SteamOS розширює сумісність з обладнанням Intel: тепер підтримуються MSI Claw 8 та відеокарта Arc B580

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
AFU_power
Member

Повідомлення

hohlid19: 16.06.2026 11:57
AFU_power: 16.06.2026 11:28
Не працює нормально сон, що важливо для портативок, там пропонується модерн стендбай s0, є шанс потім дістати з чохла свою портативку тепленькою та розрядженою. Лінукс далі в s3 ходить і нормально з нього виходить, у вінди досі проблеми з виходом в чорний екран.

Галімий вендорський софт, який часто глючить, як наприклад armory crate в рог алая або MSI CC в кловів.

Немає норм експіріенсу та сумісності зі старими іграми. Ігри як хочуть так і відкриваються, хочеш у вікні, хочеш повернуто на 90° як рдр2, коли як пощастить, в цьому плані протон краще запускає старі ігри, чим вінда, або масштабує нові
Ну я же писал, что по автономке я понимаю для чего её ставят. Просто я не понимаю смысла париться в переборе версий протона и, если мы плохие люди и пиратим игры, все через бутылки открывать
не знаю, мені не знайомо, я не пірачу
hohlid19
Member

Повідомлення

username_1
Ой, пытался я поставить голый Арч на ноут свой, он не смог ни в какую подтянуть время для соединения интернета, через нейронку пытался через терминал ставить, по итогу он мне загрузчики все снёс. Психанул, пытался поставить cachyos, в первый раз этому мурлу не понравилось, что я вместо целых 4 гигов под загрузчик, дал ему 500 мб, из-за чего он спустя полчаса выдал ошибку. По итогу опять психанул и все на стоке просто попробовал поставить с этим 4х гиговым загрузчиком, поставилось. Но из-за того, что вместо системд я выбрал груб, я не могу теперь адекватно через системами переключаться, ибо одному нужен security boot, а линуксу он не нужен. По итогу ноут теперь пылиться.
спойлер
а если ещё вспомнить, что для установки некоторых программ мне пришлось ещё 3 программы поставить, и потом запускать только через терминал эти программы (те же самые бутылки); то как он мне программы закрывать, ибо ему памяти не хватает(в Винде почему-то хватает, и микрослопы умудрились файл подкачки из коробки поставить, когда красноглазые нет), то вообще не хочется к этой системе прикасаться :insane:
Відправлено через 38 секунд:
AFU_power
Ну а о каких старых играх тогда идёт речь, если вы не пиратите?
AFU_power
Member

Повідомлення

hohlid19: 16.06.2026 12:05AFU_power
Ну а о каких старых играх тогда идёт речь, если вы не пиратите?
Готика, анріл торнамент, деус екс, принци Персії, все є в стімі)
hohlid19
Member

Повідомлення

AFU_power
Так они и без каких либо костылей при запуске на 11 Винде запускаются :rotate:
phobosse
Member

Повідомлення

AFU_power: 16.06.2026 12:52Готика, анріл торнамент, деус екс, принци Персії, все є в стімі)
торнамента вже нема. тільки у тих, хто колись встиг придбати )
item2
Member

Повідомлення

username_1
Про Лайнуса вже ходять меми в Лінукс середовищі)). Клікбейтник і хайповик.

Я собі обрав Debian SID based PikaOS дистрибутив. Поки за 7 місяців якихось проблем не було. А далі буде видно. Розробники обіцяють додати атомарний режим оновлень у майбутньому, щоб можна було зробити відкат. Вже зараз є можливість завантажитись зі старого ядра. Ще є опція відновлення, якщо ви користуєтесь btrfs. Командний рядок зазвичай продовжує працювати, також є можливість обрати безпечний режим завантаження. Також завжди можна завантажитись з LiveCD флешки і зробити chroot. У мене ще в 2010 році була проблема з оновленням Ubuntu, але там був засіб відновлення і все вдалось відкотити.

Нестача місця на efi/boot розділі може бути однією з причин чорного екрану. А також глючний драйвер. Розробники дистрибутива теж могли накосячити.
Востаннє редагувалось 16.06.2026 13:44 користувачем item2, всього редагувалось 1 раз.
AFU_power
Member

Повідомлення

hohlid19: 16.06.2026 13:02 AFU_power
Так они и без каких либо костылей при запуске на 11 Винде запускаются :rotate:
Даааа, без костилів
hohlid19
Member

Повідомлення

AFU_power
Ну и что с костылями? Я запускал с этого всего списка трилогию принцев, готику 1 и 2 и первый деус, все запускались без каких либо приколов из стима :-/ . Также с морровиндом, рога и копыта и прочая нн шляпа времён первой половины нулевых
username_1
Member

Повідомлення

hohlid19: 16.06.2026 12:05username_1
Ой, пытался я поставить голый Арч на ноут свой, он не смог ни в какую подтянуть время для соединения интернета
Не знаю, как сейчас, но раньше линукс плохо умел и в разное масштабирование в том числе на разных мониторах во многомониторных системах. И нужно было выбирать определенную кратность, чтобы не было повышенной нагрузки.

Как бы хорошо, что есть открытая альтернатива. Но слишком уж они расфокусировались по десяткам (сотням?) дистрибутивов.
AFU_power
Member

Повідомлення

hohlid19: 16.06.2026 13:48 AFU_power
Ну и что с костылями? Я запускал с этого всего списка трилогию принцев, готику 1 и 2 и первый деус, все запускались без каких либо приколов из стима :-/ . Также с морровиндом, рога и копыта и прочая нн шляпа времён первой половины нулевых
На портативці з віндою запускав? На пк так, проблем немає)
hohlid19
Member

Повідомлення

AFU_power
Портативка имеет какую-то другую архитектуру? Или там ядро винды другое, отличное от десктопа? :-/
tornadox
Member

Повідомлення

Поки місцеві розбираються між сортами лайна яка збірка віндовас краще, Епік шукає розробника античитів під лінукс.
https://www.gamingonlinux.com/2026/06/e ... nti-cheat/
Що цікаво Epic'овський EAC вже підтримує Лінукс та Мак, схоже йдеться про глибшу інтеграцію. Можливо мова про Fortnite.
Mozdev
Member

Повідомлення

tornadox: 16.06.2026 19:29 Поки місцеві розбираються між сортами лайна яка збірка віндовас краще, Епік шукає розробника античитів під лінукс.
https://www.gamingonlinux.com/2026/06/e ... nti-cheat/
Що цікаво Epic'овський EAC вже підтримує Лінукс та Мак, схоже йдеться про глибшу інтеграцію. Можливо мова про Fortnite.
О це дійсно круто, але якщо воно захоче від мене рута, я одразу відправлю його до /dev/null :gigi:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Mozdev
Ні, що ви, тільки sudo. Жартую...
AFU_power
Member

Повідомлення

hohlid19: 16.06.2026 15:05 AFU_power
Портативка имеет какую-то другую архитектуру? Или там ядро винды другое, отличное от десктопа? :-/
Ну як мінімум в портативки немає клавіатури та миші, бувають нативно портретні дисплеї і з цього лізе більшість косяків запуску ігор, які стімос згладжує стімінпутом, клавою оверлеєм та геймскопом
hohlid19
Member

Повідомлення

AFU_power
Так в Винде тоже существует стиминпут нативно+можно вызвать экранную клаву винды, если стимовская не нравится :spy:
AFU_power
Member

Повідомлення

hohlid19: 17.06.2026 09:51 AFU_power
Так в Винде тоже существует стиминпут нативно+можно вызвать экранную клаву винды, если стимовская не нравится :spy:
Є проблемка з викликом віндової клави в повноекранних додатків, ну і вінда не фіксить проблему нативних портретних дисплеїв, тому вулкан ігри, як наприклад рдр2, відкриваються незрозуміло як повернуто, в той час на стімос все норм)
Відповісти