Скільки тієї зими (с)
Новини
Останні статті і огляди
Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
-
SergN
Member
Скільки тієї зими (с)
-
Timedemo
Member
2.3 панель обов"язково на 3 рейки при вертикальному розміщенні. З досвіду краще ставити горизонтально, зручно монтувати.corruptedflesh: ↑ 09.06.2026 18:19дід про цей податок все життя до смерті згадував
Відправлено через 2 години 22 хвилини 35 секунд:
2.3м панелі висотою на три рейки вішати, чи вистачить двох?
бачив на ютубах кажуть що треба три, але потім дивишся - всюди на двох.
Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
не працює воно нормально. вже купа дослідженнь з таким розміщенням.краще вже 10 градусів в любий напрямок. генарація буде значно більше.
-
1985god
Member
треба дивитися дата шит , але багато виробників обіцяють аж 80% від заявленої продуктивності фасадної\лицьової сторони тобто якщо лицьова 640вт то перевернувши її в тому самому місці у вас буде 512 Втcorruptedflesh: ↑ 10.06.2026 14:08 і цейво... 40%? навряд. по даташиту зворотня сторона дає +25% максимум, зайві 5 ампер.
Відправлено через 21 секунду:
але затінення однаково погано для будь-якої сторони
- спойлер
- Ключевой параметр в даташите называется bifaciality factor (коэффициент бифациальности). Для современных панелей он обычно составляет:
PERC: ~70%
TOPCon: ~80–90%
HJT: ~85–95%
То есть если каким-то чудом обеспечить задней стороне точно такую же освещённость, как лицевой (1000 Вт/м²), то задняя сторона панели 640 Вт TOPCon могла бы дать примерно:
640 × 0,8 = 512 Вт (при bifaciality 80%)
640 × 0,9 = 576 Вт (при bifaciality 90%)
corruptedflesh
у deye ген порт на нього можна smart load той же бойлер , у мене екофлов то мені приходиться вручну вмикати бойлер
Відправлено через 22 хвилини 27 секунд:
тож на мою думку втрачати додаткову панель на 500 вт - це погана ідея, загалом є калькулятор і то треба рахувати і можна порахувати
Відправлено через 1 хвилину 46 секунд:
http://pvgis.com/ рекомендую
Відправлено через 19 хвилин 17 секунд:
не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної генерації
- спойлер
-
Timedemo
Member
1985god: ↑ 11.06.2026 12:29 не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної
ось тут розгорнуто все.
зі свого досвіду, двостороння дійсно дає приріст 40-50 відсотків. але не в сонячну погоду, а в туман, похомуру, в погоду в якій немає різких тіней, а світло розсіяне.
-
corruptedflesh
Member
1985god
ти зараз про різні речі.
не буде тобі дві панелі по ціні однієї і це не "намахав систему".
біфейшіаліті фактор означає тільки те що зворотня сторона буде працювати 80-90% від номіналу, якщо її поставити мордою до сонця і якби це була її одна робоча сторона.
ну хоча, якщо розглядати з точки зору, замість двох одиносторонніх під 90 градусів, одну двухсторонню.. ну так, буде працювати, але втрачаєш на куті в 90 градусів, який далеко від оптимального
Відправлено через 6 хвилин 12 секунд:
Відправлено через 4 хвилини 24 секунди:
ось що каже даташіт:

ти зараз про різні речі.
не буде тобі дві панелі по ціні однієї і це не "намахав систему".
біфейшіаліті фактор означає тільки те що зворотня сторона буде працювати 80-90% від номіналу, якщо її поставити мордою до сонця і якби це була її одна робоча сторона.
ну хоча, якщо розглядати з точки зору, замість двох одиносторонніх під 90 градусів, одну двухсторонню.. ну так, буде працювати, але втрачаєш на куті в 90 градусів, який далеко від оптимального
Відправлено через 6 хвилин 12 секунд:
цього чувака послухати, то нам можна всюди ставити вертикально і буде збсTimedemo: ↑ 11.06.2026 12:401985god: ↑ 11.06.2026 12:29 не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної
ось тут розгорнуто все.
Відправлено через 4 хвилини 24 секунди:
ось що каже даташіт:

-
1985god
Member
corruptedflesh
я тобі спеціально калькулятором порахував різницю 640 вт на південь під оптимальним кутом і тих самих 640 Вт вертикально схід захід з розкладкою по місяцях і по виробітці . Що робити з цим вирішуй сам.
Відправлено через 33 хвилини 32 секунди:
https://static.longi.com/GGS_LR_8_66_HY ... a7cf78.pdf
твій даташит теж є
https://eu.longi.com/longi-solar-panels ... vd-640-665
але він промаркваний до 25% а не до 100% ( від макс можливих чи від основної лицьової сторони але тут не суть ) ,
Електричні характеристики при різному прирості потужності з тильної сторони (rear side power gain)
це не означає що більше 25% не можливо , при однакових умовах тильна сторона до 80% як вказано в дата шит вище
чому не розписано до 80% характеристики це вже друге питання
я тобі спеціально калькулятором порахував різницю 640 вт на південь під оптимальним кутом і тих самих 640 Вт вертикально схід захід з розкладкою по місяцях і по виробітці . Що робити з цим вирішуй сам.
Відправлено через 33 хвилини 32 секунди:
- спойлер
https://static.longi.com/GGS_LR_8_66_HY ... a7cf78.pdf
- спойлер
твій даташит теж є
https://eu.longi.com/longi-solar-panels ... vd-640-665
але він промаркваний до 25% а не до 100% ( від макс можливих чи від основної лицьової сторони але тут не суть ) ,
Електричні характеристики при різному прирості потужності з тильної сторони (rear side power gain)
це не означає що більше 25% не можливо , при однакових умовах тильна сторона до 80% як вказано в дата шит вище
-
corruptedflesh
Member
1985god
ну так, ти порахував, і що далі?
ти отримав додаткові 15% генерації
я до речі тобі одразу сказав, що буде до 25% і в принципі твоя калькуляція сходиться з даташітом.
---
"Оригінал англійською"
а я тобі не оригінал? не англійською?
я тобі зробив скрін з оригінального даташіта.
ти мені кидаєш даташіт навіть не тієї панелі. (до редагування поста)
і навіть в тому даташіті написано. який буде приріст і як цей приріст корелює з напругаю і струмом.
але ти все ще щось несеш про біфейшіаліті фактор, який неправильно розумієш.
Відправлено через 2 хвилини 27 секунд:
давай не так.
якщо ти поставиш панель заднюю стороною на сонце, вона буде працювати відповідно фактору біфейшіаліті + що прийде відбитого.
якщо ти на планеті татуїн, у тебе два сонця одночасно світять на передню і задню сторону панелі.
то електрично більше тих 19.83а вона не віддасть.
ну так, ти порахував, і що далі?
ти отримав додаткові 15% генерації
я до речі тобі одразу сказав, що буде до 25% і в принципі твоя калькуляція сходиться з даташітом.
---
"Оригінал англійською"
а я тобі не оригінал? не англійською?
я тобі зробив скрін з оригінального даташіта.
ти мені кидаєш даташіт навіть не тієї панелі. (до редагування поста)
і навіть в тому даташіті написано. який буде приріст і як цей приріст корелює з напругаю і струмом.
але ти все ще щось несеш про біфейшіаліті фактор, який неправильно розумієш.
Відправлено через 2 хвилини 27 секунд:
А Я ШО ТОБІ ОДРАЗУ НАПИСАВ? АЛЬО!1985god: ↑ 11.06.2026 13:43
Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:біфейшіаліті фактор означає тільки те що зворотня сторона буде працювати 80-90% від номіналу, якщо її поставити мордою до сонця і якби це була її одна робоча сторона.
давай не так.
якщо ти поставиш панель заднюю стороною на сонце, вона буде працювати відповідно фактору біфейшіаліті + що прийде відбитого.
якщо ти на планеті татуїн, у тебе два сонця одночасно світять на передню і задню сторону панелі.
то електрично більше тих 19.83а вона не віддасть.
-
1985god
Member
corruptedflesh
при встановленні вертикально 90 градусів вийде дві панелі одночасно 1) 640 Вт на схід і 2) 510 Вт на захід . Тому таке розташування на мою думку супер для економії на АКБ і розноситься ближче до часу споживання . Інші варіанти крім 90 градусів схід захід я не обговорював
Відправлено через 1 хвилину 56 секунд:
ясно що одночасно не буде 640+510 бо у нас одне сонце . Але так само одночасно не буде і з двох різних панелей 510 Вт + 640 Вт схід\захід.
Відправлено через 5 хвилин 3 секунди:
при встановленні вертикально 90 градусів вийде дві панелі одночасно 1) 640 Вт на схід і 2) 510 Вт на захід . Тому таке розташування на мою думку супер для економії на АКБ і розноситься ближче до часу споживання . Інші варіанти крім 90 градусів схід захід я не обговорював
ясно що одночасно не буде 640+510 бо у нас одне сонце . Але так само одночасно не буде і з двох різних панелей 510 Вт + 640 Вт схід\захід.
Відправлено через 5 хвилин 3 секунди:
тільки цей варіант я і розглядаюcorruptedflesh: ↑ 11.06.2026 13:53 якщо ти поставиш панель заднюю стороною на сонце, вона буде працювати відповідно фактору біфейшіаліті + що прийде відбитого.
-
SergN
Member
А навіщо оперувати цифрою річної генерації, якщо це не для продажу е/е в мережу? Бо коли для себе, то це ж насамперед про користь чи зручність. Через те, що у нас літня інсоляція від зимової відрізняється дуже сильно, то природньо формується чи то надлишок генерації влітку, чи ж значний дефіцит взимку, і логічно оптимізувати дефіцитні періоди, де працюватиме ще підхід поставити додаткові потужності. А влітку це навіть за умови найнеефективнішого розміщення щось та нагенерує. Тож коли маєш свободу у виборі розміщення панелей (а не виключно у прив'язці до однієї вільної поверхні), то краще вже оптимізувати не річне виробництво, а в періоди низької сонячної активності.1985god: ↑ 11.06.2026 12:29не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної генерації
-
corruptedflesh
Member
а, ну тоді я згоден з математикою.1985god: ↑ 11.06.2026 15:09 corruptedflesh
Відправлено через 5 хвилин 3 секунди:тільки цей варіант я і розглядаюcorruptedflesh: ↑ 11.06.2026 13:53 якщо ти поставиш панель заднюю стороною на сонце, вона буде працювати відповідно фактору біфейшіаліті + що прийде відбитого.
але, це по суті те саме що дві односторонні на схід і захід в паралелі. з ними й треба порівнювати.
Відправлено через 9 хвилин 57 секунд:
я чесно не уявляю де і в кого, якщо це не ділянка чистого поля, може бути свобода розміщення.SergN: ↑ 11.06.2026 15:38 коли маєш свободу у виборі розміщення панелей (а не виключно у прив'язці до однієї вільної поверхні), то краще вже оптимізувати не річне виробництво, а в періоди низької сонячної активності.
в мене от 2.5 варіанта:
1. азимут 45 градусів, і 25 градусів кут - толку нуль.
2. городити каркас на азимут 145 градусів - що майже і зробив.
3. ну можна ще на той самий 45 градусів азимут повісити на велику підпірну бетонну стінку... типу зранку генерувати. але тоді треба ще на захід щось, а нема куди.
навіть якщо повирізати всі дерева в себе - будинки сусідів, дерева сусідів, паркани будуть заважати так чи інакше.
оно таблетікусу тут пощастило що хата має скати на схід і захід чітко... ну круто. але це теж не свобода вибору, а підфартило.
Відправлено через 12 хвилин 48 секунд:
я от знову подивився відео того канадця де він тестував вертикальне розміщення.
виглядає цікаво. але навіть по його замірах виходить краще північ/південь, ніж схід/захід.
дууууже цікаво
-
Timedemo
Member
сиджу думаю що глянуть. От і вирішив)) дякуюcorruptedflesh: ↑ 11.06.2026 13:53 якщо ти на планеті татуїн
-
SergN
Member
Саме на це хотів звернути увагу, коли говорив про сезонність. Вона там найменша.corruptedflesh: ↑ 11.06.2026 16:27виглядає цікаво. але навіть по його замірах виходить краще північ/південь, ніж схід/захід.