Хідео Кодзіма засмучений відмовою Sony від випуску ігор на дисках. Облікові записи PlayStation видаляються через три роки бездіяльності

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
kabostebeztak
Member

Повідомлення

AlexWest: 06.07.2026 21:07
kabostebeztak: 06.07.2026 15:51
Так пк юзери вже в ньому сидять, зокрема лінуксоіди у яких підтримка ігор з вінслопу на 90% залежить від 1 компанії

Відправлено через 4 хвилини 45 секунд:

Хороший аргумент.
Але рішення теж є - переходити на іншу приставку. Але це складніше, бо треба купляти іншу приставку замість встановлення іншого магазину.
Ідете в магазин, купуєте пачку чистих дисків, піднімаєте прапор з кістками, закидаєте здобич на диски – все. Випливли з цифрового гетто, якщо вам там так пече.
Але це незаконно (саме частина про прапор з кістками).
В суді будеш казати if buying isn't owning then piracy isn't stealing, стараючись уникнути штрафу на пару сотень євро.
kairo
Member

Повідомлення

S0N1C: 06.07.2026 18:39ну так треба було купляти в 2025 а не в 2026
минулої осені на розетці 18 тер коштували 14к, та і навіть в 26 були моменти коли з амазона можна було взяти зовнішній хдд за "смішні" 250 чи 300 баксів
Навіть 300 баксів, заради чого, на випадок ігрового апокаліпсису? В нас тут реальний за вікном.
Nehrk
Member

Повідомлення

Очень радует, что у всех с этого сгорело. И еще интересно, как это повлияет на Нинтендо(key card это тварь, но он физический хотя бы). Очень не хотелось бы чтоб физически невозможно было купить никаких игр. На крайний случай - GOG. Все будущие игры буду там покупать для ПК. Сони и xbox под телеком еще стоят, но то нетфликс и ютуб. Обе подписки отменены B-) мразоты
kairo
Member

Повідомлення

MqM: 06.07.2026 20:11До речі частина ігор таки привʼязана до серверів Стіму, і якщо падає Стім то й вони буває показують помилку при зʼєднанні.
Які?
Nehrk
Member

Повідомлення

kabostebeztak mullvad? Битлокер?) Пусть найдут шо
S0N1C
Member

Повідомлення

kairo: 06.07.2026 21:25
S0N1C: 06.07.2026 18:39ну так треба було купляти в 2025 а не в 2026
минулої осені на розетці 18 тер коштували 14к, та і навіть в 26 були моменти коли з амазона можна було взяти зовнішній хдд за "смішні" 250 чи 300 баксів
Навіть 300 баксів, заради чого, на випадок ігрового апокаліпсису? В нас тут реальний за вікном.
в мене це почалося не через можливісь апокаліпсису, а тому шо є багато старих компів, і ставити туди ігри зараз можна тільки з локалки або дисків :shuffle:
і так, я міг би то все грати на одному сучасному компі, але то не цікаво :gigi:
AlexWest
Member

Повідомлення

kabostebeztak, прапори з кістками офіційно не заборонені майже всюди у світі. І навіть неважливо з якого полотна зшиті :gigi:
kairo
Member

Повідомлення

Nehrk: 06.07.2026 21:27 kabostebeztak mullvad? Битлокер?) Пусть найдут шо
В ЄС за сам факт завантаження через торрент може прилетіти штраф, якщо провтикати роздачу.
snegurrrka
Member

Повідомлення

Прикра новина. З одного боку сам дисками вже й не згадаю коли користувався востаннє, ну мабуть десь в 2019 коли придбав PS4 Pro і до релізу PS5, обмінюватися дисками з колегами та друзями було прикольно насправді. Проте в ПК DVD приводу вже мабуть років 15 десь і не маю, все ніби і ок. Та все одно коли вибір є - це добре, відсутність його веде до монополії й повної фігні.

Для прикладу - свого часу обожнював гру Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth (другу частину менше), перегравав безліч разів. Станом на сьогодні - цю гру абсолютно неможливо придбати на ПК чи актуальних консолях офіційно через ліцезію. Тобто єдиний варіант - знайти десь на торенті мабуть (теж не користувався більше 10 років чи 15 вже, навіть не знаю які вони є).

Тобто з одну боку відеоігри та фільми це не базова людська потреба як їжа, а привілей, тому не можеш пограти в щось - ніби не так вже й страшно. Проте з іншого боку коли хочеться поностальгувати та переглянути разом з родиною якийсь фільм/мультфільм, чи показати сину якісь мої улюблені ігри дитинства/юності, то от тобі і постає проблема збереження цифрового контенту повною мірою, що таки дуже прикро :-/

Ну а далі як-то кажуть ПК теж мало хто собі дозволити зможе, тож контент/пристрої лише за підпискою - в світле майбутнє :rotate:
daesz
Member

Повідомлення

powerpizza: 06.07.2026 11:36 Напомнило политику микрософт по поводу банов за запуск слива форза 6,но опять же,офлайн ты в эти игры все равно мог играть,а тут тупо снос аккаунта со всеми покупками за неактивность,маразм ,ну а в целом купить крякнутую пс 4 пройти все что захотел и выкинуть этот мусор следующему на олх, я так в свое время с ps3 fat сделал,потом с ps4 ,потом купил хбокс,потом продал этот хлам и собрал пекарню
А що умовний гад оф вор чи спайдер мена в онлайні можна грати? :facepalm:

По темі : соні більше не вигідно, щоб покупці займались диск шерінгом, бо від ПК ринку вони відмовились, а компенсувати це якось треба. Бажаю соснольщикам та соні успіху із їхніми подєліями :rotate:
Аціо
Member

Повідомлення

Геральт: 06.07.2026 11:22
Угу. 3 роки на з'являвся в квартирі, значить вона тобі не потрібна. Л-логіка.
Що ви наробили?
От нащо ви підказуєте?
Ну все тепер 11млн. людей в Україні безхатьки.

І усе те "повертайся ти нам потрібен" та "а вдома краще" - заграє новими фарбами.
Kullerok
Member

Повідомлення

MqM: 06.07.2026 16:56
Nikolay Yeryomenko: 06.07.2026 11:19 Пропоную обговорити Хідео Кодзіма засмучений відмовою Sony від випуску ігор на дисках. Облікові записи PlayStation видаляються через три роки бездіяльності

По-моєму все це фігня з дисками. На ПК дисків вже давно нема і ніхто не помер. А якщо ти три роки не заходив у свій акаунт то вочевидь тобі ігри стали зовсім не цікаві або немає на них часу.
І що? Цікава така логіка. Може ще квартири забирати хто декілька років не був у них?
Людина витратила гроші, а корпорація немає місця на серверах під акаунт користувача? Там напевно якихось 10 мб інфи включно з аватаркою користувача

Отправлено спустя 2 минуты 25 секунд:
Kullerok: 06.07.2026 11:30
Согласен. Уже и не вспомню когда тот диск покупал последний раз. Всё куплено в Стиме или скачано с торента. Накой вам :censoured: те диск нужны. Раздули проблему с ничего.
Справді? Погугли скільки разів сервери Стім лягали, будеш залежний від неочікуваних подій в іншому регіоні світу та не зможеш банально завантажити сінглову гру коли саме тобі треба

Отправлено спустя 56 секунд:
Soulwatcher: 06.07.2026 11:30
А если ты фотографии давно не просматривал, детские фотоальбомы, или давно не пользовался фарфоровым набором с позолотой - тоже лишиться?
У меня, например, фарфоровый набор 16го века. Был у меня в гостях как-то коллекционер, облизывался и почти умолял продать. Я им так-то почти и не пользуюсь, но это память предков.
Ещё есть позолоченные египетские чашки 24 карат золота ручной росписью, они вообще тупо на полке лежат. Выкинуть?

Не надо использовать логику "мне не надо, а значит и другим не надо"
Ви мільйонер чи спадкоємець знаті? :D

Отправлено спустя 1 минуту 7 секунд:
powerpizza: 06.07.2026 11:36 Напомнило политику микрософт по поводу банов за запуск слива форза 6,но опять же,офлайн ты в эти игры все равно мог играть,а тут тупо снос аккаунта со всеми покупками за неактивность,маразм ,ну а в целом купить крякнутую пс 4 пройти все что захотел и выкинуть этот мусор следующему на олх, я так в свое время с ps3 fat сделал,потом с ps4 ,потом купил хбокс,потом продал этот хлам и собрал пекарню
А мені не нагадало, не треба порівнювати порядних людей зі збродом ;)
Не знаю сколько раз, да мне в принципе плевать. Вспомнить я могу наверное только 1 раз я несмог поиграть в игру через Стим. Ну я не сильно растроился :gigi: так что как говориться мне с высокой горы на все эти диски. Платена от этого станет только чище.
den888
Member

Повідомлення

Розчарований. PS з третьої версії. Починав з «денді», для мене фізичний носій і пильна поличка з іграми як реліквія. Де їм нахамити проти цього, дайте посилання.
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

Nikolay Yeryomenko: 06.07.2026 11:19 Пропоную обговорити Хідео Кодзіма засмучений відмовою Sony від випуску ігор на дисках. Облікові записи PlayStation видаляються через три роки бездіяльності

По-моєму все це фігня з дисками. На ПК дисків вже давно нема і ніхто не помер. А якщо ти три роки не заходив у свій акаунт то вочевидь тобі ігри стали зовсім не цікаві або немає на них часу.
Так, на пк нема дисків.
Але на пк є стороні магазини і відкрита файлова система. Якщо ти купив гру в GoG і завантажив файли - гра твоя навіть якщо магазин загнеться.
А в PlayStation якщо ти купив гру, а її вирішить видалити магазин - ти втратив доступ до гри безповоротно і безальтернативно.

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
kairo: 06.07.2026 21:37
Nehrk: 06.07.2026 21:27 kabostebeztak mullvad? Битлокер?) Пусть найдут шо
В ЄС за сам факт завантаження через торрент може прилетіти штраф, якщо провтикати роздачу.
Це звісно можна обійти (vpn/шифрування p2p трафіка). Але це факт + для звичайних користувачів це не доступно.

Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
MVE: 06.07.2026 11:37
Ektalion: 06.07.2026 11:24Протести "з картонками" почали перемагати.
А де протести з картонками для Valve? Подобається володіти повітрям? :teacher:
Так на ПеКа тебе ніхто не форсить користуватись стімом.
А на Плейстейшин без робочих серверів PSN - це просто пуста коробка в якій 0 сенсу.

Відправлено через 2 хвилини 46 секунд:
kairo: 06.07.2026 16:57
MqM: 06.07.2026 16:55Справді? Погугли скільки разів сервери Стім лягали, будеш залежний від неочікуваних подій в іншому регіоні світу та не зможеш банально завантажити сінглову гру коли саме тобі треба
Це форс-мажор. Я ні разу не попадав на відключення серверів Стім, зате десятки на відключення світла.
Та прям, дефолт для них.
Ось навіть сайт є із статусом.
https://steamstat.us/

Так само, "не памятаю щоб ігри з аккаунту забирали". Може і не забирали, але в юридичній згоді яку ти підписав при логіні - такий пункт є.
Ektalion
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 07.07.2026 10:23 Так само, "не памятаю щоб ігри з аккаунту забирали". Може і не забирали, але в юридичній згоді яку ти підписав при логіні - такий пункт є.
Ліцензійна угода PlayStation передбачає, що покупка, здійснена користувачем, не означає, що він володіє цим контентом, і його можна видалити без будь-якої компенсації. Це стосується не тільки фільмів, але й ігор. Проте слід зазначити, що Sony прямим текстом не відмовила у компенсації.
Тому диски завжди будуть в пріоритеті.
MVE
Member

Повідомлення

Ektalion: 07.07.2026 11:11 Тому диски завжди будуть в пріоритеті.
Але на ПК будемо качати зі Стіму, бо ето другоє :baby:
Kullerok
Member

Повідомлення

snegurrrka: 06.07.2026 22:18 Прикра новина. З одного боку сам дисками вже й не згадаю коли користувався востаннє, ну мабуть десь в 2019 коли придбав PS4 Pro і до релізу PS5, обмінюватися дисками з колегами та друзями було прикольно насправді. Проте в ПК DVD приводу вже мабуть років 15 десь і не маю, все ніби і ок. Та все одно коли вибір є - це добре, відсутність його веде до монополії й повної фігні.

Для прикладу - свого часу обожнював гру Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth (другу частину менше), перегравав безліч разів. Станом на сьогодні - цю гру абсолютно неможливо придбати на ПК чи актуальних консолях офіційно через ліцезію. Тобто єдиний варіант - знайти десь на торенті мабуть (теж не користувався більше 10 років чи 15 вже, навіть не знаю які вони є).

Тобто з одну боку відеоігри та фільми це не базова людська потреба як їжа, а привілей, тому не можеш пограти в щось - ніби не так вже й страшно. Проте з іншого боку коли хочеться поностальгувати та переглянути разом з родиною якийсь фільм/мультфільм, чи показати сину якісь мої улюблені ігри дитинства/юності, то от тобі і постає проблема збереження цифрового контенту повною мірою, що таки дуже прикро :-/

Ну а далі як-то кажуть ПК теж мало хто собі дозволити зможе, тож контент/пристрої лише за підпискою - в світле майбутнє :rotate:
То есть ты видиш в будущем что мы будем брать ПК в оренды :gigi: не ну так себе. Уж лучьше давай со Скайнетом будуйщее :gigi: я уже говорил я продам хату но куплю личный пк :D
tornadox
Member

Повідомлення

В принципі це цілком закономірний фінал і логічне завершення консольних війн, які, як на мене, зрештою ПК поступово переміг як універсальна ігрова платформа.

Все почалося тоді, коли консолі перестали бути унікальними пристроями і поступово перетворилися на бюджетні ПК із залоченою операційною системою та закритою екосистемою.

Якщо згадати перші покоління консолей, то розробники були жорстко обмежені їхнім залізом: слабкий процесор, мінімальний обсяг пам'яті, маленькі носії даних. Саме через це вони були змушені максимально оптимізовувати свої ігри. Потім Microsoft випустила Xbox, який фактично став бюджетним ПК на архітектурі x86. Разом із ним консольний ринок отримав повноцінні онлайн сервіси, мультиплеєр і цифрові оновлення. За масштабом це була така ж революція, як свого часу перехід від 2D до 3D на N64 і PS1.

Консолі тоді були значно дешевшими за аналогічний ПК, тому це виглядало як дуже вигідна покупка. А ще існувало важливе правило: якщо гра виходила на диску, вона повинна була бути максимально відтестованою. Випуск гри означав, що її можна пройти від початку до кінця без жодних патчів.

Інтернет усе змінив. Спочатку це було справжнім плюсом. Розробники отримали можливість виправляти помилки після релізу, а гравці більше не мусили купувати нові диски заради кількох багфіксів.

Але поступово ця можливість перетворилася на норму. Сьогодні багато студій уже не прагнуть довести гру до ідеального стану перед релізом. Натомість усі розраховують на величезний Day One патч, а далі на роки оновлень, DLC та сезонного контенту. Для сервісних ігор це взагалі стало стандартом.

У результаті сучасна консоль майже перестала відрізнятися від звичайного ПК. Це все той самий бюджетний комп'ютер, тільки із закритою ОС і повністю контрольованою екосистемою. На перший погляд він дешевший за ПК аналогічної продуктивності, але в довгостроковій перспективі ця різниця майже зникає.

Потрібно платити за онлайн мультиплеєр. Розширення сховища коштує дорого, а свободи модернізації вже немає. Якщо за часів PS3 і Xbox 360 можна було просто поставити більший жорсткий диск, то зараз усе значно дорожче й менш гнучко. До цього додається повна залежність від одного магазину виробника, де ціни часто вищі, ніж на ПК, а зі зворотною сумісністю все далеко не ідеально.

І саме фізичні диски залишалися останньою великою перевагою консолей. Вони дозволяли купувати ігри дешевше, продавати їх після проходження, обмінюватися з друзями, шукати вигідні пропозиції на вторинному ринку. Це був єдиний спосіб реально конкурувати з дешевими розпродажами Steam та інших ПК магазинів.

Якщо Sony справді перестане друкувати диски, то вона фактично власноруч прибере останню перевагу PlayStation перед ПК. Після цього PlayStation залишиться просто закритим комп'ютером із дорожчими іграми, платним онлайном та єдиним магазином без реальної конкуренції. На мою думку, саме з цього моменту PlayStation, як єдина реальна альтернатива ПК для масового геймінгу, практично перестане існувати.
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

Ektalion: 07.07.2026 11:11
ArmagedoonZergs: 07.07.2026 10:23 Так само, "не памятаю щоб ігри з аккаунту забирали". Може і не забирали, але в юридичній згоді яку ти підписав при логіні - такий пункт є.
Ліцензійна угода PlayStation передбачає, що покупка, здійснена користувачем, не означає, що він володіє цим контентом, і його можна видалити без будь-якої компенсації. Це стосується не тільки фільмів, але й ігор. Проте слід зазначити, що Sony прямим текстом не відмовила у компенсації.
Тому диски завжди будуть в пріоритеті.
Не знаю чи ти читав новини, але дисків більше не буде.
Та і сенс від них ,якщо в них вкладають шматок ігри який без day one patch навіть не запускається.

Відправлено через 1 хвилину 59 секунд:
tornadox: 07.07.2026 14:43 В принципі це цілком закономірний фінал і логічне завершення консольних війн, які, як на мене, зрештою ПК поступово переміг як універсальна ігрова платформа.

Все почалося тоді, коли консолі перестали бути унікальними пристроями і поступово перетворилися на бюджетні ПК із залоченою операційною системою та закритою екосистемою.

Якщо згадати перші покоління консолей, то розробники були жорстко обмежені їхнім залізом: слабкий процесор, мінімальний обсяг пам'яті, маленькі носії даних. Саме через це вони були змушені максимально оптимізовувати свої ігри. Потім Microsoft випустила Xbox, який фактично став бюджетним ПК на архітектурі x86. Разом із ним консольний ринок отримав повноцінні онлайн сервіси, мультиплеєр і цифрові оновлення. За масштабом це була така ж революція, як свого часу перехід від 2D до 3D на N64 і PS1.

Консолі тоді були значно дешевшими за аналогічний ПК, тому це виглядало як дуже вигідна покупка. А ще існувало важливе правило: якщо гра виходила на диску, вона повинна була бути максимально відтестованою. Випуск гри означав, що її можна пройти від початку до кінця без жодних патчів.

Інтернет усе змінив. Спочатку це було справжнім плюсом. Розробники отримали можливість виправляти помилки після релізу, а гравці більше не мусили купувати нові диски заради кількох багфіксів.

Але поступово ця можливість перетворилася на норму. Сьогодні багато студій уже не прагнуть довести гру до ідеального стану перед релізом. Натомість усі розраховують на величезний Day One патч, а далі на роки оновлень, DLC та сезонного контенту. Для сервісних ігор це взагалі стало стандартом.

У результаті сучасна консоль майже перестала відрізнятися від звичайного ПК. Це все той самий бюджетний комп'ютер, тільки із закритою ОС і повністю контрольованою екосистемою. На перший погляд він дешевший за ПК аналогічної продуктивності, але в довгостроковій перспективі ця різниця майже зникає.

Потрібно платити за онлайн мультиплеєр. Розширення сховища коштує дорого, а свободи модернізації вже немає. Якщо за часів PS3 і Xbox 360 можна було просто поставити більший жорсткий диск, то зараз усе значно дорожче й менш гнучко. До цього додається повна залежність від одного магазину виробника, де ціни часто вищі, ніж на ПК, а зі зворотною сумісністю все далеко не ідеально.

І саме фізичні диски залишалися останньою великою перевагою консолей. Вони дозволяли купувати ігри дешевше, продавати їх після проходження, обмінюватися з друзями, шукати вигідні пропозиції на вторинному ринку. Це був єдиний спосіб реально конкурувати з дешевими розпродажами Steam та інших ПК магазинів.

Якщо Sony справді перестане друкувати диски, то вона фактично власноруч прибере останню перевагу PlayStation перед ПК. Після цього PlayStation залишиться просто закритим комп'ютером із дорожчими іграми, платним онлайном та єдиним магазином без реальної конкуренції. На мою думку, саме з цього моменту PlayStation, як єдина реальна альтернатива ПК для масового геймінгу, практично перестане існувати.
Але "для дивана" у пк немає купи фіч.
Хочу я собі dolby atmos? HDR? Зручний юі (навіть не смій мені про steam big picture говорити, там половин ігор запускають власні лаунчери). І ще купу фіч по типу контроля завантаження ігор через додаток.

Тож "не все так однозначно".
Ektalion
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 07.07.2026 15:32 Не знаю чи ти читав новини, але дисків більше не буде.
Диски будуть випускатись і після 2028го, для проектів, які вийдуть до 2028 року. Для новіших ні.
Відповісти