м).

Реально получите стабильные 10 Гбит/с (соответствует Cat 6A) - так что можно на серверный уровень Cat 7/Cat 8 и не забираться...
І яким чином це простіше? :)
У мене вже є заготовки під SFP28/25GbE, a Cat 7/8 - це хіба 25GBASE-T + спеціальне RJ45-обладнання.
FirstTDM
Member

Повідомлення

wander: 08.07.2026 17:55І яким чином це простіше?
По квартире, к конечным девайсам скорость до 10 Гбит/с, прокладываем Cat 6A - это просто и надежно... никаких проблем со стенами, плинтусами, розетками, патч-кордами RJ45.

Между серверами/NAS можно подумать над Cat 7/Cat 8... если это действительно необходимо...
wander
Junior

Повідомлення

FirstTDM: 08.07.2026 17:59
wander: 08.07.2026 17:55І яким чином це простіше?
По квартире, к конечным девайсам скорость до 10 Гбит/с, прокладываем Cat 6A - это просто и надежно... никаких проблем со стенами, плинтусами, розетками, патч-кордами RJ45.

Между серверами/NAS можно подумать над Cat 7/Cat 8... если это действительно необходимо...
Можливо, я не зовсім коректно висловився. Я все одно кидатиму Cat6a. Питання у тому, чи можна паралельно кинути оптоволокно заодно, оскільки і так ця робота з прокладання буде робитися. Я не буду намагатися кинути оптоволокно будь-якою ціною, але перед тим, як прийняти рішення, я хочу нормально розібратися, які проблеми з монтажем оптики є, і вже сам вирішу, чи вони того варті.

Cat 7/Cat 8 мене не цікавлять.
tablestikus
Member

Повідомлення

wander
та можна і оптику покласти паралельно, купити зварювальну станцію і гратися, але якщо ви не розумієте нащо вам більше 10Гбіт може знадобитися - то сенсу нема
Евгений King
Member

Повідомлення

wander: 08.07.2026 16:50 Всім привіт!
Оскільки планую ремонт у квартирі, постало питання прокладання інтернет-кабелів до робочого місця, вітальні тощо. Спершу думав кинути щось стандартне CAT5/6, але оскільки вже маю невеличкий домашній сервер (який частково також виконує роль NAS) з 25GbE мережевою картою, то подумав, чому б не спробувати кинути оптоволокно. Чи був, можливо, у когось досвід у такій справі? Цікавить, власне, практичний підхід: який кабель краще обрати, як прокладати і як краще його вивести у підрозетник? Знаю, що оптоволокно не можна різко згинати під 90 градусів, але чи означає це, що його не вийде прокласти "в стіні"?

Загалом консультуючись з чатомГПТ (але я йому не довіряю) вийшов ось такий конфіг:
  1. 25G Свіч — якийсь куплю, можливо MikroTik CRS510-8XS-2XQ-IN — 1 шт.
  2. 25G SFP28 модулі — MikroTik XS+85LC01D (?) — 4-6 шт.
  3. DAC — MikroTik XS+DA0001 — 1-2 шт.
  4. Оптоволокно — LC/UPC–LC/UPC OM4 50/125 duplex LSZH — 3 лінії, кожен необхідної довжини (тре буде поміряти)
  5. Мідь — Cat6a U/UTP LSZH — 3 лінії, кожен необхідної довжини (тре буде поміряти)
  6. LC duplex coupler — Commscope EH1457-002 — 3-4 шт.
  7. SFP28 SR optical transceiver — SFP-25GSR-85 — 3-4 шт.
  8. Модуль Cat6a RJ45 — LW-KJ6A-04-C6A — 4-6 шт.
Цей список хоча б виглядає правдоподібно?
спойлер
Також вже передбачив місце під резервне живлення для всієї квартири, а-ля під Deye, там же і планую поруч поставити сервер + свіч і все, що з цим пов'язано, на випадки відключення світла.
Ну що сказати
По перше наведений мікрот повна шляпа, це просто свіч, хоч він і на ROS, але по схемі комутації зі свіччипа на проц тільки 1Г лінія, короче його не вийде використовувати як роутер, тільки як простий свіч. З гарного в нього тільки споживання до 50Вт.
По модулям чат правильно вказав, що на сторону мікрота треба його модулі, котрі є в списках підтримки і тут загадка, чи жує він щось інше, треба курити форум мікрота.
Вся концепція побудови на MM, отут якраз можуть бути проблеми, бо MM лінки це до 100-300 метрів, ви точно прикиньте, чи не буде лінків довших за 100 метрів.
По оптиці, можна закласти як ви вказали типу готові патчі, є компанії що виготовляють патчі потрібної довжини, не обов'язково замовляти станлартні довжини. В розетку вивести адаптери (LC duplex coupler в вашому переліку) і вже з настінної розетки кидати патчі потрібної довжини до ПК/серверу/комутатора, це не проблема.
Тут скоріше проблема в концепції:
Нема великого сенсу будувати 25Г локалку, ви її ніколи не утилізуєте.
Нема сенсу будувати 25Г суто через те, що NAS має 25Г мережеву.
25Г не популярний формат, комутатори, трансивери під нього коштують дорожче, ніж 10Г і інколи навіть ніж 100Г обладнання.

Краще зупинитись на 10Г, взяти 10Г комутатора, можна навіть б.в. якийсь Cisco N3064 за 100$ з ebay, взяти пачку SR 10G MM модулів, нових по 500грн/шт у нас чи б.в. з ebay і т.д. по 500грн/відро
Фішка в тому, що побудувати все це на 10Г оптиці коштуватиме в 3-4 рази дешевше, от і все.
Востаннє редагувалось 08.07.2026 18:24 користувачем Евгений King, всього редагувалось 1 раз.
Shpoker
Member

Повідомлення

А теперь напишу по сути
1) Красивые оптические розетки для стен не существуют как класс
2) правила хорошего тона - 2 физических линка на каждую точку в 2х модульные розетки
3) строители переломят оптику еще на этапе прокладки
4) медь в стены катать фтп, если в рукаве - то можно и утп, но отступить от электрических проводов сантиметров на 5
5) медный патчкорд от стены в комп ты найдешь даже в сильпо(украв его со свободной кассы), с оптикой так не выйдет
6) дрова (да и сами железки) оптические разрабатываются под серверные операционки, а не под условный выньдовс11
7) пинг в пределах хаты шо там шо сям будет 0,1мс, тоесть влияния нету
8) китайские оптические активные железки - да, дешевые, но дохнут и пересвечивают на коротких дистанциях, это будет лагучий треш, а не сеть
9) линк выше 10 гигабит чем утилизировать будешь? Рейды из ссд городить? (А для современного тлц-кала даже выше 5 гигабит). Так как сеть явно будет из какашек и палок, то еще и процом будет обрабатываться, а не оффлоадиться на сетевые карты
10) затраты на оконечивание оптики в розетках ударят по карману (сам без опыта наделаешь ерунды)
FirstTDM
Member

Повідомлення

wander: 08.07.2026 18:06які проблеми з монтажем оптики є, і вже сам вирішу, чи вони того варті.
* по оптике нельзя PoE (Power over Ethernet) - т.е. запитать Wi-Fi точки доступа или IP-девайсы не получится
* проблема с пылью для оптических коннекторов - пару раз придется переподключать и может пылинка упасть - скорость резко просядет
* оптику нельзя сильно сгибать, про сгиб 90 град вообще забыть...
* спецоборудование для монтажа надо...
...............................................................
Евгений King
Member

Повідомлення

FirstTDM: 08.07.2026 18:16
wander: 08.07.2026 18:06які проблеми з монтажем оптики є, і вже сам вирішу, чи вони того варті.
* по оптике нельзя PoE (Power over Ethernet) - т.е. запитать Wi-Fi точки доступа или IP-девайсы не получится
* проблема с пылью для оптических коннекторов - пару раз придется переподключать и может пылинка упасть - скорость резко просядет
* оптику нельзя сильно сгибать, про сгиб 90 град вообще забыть...
* спецоборудование для монтажа надо...
...............................................................
Щось прямо в голос :gigi:
Це чат для домохазяйок каже?
FirstTDM
Member

Повідомлення

Евгений King: 08.07.2026 18:21Щось прямо в голос
Какие вопросы были (...і вже сам вирішу...) - такие и ответы... надо же попроще юзерам факты доносить... :gigi:
wander
Junior

Повідомлення

Евгений King: 08.07.2026 18:15 По перше наведений мікрот повна шляпа, це просто свіч, хоч він і на ROS, але по схемі комутації зі свіччипа на проц тільки 1Г лінія, короче його не вийде використовувати як роутер, тільки як простий свіч. З гарного в нього тільки споживання до 50Вт.
Я це загалом, мабуть, розумів і закладав саме як свіч, а не як "повноцінний router/firewall".
Евгений King: 08.07.2026 18:15 По модулям чат правильно вказав, що на сторону мікрота треба його модулі, котрі є в списках підтримки і тут загадка, чи жує він щось інше, треба курити форум мікрота.
Вся концепція побудови на MM, отут якраз можуть бути проблеми, бо MM лінки це до 100-300 метрів, ви точно прикиньте, чи не буде лінків довших за 100 метрів.
Точно довших за 100 м не буде, 30 м максимум.
Евгений King: 08.07.2026 18:15 По оптиці, можна закласти як ви вказали типу готові патчі, є компанії що виготовляють патчі потрібної довжини, не обов'язково замовляти станлартні довжини. В розетку вивести адаптери (LC duplex coupler в вашому переліку) і вже з настінної розетки кидати патчі потрібної довжини до ПК/серверу/комутатора, це не проблема.
25Г не популярний формат, комутатори, трансивери під нього коштують дорожче, ніж 10Г і інколи навіть ніж 100Г обладнання.

Краще зупинитись на 10Г, взяти 10Г комутатора, можна навіть б.в. якийсь Cisco N3064 за 100$ з ebay, взяти пачку SR 10G MM модулів, нових по 500грн/шт у нас чи б.в. з ebay і т.д. по 500грн/відро
Фішка в тому, що побудувати все це на 10Г оптиці коштуватиме в 3-4 рази дешевше, от і все.
Дякую за пояснення. Загалом, буває, що я ганяю великі файли, VM-образи, бекапи, відео, локальні ШІ-асети, також бувають і ситуації, коли два ПК одночасно тягнуть дані з сервера. Як я розумію, ви рекомендуєте 10G оптоволокно замість 25G? Але чи є тоді у ньому сенс, якщо для ~10G можна Cat6a кинути?
Евгений King
Member

Повідомлення

FirstTDM: 08.07.2026 18:24
Евгений King: 08.07.2026 18:21Щось прямо в голос
Какие вопросы были (...і вже сам вирішу...) - такие и ответы... надо же попроще юзерам факты доносить... :gigi:
Ну ви ж просто цей, тойво. Розберіться тоді в поданих фактах.
Відсутність POE, так його не просили.
Те що пил, це проблема, але для адаптерів і патчів є заглушки раз, ну і якщо пил попав і затухання велике воно просто не апне лінк два, ніякого падіння швидкості бути не може, тільки якщо лінк з помилками, то там вже не падіння швидкості, це називається деградація сигналу/сервісу.
Те що не можна гнути оптику, ну як не можна, для неї цілком безпечний згин з радіусом в 5см, це взагалі не додасть затухання. Ну а в межах 100-300м лінків, то навіть пара витків кабелю на олівець нічого не змінить, бо там запас по оптичному рівню доволі високий. Тому те що оптику не можна гнути, це перебільшення. ЇЇ не можна заламувати під прямим кутом і більше, але в здоровому глузді ніхто і мідний кабель в такому куті не ламає. Як на мене питання прокласти оптичний кабель в стіні просте і там нічого страшного нема.

Відправлено через 6 хвилин 13 секунд:
wander: 08.07.2026 18:32
Евгений King: 08.07.2026 18:15 По перше наведений мікрот повна шляпа, це просто свіч, хоч він і на ROS, але по схемі комутації зі свіччипа на проц тільки 1Г лінія, короче його не вийде використовувати як роутер, тільки як простий свіч. З гарного в нього тільки споживання до 50Вт.
Я це загалом, мабуть, розумів і закладав саме як свіч, а не як "повноцінний router/firewall".
Евгений King: 08.07.2026 18:15 По модулям чат правильно вказав, що на сторону мікрота треба його модулі, котрі є в списках підтримки і тут загадка, чи жує він щось інше, треба курити форум мікрота.
Точно довших за 100 м не буде, 30 м максимум.
Евгений King: 08.07.2026 18:15 По оптиці, можна закласти як ви вказали типу готові патчі, є компанії що виготовляють патчі потрібної довжини, не обов'язково замовляти станлартні довжини. В розетку вивести адаптери (LC duplex coupler в вашому переліку) і вже з настінної розетки кидати патчі потрібної довжини до ПК/серверу/комутатора, це не проблема.

Дякую за пояснення. Загалом, буває, що я ганяю великі файли, VM-образи, бекапи, відео, локальні ШІ-асети, також бувають і ситуації, коли два ПК одночасно тягнуть дані з сервера. Як я розумію, ви рекомендуєте 10G оптоволокно замість 25G? Але чи є тоді у ньому сенс, якщо для ~10G можна Cat6a кинути?
Якщо порівнювати нормальну мідь, мідні 10Г трансивери і т.д., це буде дорожче за MM 10G SR, може видатись більш геморно, особливо якщо лінки будуть 30 метрів і більше
wander
Junior

Повідомлення

Shpoker: 08.07.2026 18:16 А теперь напишу по сути
1) Красивые оптические розетки для стен не существуют как класс
2) правила хорошего тона - 2 физических линка на каждую точку в 2х модульные розетки
3) строители переломят оптику еще на этапе прокладки
4) медь в стены катать фтп, если в рукаве - то можно и утп, но отступить от электрических проводов сантиметров на 5
5) медный патчкорд от стены в комп ты найдешь даже в сильпо(украв его со свободной кассы), с оптикой так не выйдет
6) дрова (да и сами железки) оптические разрабатываются под серверные операционки, а не под условный выньдовс11
7) пинг в пределах хаты шо там шо сям будет 0,1мс, тоесть влияния нету
8) китайские оптические активные железки - да, дешевые, но дохнут и пересвечивают на коротких дистанциях, это будет лагучий треш, а не сеть
9) линк выше 10 гигабит чем утилизировать будешь? Рейды из ссд городить? (А для современного тлц-кала даже выше 5 гигабит). Так как сеть явно будет из какашек и палок, то еще и процом будет обрабатываться, а не оффлоадиться на сетевые карты
10) затраты на оконечивание оптики в розетках ударят по карману (сам без опыта наделаешь ерунды)
Звідки вилізла інформація про "выньдовс11" як і "современного тлц-кала" — невідомо. Щодо 10-го пункту, власне так, сам я і не збирався це робити.
"строители переломят оптику еще на этапе прокладки" — а якщо у якусь трубку пхати оптику? Чи не допоможе?

Відправлено через 4 хвилини :
Евгений King: 08.07.2026 18:40 Якщо порівнювати нормальну мідь, мідні 10Г трансивери і т.д., це буде дорожче за MM 10G SR, може видатись більш геморно, особливо якщо лінки будуть 30 метрів і більше
А от щодо ціни, те, що я в темі по конфігу накидав, я приблизно прикинув ціни, погуглив все це добро, ну, загалом воно вкладається у мій бюджет. Можливо, окрім свіча я не певен, чи саме от конкретно цей буду брати, можливо, інший від Мікротіка.
Denvys5
Member

Повідомлення

Господи що люди пишуть, 25гіг по витій парі :facepalm: Ні, 25 то фігня, давайте 40гіг по витій парі пускати :apes:
wander
Якщо є розуміння як це налаштовувати (і що для виходу в інтернет всеодно потрібен окремий шлюз), то конфігурація виглядає норм.
Рекомендації по кабелю беріть до уваги, особливо екранована мідь; не забудьте CAT6 конектори з заземленням

По трансіверам, я так розумію 2 різних варіанти для впевненості у сумісності, можете поправити мене

Сам сиджу на 2.5-10гіг мідь мережі; думав збирати 25гіг але світчі тоді були непідйомно дорогі. А от переваги оптики оцінив вже потім
wander
Junior

Повідомлення

Denvys5: 08.07.2026 19:21 Господи що люди пишуть, 25гіг по витій парі :facepalm: Ні, 25 то фігня, давайте 40гіг по витій парі пускати :apes:
wander
Якщо є розуміння як це налаштовувати (і що для виходу в інтернет всеодно потрібен окремий шлюз), то конфігурація виглядає норм.
Рекомендації по кабелю беріть до уваги, особливо екранована мідь; не забудьте CAT6 конектори з заземленням

По трансіверам, я так розумію 2 різних варіанти для впевненості у сумісності, можете поправити мене

Сам сиджу на 2.5-10гіг мідь мережі; думав збирати 25гіг але світчі тоді були непідйомно дорогі. А от переваги оптики оцінив вже потім
Дякую, загалом, як мінімум, поверхневе розуміння є :D , як і поки що трохи часу та бажання розібратися.
Так, на вихід в інтернет, розумію, що треба буде окремо вивести.
SashkoS
Member

Повідомлення

wander: 08.07.2026 19:28 поверхневе розуміння є
не слухайте тіх кого цікавить чім плануєте навантажити мережу ...
не слухайте тих хто каже не можна гнути оптіку на 90 градусів, виту пару також не можна гнути під таким кутом, крапка.
Задум абсолютно вірний прокласти оптику.
У мене є простий приклад - провода закладаються у стіни на термін 30-50 років, а тепер відмотайте на 30 років і що б вам тоді казали якщо б ви планували дома мережу 1Гбіт?
Наступний аргумент швидкість інтернету подвоюється кожні 5 років («закон Нільсена» ), за 20 років очікуємо прискорення у 16 разів.
Тепер до практіці.
Потрібно використовувати не наши стандартні електрічні підрозетники діам 65 та 45 мм у глибіну, а як найглибше, 80 мм або більше, також зручні станадарту 86х86 (азіатський або британський) мені сподобалися підрозетніки 86х86х75, також зручні амеріканського стандарту 146 × 86
Розетки з оптичним портом у нас у країні поки не дуже розповсюджені, тому раджу робити замовлення у Кітаю там богатий вибір розеток й підрозетників різніх світових стандартів.
Немає ні яких проблем з прокладанням оптичного кабелю, волокно у ньому у захістний оболонці пошкодити важко.
ще одина порада поряд з розеткою встановіть або монтажну коробку, або ще один підрозетник, у яких можна розмістити зайвий кабель і заштукатурити її. суть у тому що для зварівання оптикі потрібно десь біля 1 м вільного кабелю.

PS Стандарти TIA/EIA та BICSI рекомендують використовувати кабелі не нижче Cat6а для сучасних комерційних та житлових об’єктів як базові.
Востаннє редагувалось 09.07.2026 23:48 користувачем SashkoS, всього редагувалось 1 раз.
Відповісти