Новини
Останні статті і огляди
Выбор звуковой карты
-
Radio Bay
Member
Нормальні люди зменшують кількість палагинів, щоб зменшити кількість спотворень та навантаження на плеєр. Ти додаєшQFlash: ↑ 24.06.2026 23:33Ще можна в Foobar2000 побавитись з плагіном Loudness. Можливо є інші плеєри з такими програмними функціями
У Jriver є навіть Audio Only mode з виміканням зайвих балалайок
Тримай нормальну збірку, в мене там не одна у хламі, не перебирав, цю вникнув - гарно грає, драйвово, чистенько
https://drive.google.com/file/d/1wtYLYA ... sp=sharing
- RealAUDIO foobar2000 portable v2.x

DSD навіть з телефона норм граєFilabatya: ↑ 24.06.2026 23:37та взагалі пофіг з чого той лосслес грати з інтегрованої звуковухи
-
QFlash
Member
Подивився - там хитре, налаштовувати... + сигнал поступає на потенціометри. Я лінива зараза і хочу простіше. О бвязка TDA1524А - шедевр інженерної думки.Z440_User: ↑ 24.06.2026 16:58Естонія УП-010, на якомусь деноні таке бачив та сансуї
І багато чого залежить від фільтра - в даташиті є всьо.
- спойлер
-
feson
Member
Какую физику родной....фофан тебе в лоб.....ту которая не знает что такое есть электрический ток ?vdemeshko: ↑ 24.06.2026 15:34 нет просто в школе физику учил,
Ничего нет хуже чем - воинствующий дб..еб который верует в физику у которой увы сейчас пока нет ответов на вопросы связанные
с колебаниями, пространством гравитацией и электричеством.
А от этих процессов и зависит звук.
Посему всякие школьные физики шизики - помните что современная наука это как пляска у костра неандертальца
который пытается обьяснить строение атома....очень смешно.....но глупо.
И да уровни выходные громкости при сравнении девайсов нужно выравнивать - но мерить нужно осцилографом амплитуды синусоиды сигнала а не мультиметром фофаны в лоб...
-
Scoffer
Member
Не потрібно. Якщо хочеш вfeson: ↑ 25.06.2026 09:45но мерить нужно осцилографом амплитуды синусоиды сигнала
-
Z440_User
Member
На Естонії немає нічого хитрого, там єб...чий подвійний СП3-30е на 10 виводів з логарифмічною характеристикою. Оті 2 виводи тонкомпенсації як раз і зменшують рівень тонкомпенсації по ВЧ та НЧ та вимикають спочатку ВЧ, потім НЧ, по досягнені певного рівня гучності.QFlash: ↑ 25.06.2026 07:24 Подивився - там хитре, налаштовувати...
Але якість того потенціометра
Він при 100кОм номіналу, с заводу може мати загальний опір "підкови" одного каналу 180-190кОм, а іншого 80-90кОм. Навіть якщо попадеться більш-менш однаковий (розкид між каналами в межах 10-20кОм, що ніфіга собі точність), у нього навіть графік зміни його опору в залежності від повороту не буде співпадати між лівим та правим каналом.
А в нього такі СП3-30 але вже з лінійною характеристикою і на 6 виводів ще в ВЧ, НЧ та балансі.
Ото уяви як воно сере в тракт.
Заміна отих лінійних на сучасні, навіть китайців, а логарифмічного на дискретний alps, перетворюють Естонію з занадто широченною стереобазою, але пласкою та без чіткого центру на апарат з 3Д сценою, чітким центром, широким та чітким стереоефектом.
Але центр такий чіткий, що здається що це тупо моно з однією колонкою по центру, але в той час 3Д таке, що ті інструменти що зведені в центрі - чутно який знаходиться ближче до слухача, а який далі, навіть далі на стільки, що лінія АС знаходиться ближче до слухача ніж звук того інструменту.
Хитре то було на тих вінтажних японцях що до мене попадали. Наче як на сансуї була сама-сама інженерна камасутра з того що бачив. Там дискретний регулятор гучності на галетному перемикачі, штук 6 "підков" з резисторами, ось там була і зміна графіка частот, і рівень підйому частот, і поступове відключення тонкомпенсації по частотах та рівню, і включення ВЧ тонкомпенсації в зворотньому напрямку на великій гучності (гасить ВЧ з прогресивною характеристикою АЧХ та рівнем завалу) і сам галетник моторизований, для керування гучністю з ДУ. Апарат був родом із 1970х.
Космічні технології для совка
Востаннє редагувалось 25.06.2026 10:15 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
-
QFlash
Member
Ще по своєму Raчку покопався з найшов це:
HI-END - ПОВНИЙ.
Ось чому я використовую TCA740/730.!
Коли приїдуть TDA1524 і TDA1526 - ото жара піде!
Відправлено через 10 хвилин 9 секунд:
Достатньо дільника на -20dB спаяти 4 резистори щоб зменшували в 10 раз вихідний сигнал, а то можна звукову спалити, в Інтернеті куча інформації.
Тобто порахувати - щоб не йшло більше 1V на карточку - залежить який amplifier і міряєте скільки влізе.
HI-END - ПОВНИЙ.
- спойлер
Ось чому я використовую TCA740/730.!
Коли приїдуть TDA1524 і TDA1526 - ото жара піде!
Відправлено через 10 хвилин 9 секунд:
Не обовязково потрібен циклоп для цих вимірювань.Scoffer: ↑ 25.06.2026 10:02но мерить нужно осцилографом амплитуды синусоиды сигнала
Не потрібно. Якщо хочеш в тися що осцилограф в наявності то можна, але прям необхідно - ні.
Достатньо дільника на -20dB спаяти 4 резистори щоб зменшували в 10 раз вихідний сигнал, а то можна звукову спалити, в Інтернеті куча інформації.
Тобто порахувати - щоб не йшло більше 1V на карточку - залежить який amplifier і міряєте скільки влізе.
-
Scoffer
Member
Непотрібно цих сладнощів. Навіщо? Звуковуху замість осцилографа? І шо ти там хочеш цікавого побачити? Синусоїду? Теж мені видовище. Звичайного мультиметра більш ніж достатньо для того щоб вирівняти гучність на виході. Та же навіть не треба приводити її до якоїсь строго заданої величини в вольтах, просто щоб однакові були. Для такого завдання вистачить кривого-косого совкового стрілочного вольтметра. Стрілочки на одній поділці - значить однаково.QFlash: ↑ 25.06.2026 10:19Достатньо дільника
-
QFlash
Member
Вибачте, ні. Для повної картини звичайного мульта не буде достатньо.Scoffer: ↑ 25.06.2026 10:50Непотрібно цих сладнощів. Навіщо? Звуковуху замість осцилографа? І шо ти там хочеш цікавого побачити? Синусоїду? Теж мені видовище. Звичайного мультиметра більш ніж достатньо для того щоб вирівняти гучність на виході.
Потрібно щось такого характеру для HI-END/
- спойлер
А отой 30Hz резонанс і спад - для максимальної віддачі по різких фронтах - щоб динамічна головка встигала відпрацювати коливання по НЧ.
По ВЧ - не критично.
Навіть трішки піднята область 30-100Hz порівняно з 100-400 - різниця колосальна.
Востаннє редагувалось 25.06.2026 11:13 користувачем QFlash, всього редагувалось 4 разів.
-
Scoffer
Member
QFlash
Маячня. Є завдання: вирівняти гучність на виході цапа/підсилювача для того щоб звук на слух не відрізнявся через
Для цього завдання більш ніж достатньо вольтметра. Не ускладнюй собі життя там де не треба.
Маячня. Є завдання: вирівняти гучність на виході цапа/підсилювача для того щоб звук на слух не відрізнявся через
І можна було прослухати в однакових умовах.Z440_User: ↑ 24.06.2026 19:34ISO 226:2003 - Acoustics — Normal equal-loudness-level contours
Для цього завдання більш ніж достатньо вольтметра. Не ускладнюй собі життя там де не треба.
-
QFlash
Member
Ти не грай варіята - візьми і спробуй, (нормальний тонкомпесований регулятор), а потім розкажеш, а то нормального звучання не почуєш.Scoffer: ↑ 25.06.2026 10:58Маячня. Є завдання: вирівняти гучність на виході цапа/підсилювача для того щоб звук на слух не відрізнявся через
Хоча це Твоє бачення.
Відправлено через 12 хвилин 55 секунд:
Це не просто так хтось собі придумав. Там ціла наука. Психоакустика. Я давно знав і бачив це - просто було не до того.Scoffer: ↑ 25.06.2026 10:58ISO 226:2003 - Acoustics — Normal equal-loudness-level contours
-
Z440_User
Member
Вийшла оновлена редакція нормативного документу: ISO 226:2023 Acoustics — Normal equal-loudness-level contours
Відправлено через 10 хвилин 53 секунди:
пробіг по кацапському, доволі інформативний
кацапський гост цього ISOThis document specifies combinations of sound pressure levels and frequencies of pure continuous tones which are perceived as equally loud by human listeners. The specifications are based on the following conditions:
a) the sound field in the absence of the listener consists of a free progressive plane wave;
b) the source of sound is directly in front of the listener;
c) the sound signals are pure tones;
d) the sound pressure level is measured at the position where the centre of the listener's head would be, but in the absence of the listener;
e) listening is binaural;
f) the listeners are otologically normal persons in the age range from 18 years to 25 years inclusive.
The data are given in graphical form in Annex A and in numerical form in Annex B for the preferred frequencies in the one-third-octave series from 20 Hz to 12 500 Hz, inclusive, in accordance with ISO 266.
Відправлено через 10 хвилин 53 секунди:
пробіг по кацапському, доволі інформативний
-
QFlash
Member
Глуховаті стаєм? Щось не видно старих кривих.Z440_User: ↑ 25.06.2026 12:27Вийшла оновлена редакція нормативного документу:ISO 226:2023 Acoustics — Normal equal-loudness-level contours
Хоча це не дивно - всі в навушниках з тєлєфонами.
Відправлено через 1 годину 7 хвилин 55 секунд:
Там ще таке. Якщо подивитись на старі криві то вони стиснуті. А нові криві - видовжені. Формат.QFlash: ↑ 25.06.2026 12:38Глуховаті стаєм? Щось не видно старих кривих.
Ось такими форматами виробники і продавани amplifier стараються намахати покупця - стягують формат, о ти диви які графіки - а що там написано по коорданатах всім до лампочки.
Відправлено через 26 хвилин 24 секунди:
Та ну на. Нє ну я б може паяв то лайно, але з зором проблеми.Z440_User: ↑ 25.06.2026 10:03Хитре то було на тих вінтажних японцях що до мене попадали. Наче як на сансуї була сама-сама інженерна камасутра з того що бачив.
Відправлено через 46 хвилин 19 секунд:
Востаннє даю підказки: або тягнеш жовтого на гору, або надераєш зад помаранчевому
- спойлер
-
Radio Bay
Member
В цитатник, я давно об этом говорю, но тут формулировка хорошаfeson: ↑ 25.06.2026 09:45помните что современная наука это как пляска у костра неандертальца
Ти усіма доступними методами намагаєшся спотворити звукQFlash: ↑ 25.06.2026 10:19HI-END - ПОВНИЙ.
спойлер
Там, якщо отак подавати на poweamp - то звук як у трубі.
Усе зайве вимкни та юзай той плеєр, що я скинув. От він грає, як треба, ще й портативка
-
QFlash
Member
Так я юзаю.Radio Bay: ↑ 25.06.2026 15:06Усе зайве вимкни та юзай той плеєр, що я скинув.
-
Radio Bay
Member
Як звук?QFlash: ↑ 25.06.2026 15:08Так я юзаю
-
QFlash
Member
Radio Bay
Шикарно, але всьо пускаю через тонкомпенсацію.
Шикарно, але всьо пускаю через тонкомпенсацію.
-
Radio Bay
Member
Як на мене Фубар з коробки так собі грає, але є збірки, гарні та не дуже. Наприклад, якась підкреслена деталізація: я у Рівері такого, здається, добивався збільшення буферизації, відмовився, але тут на мій вух грає, як треба. Налаштовування плеєра та такі тонкощі, ще той гемор, тому легше брати збірки. Тим більше, у Фубара дуже заплутаний інтерфейс та багато плагінів. У Рівера там усе просто, як читати (з гвинта, з пам'яті з прелоадом), буферізація, предбуферізація, DSP studio (вимкнено)QFlash: ↑ 25.06.2026 15:13Шикарно, але всьо пускаю через тонкомпенсацію.
- DSP studio

-
QFlash
Member
Я одразу почув різницю звучання між плеєрами і обрав Foobar2000/Radio Bay: ↑ 25.06.2026 15:30Як на мене Фубар з коробки так собі грає, але є збірки, гарні та не дуже.
Це без ніякої тонкорекції.!!! Може через часткову сліпоту - розвивається слух. Компенсація біологічного аналізатора.
-
Radio Bay
Member
Спробуй Рівер, як намене, Фубар троху пріснуватий, але то справа смаку.QFlash: ↑ 25.06.2026 15:49Foobar2000
Рівер грає з коробки. Я його крутив, крутив, потім якось вмикнув у дефолті, так і залишив
У Рівера дуже крута підтримка колекції, каталогізація, пошук і т.д.
-
QFlash
Member
Я в осаді. Для чого?Radio Bay: ↑ 25.06.2026 15:30я у Рівері такого, здається, добивався збільшення буферизації, відмовився, але тут на мій вух грає, як треба. Налаштовування плеєра та такі тонкощі, ще той гемор, тому легше брати збірки. Тим більше, у Фубара дуже заплутаний інтерфейс та багато плагінів. У Рівера там усе просто, як читати (з гвинта, з пам'яті з прелоадом), буферізація, предбуферізація, DSP studio (вимкнено)
Нащо я ті графічні криві приводив. Для кого?.
Хіба момент є нестиковка... я пропустив...
Відправлено через 1 хвилину 32 секунди:
Z440_User
Порадь щось для .... настрою.
А то я зараз піду по коняк.
Востаннє редагувалось 25.06.2026 16:03 користувачем QFlash, всього редагувалось 1 раз.