Valve розширює сумісність SteamOS із сторонніми пристроями та планує додати підтримку обладнання NVIDIA

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
D_ad
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Valve розширює сумісність SteamOS із сторонніми пристроями та планує додати підтримку обладнання NVIDIA

Я перейду.
На 11-й "вінді" після 2-х хвилин після запуску, система сжирає кудись 1,5 Гб VRam із моїх 12 доступних. І це ще ДО запуску "Хрому" чи хоч чогось іншого.
Тож йдуть вони нафіг зі своїм індо-кодом.

Так, Windows використовує VRAM як кеш. Якщо грі потрібна пам'ять, значна якась частина цього кешу звільняється може звільнятися. Тобто "Windows показує 1.8 ГБ VRAM" не означає, що гра втратила повноцінні 1.8 ГБ доступної пам'яті. (С)

Але ж... :-/ :rolleyes:
warp37
Member

Повідомлення

Ну если будут драйверы на NVIDIA - попробую второй ОС для "большого" гейминга. Всё же SteamOS мне нравится, но вот технологии NVIDIA - решающий аргумент для игр.
Zaelot
Member

Повідомлення

йюхуууу, вже давно чекаю, теж перейду :lick:
TheDmytrius
Member

Повідомлення

"Однак користувачі ПК мають можливість створити власну Steam Machine, встановивши відповідну операційну систему"
Тоді навіщо потрібна Steam Machine? Тим більше, через пару років
phobosse
Member

Повідомлення

Юзаю SteamOS как основную систему под игрушки. С удовольствием перейду на Nvidia, если они допилят свои кривые драйверы под Линукс.
hohlid19
Member

Повідомлення

D_ad
Именно видеопамяти? Если так, то проверьтесь на Майнер или драйвер на чистую установку переставьте :spy:
s_ova
Member

Повідомлення

D_ad: 23.06.2026 10:24 Пропоную обговорити Valve розширює сумісність SteamOS із сторонніми пристроями та планує додати підтримку обладнання NVIDIA

Я перейду.
На 11-й "вінді" після 2-х хвилин після запуску, система сжирає кудись 1,5 Гб VRam із моїх 12 доступних. І це ще ДО запуску "Хрому" чи хоч чогось іншого.

Так, Windows використовує VRAM як кеш. Якщо грі потрібна пам'ять, значна якась частина цього кешу звільняється може звільнятися. Тобто "Windows показує 1.8 ГБ VRAM" не означає, що гра втратила повноцінні 1.8 ГБ доступної пам'яті. (С)

Bazzite, повимикав програми, 1.2гб врам зайнято (з 16гб) (це з 4к монітором). Невелика різниця, в принципі.
byaka
Member

Повідомлення

s_ova: 23.06.2026 11:35
D_ad: 23.06.2026 10:24 Пропоную обговорити Valve розширює сумісність SteamOS із сторонніми пристроями та планує додати підтримку обладнання NVIDIA

Я перейду.

Bazzite, повимикав програми, 1.2гб врам зайнято (з 16гб) (це з 4к монітором). Невелика різниця, в принципі.
Ну нiчого собi цiлих 1.5Гб це десть 5% вiд 32gb :D
tornadox
Member

Повідомлення

warp37: 23.06.2026 10:54Ну если будут драйверы на NVIDIA
Це питання, до Нвідія.
yurius_r
Member

Повідомлення

Цікаво. Це в зелених є плани по нормальній підтримці open source драйверів? Бо я щось не вірю у оновлення окремо пропрієтарних драверів Nvidia у SteamOS.
lostsoulforever
Member

Повідомлення

phobosse: 23.06.2026 11:12 Юзаю SteamOS как основную систему под игрушки. С удовольствием перейду на Nvidia, если они допилят свои кривые драйверы под Линукс.
драйвера нвідії вже давно юзабельні, пишу це тобі з arch linux (просто треба юзати nvidia-open драйвер, не пропрієтарний або не дай боже nouveau)

Відправлено через 4 хвилини 35 секунд:
s_ova: 23.06.2026 11:35

Я перейду.

баззайт звичайно блоатед дистрибутив, але порівнювати просто голі циферки між віндою і тим як кешую врам вейленд композитор (в данному випадку gamescope) це вершина ідіотизму
Demedik
Member

Повідомлення

Жду этого. Если НеВидиа подтянут дрова(хочется 95% от качества Винды) - я спокойно буду линять на Линь. Как раз ноут игровой и я практически не играю игры с мультом, ну кроме Варфа которые там работает.
Afit
Member

Повідомлення

TheDmytrius: 23.06.2026 11:03 "Однак користувачі ПК мають можливість створити власну Steam Machine, встановивши відповідну операційну систему"
Тоді навіщо потрібна Steam Machine? Тим більше, через пару років
Для тих кому подобається готовий пристрій
yurius_r
Member

Повідомлення

lostsoulforever
драйвера нвідії вже давно юзабельні
Ну ви там не дуже цей во. Як там DLSS/FG на відкритих драйверах? Вчора тільки но новина була що додали експериментальну підтримку DLSS (з великою кількістю "але"). Якби там було все так гарно, Valve навіть чепати не довелося, воно б там із коробки працювало б. А так на скільки мені відомо для "2D" драйвер там ОК, а от із іграми треба пропрієтарний
tornadox
Member

Повідомлення

lostsoulforever: 23.06.2026 13:05драйвера нвідії вже давно юзабельні, пишу це тобі з arch linux (просто треба юзати nvidia-open драйвер, не пропрієтарний або не дай боже nouveau)
Valve не може поставляти SteamOS з пропрієтарним драйвером по декільком причинам:
1. EULA драйвера забороняє поставляти драйвер з коробки, тому інших дистрах користувач має нажати кнопку де погоджується з ліцензійними умовами Нвідія. Valve потрібно узгодити це питання з Nvidia.
2. Природа іммутібл дистрибутива означає що ти не може встановлювати туди кастомний драйвер через консольний UI, а Valve не може перезбирати кожен раз свій дистр з новою обновою через EULA вище.
3. Несумісність з Gamescope через закритість драйвера
4. Дроп перформансу в протоні і дх12 яку розробники вільного ПЗ не можуть самостійно вирішити через проблему №3.

Відправлено через 6 хвилин 8 секунд:
TheDmytrius: 23.06.2026 11:03Тоді навіщо потрібна Steam Machine? Тим більше, через пару років
ну це як хакінтош, тільки офіційно дозволений - ти можеш купити консольний досвід, або зібрати собі дешевше та краще, але без деяких фіч як от розблокування і включення геймпадом, швидкий сон і т.д. Ну і по шуму воно оптимізоване краще для використання біля телевізора.
zaqik
Member

Повідомлення

Наш кастомный линупс теперь можно поставить на пеку. Амайзинг!!1
Відповісти