Новости
Последние статьи и обзоры
ПК не запускається з 4 планками ОЗУ
-
Stivenson
Junior
Комп'ютер зібрав 7 років тому, до вчорашнього дня все працювало нормально,під час гри все зависло намертво коли перезагрузив комп'ютер не включився на мат платі горів червоний діод cpu я скинув біос і витягнув 3 планки озу і попробував запустити на одній нічого не вийшло думав згорів проц,скинув радіатор з проца винягнув його і запхав назад включив без відеокарти і озу він почав грітися зібрав все назад і він включився але не хоче працювати коли 4 платки в слотах думав одна планка не працює але всі робочі потім думаю може слот один згорів але ні всі слоти теж робочі.
Може це проблема в процессорі?
Мат полата-MSI B450 Tomahawk Max
Озу-DDR4 HYPERX FURY 3200 4 планки по 8гб
Процессор-Ryzen 5 5600
Блок живлення -Чіфтек 750 ват
Процессор-Ryzen 5 5600
-
Shpoker
Member
Stivenson
Планки парами на мемтест, в 2х канальном режиме, хотя б на 1 проход (тот что https://www.memtest.org/)
Потом будем думать
(Вообще на лицо деградация самой памяти, привет любителям хмп профилей на повышенном напряжении без обдува плашек, помогает смешивание разнородной памяти, при условии что парами все 4 плашки мемтест не валят)
П.с.: тестов должно быть хотя б 4, что б пары из всех плашек проверить
Планки парами на мемтест, в 2х канальном режиме, хотя б на 1 проход (тот что https://www.memtest.org/)
Потом будем думать
(Вообще на лицо деградация самой памяти, привет любителям хмп профилей на повышенном напряжении без обдува плашек, помогает смешивание разнородной памяти, при условии что парами все 4 плашки мемтест не валят)
П.с.: тестов должно быть хотя б 4, что б пары из всех плашек проверить
-
OverPow
Member
Комп збирав 7 років тому, коли Ryzen 5 5600 вийшов в 22м році ? 
-
Stivenson
Junior
Збирав на 2600 в 2023 купив 5600
-
QFlash
Member
7 років - мало. В мене має працювати 20 років. 
Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:
Проц має грітись - без радіатора він конкретно гріється до відрубону системи.
Дивіться плашки - слідкуйте за моментами окислення.
Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:
Як так? Ага зрозуміло радіатора не накинули на проц.Stivenson: ↑ 13.06.2026 14:57він почав грітися зібрав все назад
-
simoralesha
Member
Налаштування біос спробуйте скинути фізично (батарейку витягнути хвилин на 5 і назад вставити).
Потім подивитись чи хмр профіль автоматично не увімкнувся. Якщо так, то вимкнути і перевірити роботу системи.
Потім подивитись чи хмр профіль автоматично не увімкнувся. Якщо так, то вимкнути і перевірити роботу системи.
-
QFlash
Member
А драна батарейка жива? Мало що - батарейку перевірити і замінити при необхідності.simoralesha: ↑ 13.06.2026 16:54(батарейку витягнути хвилин на 5 і назад вставити)
Термопасту перевірити на всіх можливих варіаціях. При небхідності замінити.
Є моменти коли моніторинг температури самого ПК не відповідає дійсності.
-
Sharkoff
Member
Краще з однією планкою. По черзі. Я б грішив не тільки на памʼять, а і на мамку, проц. Треба все перевірити. Доречі, не заважало б і блок живлення перевірити.
-
QFlash
Member
Сильно!Sharkoff: ↑ 13.06.2026 17:08Доречі, не заважало б і блок живлення перевірити.
-
simoralesha
Member
QFlash
Звісно, бажано все передивитись і зробити обслуговування там, де це необхідно.
Моя порада стосувалась виключно оперативної пам'яті. Якщо там був якийсь розгін чи ще щось ручками виставлено, то цілком можливо проблема в цьому
Звісно, бажано все передивитись і зробити обслуговування там, де це необхідно.
Моя порада стосувалась виключно оперативної пам'яті. Якщо там був якийсь розгін чи ще щось ручками виставлено, то цілком можливо проблема в цьому
-
Sharkoff
Member
У мене якось блок живлення подох.
Так теж зависало все. І ще картинка мерехтіла трохи. Я тоді грішив на карту, але після запуску, пошукав в інтернеті програму заміру напруги - просідала всюди.
Розібрав блок - конденсатори потекли.
Так теж зависало все. І ще картинка мерехтіла трохи. Я тоді грішив на карту, але після запуску, пошукав в інтернеті програму заміру напруги - просідала всюди.
-
simoralesha
Member
Софт ніколи не покаже правду стосовно напруги по лініях блока живлення..Sharkoff:пошукав в інтернеті програму заміру напруги - просідала всюди
Тільки мультиметр.
-
QFlash
Member
Сильно!!!Sharkoff: ↑ 13.06.2026 17:17У мене якось блок живлення подох.
-
Stivenson
Junior
Ти дитина чи що?Я радіатор знав і попробував чи проц теплий спочатку думав що проц згорів.QFlash: ↑ 13.06.2026 16:38 7 років - мало. В мене має працювати 20 років.
Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:Як так? Ага зрозуміло радіатора не накинули на проц.Stivenson: ↑ 13.06.2026 14:57він почав грітися зібрав все назад
Последний раз редактировалось Stivenson 13.06.2026 17:26, всего редактировалось 1 раз.
-
QFlash
Member
Також сильно!!!simoralesha: ↑ 13.06.2026 17:23Тільки мультиметр.
-
simoralesha
Member
Аби не потужноQFlash:Також сильно!!!
-
Sharkoff
Member
simoralesha
мені тоді було років може з 16. Якось не додумався мультиметром тикати де тільки можна.
мені тоді було років може з 16. Якось не додумався мультиметром тикати де тільки можна.
-
QFlash
Member
Stivenson
Спробуйте перш за все все ретельно почистити. Все почистити. Всі плашки протерти резинкою, продути, пропилососити ві пилюки.
І тоді по черзі з мінімумом периферії пробувати стартувати.
Б/Ж має бути справним.
Ремонт завжди починається з Б/Ж.
Відправлено через 7 хвилин 57 секунд:
Треба знати де тикати.
"За що я маю платити 100 грн. якщо Ви тільки тикнули мультом. Ви платите за то, що я знаю куди тикнути мультом"
Якось.
Спробуйте перш за все все ретельно почистити. Все почистити. Всі плашки протерти резинкою, продути, пропилососити ві пилюки.
І тоді по черзі з мінімумом периферії пробувати стартувати.
Б/Ж має бути справним.
Ремонт завжди починається з Б/Ж.
Відправлено через 7 хвилин 57 секунд:
Правильно зробив.Sharkoff: ↑ 13.06.2026 17:28Якось не додумався мультиметром тикати де тільки можна.
Треба знати де тикати.
"За що я маю платити 100 грн. якщо Ви тільки тикнули мультом. Ви платите за то, що я знаю куди тикнути мультом"
Якось.
-
kabostebeztak
Member
Розгін був? Які напруги?Stivenson: ↑ 13.06.2026 14:57 Комп'ютер зібрав 7 років тому, до вчорашнього дня все працювало нормально,під час гри все зависло намертво коли перезагрузив комп'ютер не включився на мат платі горів червоний діод cpu я скинув біос і витягнув 3 планки озу і попробував запустити на одній нічого не вийшло думав згорів проц,скинув радіатор з проца винягнув його і запхав назад включив без відеокарти і озу він почав грітися зібрав все назад і він включився але не хоче працювати коли 4 платки в слотах думав одна планка не працює але всі робочі потім думаю може слот один згорів але ні всі слоти теж робочі.
Процессор-Ryzen 5 5600
Відправлено через 2 хвилини 36 секунд:
Припускаю що винуваті планки
Хоча вольтажі cpu soc теж важливі
-
QFlash
Member
Щодо MSI - там є питання в плані начинки.
Плашки почистили? + Б/Ж.
Так просто проци не горять. Горять биті чи напів-биті.
Скорше всього яка мілкашка накриється чим проц.
Плашки почистили? + Б/Ж.
Так просто проци не горять. Горять биті чи напів-биті.
Скорше всього яка мілкашка накриється чим проц.