Intel може повернути підтримку інструкцій AVX-512 у процесорах Core Ultra 400-ї серії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

nazar-pc: 07.07.2026 17:05на щастя всім розробникам
Не знаю кому там на щастя, але тепер розробникам доведеться писати алгоритми векторизації під цілу купу різних ширин векторів. Або забити болта, як вони це роблять зараз, і обійтись мультиплатформеними 128-бітами. Особисто я роблю ставку на другий варіант.
Afit
Member

erkins007: 07.07.2026 17:06
Afit: 07.07.2026 16:39А как же Индиана Джонс?
А там был avx512?
Да и это в ZEN 5 аномально бустит производительность
nazar-pc
Ентузіаст

Scoffer: 07.07.2026 17:10
nazar-pc: 07.07.2026 17:05на щастя всім розробникам
Не знаю кому там на щастя, але тепер розробникам доведеться писати алгоритми векторизації під цілу купу різних ширин векторів. Або забити болта, як вони це роблять зараз, і обійтись мультиплатформеними 128-бітами. Особисто я роблю ставку на другий варіант.
1) Це не новина, вже давно писали окремі варіанти коду під різні версії SSE, AVX, AVX2, NEON (ARM), ...
2) Масштабовані вектори як SVE у aarch64 та V розширення в RISC-V це цікаві, але досить екзотичні речі зі слабкою підтримкою компіляторів

Тому той факт що AVX10 вимагає 512-bit вектори замість того зоопарку що Intel пропонувала в початкових ревізіях цього розширення це все-таки щастя (відносне).
Scoffer
Member

nazar-pc
Реальність в тому що більшість розробників забило на всі вестори, котрі не є 128 біт на всіх платформах. В тому числі тому що 128 біт підтримуються взагалі всюди, а вже з 256 починаються нюанси.
Kassatka
Member

Ну це вже прям в усьому ідеальна платформа вимальовується! :super: :jump: Нарешті по-справжньому якісний ривок уперед з подвоєнням кількості ядер, І LPE-ядра теж дуже доречні були б, щоб в інтернетику з зарядної станції сидіти. А без AVX-512 проци Штеуд виглядали трішки ущєрбними в порівнянні з AMD і навіть з власним колишнім 11-им поколінням Rocket Lake. Тепер навіть 474-ватний теплопакет виглядає повністю виправданим.
З доробалезною радістю б на них проапгрейдився б. Якщо не на топовий 52-ядерник, то хоча б на передтоповий :lick: , де трішки ядер деактивували, але все одно два обчислювальні кристали, як в часи мого Core 2 Quad Q6600, на якому я просидів понад 11 років. Але на жаль, такі часи, що не зможу собі дозволити. Особливо з урахуванням, що ці двокристальні проци будуть з буковкою X, отже позиціонуватимуться і коштуватимуть мало не як HEDT, і до них ще й потрібно DDR5-пам'ять десь роздобувати. А мені ще фіг зна скільки доведеться збирати гроші під відеокарту для 8K, хоча б у втіленні б/в RX 7900 XTX :dontknow: .

Відправлено через 7 хвилин 12 секунд:
Ну в усякому разі вони вже будуть випущені й існуватимуть у живій природі, там можливо з новими поколіннями ще вдосконалюючись. На колишню далеку перспективу. Бо не комільфо з DDR4 на DDR5 переходити, потрібно за старою традицією зразу на два покоління до DDR6, як раніше з SD-RAM до DDR2 та з DDR2 до DDR4. Але це визначна подія, яка знову дає на консьюмерські платформи потужність HEDT-рівня, подібну революцію зробила AMD, коли випустила Ryzen 9 3900 та Ryzen 9 3950.
Inqizitor2022
Member

Kassatka: 07.07.2026 18:30ці двокристальні проци будуть з буковкою X, отже позиціонуватимуться і коштуватимуть мало не як HEDT
Што? Это как вообще, откуда сведения? По факту у Интела одна попытка комбека, так как я если Интел облажается - просто куплю 10950х3Д2 и буду сидеть как белый человек за почти аналогом. Зачем Интелу вызывать на себя снова реки помоев? И так они уже отстали от АМД сильно и вот эти процессоры у них - последняя надежда на реабилитацию.
Kassatka
Member

Kassatka: 07.07.2026 18:37подібну революцію зробила AMD, коли випустила Ryzen 9 3900 та Ryzen 9 3950.
І тоді ми разом з максимум 8-10 ядер перейшли до 16 ядер. По суті ще з тих пір на тих самих 16 ядрах і сидимо, бо інтелівські 8P+16e дорівнюють звичайним повновісним 16 ядрам.
S0N1C
Member

Kassatka
нащо тобі 52 ядра? :rolleyes:
Kassatka
Member

S0N1C: 07.07.2026 18:47Kassatka
нащо тобі 52 ядра? :rolleyes:
Щоб фотки еротичних студій з торентів у розподільчій здатності 15Kx10K пікселів редагувати і в формат PNG з максимальним ступенем стисненням у Photoshop швидко експортувати. :dontknow: Щоб потім склеювати/нарізати ці зображення у 8K-резолюшен і юзати, як шпалери для робочого столу, та фони і завантажувальні екрани для моддингу в іграх. Там при експорті в PNG завантаження проца 100% усі потоки маслають.
Нічого, обійдуся поки 8-ядерником з 2021 року. Все одно отримав на порядок вищу продуктивність, ніж до того мучився з експортом PNG на Core 2 Quad.
Inqizitor2022: 07.07.2026 18:38Што? Это как вообще, откуда сведения?
Ну була тут новина на оверах про інсайд щодо неймінгу майбутньої лінійки, що однокристальні 8P+16e+4LPE та 8P+12e+4LPE будуть мати традиційну назву Core Ultra 9 та Core Ultra 7. А двокристальні (8P+16e)+(8P+16e)+4LPE та (8P+12e)+(8P+12e)+4LPE теж будуть Core Ultra 9 та Core Ultra 7, але з буковкою X в назві моделі. Очевидно перші однокристальні позиціонуватимуться, як інструмент для топового геймінгу, бо у геймінгу склейка з двох кристалів не на користь, а двокристальні позиціонуватимуться, як робочий інструмент. А буковка X у неймінгу мені нагадала HEDT з минулого 2066 сокет 9-те та 10-те покоління та їх попередники 2011 платформи. І якщо 2011 платформа ще була доступна пересічному юзеру, то 2066 платформа хоч і мала багатенько ядер для того часу, але була дуже оверпрайснутою, щоб купувати в домашній комп. От мене цей неймінг з буковкою X дуже засмутив. Як би не вийшло, що звичайні однокристальні типу "геймерські" Core Ultra 9 та Core Ultra 7 займуть цінову нішу нинішніх Core Ultra 9 та Core Ultra 7, хай і дешевших за конкурентів з AMD, а у Core Ultra 9 та Core Ultra 7 з буковкою X підозрюю, що ціна може сильно кусатись. Ну якщо не на рівні HEDT, то хоча б на рівні, як у нинішніх доволі екзотичних оверпрайснутих і рідкісних Ryzen 9 9950X3D2. Якби вони однокристальні понизили до рівня не більше Core Ultra 7 чи назвали ці двокристальні, скажімо Core Ultra 11, то я сприйняв би новину куди більш оптимістично, а так буковка X, характерна для HEDT, навіяла мені трохи песимізму щодо ціни.
the lamer
Member

Earanak: 07.07.2026 16:14 Единственное обывательское применение AVX-512 о котором знаю это - RPCS3.
Локальные ЛЛМ на проце крутить. Учитывая, что их уже в половину софта в том или ином виде внедрили и останавливаться не собираются - Интел буквально "в последний вагон запрыгивает". Обзорщики уже потихоньку начинают тестировать железо в генерации, а к выходу 400 серии это станет массовым.
Intel74320ASuperFin+
Member

Смт аля гипертрейдинг тоже вернется? Псие бифуркацию х4х4х4х4 как на Амд тоже добавлят через поколение? Через два на младших чипсетах разблокируют разгон процессора? Через три добавят больше псие линий на процессор? Через четыре штеуд встанет с колен?
vsx
Member

Я AVX 512 только в работе использовал, крутая вещь. Не знал что у интела была поддержка этой технологии и потом они от нее отказались, странные ребята
nazar-pc
Ентузіаст

Scoffer: 07.07.2026 18:04 nazar-pc
Реальність в тому що більшість розробників забило на всі вестори, котрі не є 128 біт на всіх платформах. В тому числі тому що 128 біт підтримуються взагалі всюди, а вже з 256 починаються нюанси.
Не знаю про яку сферу мова, але весь код з яким я мав справу підтримував як 128, так і 256 біт.
А там де підходить для алгоритму і бібліотека активно підтримується то навіть 512 біт підтримується.

P.S. І нагадую що при використанні нікнейму в тексті без цитування, сповіщення про відповідь не генерується і ніколи не генерувалася за всі роки скільки я користуюся цим форумом.
erkins007
Member

Afit: 07.07.2026 17:13Да и это в ZEN 5 аномально бустит производительность
Там за 300 фпс показатель у проца. В то время как даже 5090 с трудом с длсс 90 выдает с трассировкой. Так что avx512 там до лампочки.
Scoffer
Member

nazar-pc: 07.07.2026 20:51але весь код з яким я мав справу
У тебе завжди якийсь особливий цирк :D
Тим часом більшість реального комерційного софта в упор не бачить не те що avx-512, а і avx2, і продовжує сидіти на sse.
На серверах за межами HPC той avx не потрібен за визначенням, а десктопний софт ще прям треба пошукати.
nazar-pc: 07.07.2026 20:51ніколи не генерувалася
Взагалі-то генерувалась коли нікнейм встромляти не просто так, а натискаючи на нього. Всього пару років як зламали фічу.

Відправлено через 5 хвилин 23 секунди:
В армах ситуація ще гірше, на sve забили трішки більше ніж всі аж до того що аплє його навіть в свої проци фізично не завезла. Тому що neon покриває більшість потреб, а те що не покриває - покривається апаратними прискорювачами з куди як більшою ефективністю ніж широкі сімд. Приблизно там ж сама історія в паверах і сістем/зед - 128 біт вистачить всім (ц).
nazar-pc
Ентузіаст

Scoffer: 07.07.2026 21:29
nazar-pc: 07.07.2026 20:51але весь код з яким я мав справу
У тебе завжди якийсь особливий цирк :D
Тим часом більшість реального комерційного софта в упор не бачить не те що avx-512, а і avx2, і продовжує сидіти на sse.
На серверах за межами HPC той avx не потрібен за визначенням, а десктопний софт ще прям треба пошукати.
OpenSSL на серверах є? Є.
AVX512 в ньому підтримується? Підтримується.
OpenSSL використовується де? Та практично скрізь де є шифрування чи хешування чогось.

Я працюю з відкритим кодом і бібліотеки що чутливі до продуктивності зазвичай мають оптимізації (в тому числі визначення фіч в рантаймі при потребі) + авто-векторизація коли компілюєш, наприклад, під Skylake+ чи Zen 4+.
Те що ліниві розробники комерційного софту продовжують компілювати код під процесори яким вже 20 років та лінуються визначати доступні інструкції в рантаймі це, звичайно, дуже сумно.
Але знову ж таки, не здивуюся якщо чутливий софт типу CAD систем якраз використовує векторні інструкції для ключових операцій.
Scoffer
Member

В серверних армах теж цікаво:
Graviton 2 128 bit -> Graviton 3 256 bit -> Graviton 4 128 bit. Зненацька :laugh: Мабуть вони щось таки знають.

Відправлено через 5 хвилин 6 секунд:
nazar-pc: 07.07.2026 21:43OpenSSL використовується де? Та практично скрізь де є шифрування чи хешування чогось.
Шифрування і хешування зазвичай робиться окремим набором інструкцій. AES-NI/SHA-NI/ARM CE/ARM SHA і ото все. До avx/sve воно все має доволі опосередкований стосунок і швидкість лімітована кількістю відповідних блоків на чипі.

Відправлено через 18 хвилин 52 секунди:
А якщо подивитись от сюди:
спойлер
Изображение
То чисто по виконавчим блокам видно що авх-512 і 256 маслатимуть з однаковою швидкістю, а 128 просяде всього на чверть. Та і то тільки тому що зажлобились повісити ще на один порт векторний блок. У аплє, до речі, їх 4 по 128. Тому за такт вони виконують той же об'єм роботи що і авх-512. Нагадую що змішувати ширини в коді не рекомендується, виникає страшений лаг, на випадок якшо хтось вирішить пократи в комбінаторику.
В зен-5 два виконавчих блоки по 256, тому 512 і 256 однаково по швидкості, а 128 вже просадка вдвічі. Недопрацювали. :horror: Може в зен-6 виправлять.
Inqizitor2022
Member

Kassatka: 07.07.2026 19:07 Ну була тут новина на оверах про інсайд щодо неймінгу майбутньої лінійки, що однокристальні 8P+16e+4LPE та 8P+12e+4LPE будуть мати традиційну назву Core Ultra 9 та Core Ultra 7. А двокристальні (8P+16e)+(8P+16e)+4LPE та (8P+12e)+(8P+12e)+4LPE теж будуть Core Ultra 9 та Core Ultra 7, але з буковкою X в назві моделі. Очевидно перші однокристальні позиціонуватимуться, як інструмент для топового геймінгу, бо у геймінгу склейка з двох кристалів не на користь, а двокристальні позиціонуватимуться, як робочий інструмент. А буковка X у неймінгу мені нагадала HEDT з минулого 2066 сокет 9-те та 10-те покоління та їх попередники 2011 платформи. І якщо 2011 платформа ще була доступна пересічному юзеру, то 2066 платформа хоч і мала багатенько ядер для того часу, але була дуже оверпрайснутою, щоб купувати в домашній комп.
Скажем так, если они реально на 52 ядра заломят цену, то про Интел можно точно будет забыть, так как для замены у АМД нужно будет купить просто проц и всё, а у Интела - проц, матплату и память (у меня память для АМД). В случае 52 ядер и существенного прироста я готов (плюс это Интел таки). В случае стоимости 52 ядер высокой - конечно Интел пойдёт лесом (система на АМД 10950х3Д2 будет точно не медленнее почти во всех играх плюс не нужно будет ломать голову, купил проц, поставил вместо старого, намазал термопасту, поставил обратно водянку и радуешься). Интел может заманить низкой ценой и явным преимуществом в играх плюс быстрее однопоток существенно плюс 52 ядра (шоббыло и вообще звучит круто! :laugh:).
yurius_r
Member

Afit
Наче сама по собі підтримка інструкцій робе процесор гарячим :facepalm:
Звичайно ні, але реалізація Інтел саме це і робила. Звідси навіть окремі множники для процесора, коли він такі інструкції використовує, бо інакше споживання електрики/температури трохи зашкалювали.

Відправлено через 1 хвилину 57 секунд:
kabostebeztak: 07.07.2026 16:47так AVX як раз і енергоефективніший
В реалізації AMD так, а згадайте Інтел
Scoffer
Member

Afit: 07.07.2026 16:56Та сама по собі підтримка тих чи інших інструкцій не робить процесор більш гарячим чи прожорливим.
Взагалі-то ще й як робить. Для підтримки 512-бітних даних в чистому їх вигляді (а не подвійною/четверною накачкою) потрібні 512 бітні шини даних. Шини вимикати не можна, пробуджувати занадто довго. А вони щось таки жруть і жруть відчутно. Плюс жруть 512-бітні регістри, котрі теж вимикати не можна без залежності яким методом реалізовані 512 біт.
Коротше ці авх-512 це щось з ссзб. Аплє зробила просто 4 векторних юніта по 128 біт в процесорі, маслає з тою ж сумарною швидкістю шо й інтолоамуде, але без накладних витрат на шини і регістри. Оце правильний підхід.
Ответить