Новини
Останні статті і огляди
Флагманським процесорам Intel Nova Lake‑S приписують 474-ватний показник PL2
-
VladimirV
Member
Earanak
Ну так PL2 =330w це поставили інженери які робили Біос плати Z790 Tomahawk. Можете не показувати. У всіх у них (Асус МСІ і т.п. на той час був профіль по типу MSI/Asus Unlimited або щось з того ж типу) які по класиці ставили в Біосі PL1=PL2=4096. Ну і можливо розширяли температурний тротлінг який в дефолті на сайті Інтелу 100гр. Якщо не чіпали то після 100гр буде частотний і/або струмовий тротлінг Цп до нормалізації температури.
Ну так PL2 =330w це поставили інженери які робили Біос плати Z790 Tomahawk. Можете не показувати. У всіх у них (Асус МСІ і т.п. на той час був профіль по типу MSI/Asus Unlimited або щось з того ж типу) які по класиці ставили в Біосі PL1=PL2=4096. Ну і можливо розширяли температурний тротлінг який в дефолті на сайті Інтелу 100гр. Якщо не чіпали то після 100гр буде частотний і/або струмовий тротлінг Цп до нормалізації температури.
-
Earanak
Member
Kullerok, я прогнал часовой CBR23 бенчмарк как его купил, увидел все это и уже после - занялся андервольтом. Думаю за все эти 44 месяц он у меня ни разу выше ~75 градусов не прогревался. Может потому он до сих пор живой и стабильный 
Теперь это видите ли называют Extreme профилем
Ну так я об этом и пишу. Такой тогда вот сток был по мнению MSI. Сейчас когда обгадились все - уже по другому это работает.VladimirV: ↑ 28.06.2026 19:18 Earanak
Теперь это видите ли называют Extreme профилем
-
VladimirV
Member
14900KS Теж може зіжрати 474+ Вата якщо йому зняти всі ліміти
Ось типовий приклад розігнаного ЦП зі знятими лімітами (по типу МСІ/Асус анлімітет, які тичуть в біосі ПЛ1=ПЛ2=4096)
Тут же питання не в тому скільки в біосі буде стояти ватт в графі Пл1, Пл2.. А чим це тепло віводити? Який Тj стоіть до тротлінгу? Скільки Pl3, Pl4 зашито в мікрокод (після ПЛ4 цп вирубається відразу)
Ось типовий приклад розігнаного ЦП зі знятими лімітами (по типу МСІ/Асус анлімітет, які тичуть в біосі ПЛ1=ПЛ2=4096)
Тут же питання не в тому скільки в біосі буде стояти ватт в графі Пл1, Пл2.. А чим це тепло віводити? Який Тj стоіть до тротлінгу? Скільки Pl3, Pl4 зашито в мікрокод (після ПЛ4 цп вирубається відразу)
- спойлер
-
RoMiLiUs
Member
Без зайвих слів - потужно.
-
Sanьka
Member
-
ronemun
Advanced Member
так 474 Вт це на 2 чіплета, по 237 на чіплет - взагалі ніщо для Інтел
Відводити тре буде 2ма водянками

Відводити тре буде 2ма водянками
-
Inqizitor2022
Member
Сколько летит самолёт до Чукотки?
Минуточку!
Спасибо!
То есть Интел решили сделать печку брутальнее, чем 9800х3Д?
Времена Пентиума 4 возвращаются?
А чем охлаждать 475 ватт они не сказали? Я просто интересуюсь. Боксовые кулера стопудово мимо, водянки даже самые мощные заводские - стопудово мимо. Чиллеры? Или что-то такое. А где взять готовое сертифицированное заводское решение, так чтобы пойти в магаз и оный чиллер купить?
Или Интел решили, что процессор выпустят, а остальное - не их проблемы?
Отправлено спустя 2 минуты 41 секунду:
Минуточку!
Спасибо!
То есть Интел решили сделать печку брутальнее, чем 9800х3Д?
Времена Пентиума 4 возвращаются?
А чем охлаждать 475 ватт они не сказали? Я просто интересуюсь. Боксовые кулера стопудово мимо, водянки даже самые мощные заводские - стопудово мимо. Чиллеры? Или что-то такое. А где взять готовое сертифицированное заводское решение, так чтобы пойти в магаз и оный чиллер купить?
Или Интел решили, что процессор выпустят, а остальное - не их проблемы?
Отправлено спустя 2 минуты 41 секунду:
Если бы не 475 ватт - я бы сразу купил, долго ждал. Но пока выглядит стрёмно.oversteve: ↑ 28.06.2026 15:42 Earanak
та платформа то так, але не думаю, що хтось в здоровому глузді буде брати його в ігри гамати, то скорше такий собі проміжний варіант недо-вокрстейшн і пере-десктоп, в дусі 9950x3d2
-
Afit
Member
А не так давно де хто говорив...
Три роз'єми явно надихають на "оптимізм". А я під тією новиною казав, що 50 ядерники не зможуть споживати мало.
- спойлер
- спойлер
- спойлер
- спойлер
-
ronemun
Advanced Member
Inqizitor2022
як чим озолоджувати?
головне відвести від чіплета, а далі хоч в хоч в градильню
тож основна проблема в водоблоці і потужності помпи
в прискорювачах AI відводять 1500+ Вт від здвоєного кристала без особливих заморочок, фото повно в неті
як чим озолоджувати?
в прискорювачах AI відводять 1500+ Вт від здвоєного кристала без особливих заморочок, фото повно в неті
-
Inqizitor2022
Member
То есть я могу спокойно пойти в магазин, купить такое решение для этого Интела заводское и без всякого колхоза разместить в своём системнике? Или рядом. Бесшумное и относительно компактное.ronemun: ↑ 29.06.2026 00:37 Inqizitor2022
як чим озолоджувати?
Или таки нет?
-
dext
Member
там інша фізика: compute-tile кристали Lunar+ вдвічі токніші через foveros пакування -> відвести від них тепло значго легше, але загалом шільність тепла збільшилась через тех. процес, тому якщо зточувати з минулих поколінь зайвий "filler" кремній (це як мінімум 0.7мм) вони завжди будуть холоднішими за таких самих умов.oversteve: ↑ 28.06.2026 16:42 Earanak
та так, в стоці там пічаль, але загалом маєте непоганий орієнтир, від нови з поверхньою його кристалів має бути значно легше ті 470Вт відвести, ніж 330Вт від вузенького рептора
товстий шар "filler" кремнію це загалом проблема всіх сучасних ЦП/ГП: на рапторі зточування ~0.1мм (від 0.5мм) вирівнює дельту між ядрами на 5 градусів, на RX 9070 зточування 0.3мм (від 0.9мм) зменшує хотспот на ~15 градусів і середню темрературу на ~7 градусів. зточування має сенс для монолітних кристалів, для напаяних/emib це великий ризик
-
kabostebeztak
Member
Реактор, а не бомбу!
-
S0N1C
Member
просто нагадаю шо 5090 Lighting Z іде з 360 водою і вона 800W, з можливістю погнати до 1000 
тож якщо там інтел зробить з розумом кришку(або шось таке
)
, то все можливо
тож якщо там інтел зробить з розумом кришку(або шось таке
- спойлер

, то все можливо
-
kabostebeztak
Member
Ну то skill issue інтела. кукурузени так не гріються і стільки не жеруть наскільки я чув. хоча там дійсно нема 50 ядер.Afit: ↑ 29.06.2026 00:33 А не так давно де хто говорив...І стверджував що ніколе знову...
- спойлер
- Снимок экрана 2026-06-02 141606.png
![]()
І тут новина:
- спойлер
- Снимок экрана 2026-06-29 002430.png
- спойлер
- 52838-gigabyte-z990-computex-2.jpg
Три роз'єми явно надихають на "оптимізм". А я під тією новиною казав, що 50 ядерники не зможуть споживати мало.
Якщо їх потенціал звісно не задушити лімітами
- спойлер
- Снимок экрана 2026-06-02 141737.png
-
S0N1C
Member
а чим він бруталєн? 150Вт здається пару раз тільки бачив, при компіляції шейдерівInqizitor2022: ↑ 29.06.2026 00:28 печку брутальнее, чем 9800х3Д?
-
Inqizitor2022
Member
Проблема в том, что в момент всяких компиляций шейдеров и подобного температура до 90* взлетает, что тупо для 420 мм водянки. Но при этом у этого Интела TDP 475 ватт, а не 150.S0N1C: ↑ 29.06.2026 01:05а чим він бруталєн? 150Вт здається пару раз тільки бачив, при компіляції шейдерівInqizitor2022: ↑ 29.06.2026 00:28 печку брутальнее, чем 9800х3Д?
-
Mozdev
Member
Буде чим зимою опалювати хату, я прям це бачу ПК замість бойлера подвійна користь 
-
waryag
Member
Джоулями, а ватами - потужність
-
erkins007
Member
Максимум который я видел это 76 в стрессе. В играх 50 на тихом режиме водянкиUsagi: ↑ 28.06.2026 12:07бо там на 9800х3д аж 95* робоча
-
AndrewV
Member
не знаю, когда осенью 2022 года приобрел ASUS STRIX Z790-E и i9-13900K, сразу полез в инструкции, как что ставить (до этого был i9-10940X на 2066 сокете)Earanak: ↑ 28.06.2026 19:22 Ну так я об этом и пишу. Такой тогда вот сток был по мнению MSI. Сейчас когда обгадились все - уже по другому это работает.
Теперь это видите ли называют Extreme профилем![]()
https://www.overclock.net/threads/asus- ... s.1801569/
Asus Muticor Enhancement - Disabled Enforce all limits (На Tomahawk это Air Cooler будет)
LLC#4
DC_LL = 1.03
AC_LL = 0.3
IA VR Voltage limit = AUTO
И сразу 253 ВТ встало и R23 40K очков