Чому ні, якщо саме топова Сонька забезпечує найкращу з можливих на сьогоднішній день якість апскейлу/покращення/відновлення контенту у SD-якості, і якщо можеш дозволити собі фінансово купити найкращий продукт з доступних на ринку? Це так само, як казати, що нерозумно купувати 5090, якщо не граєш у ААА-новинки з трасуванням променів/шляху у 4K. Єдина проблема, що сучасні топові Соньки доступні лише у доробальних діагоналях 65 дюймів для VA та 55 дюймів для OLED. А відео SD\DVD якості на таких діагоналях виглядає всрато. Проте в межах однієї діагоналі все одно у Соньки буде найкраще, також ще є можливість спробувати купити залишки 50-дюймової топової Соньки 2023 року:
Sony XR-50X90S та
Sony XR-50X94S. Оце найліпший на сьогодні варіант для перегляду контенту у SD-якості, аналог моєї Sony XR-50X94J, але на рік новіший, на жаль через кілька місяців він буде остаточно втрачений.

Залишиться лише 55 дюймова Сонька OLED.
У мене зараз супер топ 8К Samsung, ще й новіший на 3 роки за мою топ Соньку, то я добре бачу, що він набагато гірше справляється з показом SD-контенту, аніж Сонька. І це не лише мої особисті враження, а професійні оглядачі підтверджують, що у показу контенту низької розподільчої здатності та поганої якості Сонька ліпше себе показує за Самсунг.
Практично у всіх телевізорів з коробки є проблеми з точністю кольорів. Тим не менш професійні огляди зазвичай для телевізорів Соні показують ліпші кольори з коробки, ніж середньостатистичний ТВ.
walkman3000: ↑
19.06.2026 09:48
Kassatka: ↑
19.06.2026 02:14Але коли ми використовуємо зовнішнє джерело, то функцію апскейлу/покращення бере на себе це джерело, тим самим прибираючи всю магію фірмових покращувалок телевізора
ні (ви в курсі, наприклад, що робить режим filmmaker mode та pc mode?)
Ну йопересете, до чого тут режими без постобробки зображення? Якщо зображення 720x576 пікселів розтягнути на 4K на велику діагональ 50+ дюймів якимось банальним Bilinear/Bicubic, то виглядатиме досить всрато. Причому використовувати цілочисельне масштабування ніяк не вийде, бо 4K не кратне 720x576 (4:3) чи 720x576 (16:9). Потрібен нормальний якісний апскейл бажано з застосуванням нейронок і топові телевізори здатні його забезпечення. При цьому вони ще й можуть поліпшити зображення, прибравши артефакти стиснення наприклад. Filmmaker mode чи pc mode дадуть чудовий результат для Full HD чи 4K контенту. Там і масштабування не потрібне, максимум це 4 пікселі замість одного при сигналі у Full HD. А 720x576 жодний ПК не видасть, там навіть мінімальний резолюшен у Вінді 800x600 і ви його все одно ніколи не побачите, окрім як на етапі інсталяції якоїсь ОС. Телевізор типу Samsung на Tizen не зможе відтворити наприклад банальну *.avi шку DVD-Rip, бо кодек MPEG4 вирізали з апаратної підтримки ще у 2018 році, потрібен зовнішній декодер. Або андроїд-приставка, яка по HDMI подасть сигнал, або ж програма типу Plex яка через сервер на комп'ютері декодує MPEG4 і передасть телевізору декодовану картинку по домашній мережі LAN чи WiFi. Але телевізор Samsung не спроможний прийняти контент у SD-якості без масштабування, щоб потім проапскейлити фірмовим апскейлером телевізора. Він може прийняти лише сигнал HD 720p 1280x720 чи 1080p 1920x1080. Тому це андроїд приставка чи програма Plex проапскейлить SD-контент з 720x576, 720x544, чи якогось нестандартного розміру кадру, наприклад 400x300 скажімо до 1920x1080 своїм банальним простим неякісним апскейлом, у найгіршому випадку взагалі білінійним чи бікубічним, а потім уже телевізор проапскейлить своїм фірмовим апскейлом з 1080p до 4K. Ну не може наприклад по інтерфейсу HDMI Андроїд-приставка передати відеосигнал у розподільчій здатності 400x300 пікселей, бо це нестандарт. Відбудеться подвійний апскейл у два етапи. Це якщо намагатися налаштовувати на передачу сегначу без апскейлу. А якщо не намагатися, то відразу Андроїд-приставка чи програма Plex проапскейлить власним низькоякісним апскейлом до 4K і вже готове 4К-зображення передаватиме на телевізор. Можна спробувати купити якийсь дуже дорогий медіаплеєр на Андроїді, наприклад за 40К гривень, і все одно апскейлер чи поліпшувач якості відео у низькому бітрейті не зможе тягатися з фірмовим від Самсунг чи тим більше від Соні.
А якщо ми візьмемо телевізор Соні чи будь-який інший телевізор на Андроїд, то на нього можна встановити VLC/ViMu/KoDi програму відеоплеєр, яка відкриє, прочитає і декодує відеофайл у будь-якому навіть дуже екзотичному форматі, передасть телевізору цей сигнал 400x300 пікселів і телевізор сам своїми фірмовими технологіями якнайкраще проапскейлить його до 4К і ще попутно трохи прибере артефакти компресії та підвищить загальну чіткість зображення. Сонька це зробить найліпше за усіх.
Тому мене й не заохочує ідея придбати андроїд-приставку, щоб відтворювати файли *.avi MPEG4 з флешки чи дивитися їх через сервер на ПК програмою Plex. Може б я колись в ідеалі придбав топову Дюну 8К за 40К гривень, але зараз такі витрати точно не на часі. Натомість є варіант за допомогою програми Topaz Video проапскейлити нейронкою такий відеофайл з SD-якості наприклад до 4К, це за якістю перевершить будь-які апскейлери та покращувалки топового ТВ Соні, що діють у режимі реального часу, і вже результат буде збережено у вигляді файлу у H265, який з легкістю прочитає мій Самсунг. Я так уже зробив з кількома моїми улюбленими прон-відеороликами фомату AVI. Можна й звичайне кіно чи навіть серіал у DVD-Rip якості так обробити. Але значно простіше для Самсунга відшукати ріп у AVC-форматі чи оригінал DVD, адже MPEG2 телевізор читає на відміну від MPEG4, бо інакше не міг би показувати типове цифрове телебачення у SD-якості. Тільки доведеться цей DVD демуксувати з різних файлів у DVD-папці, а потім назад змуксувати у якийсь MPEG2 MKV наприклад. Є найпростіший варіант швиденько конвертувати MPEG4 у якийсь H264 чи H265, після цього файл з легкістю доступний з флешки чи по DLNA мережі, але це втрати якості при перекодуванні.
А і ще розшарювати файли з комп'ютера через DLNA для якогось Самсунга на Tizen куди більш геморно, ніж розшарити теку по Samba для Андроїд-ТВ, де потім з легкістю можна достукатися по самба через такі проги, як VLC чи ViMu на ТВ.