MSI z68a-gd65 b3 і Quadro M2000(Maxwell)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
AFU_power
Member

Повідомлення

MSiAventador: 17.06.2026 18:26 Можна ще Люсід Гідру увімкнути - Virtu Technology, а раптом....
Вмикав, як і мультимонітор, щоб встройка залишалась

Відправлено через 32 секунди:
Барбарис: 17.06.2026 14:13 AFU_power, так до системи можна дійти на встройці чи 260.
Не вийде, достатньо квадри в слоті, щоб комп бутлупив
AFU_power
Member

Повідомлення

Проблема була в материнці, я переставив квадру в мать h310 і проц i3-9100f та все запустилось сразу
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

AFU_power
А BIOS точно останній на тій мамці?
Бо для Z68A-GD65 (G3) є прошивка 25.8 від 2013-01-11.
Опис:
- Enhanced PCI-E display card performance.
- Improved memory compatibility.
AFU_power
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 27.06.2026 07:57 AFU_power
А BIOS точно останній на тій мамці?
Бо для Z68A-GD65 (G3) є прошивка 25.8 від 2013-01-11.
Опис:
- Enhanced PCI-E display card performance.
- Improved memory compatibility.
Так, встановлений останній біос, писав в темі, але у мене не G3, а B3
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Та там і для B3 біос датований тією ж датою. Шкода, що із ним не завелась карта.
Sharkoff
Member

Повідомлення

AFU_power
Ви ще не пробували змінити проц на наступне покоління?
AFU_power
Member

Повідомлення

Sharkoff: 27.06.2026 09:25 AFU_power
Ви ще не пробували змінити проц на наступне покоління?
Ні, більше все-таки хотілось перевести сервака на більш свіжу та ефективнішу платформу і підвернувся варіант помінятись
Sharkoff
Member

Повідомлення

AFU_power
краще за все було б взяти щось під ddr4. Хоча б 1151.
AFU_power
Member

Повідомлення

Sharkoff: 27.06.2026 09:47 AFU_power
краще за все було б взяти щось під ddr4. Хоча б 1151.
Так я же написав, h310 та i3-9100f, це 1151v2

Відправлено через 2 хвилини 13 секунд:
Ekz0rcyst: 27.06.2026 09:20 Та там і для B3 біос датований тією ж датою. Шкода, що із ним не завелась карта.
Так шкода, в мене ще залишились фото що я дійсно оновлював біос))
спойлер
IMG_20260627_095525_843.jpg
IMG_20260627_095525_829.jpg
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

AFU_power: 14.06.2026 18:26Хто знає як це побороти? Квадру перед відправкою тестували для мене, вона там працювала. Якщо що обман виключаю, бо мені її задонатили.
А тут интересно.
Проблема питания видеокарты (самое вероятное). Quadro M2000 берёт питание только из PCI-E (до 75W), но:
у неё другие пики по старту, чем у старых Fermi/Kepler карт
старый БП 500W может быть «живой», но:
просадка по 12V при старте
деградация конденсаторов
плохая реакция на резкий старт GPU

Типичный симптом: старт → POST → ребут → циклическое включение.
GTX260 может стартовать, потому что у неё другой профиль потребления и BIOS платы её «переваривает» лучше.

Поменяй термопасту на процессоре, поставь частоту памяти минимальную вообще и протри спиртом контакты памяти, ты по 1 планке проверял, поэтому это всё общие советы.
Отключи все диски, твоя задача добиться чтобы биос показывал на жифорсе, а не просто ребутился. Если таки будет показываться без ребутов - значит таки БП не тянет либо материнке плохо, либо материнка изначально не могла 75 ватт выдать по пси слоту. Карту только в 3.0 слоте юзай так то.

Это был первый вариант.

Вариант 2:
MSI Z68A-GD65 — это эпоха перехода: частичный UEFI, старый CSM BIOS режим. Quadro M2000: VBIOS может быть UEFI-only или криво гибридный, либо что-то Куртка с ним намутил. Соответственно, оно иногда даёт reset loop на старых Z68. Система даже не доходит до стабильного POST, циклические перезапуски без вывода картинки. Если этот вариант - нужно будет думать над лечением, варианта в лоб я не знаю, например, на плате Асус с Z68 прекрасно 1070GTX работает. В таком случае можно и в поддержку НВидии и МСИ написать.

Как нужно делать если по человечески:
1. Запустить M2000 в другом ПК (любом более новом, даже офисном). Если работает - тогда копать дальше. Причем не чтобы запускал кто-то а вот взять другой комп и своими глазами поклацать, убедиться, что нет цикличных ребутов - таким образом мы отсекаем вину карты и подсохшие кондёры питания на ней
2. Если нет вообще другого компа никак - взять другой БП на 600 ватт голд+ дабы полностью убрать вину БП
3. Legacy / CSM mode ON в биосе, Secure Boot OFF
4. Если даже POST экран не появляется — больше похоже на BIOS несовместимость или GPU не проходит init в прынцыпе.
Тащемта вот эти простые вещи сначала посмотри и отпишись будем думать.

А это общая инфа к размышлению:
Older Intel Sandy Bridge/Ivy Bridge motherboards like the MSI Z68A-GD65 frequently fail to boot with newer dedicated GPUs—such as the NVIDIA Quadro M2000—due to outdated legacy BIOS configurations. This issue occurs because these motherboards use a transitional UEFI implementation and require CSM (Compatibility Support Module) to recognize graphics cards. The Quadro M2000 features a modern UEFI/GOP VBIOS, which conflicts with the older board's legacy expectations. The following troubleshooting steps and solutions are commonly used to address this incompatibility:
1. Hard Reset the CMOS (Do Not Skip)Merely pressing the clear CMOS button often does not completely flush the old hardware detection data. Unplug the power cable from your power supply (PSU). Remove the round CR2032 battery from the motherboard. Wait at least 10 minutes to allow all capacitors to drain completely. Place the battery back in, reconnect the power cable, and boot up.
2. Update to the Latest Motherboard BIOS. Running outdated firmware is a primary cause for this problem. Visit the MSI Global Support page to download the latest BIOS and Intel Management Engine (ME) drivers for your exact board revision (B3 or G3). Use the built-in M-Flash utility in the BIOS to apply the update.
3. Adjust Legacy / UEFI Graphics Settings. In the MSI Click BIOS, you need to configure how the PCIe slots handle video ROMs. Boot using your Integrated Graphics (remove the Quadro M2000 temporarily if the system refuses to POST with it installed). Enter the BIOS (press Del or F11) and navigate to the Boot or Settings menu. Find the CSM (Compatibility Support Module), PCI ROM Priority, or Boot Mode settings. Set the PCI or VGA display settings to allow EFI Compatible ROM instead of strictly Legacy ROM. Save the changes, power down, reinstall the Quadro M2000, and restart.
4. Hardware Verification. Check for physical factors that could be impeding the GPU's detection. PCIe Lanes: Ensure the card is seated securely in the primary PCIe slot (nearest the CPU).

You have the B3 version confirms the exact path forward, as this specific board requires an overarching ME8 (Management Engine 8) update to fix modern PCIe GPU compatibility. On Sandy Bridge (Z68) boards, updating the BIOS code alone is not enough; the onboard Intel ME controller must be forced into the next generation to talk to newer UEFI/GOP graphics cards like your Quadro M2000. The root fix for this model requires an explicit BIOS elevation.

The Critical Fix: Update to BIOS Version 25.8 (with ME8). The final official BIOS released for the MSI Z68A-GD65 (B3) is Version 25.8. Its primary changelog fix is explicitly: "Enhanced PCI-E display card performance". Because this update bridges the board from the ME7 firmware era to the ME8 era, it requires a very specific flashing procedure: Remove the Quadro M2000 and boot into Windows using your CPU's integrated graphics via the motherboard's HDMI/DVI port. Download BIOS v25.8 from the official MSI Support page for the Z68A-GD65 (B3). Format a USB flash drive to FAT32. Extract the downloaded file directly to the root of the USB drive (do not leave it inside a folder).The Critical Execution Step: Unlike older versions, you must not just use standard M-Flash blindly if it gives a choice. You must execute the file as instructed by MSI or select the option that explicitly flashes both BIOS + ME. Do not touch the computer during the upgrade. The system will restart several times on its own. It is upgrading the physical firmware chip on the board. Removing the USB drive or turning off the PC before it completely finishes will brick the board. Once back in Windows, clear your CMOS completely using the battery method mentioned previously, reinstall the Quadro M2000, and power it back up.

Important Compatibility Warning Sandy Bridge vs. Ivy Bridge CPUs: MSI officially noted that they recommend the ME8 bios update primarily if you are running a 22nm Ivy Bridge CPU (e.g., i7-3770K). However, if you are running a 32nm Sandy Bridge CPU (e.g., i7-2600K) and upgrading to version 25.8, it will still enable the PCIe performance patch needed for modern UEFI cards.

The "Point of No Return": Keep in mind that once the motherboard firmware upgrades to the ME8 branch, you cannot downgrade back to ME7. This is perfectly fine, as ME8 is mandatory for modern hardware support. If you decide to execute this update, feel free to share what CPU model you have installed so we can verify if any secondary configuration is needed after the flash."

Отправлено спустя 16 минут 47 секунд:
AFU_power: 27.06.2026 09:56 Так шкода, в мене ще залишились фото що я дійсно оновлював біос))
спойлер
IMG_20260627_095525_843.jpgIMG_20260627_095525_829.jpg
AMI BIOS
25.8
2013-01-11
6.12 MB

Просто на всякий случай проверь таки версию, должна быть именно 25.8 в биосе в самом посмотри. Чтобы быть 100% уверенным. https://ua.msi.com/Motherboard/Z68AGD65_B3/support вот тут именно В3 последняя версия лежит.
AssayMAS
Member

Повідомлення

мать 1155 p8h61 pro (последний биос + дрова в нём на М2 и ребар) проц 3770 карты gt1030(2) rtx2060(6) в UEFI режиме с 90% вероятностью виснут наглухо на уровне биоса (чёрный экран) при включении... когда надо было UEFI то спаял микро кнопку с мышки с тремя проводами и слепил выносной сброс биоса и "ловил момент" прогрузки c UEFI раза с десятого - а так в CSМ сча на вин10 сижу.
AFU_power
Member

Повідомлення

Якщо що, карта норм працює в легасі, бо я включив фул легасі режим на платі H310, я запустив інсталяцію убунту з того самого ссд, яку я ще ставив на сендіку в легасі.

Доречі я глянув бп, коли свопав систему(етикетку бп закривав корпус), там виявився норм чіфтек на 550вт, не нонейм. Просадок доречі по напругах також не було, на матері мсі була колодка для вимірювання напруг на платі.

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
Тому я ставлю на якусь специфічну несумісність заліза, ну буває, що зробиш :gigi:
Відповісти