Новини
Останні статті і огляди
Chieftronic 750W підшипники
-
Devijack
Member
Вітаю, почав трохи шелестіти вентилятор. Не те щоб громко, але вирізняється на фоні інших вентиляторів.
Хтось вже міняв? Які там по параметрах підшипники стоять і де взяти. Я так розумію змастити їх майже неможливо.
Хтось вже міняв? Які там по параметрах підшипники стоять і де взяти. Я так розумію змастити їх майже неможливо.
-
S0N1C
Member
А чому не поміняти вентилятор?
-
Devijack
Member
S0N1C
Мене оригінальний всім влаштовує.
Мене оригінальний всім влаштовує.
-
Hells Angels
Member
розбирати та дивитись маркування на підшипнику, потім шукати щось японськеDevijack: ↑ 02.07.2026 21:16Які там по параметрах підшипники стоять і де взяти.
-
KingpinUA
Member
Скоріш за все нема там ніякого маркування.Hells Angels: ↑ 02.07.2026 22:33розбирати та дивитись маркування на підшипнику
Розібрати, поміряти штангелем і замовити на Алі керамічні, не раджу купувати у бариг на промі, під виглядом чогось фірмового можуть продати барахло задорого. Але це все стосується рідкісних вентилів, яким неможливо знайти заміну, бо хороші підшипники коштують (відносно ) не дешево.Devijack: ↑ 02.07.2026 21:16Які там по параметрах підшипники стоять і де взяти
-
Devijack
Member
Ще б розбиратись які з них хороші, які не хороші.
Нейронка каже стоять R2-5ZZ
Нейронка каже стоять R2-5ZZ
-
geka3250
Member
Змастити підшипники можна, але це допомагає не на довго, бо всередині закоксовуються стара змазка і пилюка. Можна спробувати розібрати: гострою голкою від шприца піддіти стопорне кільце кришки підшипника, акуратно його витягнути і зняти кришку. Добре промити бензином Б-70, висушити і змазати. У зворотньому порядку зібрати кришку з кільцем. При відсутності люфта після такої процедури підшипники вентиляторів ходили ще роками.
-
Devijack
Member
Розібрав. Маркувань немає. Фізичний розмір зафіксував. Зовнішній діаметр 8мм, внутрішній 3мм а висота 4мм. Може комусь знадобиться.
geka3250
Спробував відкрити, вони суцільно металеві, не піддалось, не вийшло. Подумав як змастити, прийшло на думку ось що. Закинув два підшипники у шприц, налив десь 1 кубик мастила. А потім заткнув отвір шприца щоб поршнем відкачати повітря, зробити вакуум. З підшипників доволі багато вийшло повітря, потім під тиском загавняв туди мастило. І так декілька разів доки перестало виходити повітря.
Стало звісно значно тихіше, але я все ще виділяю цей вентилятор на фоні інших, тож мабуть найпростіший варіант буде всеж заміна вентилятора, бо схоже знайти якісні підщипники це вже квест.
geka3250
Спробував відкрити, вони суцільно металеві, не піддалось, не вийшло. Подумав як змастити, прийшло на думку ось що. Закинув два підшипники у шприц, налив десь 1 кубик мастила. А потім заткнув отвір шприца щоб поршнем відкачати повітря, зробити вакуум. З підшипників доволі багато вийшло повітря, потім під тиском загавняв туди мастило. І так декілька разів доки перестало виходити повітря.
Стало звісно значно тихіше, але я все ще виділяю цей вентилятор на фоні інших, тож мабуть найпростіший варіант буде всеж заміна вентилятора, бо схоже знайти якісні підщипники це вже квест.
-
geka3250
Member
Devijack
Фото? Їх же якось збирали на заводі. Котрі бачив у кулерах - мали кільце. Прижимається до зовнішнього круга. Дуже тонке, захопити його можна за кінець тонкою голкою шприца і як би потягнути до центру і назовні.
Фото? Їх же якось збирали на заводі. Котрі бачив у кулерах - мали кільце. Прижимається до зовнішнього круга. Дуже тонке, захопити його можна за кінець тонкою голкою шприца і як би потягнути до центру і назовні.
-
Hells Angels
Member
змазка для шрус, вона високотемпературна та не потечеDevijack: ↑ 05.07.2026 01:05Подумав як змастити, прийшло на думку ось що
їх є багато і різної вязкості якщо густа то багато не забивати
-
Essex
Member
Devijack
В свое время на своем БП чифтроник 750ват менял на такие https://podshipnik.ua/product/podshipni ... k-00026325
И вот такая смазка еще понадобиться(похожая)
https://www.aks.ua/uk/item/view/349409/ ... QxEALw_wcB
S0N1C
Сам вентилятор норм, а вот подшипник плохой))
В свое время на своем БП чифтроник 750ват менял на такие https://podshipnik.ua/product/podshipni ... k-00026325
И вот такая смазка еще понадобиться(похожая)
https://www.aks.ua/uk/item/view/349409/ ... QxEALw_wcB
S0N1C
Сам вентилятор норм, а вот подшипник плохой))
-
KingpinUA
Member
Якщо вже міняти, то на таке , потрібний розмір 3x8x4.Devijack: ↑ 05.07.2026 01:05Розібрав. Маркувань немає. Фізичний розмір зафіксував. Зовнішній діаметр 8мм, внутрішній 3мм а висота 4мм. Може комусь знадобиться.
geka3250
Я щойно знайшов це на AliExpress:
Керамічний підшипник ZrO2 для спінінгових та бейткастингових котушок, 1 шт., внутрішній діаметр 3 мм, 4 мм, 5 мм, 6 мм, 7 мм, 8 мм, 9 мм, 10 мм, ABEC-9, 3x8x4 мм
https://a.aliexpress.com/_EJlpT38
-
S0N1C
Member
не видумуйте лісапед, якщо це стандартного розміру/напруги фан - поміняти і все
я ще розумію міняти підшибники в фанах на куллерах типу старих залманів, де фани були чисто під той куллер
ну і ще, підшипникові фани гучніше ніж сучасні хідро і т.п., підшипники з алі - дніще і лотерея
керамічні підшипники почнуть торохтіти - майже впевнений
короче, якщо цікавий сам процес і не шкода грошей - міняйте
Відправлено через 6 хвилин 50 секунд:
ще, в залежності від конструкції фана, часто замість двох підшипників іде один і бронзова втулка товщіною десь на пів підшипника, так ось, навіть помінявши підшипник, фан все одно буде гучним через зношеність тієї втулки
я ще розумію міняти підшибники в фанах на куллерах типу старих залманів, де фани були чисто під той куллер
ну і ще, підшипникові фани гучніше ніж сучасні хідро і т.п., підшипники з алі - дніще і лотерея
керамічні підшипники почнуть торохтіти - майже впевнений
короче, якщо цікавий сам процес і не шкода грошей - міняйте
Відправлено через 6 хвилин 50 секунд:
ще, в залежності від конструкції фана, часто замість двох підшипників іде один і бронзова втулка товщіною десь на пів підшипника, так ось, навіть помінявши підшипник, фан все одно буде гучним через зношеність тієї втулки
-
KingpinUA
Member
"майже впевнений" прям не аргумент, а АРГУМЕНТІЩЕS0N1C: ↑ 05.07.2026 12:32керамічні підшипники почнуть торохтіти - майже впевнений
Вже роки 3 на катухах працює відносно безшумно, а там навантаження побільше буде ніж тихоходному вентилі.
-
Devijack
Member
-
S0N1C
Member
KingpinUA
на катухах працює - це прям аргумент
Відправлено через 3 хвилини 23 секунди:
нехай купить поставить, через місяць подивимося як воно працює - може дійсно буде супер, але сумніваюся
на катухах працює - це прям аргумент
Відправлено через 3 хвилини 23 секунди:
нехай купить поставить, через місяць подивимося як воно працює - може дійсно буде супер, але сумніваюся
-
Sanьka
Member
Я правильно зрозумів, у Чіфовському БЖ накрився вентиль. Вентилі у ЧіфоБЖ завжди китайщина і по хорошому міняються по замовчуванню, а в данному випадку це взагалі сама здрава ідея - просто купити гідродинаміку від Нотки чи Біквайта і закрити питання. Але автор чогось не хоче зробити самий очевидний і якісний вибір, а спочатку трошки постраждати ?
Поправте якщо я помиляюсь
Поправте якщо я помиляюсь
-
S0N1C
Member
та хай би вже арктік хоч якийсь дешевше купив, буде коштувати майже як ті два японські підшипника 
-
Sanьka
Member
Напевно так, бо Ноктуа буде коштувати як весь той бжSanьka: ↑ 05.07.2026 13:19 хай би вже арктік хоч якийсь дешевше купив, буде коштувати майже як ті два японські підшипника
-
Devijack
Member
Нє нє, ніякіх фекалів у моєму бж. Але все таки поміняю вентилятор.