Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
dext
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 24.06.2026 23:48 Дивився огляд, кажуть що 8гб це впритик.
Вже.
Тут.
ЗАРАЗ.
ПРИ КОРИСТУВАННІ СХОЖОМУ НА ЮРИНЕ З 20+ ВКЛАДКАМИ В ХРОМІ, НОТАТКАМИ, МЕСЕНДЖЕРАМИ І ІНШОЮ ФІГНЬОЮ ОДНОЧАСНО!
Як тільки виходите за межі зони комфорту (перегляд контенту) до розробки/роботи - ваша поробка перетворюється на гарбуз :rotate:

Бо навіть елементарні 4B-9B agentic LLM не зможете запустити, суто через фізичні обмеження, тому що ваша дегенеративна мантра "8ГБ мак дорівнює 16ГБ у інших" - не працює на реальних задачах :yes:
Востаннє редагувалось 28.06.2026 23:49 користувачем dext, всього редагувалось 1 раз.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.06.2026 23:41
тут і зараз - ви спілкуєтесь мацкальскою
я знаю як себе ведуть мацкалі - ніколи в жодній країні не перейдуть на мову країни - чи це Україна, чи Литва, чи США
зайва хромосома завжди дається взнаки

можуть придумувати купу відмазок, будуть тягнути за собою мацкальску культуру
головне - вони хочуть щоб розуміли їх мацкальску мову
От за цей текст тобі тотальна зневага. Багато моїх друзів які спілкувались або спілкуються російською наразі або в армії або вже немає в живих. Добре сидіти за тисячку кілометрів і триндіти щось про мовне питання коли кожен день тобі на голову не летять каби/фпв/шахєди. И при цьому всьому ходити на підарські ресурси корчити з себе розумного. Нехай мені дадуть read only за погане слово в повідомленні, бог із ним, переживу.
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.06.2026 23:41
тут і зараз - ви спілкуєтесь мацкальскою
я знаю як себе ведуть мацкалі - ніколи в жодній країні не перейдуть на мову країни - чи це Україна, чи Литва, чи США
зайва хромосома завжди дається взнаки

можуть придумувати купу відмазок, будуть тягнути за собою мацкальску культуру
Так яж с Львовским кацапов Юрій Дудчаком общаюсь , то есть там на кацапском форуме твои братья кацапы , а я москаль? :lol: про хромосому пиши на кацапском форуме своим брать кацапам и не забуть на украинском писать .
Культуру свою кацапску с москалями там у себя на форуме обсуди и не забудь на українській а не на рідній мові своїх братів кацапів :lol:
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.06.2026 23:45 а швидкість?
яка швидкість gemma-4-26b на Neo? :rotate:
а чому Епл та Квалком так трусяться надо роботою з РАМ
скільки коштує запустити 26B+ моделі на їх поробках?
я не знаю про ігри
-50% до експертизи :yes:
. 16 Гб - досить достатньо для звичайного користувача
тобто Neo з 8ГБ у 2026 це одноразове сміття, чи не так?
Навіть 8 Гб на МакОС - буде терпимо.
див. перше питання, скільки LLM+IDE можна запусти на цих пробках одночасно?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 28.06.2026 23:46Бо навіть елементарні 4B-9B agentic LLM не зможете запустити, суто через фізичні обмеження, тому що ваша дегенеративна мантра "8ГБ мак дорівнює 16ГБ у інших" - не працює на реальних задачах
я мав 8 Гб макос - ви мали? особисто тестували? порівнювали з він 11? самі особисто стикнулись з проблемами швидкодії він 11? знаєте що Майкрософт це визнає?
пс: звичайні люди не запускають LLM

Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
dext: 28.06.2026 23:57тобто Neo з 8ГБ у 2026 це одноразове сміття, чи не так?
це дешевий, швидкий, якісний ноут для звичайних користувачів. Неме нічого і близько на х86 яке може змагатись. Все що може запропонувати х86 - це просто дешеве пластикове лайно, яке після ніо гидко взяти в руки.
пс: порівнюйте з новим з магазину що продається зараз

Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
а якщо взяти до уваги щоб було пасивне охолодження - то в принципі нічого нема

я зараз маю М4 - віртуальна машина з лінукс - запускається миттєво, клац - і все запущена готова до роботи. У вас на віндовс - теж так само? а якщо я хочу запустити віртуальну машину на АРМ через емуляцію - легка задача?
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.06.2026 00:01 я мав 8 Гб макос - ви мали? особисто тестували? порівнювали з він 11?
до чого ці дурні порівняння? 8ГБ я останній раз мав у 2010-му чи щось біля того.
на даний момент - ви гарантовано не зможете запустити якісну локальну LLM+IDE на 8ГБ, на будь-якій ОС, тут взагалі нема що обговорювати, бо це практичне, фізичне обмеження, тільки дегенерати будуть з цим сперечатись
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 29.06.2026 00:078ГБ я останній раз мав у 2010-му чи щось біля того.
ви мали досвід з сучасною макос на 8 Гб?
dext: 29.06.2026 00:07на даний момент - ви гарантовано не зможете запустити якісну локальну LLM+IDE на 8ГБ
це таке саме дурне твердження, як і те що на макбуках ігри погано йдуть
ніхто не буде запускати LLM на ніо, як і ніхто не купує макбуки для ігор

Відправлено через 51 секунду:
не хочете порівняти швидкість роботи Андроїд емулятора АРМ на х86 та на макбуках?

Відправлено через 5 хвилин 24 секунди:
dext: 29.06.2026 00:078ГБ я останній раз мав у 2010-му чи щось біля того.
вам подобається ноут від Майкрософт з 8 Гб РАМ за $1300? я не чув нічого проти - тобто ви його підтримуєте?
для цілої індустрії Віндовс - Майкрософт це приклад як слід робити, інші повторять
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.06.2026 00:12 ви мали досвід з сучасною макос на 8 Гб?
звісно ні, бо всі моі задачі, алгоритмічно, потребують більше ніж 8ГБ, з 2010, тому я не маю звички купувати речі, які гарантовано не будуть працювати
це таке саме дурне твердження, як і те що на макбуках ігри погано йдуть.
ніхто не буде запускати LLM на ніо, як і ніхто не купує макбуки для ігор
що тоді запускати на цих поробках - браузери/ютуб?

зі споживанням контенту впорається будь-який андроїд-планшет, поясніть за що 3x-4x переплачувати яблуку
denon312
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.06.2026 22:26пс: зайшов недавно в якийсь Епл магазин щоб оцінили мій макбук для trade-in - коли сказав що мені 16 Гб памяті іноді мало - вони декілька разів перепитували чи це дійсно правда, і що я таки зміг завантажити 16 Гб - я так зрозумів що в їх сценаріях їм 16 завжди достатньо
згадалося :laugh:
denon312: 09.04.2026 21:26Похід за "Мрією"
Заходить їжачок в магазин Ябко, де на п’єдесталі сяє MacBook NEO. Облизується так, що консультанти починають витирати вітрину кожні п'ять хвилин. Він підходить, кладе руку на тачпад і зверхньо кидає продавцю: "А ви знаєте, що в Postgres кешування планів працює не так, як ви думаєте?". Продавець мовчить, бо не знає, що таке Postgres, а їжачок задоволений - знову переміг інтелектом! Потім поправляє в кишені свій Poco і гордо йде на зупинку трамвая, бо MacBook NEO купують лише ті, у кого "немає знань", а справжні профі просто ходять на нього дивитися.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 29.06.2026 00:19 ви мали досвід з сучасною макос на 8 Гб?
звісно ні, бо всі моі задачі, алгоритмічно, потребують більше ніж 8ГБ, з 2010, тому я не маю звички купувати речі, які гарантовано не будуть працювати
тоді перед тим як щось стверджувати - спробуйте, можете відео огляди подивитись
це називається критичне мислення - не думайте лише про себе
dext: 29.06.2026 00:19що тоді запускати на цих поробках - браузери/ютуб?
так, офіс, все де зручно екран + клава
dext: 29.06.2026 00:19 зі споживанням контенту впорається будь-який андроїд-планшет, поясніть за що 3x-4x переплачувати яблуку
ви дуже точно вказали споживанням контенту, а якщо не споживати, а створювати? хоча б у офісі
планшет банально не зручно в руках тримати довше там 30 хв, треба підставка, а якщо набирати - то й клавіатура
і тут ніо - і швидший, і зручніший, і дешевший. І значно більше чого підтримує ніж просто планшет. Особливо на Андроїд - на якому дійсно щось інше ніж ютюб / браузер / телеграм - робити важко.

Відправлено через 3 хвилини 23 секунди:
dext: 29.06.2026 00:19впорається будь-який андроїд-планшет, поясніть за що 3x-4x переплачувати яблуку
ловлю вас на слові - дайте мені Андроїд планшет + клава - які будуть рівні по швидкодії та зручності еквівалентні ніо, і будуть коштувати в 3-4 рази дешевше - тобто якщо зараз я новий можу купити за 26к, то за ціну 6.5 - 9к грн.
я не сумніваюсь що ви нічого не знайдете в принципі, я вас наперед називаю балаболом, який не відповідає за свої слова
kabostebeztak
Member

Повідомлення

dext: 28.06.2026 23:46
kabostebeztak: 24.06.2026 23:48 Дивився огляд, кажуть що 8гб це впритик.
Вже.
Тут.
ЗАРАЗ.
ПРИ КОРИСТУВАННІ СХОЖОМУ НА ЮРИНЕ З 20+ ВКЛАДКАМИ В ХРОМІ, НОТАТКАМИ, МЕСЕНДЖЕРАМИ І ІНШОЮ ФІГНЬОЮ ОДНОЧАСНО!
Як тільки виходите за межі зони комфорту (перегляд контенту) до розробки/роботи - ваша поробка перетворюється на гарбуз :rotate:

Бо навіть елементарні 4B-9B agentic LLM не зможете запустити, суто через фізичні обмеження, тому що ваша дегенеративна мантра "8ГБ мак дорівнює 16ГБ у інших" - не працює на реальних задачах :yes:
ой та кому не срати на той ші
3д моделювання, монтаж, ігри + запис відео на худий кінець, ось важкі задачі здорової людини.
З однієї сторони - нахріна ти оте все пхаєш в ультрабук, а з іншої - най-важче, чим я займаюсь на ноутбуці (макбук про 2015 15 дюймів, по суті теж ультрабук) це як раз монтаж, і він його вивозить. та і якщо машина за 800 (добре, 650), що позиціонується як універсальна чогось НЕ може, то вона якась хрінова.

Ну, тіпа, коли у тебе MacBook Air (ті що до епл сілікон були) щось не може, або оцей ультрамалий Sony Vaio щось не тягне, (забув назву) то там очевидно заради чого ти жертвуєш можливостями.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

процесорам Intel Nova Lake‑S приписують 474-ватний показник PL2

це і є майбутнє яке можуть запропонувати х86 :weep: :weep:
розженуть в соплі, а М5 по одно-потоку чи мало-потоку все одно не наздоженуть :weep: :weep:
і всі задачі типові задачі на М5 будуть скоріше, споживаючи 10-15 ват
і запуск програм, і офіс, і браузер, і ще багато чого - навіть в AutoCAD важливий одно-потік
фанатам х86 - пора задуматись
МакОС - дуже зручна, і має багато прихованих можливостей для продуктивної роботи

https://www.overclockers.ua/ua/news/int ... pl2-rumor/
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.06.2026 00:46 процесорам Intel Nova Lake‑S приписують 474-ватний показник PL2

це і є майбутнє яке можуть запропонувати х86 :weep: :weep:
розженуть в соплі, а М5 по одно-потоку чи мало-потоку все одно не наздоженуть :weep: :weep:
і всі задачі типові задачі на М5 будуть скоріше, споживаючи 10-15 ват
і запуск програм, і офіс, і браузер, і ще багато чого - навіть в AutoCAD важливий одно-потік
фанатам х86 - пора задуматись
МакОС - дуже зручна, і має багато прихованих можливостей для продуктивної роботи

https://www.overclockers.ua/ua/news/int ... pl2-rumor/
52 ядерный процесор покупают не для ваших "топовых" задач (прогон бечмарков заделанных для епл) , а для своих задач .
Да и как всем известно при длительной нагрузке и перегреве процесоры епл очень сильно збрасуют производительность .
Так что Юрий , опять не чего интересного.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

isusik63: 29.06.2026 10:25 Так что Юрий , опять не чего интересного.
придумав корисну річ - будемо вас вчити української

пробуйте переписати українською - навіть через Google translate, напишите - відповім, а інакше - я вас не розумію :dontknow:
ghfijhg
Member

Повідомлення

Щоб саме 8 ГБ памʼяті, є древній iMac Early 2009, ще на C2D ;) (відеокарту правдв замінив), крутиться Sonoma, хоча і Sequoia пробував, але вже при старті вижирало 75% памʼяті (сумніваюсь що це через старий проц). Інтернет серфінг - якщо відкрито пару десятків вкладок (пошук по інтернет магазинах і порівняння) викликає активний своп, добре що SSD NVME (що стоїть замість WiFi модуля) це згладжує, Ну невистачає зараз навіть 16 ГБ на макміні (який вже продав :D ). Звісно сучасні версії ОС швидко стартують (як не дивно), відгук навіть краще ніж у Каталіні, але фантазувати що вистачає памʼяті ..... таке собі. Якщо своп на нових Mac швидкий, то SSD має швидко здохнути, а замінити його і ніяк.
Вкладення
Знімок екрана 2024-02-19 о 11.18.35.png
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.06.2026 12:33а інакше - я вас не розумію
спойлер
Зображення
Ти диви, а тут розуміє так ще й відповідає :laugh:
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.06.2026 22:48Може ви прошивали АРМ пристрої?
А шо там їх шити? Заходиш на 4пда чи на xda і робиш все по інструкції :rotate:
На gateway не було інструкції, от і зробив цеглину :rotate:
yuriy_dd: 28.06.2026 23:45можуть придумувати купу відмазок, будуть тягнути за собою мацкальску культуру
Шось не видно щоб ти на іхбт тягнув українську культуру та мову :rotate: Але добре засвоюєш мацкальську культуру та мову, не можу зрозуміти нащо корінному львів'янину її вчити :rotate: І відмазок в тебе завжди купа чому ти там тусуєшся :rotate:

AntonyKandaurov: 29.06.2026 12:57Ти диви, а тут розуміє так ще й відповідає
Може в нього щелепа вставна, одна українська, друга москальська, міняє їх коли треба :rotate:
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.06.2026 12:33
isusik63: 29.06.2026 10:25 Так что Юрий , опять не чего интересного.
придумав корисну річ - будемо вас вчити української

пробуйте переписати українською - навіть через Google translate, напишите - відповім, а інакше - я вас не розумію :dontknow:
На кацапском форуме своих братьев кацапов учи , ну это реально смешно , львовский "патриот который кацапам подлизует учит тут кого то украинскому ящику , меня не понимаете а братьев маскалей понимаете ... Но тож ваши братья , понятно :lol:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

ghfijhg: 29.06.2026 12:55Якщо своп на нових Mac швидкий, то SSD має швидко здохнути, а замінити його і ніяк.
в мене на макбук ейр 8 Гб грубо за 3 роки було:
Percentage Used: 7%
Data Units Read: 273,930,756 [140 TB]
Data Units Written: 195,151,340 [99.9 TB]
isusik63
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 29.06.2026 13:05
yuriy_dd: 28.06.2026 22:48Може ви прошивали АРМ пристрої?
А шо там їх шити? Заходиш на 4пда чи на xda і робиш все по інструкції :rotate:
На gateway не було інструкції, от і зробив цеглину :rotate:
yuriy_dd: 28.06.2026 23:45можуть придумувати купу відмазок, будуть тягнути за собою мацкальску культуру
Шось не видно щоб ти на іхбт тягнув українську культуру та мову :rotate: Але добре засвоюєш мацкальську культуру та мову, не можу зрозуміти нащо корінному львів'янину її вчити :rotate: І відмазок в тебе завжди купа чому ти там тусуєшся :rotate:

AntonyKandaurov: 29.06.2026 12:57Ти диви, а тут розуміє так ще й відповідає
Може в нього щелепа вставна, одна українська, друга москальська, міняє їх коли треба :rotate:
Коммунисты они такие , как в "маски шоу "передаче пришли немцы , портрет Гитлера , пришли красные , перевернули -сталин.
Юрко и вашим и нашим , только почему то кацапы ему ближе по мировоззрению :-/
Відповісти