Apple відмовиться від процесорів M6 Pro та M6 Max на користь лінійки M7

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
tornadox
Member

Повідомлення

Nick_888: 26.06.2026 14:53Мені не треба ніяких Юр чи когось інших, щоб побачити "експертність" місцевих дідів, які застрягли десь у 2000-х і сліпо переконані в тому, що окрім Intel та AMD більш ніхто не може в CPU:)
Мені не потрібно слухати жодних місцевих диваків, чи Юрія, який повторює маркетингову лапшу як мантру, щоб зрозуміти просту річ.
Apple значною мірою виїхали на тому, що першими отримали доступ до нових техпроцесів TSMC, і цей відрив з кожним роком активно скорочується.

Багато аналітиків якраз схиляються до думки, що за пару років цей ефект може практично зникнути. Через бум ШІ, який Apple повністю прогавили, їхня частка в замовленнях TSMC вже не така домінуюча, як була раніше. NVIDIA, AMD та інші теж готові платити величезні гроші за найновіші техпроцеси, тому Apple вже не має тієї переваги, яку мала за часів M1.
https://www.macrumors.com/2026/01/12/ai ... over-tsmc/

Повторити ефект M1 буде дуже складно. Для цього потрібен технологічний прорив, а не просто чергове зменшення техпроцесу.
Nick_888
Member

Повідомлення

waryag: 26.06.2026 16:47
Nick_888: 26.06.2026 14:32 Вимірювання загального споживання плати... Потужна аналітика)
Ви же розумієте, що це уточнення не має особливого сенсу, бо БЖ, пам'ять і ВРМ знаходяться всередині маленької коробочки, про недостатнє охолодження і вентиляцію якої і говорить автор?
Для ультри довелося би перепроектовувати мак студіо або різати ТДП і продуктивність, що зменшило привабливість випуску не самої популярної та вигідної моделі.
Nick_888: 26.06.2026 14:53Мені не треба ніяких Юр чи когось інших, щоб побачити "експертність" місцевих дідів, які застрягли десь у 2000-х і сліпо переконані в тому, що окрім Intel та AMD більш ніхто не може в CPU:) А відео дійсно смішне, рахувати загальне споживання плати і видавати це за актуальне споживання чіпа - ну це таке шось, ігноруючи споживання DRAM, кешів та інші втрати енергії VRM, які можуть впливати на виміри. M4 Max в 16-дюймовому макбуці видає ту ж продуктивність, що і в мак студіо, і це зі 140-ватним блоком живлення.
Просвітіть, як давно кеш перестав бути частиною сучасних чипів? :popcorn:
M4 Max в 16-дюймовому макбуці видає ту ж продуктивність, що і в мак студіо, і це зі 140-ватним блоком живлення.
В тривалих навантаженнях студіо краще.
Ви розумієте, що висновок "Епл відмінила M4 Ultra через високе споживання M4 Max" - це тотальний булшит (як і оцінка енергоефективності чіпа за загальним енергоспоживанням системи, до якої може бути підключена дофіга і трошки периферії)? :D
Пояснюю: Епл не випустила M4 Ultra тільки через те, що в ньому сенсу не було, Епл поспішала перейти з проблемного N3B на кращий N3E, і різниця в IP між М3 і М4 не суттєва, більше того M3 Ultra - це склейка модифікованих M3 Max з UltraFusion, зроблених на N3E. Який сенс випускати M4 Ultra, коли вже відбувся запуск M5 з новою GPU архітектурою і в 4 рази швидшим prefill? Це було б марною тратою ресурсу. Тому до кінця цього року випустять M5 Ultra з усіма відповідними оновленнями. І я більш ніж впевнений, що ніякого "перепроектування" мак студіо не буде:) Це буде просто заміна чіпа з тим самим охолодженням.

Відправлено через 4 хвилини 26 секунд:
tornadox: 26.06.2026 17:07
Nick_888: 26.06.2026 14:53Мені не треба ніяких Юр чи когось інших, щоб побачити "експертність" місцевих дідів, які застрягли десь у 2000-х і сліпо переконані в тому, що окрім Intel та AMD більш ніхто не може в CPU:)
Мені не потрібно слухати жодних місцевих диваків, чи Юрія, який повторює маркетингову лапшу як мантру, щоб зрозуміти просту річ.
Apple значною мірою виїхали на тому, що першими отримали доступ до нових техпроцесів TSMC, і цей відрив з кожним роком активно скорочується.

Багато аналітиків якраз схиляються до думки, що за пару років цей ефект може практично зникнути. Через бум ШІ, який Apple повністю прогавили, їхня частка в замовленнях TSMC вже не така домінуюча, як була раніше. NVIDIA, AMD та інші теж готові платити величезні гроші за найновіші техпроцеси, тому Apple вже не має тієї переваги, яку мала за часів M1.
https://www.macrumors.com/2026/01/12/ai ... over-tsmc/

Повторити ефект M1 буде дуже складно. Для цього потрібен технологічний прорив, а не просто чергове зменшення техпроцесу.
Типове бла-бла-бла. Ви там яких аналітиків дивитеся? Руснявого муртазіна, який вкотре хоронив айфон?:) Виїхати за рахунок одного тех процесу неможливо. Важлива також вдала мікроархітектура. M3 і Intel з LunarLake - обоє на N3B, тільки от ядра останнього з тріском програли в IPC і PPA. Тому міняйте методичку.
tornadox
Member

Повідомлення

Nick_888: 26.06.2026 14:53А відео дійсно смішне, рахувати загальне споживання плати і видавати це за актуальне споживання чіпа - ну це таке шось, ігноруючи споживання DRAM, кешів та інші втрати енергії VRM, які можуть впливати на виміри. M4 Max в 16-дюймовому макбуці видає ту ж продуктивність, що і в мак студіо, і це зі 140-ватним блоком живлення.
Відео всього 2:34, але ти не осягнув його аналізу. Автор каже що Ультра це два чипа Макс на одній підкалдці. І не випустили M4 Ultra по тій ж причині що технологія склейки на даний момент таж сама що була в М3. Ти говориш про споживання лише CPU частини, але ігноруєш GPU. M5 Ultra ще не анонсований і буде робитися за технлогією склейки SoIC-mH яка дозволить ефективніше відводити тепло, в чому якраз і була проблема в M4 Ultra.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Nick_888: 26.06.2026 14:53
tornadox: 26.06.2026 14:46
Я не бачив тебе в Юриній темі, можеш його підтримати там. Він якраз чекає того розумного нефаната який буде з ним разом ганяти бенчмарки цілими днями і сидіти біля розетки з ватметром. :)
Мені не треба ніяких Юр чи когось інших, щоб побачити "експертність" місцевих дідів, які застрягли десь у 2000-х і сліпо переконані в тому, що окрім Intel та AMD більш ніхто не може в CPU:) А відео дійсно смішне, рахувати загальне споживання плати і видавати це за актуальне споживання чіпа - ну це таке шось, ігноруючи споживання DRAM, кешів та інші втрати енергії VRM, які можуть впливати на виміри. M4 Max в 16-дюймовому макбуці видає ту ж продуктивність, що і в мак студіо, і це зі 140-ватним блоком живлення.
Да епл не в процесори не вміє, а в системи охолодження.
waryag
Member

Повідомлення

Nick_888: 26.06.2026 17:16Ви розумієте, що висновок "Епл відмінила M4 Ultra через високе споживання M4 Max" - це тотальний булшит (як і оцінка енергоефективності чіпа за загальним енергоспоживанням системи, до якої може бути підключена дофіга і трошки периферії)? :D
Пояснюю: Епл не випустила M4 Ultra тільки через те, що в ньому сенсу не було, Епл поспішала перейти з проблемного N3B на кращий N3E, і різниця в IP між М3 і М4 не суттєва, більше того M3 Ultra - це склейка модифікованих M3 Max з UltraFusion, зроблених на N3E. Який сенс випускати M4 Ultra, коли вже відбувся запуск M5 з новою GPU архітектурою і в 4 рази швидшим prefill? Це було б марною тратою ресурсу. Тому до кінця цього року випустять M5 Ultra з усіма відповідними оновленнями. І я більш ніж впевнений, що ніякого "перепроектування" мак студіо не буде:) Це буде просто заміна чіпа з тим самим охолодженням.
Побачимо. Якщо так, то поріжуть ТДП.
alexeygalas
Member

Повідомлення

M7 чи M27?
Зображення
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Давайте вже M777

Відправлено через 3 хвилини 19 секунд:
епл треба переступити через свою релігію та почати робити нормальні системи охолодження
Відповісти