Продажі Kingdom Come: Deliverance II сягнули шести мільйонів копій, гра отримала знижку 60%

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Vladys77: 01.07.2026 16:36
AlexWest: 30.06.2026 19:17 тобто KCD - це не РПГ? До чого ця публіка дійде далі?
Прописана історія? А можна, будь ласка, приклад непрописаної історії в сюжетній грі?
KCD така сама не RPG як і Clair Obscur :D.
Не треба свою улюблену гру превозносити над іншими. Особливо тими, які поставили рекорд за кількістю виграних номінацій Гра року. Це ж мабуть про щось говорить :D
А KCD2 виграла якусь одну другорядну номінацію :(

Варіативність сюжету в KCD це коли ти б'єшся за меч батька, перевантажуєшся по кілька разів, бо мабуть щось зробив не так. А виявляється це скрипт і ти маєш програти.
Чи коли пробираєшся в замок з Птачеком і на стелзі хочеш пройти... а там скрипт - тема завжди викриють. Чи коли Іванку в суді намагаєшся відмазати, бігаєш як дурний, всіх умовляєш, а на неї вже місце в монастирі заброньоване :laugh: Ітакої варіативності там повно, майже як в The Alters :laugh: . Коли ти маєш програти, то щоб ти не робив, а вже кат сцена з програшем записана :D
А у випадку KCD кат сцени ще й зі стандартним виглядом Генрі, а не з тим, який він має на даний момент.
:up:
Найс, найс.
Це не моя улюблена гра, навіть не близько.
Мене забавляє як люди виривають зручні їм моменти з величезної гри. Наче там все таке заскриптоване. В кожному сюжеті є скрипти, часто одноваріантні.
І коли вже до людей дійде, що нагороди там роздавали зовсім не за якістю ігор? Про скандал із Ваврою до церемонії щось чули?
waryag
Member

Vladys77: 28.06.2026 00:05Чому в RPG грі для ПК не можна зробити нормальних збережень і для цього треба ставити мод?
Навіщо в ККД2 мод на збереження?
На початку автосейви розкидані щедро і в тебе є кілька пляшок шнапсу для складних місць. Вже з середини гри ледь не єдиним обмеженням збережень є небажання бігати поповнювати запаси шнапсу, а так - хоч кожну хвилину бухай.
Виконання завдань таке саме. Воно немає сенсу, бо за виконання квестів ти зазвичай нічого не отримуєш окрім міфічного підвищення репутації і дрібних кишенькових грошей.
Кажуть, можна не бути рабом луту і прокачки та просто насолоджуватися грою :popcorn:

Відправлено через 18 хвилин 10 секунд:
AlexWest: 29.06.2026 18:39Мені от прокачка здалася однією з найцікавіших в жанрі – вона не зводиться до банальних циферок, в ній є художній елемент, трохи іронії.
Один з кращих перків - на перенесення мішків і тіл B-)
waryag
Member

Vladys77: 01.07.2026 16:36KCD така сама не RPG як і Clair Obscur :D.
Не треба свою улюблену гру превозносити над іншими. Особливо тими, які поставили рекорд за кількістю виграних номінацій Гра року. Це ж мабуть про щось говорить :D
Це ж наскільки треба бути фанатиком експедиції, щоб заперечувати очевидні факти?
Єдиний(!) сюжетний вибір в експедиції - перед фінальною битвою. Менше - хіба що в кінці від соні, але йому і не дають РПГ року. :laugh:

В той час, як в ККД перед тобою постійно постають вибори та різні варіанти вирішення завдань.
GreenMile
Member

Vladys77: 01.07.2026 16:36 Варіативність сюжету в KCD це коли ти б'єшся за меч батька, перевантажуєшся по кілька разів, бо мабуть щось зробив не так. А виявляється це скрипт і ти маєш програти.
Чи коли пробираєшся в замок з Птачеком і на стелзі хочеш пройти... а там скрипт - тема завжди викриють. Чи коли Іванку в суді намагаєшся відмазати, бігаєш як дурний, всіх умовляєш, а на неї вже місце в монастирі заброньоване :laugh: Ітакої варіативності там повно, майже як в The Alters :laugh: . Коли ти маєш програти, то щоб ти не робив, а вже кат сцена з програшем записана :D
А у випадку KCD кат сцени ще й зі стандартним виглядом Генрі, а не з тим, який він має на даний момент.
Мммм, те що БГ3 - це найРПГ-шніша РПГ за останні роки, сподіваюсь, ви згодні?
А ви в курсі, що коли намагаєтесь підкорити Нетеритський мозок під Брамою Балдура - то фейлите, навіть, якщо викдиуєте критичну удачу на кубику?
А ви в крусі, що коли звільняєте Ніра із завалів, то як би не спішили, і шо б ви не робили (навіть вирізали всіх) - все одно запускається катсцена де він все одно вбиває гномку.
А ви в курсі, що в Тінепроклятих землях арфіст Йонас гине і його не можливо врятувати? Точніше, номінально можна зробити щоб він не здох, але з нем неможливо взаємодіяти і меган Його все одно оплакує на могилі?
А ви в курсі, що якщо граєте за Темну жагу, але стаєте на добрий бік в кінці - то Баал вас вбиває незалежно від того, щоб в и не робили?
А ви в курсі, що якщо будете губити чи навмисно викидати нетеритські камені (необіхдні для проходження гри) вони все одно будуть до вам повертатись різними цікавими шляхами?

І ще 100500 таких заскриптованих варіантів, то теперр шо, БГ3 з її нагородами за кращу РПГ - більше не РПГ? :laugh:

А про КСД2, чомусь ви забули, наприклад такий "маленький сюжетний вибір" на початку, зізнатись Бергову чи ні, результатом чого є повна анігіляція Семина, в якій ви до речі приймаєте участь? :-P Шо там по Е33, де єдиний вибір за всю гру - це в самому кінці стати на бік Маель Чи на бік Версо? :rolleyes:

Відправлено через 14 хвилин 54 секунди:
waryag: 01.07.2026 21:19Один з кращих перків - на перенесення мішків і тіл B-)
Там ще сама смакота на хардмоді, мій улюблений дісадвантедж ще з першої частини - сомнамбула, лягав спати в Кутній горі, прокидаєшся десь в стодолі на околицях Ратборжа, і якщо є дісадвантедж на сором'язливість, так ще й спитати ні в кого не можеш де ти опинився :lol:
Vladys77
Member

AlexWest: 01.07.2026 17:53
Vladys77: 01.07.2026 16:36
KCD така сама не RPG як і Clair Obscur :D.

Варіативність сюжету в KCD це коли ти б'єшся за меч батька, перевантажуєшся по кілька разів, бо мабуть щось зробив не так. А виявляється це скрипт і ти маєш програти.
:up:
Найс, найс.
Це не моя улюблена гра, навіть не близько.
Мене забавляє як люди виривають зручні їм моменти з величезної гри. Наче там все таке заскриптоване. В кожному сюжеті є скрипти, часто одноваріантні.
І коли вже до людей дійде, що нагороди там роздавали зовсім не за якістю ігор? Про скандал із Ваврою до церемонії щось чули?
Всі премії року від різних організацій давали не за найкращу гру? Просто обрали якусь гру аби не KCD2?

Я до скандалів з Ваврами і до оголошення номінантів кругом писав що Expedition 33 буде грою року з об'єктивних причин. Зі мною Вавра не сварився :laugh:
І вона стала об'єктивно грою року.
Не треба теорій змови там де їх немає.

Якщо шо, то в KCD1-2 теж є геї :D . Так що з вашої точки зору мало б бути все нормально з номінацією.

Друга частина - це лише допиляна трохи перша частина. Грою року могла бути KCD1 як нова оригінальна гра. А KCD2 і Death Stranding 2 не стали іграми року, бо це лише продовження чудових ігор, які нічого нового в індустрію вже не приносять.
Але їм не повезло, що конкурували вони з абсолютно новою якісною оригінальною грою. В цьому питання, а не в якихось невідомих скандалах.

Відправлено через 13 хвилин 46 секунд:
waryag: 01.07.2026 21:19
Навіщо в ККД2 мод на збереження?
На початку автосейви розкидані щедро і в тебе є кілька пляшок шнапсу для складних місць. Вже з середини гри ледь не єдиним обмеженням збережень є небажання бігати поповнювати запаси шнапсу, а так - хоч кожну хвилину бухай.

Кажуть, можна не бути рабом луту і прокачки та просто насолоджуватися грою :popcorn:
Автосейви лише при виконанні якогось сюжетного завдання.
А коли ти лісом-полем бігаєш 30-40 хв збираєш траву і натрапив на бандитів чи гра вилетіла... то як мені автосейви допоможуть?

В KCD не можна першу третину гри насолоджуватись нею. Бо в тебе немає нічого і взяти ніде. Будь-хто тебе вбиває. На крадіжках тебе одразу ловлять, бо навички не прокачані... і сейвів же немає. 2-3 шнабса - це 2-3 невдалі спроби відімкнути скриню. Далі що робити? На новий шнабс грошей немає, а перше завдання на крадіжку від мельника..

В цьому і незрілість гри. Вона незбалансована рівномірно. На початку дуже важко, під кінець дуже легко. А має бути поступовий розвиток.

Я взагалі вважаю обмеження по збереженню самою дебільною річчю в іграх. Так розробники штучно затягують короткі ігри

Відправлено через 17 хвилин 30 секунд:
Не треба мені переповідати сюжетні лінії BG3 :D Я їх все одно не пам'ятаю. Пройшов і забув. Бо я ненавиджу ізометричні RPG, це минуле сторіччя і незручно в управлінні, та RPG з футбольною командою під твоїм керівництвом :laugh: , бо в мене немає розпаду особистості і я не можу себе одночасно асоціювати з п'ятьма і більше персонажами. А ще в голові тримати навички кожного і кому який лут потрібен.

Але відмінність повноцінної ААА гри на прикладі BG3 в деталях. Якраз в тому що коли ти щось провтикав, а воно по сюжету треба, то тобі це ще раз дадуть. А в KCD зовсім не так. Провтикав - давай досвіданія.
І коли ти не в задуманому порядку виконав квести, бо ти ж не знав який мав бути порядок - в грі відкритий світ і повна свобода... то після фінального тобі вистрибують діалоги з попередньої частини... Павлена вже вдома сидить, а я розповідаю де хто її останній раз бачив та що треба зробити щоб її знайти.
Я вже когось вбив і відзвітував, а потім мені іде діалог де його шукати...
Я зробив вибір і інша гілка квесту вже не може бути виконана, а в мене з'являються діалоги на її виконання. А аби я проходження не почитав і бігав би як дурний шукав чому завдання не можу виконати?
AlexWest
Member

Vladys77, та бог з нею з грою року. Може й заслужено, не знаю, не грав. Але видно, що геймплейно 33 капець на якого любителя. Головний бугурт у мас щодо РПГ року. Бо 33 це пригода з елементами РПГ, а не РПГ.
Більшість блогерів, яких я дивлюся, визначили своєю персональною РПГ року ККД2, а багато хто і грою року. І ці люди шарать за ігри непогано.
Так само кращий актор: треба було по одному від гри, а не цілу пачку від Експедиції (актори DS2 чимось гірші, що навіть не номінували?). І переможців визначали зовсім не ми з вами (окрім однієї спец. номінації), а журналюги, яких Вавра масово підопустив. І навіть якщо якісь із них не присіли на обідку, то присіли на хайп-поїзд Експедиції, бо сучасні зумерки-журналісти не грають у всі номіновані ігри, особливо довгі та комплексні. Їм легше влитися в загальний тренд. На це натякає ще й позаминулорічна перемога Астробота. Дивно, що Експедиція не взяла ще й "кращу гонку" і "кращу стратегію". Коротше, для мене ці церемонії за останні три роки стали просто балаганом, не більше.
А в цьому році ми ще й наперед знаємо переможця основних номінацій – дуже цікаво.
waryag
Member

Vladys77: 03.07.2026 06:21Автосейви лише при виконанні якогось сюжетного завдання.
А коли ти лісом-полем бігаєш 30-40 хв збираєш траву і натрапив на бандитів чи гра вилетіла... то як мені автосейви допоможуть?
Не бігай лісом-полем, поки не маєш певну боєздатність і ресурси :laugh:
Початок сюжету і створено як відносно м'яку пісочницю, де тебе потрохи вчать ігрі, качають, не переїдуть через невдалий рандом.
Vladys77: 03.07.2026 06:21В KCD не можна першу третину гри насолоджуватись нею.
Для мене навпаки, це найкраща частина ККХ та багатьох інших опенворлдів. Тут трапляються кращі моменти. Далі грі складніше тебе вразити, в усіх сенсах.
Vladys77: 03.07.2026 06:21Бо в тебе немає нічого і взяти ніде. Будь-хто тебе вбиває. На крадіжках тебе одразу ловлять, бо навички не прокачані... і сейвів же немає. 2-3 шнабса - це 2-3 невдалі спроби відімкнути скриню. Далі що робити? На новий шнабс грошей немає, а перше завдання на крадіжку від мельника..
Якщо десь важко - кашеш "біс з ним" та йдеш робити щось інше.
Vladys77: 03.07.2026 06:21 В цьому і незрілість гри. Вона незбалансована рівномірно. На початку дуже важко, під кінець дуже легко. А має бути поступовий розвиток.
Це проблема переважної більшості ігор. Бо мало хто хоче брати броню і зброю погірше та не використовувати імбові скіли.
Vladys77: 03.07.2026 06:21 Я взагалі вважаю обмеження по збереженню самою дебільною річчю в іграх. Так розробники штучно затягують короткі ігри
У ігор дві проблеми: обмеження збережень та сейвскам? :popcorn:
Vladys77: 03.07.2026 06:21 Якщо шо, то в KCD1-2 теж є геї :D . Так що з вашої точки зору мало б бути все нормально з номінацією.
У когось є геї, у інших - Індро по дівчатам :laugh:
GreenMile
Member

Vladys77: 03.07.2026 06:21 Не треба мені переповідати сюжетні лінії BG3 :D Я їх все одно не пам'ятаю. Пройшов і забув. Бо я ненавиджу ізометричні RPG, це минуле сторіччя і незручно в управлінні, та RPG з футбольною командою під твоїм керівництвом :laugh: , бо в мене немає розпаду особистості і я не можу себе одночасно асоціювати з п'ятьма і більше персонажами. А ще в голові тримати навички кожного і кому який лут потрібен.
Що лише зайвий раз підтверджує, шо ви граєте не в РПГ і то не ваш жанр в принципі.
Не любите футбольну команду? Ой-вей, а як же ви в Е33 грали, там же теж футбольна команда з п'яти персонажів і вид від 3-ї особи? Шось ви трохи вже самі собі протирічити почали :-P
Vladys77: 03.07.2026 06:21Але відмінність повноцінної ААА гри на прикладі BG3 в деталях. Якраз в тому що коли ти щось провтикав, а воно по сюжету треба, то тобі це ще раз дадуть. А в KCD зовсім не так. Провтикав - давай досвіданія.
А от і ні. в БГ3, наприклад, ви можете викинути або продати комусь дзвіночок піксі і... все, ви не зможете пройти Теніерпрокляті землі без нього ніяк, тобто мейн квест запороли, досвіданія. Це ми грали на хіро-моді, який без сейвів, вчотирьох по мережі, і наш один партієць випадково всрав дзвіночок десь. І... все, відкотитись неможливо, бо сейвів немає. 1,5 години шукали по світу, куди він міг його діти, по факту знайшли у торгівця в Смарагдовому гаю, здається.
А в КСД немає можливості всрати мейн-квестовий предмет в принципі, вони лежать в окремому розділі, їх навіть на коня перекласти неможливо.

Це ви ще не грали в старі олскульні РПГ, типу фолаутів 1-2, першого БГ :)
Vladys77: 03.07.2026 06:21І коли ти не в задуманому порядку виконав квести, бо ти ж не знав який мав бути порядок - в грі відкритий світ і повна свобода... то після фінального тобі вистрибують діалоги з попередньої частини... Павлена вже вдома сидить, а я розповідаю де хто її останній раз бачив та що треба зробити щоб її знайти.
Я вже когось вбив і відзвітував, а потім мені іде діалог де його шукати...
Я зробив вибір і інша гілка квесту вже не може бути виконана, а в мене з'являються діалоги на її виконання. А аби я проходження не почитав і бігав би як дурний шукав чому завдання не можу виконати?
Я не знаю, про що саме зараз ви, але це просто баги гри, коли у вас така повна свобода дій - таке трапляється у всіх іграх постійно, бо варіантів розвитку десятки, залежно від вашого вибору, і не завжди разраби все врахували. В БГ3 аке є, в КП2077 таке є, в Дівініті таке є. А от такого нема - так це в абсолютно лінійній історії на 10 годин, де ви не робите за всю гру жодного вибору - от в вашій улюбленій Е33, наприклад.
Vladys77
Member

GreenMile: 03.07.2026 10:02 Що лише зайвий раз підтверджує, шо ви граєте не в РПГ і то не ваш жанр в принципі.
Не любите футбольну команду? Ой-вей, а як же ви в Е33 грали, там же теж футбольна команда з п'яти персонажів і вид від 3-ї особи? Шось ви трохи вже самі собі протирічити почали :-P

Це ви ще не грали в старі олскульні РПГ, типу фолаутів 1-2, першого БГ :)

Я не знаю, про що саме зараз ви, але це просто баги гри, коли у вас така повна свобода дій - таке трапляється у всіх іграх постійно, бо варіантів розвитку десятки, залежно від вашого вибору, і не завжди разраби все врахували. В БГ3 аке є, в КП2077 таке є, в Дівініті таке є. А от такого нема - так це в абсолютно лінійній історії на 10 годин, де ви не робите за всю гру жодного вибору - от в вашій улюбленій Е33, наприклад.
Я вам більше скажу. Я граю ЛИШЕ в RPG, або в ігри де є достатня RPG складова.

В BG1-2 не грав, бо тоді мабуть ПК вже був не ігрового стану або ще щось. Але грав в усі Фолаути, Діабли, Divinity і ще якісь Neverwinter Nights.
Проте коли я грав в це 25 ррків тому - це була норма. А коли почали з'являтись нормальні RPG з видом від першої чи третьої особи по типу Відьмак 1-2, Ghotic 1-2, тоді стало зрозуміло що ізометрична проєкціє це дно.

Я саме мав на увазі ізометрічну проєкцію. Це якщо ви не в курсі вид з висоти на персонажа під невеликим кутом, коли персонаж маленький на екрані, щоб зрлзуміліше :laugh: В Expedition 33 основний вид якраз від третьої особи. І лише в перебіжках між локаціями використали ізометричну проєкцію. Я звісно від цього не в захваті.
Про багато персонажів в Е33, так я все одно себе асоціював лише з одним, як і більшість гравців. І інші в принципі були зайві з точки зору ідентичної і рівноправної прокачки. Вони в мене були другорядні і я не розбирався детально з їхніми вміннями та навичками. Качав все в Маель. І команда в мене була одна й та ж сама всю гру. Лише інколи одного когось міняв щоб хоч подивитись що інший персонаж вміє.

Про команди в RPG для мене ідеал - це один головний герой і можливо один-два допоміжних персонажа з обмеженою кастомізацією та прокачкою. Як ідеальний приклад - Dragons Dogma 2.

В KCD великий розгалужений сюжет. Але на відміну від сюжету Експедиції чи Death Stranding 1 я ні де не відчував вау ефекту від подій чи поворотів сюжету. Все просто, нудно, очікувано, монотонно. І інтерфейс такий самий - тьмяний, нечитабельний, незручний з невиразними іконками предметів, які важко відрізнити один від одного. Я розумію що це вони собі таку фішку вигадали, як чолка в iPhone, але мені ні там, ні там це не подобається.

Про баги. В перерахованих вами іграх баги є, але я не пам'ятаю реплік про вже завершені завдання. А от в KCD2 їх на днях в мене було купа.
Баги в KCD2- це коли кінь після продажу одразу раком впав, чи коли в тебе заходить інший персонаж, чи коли NPC сидить в повітрі над столом. Оце баги як в Cyberpunk 2077.
Геральт
Member

AlexWest: 03.07.2026 06:40 Головний бугурт у мас щодо РПГ року. Бо 33 це пригода з елементами РПГ, а не РПГ.
Більшість блогерів, яких я дивлюся, визначили своєю персональною РПГ року ККД2, а багато хто і грою року. І ці люди шарать за ігри непогано.
Так само кращий актор: треба було по одному від гри, а не цілу пачку від Експедиції (актори DS2 чимось гірші, що навіть не номінували?). І переможців визначали зовсім не ми з вами (окрім однієї спец. номінації), а журналюги, яких Вавра масово підопустив. І навіть якщо якісь із них не присіли на обідку, то присіли на хайп-поїзд Експедиції, бо сучасні зумерки-журналісти не грають у всі номіновані ігри, особливо довгі та комплексні. Їм легше влитися в загальний тренд. На це натякає ще й позаминулорічна перемога Астробота. Дивно, що Експедиція не взяла ще й "кращу гонку" і "кращу стратегію". Коротше, для мене ці церемонії за останні три роки стали просто балаганом, не більше.
А в цьому році ми ще й наперед знаємо переможця основних номінацій – дуже цікаво.
KCD також не РПГ, якщо щось. аРПГ максимум.
Проблема з запозиченням авторитету ("більшість блогерів") в тому, що атворитет для тебе, може виявитись зовсім не авторитетом для когось. Зрештою, хоч людина і стадна тварина, але ж не обов'язково постійно за кимось слідувати.
При номінації KCD1 ще нікого не підопускали ніби. Але і тоді KCD пролетіла. Хоча стоп, вона ж і не номінувалась навіть. :-/ Що того разу заважало, крім вузьких штанів?
Ну нішева це гра, нішева. Наскільки я люблю відкриті світи і рольові і то не зміг в це грати. Е33, натомість, - як ковток свіжого повітря. jRPG (з якими взагалі не знайомий)з фр. шармом. Та ще й бойовка унікальна (не зустрічав раніше принаймні). Унікальна цікавим поєднанням стратегії (прокачка), тактики(перки, порядок ходів) і реакції. З різноманітними як звичайними суперниками, так і босами. І це те, що мені в першу чергу потрібно від РПГ. Сюжет/подача в Е33 також сильніші. А псевдо-варіативність можна залишити поціновувачам.

В Steam Award гру року віддали метроідванії. Найкращий сюжет - кількагодинний Dispatch. Вже краще хай будуть журналісти )
AlexWest
Member

Геральт: 04.07.2026 10:07
AlexWest: 03.07.2026 06:40 Головний бугурт у мас щодо РПГ року. Бо 33 це пригода з елементами РПГ, а не РПГ.
KCD також не РПГ, якщо щось. аРПГ максимум.
Проблема з запозиченням авторитету ("більшість блогерів") в тому, що атворитет для тебе, може виявитись зовсім не авторитетом для когось. Зрештою, хоч людина і стадна тварина, але ж не обов'язково постійно за кимось слідувати.
При номінації KCD1 ще нікого не підопускали ніби. Але і тоді KCD пролетіла. Хоча стоп, вона ж і не номінувалась навіть. :-/ Що того разу заважало, крім вузьких штанів?
Ну нішева це гра, нішева. Наскільки я люблю відкриті світи і рольові і то не зміг в це грати. Е33, натомість, - як ковток свіжого повітря. jRPG (з якими взагалі не знайомий)з фр. шармом. Та ще й бойовка унікальна (не зустрічав раніше принаймні). Унікальна цікавим поєднанням стратегії (прокачка), тактики(перки, порядок ходів) і реакції. З різноманітними як звичайними суперниками, так і босами. І це те, що мені в першу чергу потрібно від РПГ. Сюжет/подача в Е33 також сильніші. А псевдо-варіативність можна залишити поціновувачам.

В Steam Award гру року віддали метроідванії. Найкращий сюжет - кількагодинний Dispatch. Вже краще хай будуть журналісти )
Стадність тут ні до чого: тут думка підневільних чи лінивих або ображених журналюг проти думки вільних людей, які кажуть те, що думають.
Як не крути, Екс 33 не РПГ, а ККД РПГ, незалежно від якості ігор. Тобто, некоректні номінанти в номінаціях.
Джей-РПГ - це сам собою більш нішевий жанр, аніж екшен-РПГ, классік-РПГ чи РПГ-сім (окрім деяких азіатських регіонів). Екс 33 пройняла людей переважно сюжетом, задумом і стилем. Щодо геймплею там думки розділилися куди сильніше, аніж щодо геймплею ККД2. Та якось загалом вже байдуже на ті церемонії, номінації і нагороди. Відгуки в стімі і думки вільних блогерів все одно завжди розставлять все по своїх місцях, якщо шукаєш що зіграти.

Отправлено спустя 2 часа 13 минут 21 секунду:
Геральт,а щодо стім авардс: не можу сказати, бо не грав їх, але очевидно, що та метроїдванія – це гра у повному сенсі цього слова, а не кінцо, напівкінцо чи якась художня поза в вакуумі. Допускаю, що геймплейно, як гра, це справді може бути гра року. А якщо гра з мультяшною графікою і на кілька годин – це жодного разу не аргумент проти шедевральності сюжету. Найкращі сюжети зазвичай і є короткі, лаконічні, без графоманї. Прості люди часто цінять суть, а не понти чи обгортку. Багатьох ще й підбісив перехайп Експедиції на Геймавардс. Це теж позначилось на голосуванні в стімі.
Геральт
Member

AlexWest: 04.07.2026 12:36 не можу сказати, бо не грав їх, але очевидно, що та метроїдванія – це гра у повному сенсі цього слова, а не кінцо, напівкінцо чи якась художня поза в вакуумі. Допускаю, що геймплейно, як гра, це справді може бути гра року. А якщо гра з мультяшною графікою і на кілька годин – це жодного разу не аргумент проти шедевральності сюжету. Найкращі сюжети зазвичай і є короткі, лаконічні, без графоманї. Прості люди часто цінять суть, а не понти чи обгортку. Багатьох ще й підбісив перехайп Експедиції на Геймавардс. Це теж позначилось на голосуванні в стімі.
Не грав, але висновок про ігри зробив. Ох вже ті гурмани :-/
І як так вийшло, що відсутність кінца в метроідванії, це - гра у повному сенсі цього слова, а відсутність ігроладу в Dispatch - гра з шедефральним сюжетом? Ти або хрестик зніми або..
Якщо тебе так трігерять кінематографічні кат-сцени, то ой, в KCD їх трохи є (але гіршої якості, ніж в E33). Якщо "ігроладом" ти називаєш біганину з одного кінця карти в інший, щоб взяти/здати квест, то тут KCD ні разу не самобутній. Скоріше навпаки, бо в 2026 вже давно придумали і телепорт і автоматичне закриття квесту після виконання. А бігати туди-сюди можна було ще в якихось сувоях. Ігроладу в Е33 вистачає. Досліджувати світ цікаво, бойовка важча, динамічніша і різноманітніша, а отже цікавіша. Є пазли і мініігри. Є вертикальна складова. Є білди і кастомізація. І т.д. Що може протиставити KCD? Однокнопочну бойовку? Тупу біготню по карті? Примітивний покер? KCD - абсолютно вторинна гра з 2000х, нічого нового не пропонує. Та ще й сумнівної якості (графіка, анімації, баги, баланс...). Без прокачки, білдів, уніків, сетів. РПГ, угу. Та якісь дьяблоїди більші РПГ, ніж оце. Не знаю, що ви там в ній знайшли.

То чого ж ті люди, яких перебісив хайп Е33, не голосували в стімі за KCD2? :popcorn:
AlexWest
Member

Геральт: 04.07.2026 13:15
AlexWest: 04.07.2026 12:36 не можу сказати, бо не грав їх, але очевидно, що та метроїдванія – це гра у повному сенсі цього слова, а не кінцо, напівкінцо чи якась художня поза в вакуумі. Допускаю, що геймплейно, як гра, це справді може бути гра року. А якщо гра з мультяшною графікою і на кілька годин – це жодного разу не аргумент проти шедевральності сюжету. Найкращі сюжети зазвичай і є короткі, лаконічні, без графоманї. Прості люди часто цінять суть, а не понти чи обгортку. Багатьох ще й підбісив перехайп Експедиції на Геймавардс. Це теж позначилось на голосуванні в стімі.
Не грав, але висновок про ігри зробив. Ох вже ті гурмани :-/
І як так вийшло, що відсутність кінца в метроідванії, це - гра у повному сенсі цього слова, а відсутність ігроладу в Dispatch - гра з шедефральним сюжетом? Ти або хрестик зніми або..
Якщо тебе так трігерять кінематографічні кат-сцени, то ой, в KCD їх трохи є (але гіршої якості, ніж в E33). Якщо "ігроладом" ти називаєш біганину з одного кінця карти в інший, щоб взяти/здати квест, то тут KCD ні разу не самобутній. Скоріше навпаки, бо в 2026 вже давно придумали і телепорт і автоматичне закриття квесту після виконання. А бігати туди-сюди можна було ще в якихось сувоях. Ігроладу в Е33 вистачає. Досліджувати світ цікаво, бойовка важча, динамічніша і різноманітніша, а отже цікавіша. Є пазли і мініігри. Є вертикальна складова. Є білди і кастомізація. І т.д. Що може протиставити KCD? Однокнопочну бойовку? Тупу біготню по карті? Примітивний покер? KCD - абсолютно вторинна гра з 2000х, нічого нового не пропонує. Та ще й сумнівної якості (графіка, анімації, баги, баланс...). Без прокачки, білдів, уніків, сетів. РПГ, угу. Та якісь дьяблоїди більші РПГ, ніж оце. Не знаю, що ви там в ній знайшли.

То чого ж ті люди, яких перебісив хайп Е33, не голосували в стімі за KCD2? :popcorn:
Ну так, як мисляча людина, я можу зробити обережні припущення, навіть не зігравши, якщо вже ти мені закинув тему. Чи длячого цей форум?
Щодо хрестика - це взагалі до чого? Що там де чому суперечить? В своїх же шнурівках заплутався?
Мене нічого особливо не тригерить. Я не грав ні в ККД2 (може, колись), ні в Екс 33 (не буду). Хоча дещо трохи тригерить: коли очевидно сильний і масштабний витвір називають вторинним і сумнівної якості. Якщо хоч трохи плаваєш в темі, то маєш знати, що ігри з великими відкритими світами, особливо РПГ – це на релізі завжди зламана вхлам купа, бо протестувати їх – дуже важко. За цією тенденцією ККД2 мав би бути неграбельним і непрохідним, але гра демонструє технічне диво. І її ще потім хтось приходить і називає сирою й забагованою. Ну... зразу видно людей, які самі багато створили своїми руками, чи мізками.

Отправлено спустя 9 минут 9 секунд:
Геральт, і так – за ККД 2 люли добре голосували – дивись фіналістів. За ліпший сюжет у фіналі є ККД і нема Екс33, якщо я не переплутав категорії по пам'яті. Тобто, Екс33 фактично виділяється добрим стилем і небанальною ідеєю. Все інше - на повного любителя, включаючи сюжет, як ми бачимо. Нішева гра проти нішевої гри. Сперечатись так можна до смерті. Для мене ці церемонії не є чимось вирішальним. Всі церемонії.
Геральт
Member

AlexWest: 04.07.2026 13:50 ігри з великими відкритими світами, особливо РПГ – це на релізі завжди зламана вхлам купа, бо протестувати їх – дуже важко. За цією тенденцією ККД2 мав би бути неграбельним і непрохідним, але гра демонструє технічне диво. І її ще потім хтось приходить і називає сирою й забагованою. Ну... зразу видно людей, які самі багато створили своїми руками, чи мізками.
Так я KCD (першу) сильно після релізу грав. І все одно зломана. Чим той проєкт сильний? Постановкою кат-сцен може? Та ні, нічого особливого. Графіка? Аналогічно, та й деталізація вбога. Саунд? Та ну. Сюжет? Ну, він є. І на тому все. Бойовка/сайд активності? Назви що там сильного такого?
Horizon цілком собі ок була на релізі, принаймні ні провалів крізь текстури ні сюжетних софт-локів не пригадую. KCD2, яку ти не грав, демонструє не диво, а вбогі текстури явно не першої свіжості, і відсутність фізики. Наприклад вся дрібнота там приклеєна, ти не зрушиш з місця навіть пусте відро. Отаке от диво. Але бігає досить бадьоро, так. Але чого б це їй не бігати, якщо це гра, фактично 2018? Нічого в плані графіки сильно не змінилось.
Фокус "спочатку добийся" не пройде. Бо Поплавський також щось там творив...ну, ти зрозумів.

А заплутався ти, бо в 1й грі відсутність кат-сцен подаєш як ніби якусь перевагу бо ж є ігролад. А в іншій відсутність ігроладу вже подаєш як ніби так і ок, бо ж є сюжет. В Е33 є і те і інше. В KCD ні того ні того толком.
AlexWest
Member

Геральт, я говорив за ігри, що перемогли на стім авардс. Це ти щось капітально зациклився на тих ККД. Для мене це просто міцна гра без аналогів. Далеко не шедевр. Буде бодай 1-2 аналоги, тоді я стану до неї критичнішим. Але найбільше веселить критика графіки 1-ї частини: на момент виходу вона сильно перегнала свій час, особливо в плані природи, ландшафтів, скайбоксів і грязємєсу. Навіть зараз нечасто де таке надибаєш. Движок Крайзіса. В приміщеннях трохи слабше, але ж безшовний відкритий світ, ну майте ж совість.
Геральт
Member

AlexWest
Ти ж це не серйозно, правда? В 2018 був фаркрай5, РДР, Metro exodus, AC Origins/Одісея ...
І що, що Cry Engine? На ньому 100 років нічого не було. Не просто нормального, а взагалі нічого (крім KCD). На колінця треба припасти, бо Cry Engine?
Перегнала час..від'ємно :D
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Якщо в грі крім пейзажів більше ні на що не звертати увагу, то так, досить норм. Але як тільки щось зблизька глянути, то журбинка.
А в 2026 взагалі..
спойлер
Изображение
Изображение
Це ті самі налаштування, що й тут:
спойлер
Изображение
AlexWest
Member

Геральт, RDR2 гарна, але багато мила. Metro лише в плані освітлення, бо перша гра з рейтрейсингом (текстури там паскудні). Відкриті світи Юбісофт напівмертві, але хоч без консолемила.
Cry Engine? Просто графічно топовий движок, який мало кому вдається освоїти, тому й лізуть в UE.
Щодо скріншотів: в першій частині є безкоштовний офіційний текстурпак, як і оф.HD пак звуків та голосів. Якщо твоя відяха таке не тягнула (судячи зі скрінів), то можна ще було все на мінімум виставити, поскрінити й ходити показувати людям яка гра негарна.
Щодо другої не знаю - думаю, з часом підготують текстурпак, хоча й так цілком відповідає сучасним іграм. Все одно приємніше виглядає, ніж мильні порти з консолей. І взагалі мені набридло слухати ті ж самі додовби до гри по сотому колу. Хтось тобі сказав, що вона шедевр чи гра століття? Вона не отримала більше, ніж заслужила, на відміну від багатьох.
Геральт
Member

AlexWest
Ми про рушій чи текстур паки? Бо будь-яку гру на ПК так чи інакше можна тюнити. У відкритих світах юбі повно болванчиків які щось та й роблять. І ті світи не мертвіші за KCD. Ок, будеш проходити другу, наскрінь те "диво" на карті, яка тягне. Буде весело. Тільки не пейзажі, а якісь об'якти з 3-5м.
Вона не отримала більше, ніж заслужила
От і добре, таке популяризивувати не варто.
Ответить