Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
QFlash
Member

Повідомлення

Patruletz: 10.06.2026 14:55госпаді інколи краще помовчати чим радити всяку оверпрайснуту діч котра в домашніх умовах буде використовуватись відсотків на 20, але заплатити 20к+ треба
Я не говорив що брав навіть той Z890 за 20k+/
До речі воно мені дісталось за півціни (бите) але я полагодив.
Разом зі процом + память 16. Жінці вистачає для роботи з бухгалтерією.
Ладно проїхали.
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Дякую за побажання, Filabatya! :up:
► В теперішній час хочеться всім побажати, щоб "залізо" слугувало довго і повноцінно... (навіть б/у з олх-а!)
спойлер
►Але:
Filabatya: 10.06.2026 11:58 Це дуже оптимістично, особливо по відусі :gigi:
- Ви праві: як викотять новенький Unreal Engine 6, то - :D вішатись будуть не тільки лиш всі, мало хто з геймерів цього робити не буде (майже (С)).

► Разом з тим монітор я вже міняти по життю точно не буду... маю на увазі розміри і розширення (2К на приблизно 27' - саме то по максимуму, що потрібно, більше уже просто дискомфорт, до якого не можу звикнути - я знаю, я пробував, багато разів), бо не виключено, що якусь реально професійну модель або й ОЛЕД, скоріш за все прикуплю десь через кілька років.

► Також - я геть не примхливий до високої герцовки в іграх, більше 50к/с вже, по-суті, не дуже й помічаю, та і геть не маю нічого проти 30к/с, якщо іншого виходу немає. Вже зараз я по драйверу обмежив 5070Ті на 60к/с (монітор 75 видає, але - який сенс, коли око не сприймає?). А по роботі - я в основному працюю з 2D-графікою (правда, часто з великими розмірами), навіть 1660Ті на сьогодні мені в більшості випадків вистачало (тут для мене більше "оперативка" роляє).
S0N1C, та - тут не тільки "проц" і "материнка"...
спойлер
► Якщо підходити зважено і оптимально, то і "материнку" можна було б на якійсь дешевшій 600-й "логіці" брати. Блок живлення - якесь "срібло" чи "бронза" ватт на 750. Корпус - не гірший, але дешевший як мінімум десь на третину (або й взагалі щось простіше і ще дешевше аби з пиловиками "в круг"). На HDD можна було б зекономити, а М.2 взяти мінімум на 1Тб (а краще - на 2Тб). Оперативну пам'ять можна було б... хоча - ні :gigi: , чорта з два! "Оперативку" якщо і можна було б, то - треба було б брати тільки в "плюс", наприклад, 2х48Гб!!! Вона і наявна зараз в мене - 64Гб - так виручає майже щодня, що просто нарадуватись не можу! :super: Активуєш/запускаєш все підряд і навіть не паришся - на все вистачає, це - божественно! :pray:

► Але у мене чомусь так завжди виходить по життю, що системи "на руках" живуть 10+ років і буває дуже прикро, коли не вистачає чогось буквально чуть-чуть і ти згадуєш, як пожалів колись докинути 500грн, щоб зараз - вистачало та ще й з запасом.

► Ігри в мене десь до 30% займають по роботі "компа", значна частина - це робота, потрібно більше ядер (особливо, якщо рендер специфічний і на відеокарту ЧОМУСЬ клято не хоче "вішатись") і якнайдовше по часу. Взагалі хотів одразу 16 ядер, щоб 2 рази не вставати, але з сучасною потужністю і 12 вистачить, напевно, ще на десятиліття для стандартної роботи... Плюс - не хотів "воду", а під "повітрям" 16 ядер Райзена охолодити сильно не "позажимавши" все - нереально, як на мене.

► Мат.плату завжди звик брати з відчутним запасом по всьому і за купу портів на теперішній, з "Е" - не жалію що взяв: "обвішано" буквально майже все, крім отих самих ново-супер-модно-потужних USB4 (на даний час взагалі їх вимкнув - можливо в майбутньому і вони знадобляться).

► Блок живлення - аналогічно, з відчутним запасом, хоча б 1/4. Правда цього разу чуть-було не лоханувся по дуже крупному з моделлю, в принципі, як і з охолодженням для "проца" - дякую камрадам, вчасно допомогли.

► Корпус - ... Ну, я майже 20 років такий собі хочу :) . Тут без малого половина його вартості - то чисто особиста "хотєлка" (корпус - класниий, майже без недоліків і навіть Геймінг-карту втиснув у себе з невеличким запасом по ширині... бо були побоювання - напишу в окремій темі).

► "Оперативка"... Знай я, ЩО станеться в кінці 2025-го року - це раз і, знай я на практиці Райзен 7 і 9 (щодо роботи з "оперативкою") - це два, то краще б переплатив влітку 2025-го за 2х48Гб, але меншої частоти - 6000. Не сильно жалкую, бо 64Гб з 6400 - це все таки ще дуже багато на сьогодні і швидше буде, але - з оглядом на прийдешнє десятиліття, напевно, взяв би все таки 2х48/6000.

► М.2 великого об'єму - ну, вони мені геть не вперлися ні для чого, окрім як для ОС, додаткових програм і, може, кількох ігор. Я працюю з HDD - так надійніше, там швидкість - ні до чого. Це була б переплата, потенціал з якої навіть я собі не зміг би придумати, куди подіти.

► Додаткові вентилятори - через особливості монтування "системника" в "комп'ютерному столі", підставка для відеокарти - під "башти" процесорного охолодження - "залізяка" хоч і відносно компактна, але не легенька, а з прикидом на 10 років навіть з металевим бекплейтом сокета - хай собі буде додаткова опора, все-одно корпус - "глухий", ніякої особливої "краси" всередині ніхто ніколи роздивлятися не буде...

► З відеокартою - так, лоханувся, частково через очікування "першого пришестя" "суперів", частково, бо, крім ігор, особливо апгрейдити 1660Ті не потрібно було. Але з огляду на те, що твориться, вирішив брати, як тільки назбираю коштів або гарантованих "кредитних джерел", бо, бачу, в сфері відеокарт ситуація може надовго тормознутися на рівні 5000-ї серії і мріяти про сферичні "супери", а тим більше 6000-ну серію в ситуації, коли і гривня дуже не стабільна по своїх "історичних максимумах"... то краще вже взяти зараз трохи потужнішу ніж ту, на яку очікував, щоб подовше в плані ігор на ній посидіти. По реальному бюджету (без "жаби") - цілився в якусь 560Ті на 16Гб, а по доброму хотілося 5070, тільки на більше ніж 12Гб - от якраз оці анонсовані вже "на друге пришестя" "супери" якраз би й були в самий раз. Враховуючи ситуацію, а також те, що крім інших характеристик - завжди хотів собі нарешті хоча б колись прикупити відеокарту з 256-ю "шиною" - просто таки по звірячому "порізав" і себе, і "свою "жабу" і вирішив взяти 5070Ті, допоки ціни впали і більш-менш стабілізувались. Коли б брав ще хоча б в листопаді 2025 - вийшла б мені за 46000+ грн. :-/ .
Patruletz
Member

Повідомлення

QFlash: 10.06.2026 15:02Я не говорив що брав навіть той Z890 за 20k+/
z-чіпсет апріорі дороще відносно інших, а коли обмежений бюджет то яка у :censoured: материнка на Z-чіпі.
QFlash: 10.06.2026 15:02До речі воно мені дісталось за півціни (бите) але я полагодив.
мені віддали забезсплатно самогоннік і шо тепер?
QFlash: 10.06.2026 15:02Разом зі процом + память 16. Жінці вистачає для роботи з бухгалтерією.
заповніть по людськи профіль і тоді будете розказувати що кому вистачає і хто за яким компом працює чи дивиться помаранчевий ютуб
QFlash
Member

Повідомлення

Patruletz: 10.06.2026 15:14заповніть по людськи профіль
А що там? Як саме має бути. Як правильно? У мене не має крутого обладнання та дорогущої системи, окрім MA8950/
МОНАХ
Member

Повідомлення

ProBoynick: 10.06.2026 14:21 Оператівку задешево вихватив))
► Ну - так: липень 2025-го :D - всі ще розслаблені, дядько Сем з ШІ-братвою ще саме-но тільки "гострить ножа", "дефіциту" ще ніякого не придумали і т.д. і т.п.... Але й не по самому "дну": самий низ, якщо не помиляюсь, був десь в червні 2025-го..
► Але душевні муки - все-одно були :D : бо дуже хотілося 2х48/6400, а це ще тоді по ціні був - КОСМОС. На карйняк хотілося б уже 2х48/6000, але і тут ціна комплекту рівнялась майже ціні предтопового на тоді "проца" і НА ТОДІ це ВЖЕ здавалося безглуздим... Ну хто ж знав наскільки епічних розмахів дурдом почнеться вже через 4 місяці :( .
waryag
Member

Повідомлення

QFlash: 10.06.2026 14:49Ви працювали на лінії?
Можете дати відповідь?
Так чи ні?
До речі я не говорив на якій лінії я працював.
Ви працювали на лінії, що виробляє сучасні МП? :popcorn:
QFlash
Member

Повідомлення

waryag: 10.06.2026 16:10Ви працювали на лінії, що виробляє сучасні МП?
Ні, але лінія пов'язана з електронікою.
waryag
Member

Повідомлення

QFlash: 10.06.2026 16:12Ні, але лінія пов'язана з електронікою.
Там практично повністю автоматизовані виробництва, людський фактор зведено до мінімуму.
daesz
Member

Повідомлення

QFlash: 10.06.2026 11:00 Ну якось мені здається що воно надійніше, хоча дорожче.
Консультант з ельдорадо споттед.
QFlash
Member

Повідомлення

daesz: 10.06.2026 16:34ельдорадо
Я там не працював ніколи.
Filabatya
Member

Повідомлення

Каніфоль забориста попалась :super:
QFlash
Member

Повідомлення

Filabatya: 10.06.2026 16:54Каніфоль забориста попалась
Та нє, то всьо флюс. :lol:
VladimirV
Member

Повідомлення

Malkav: 09.06.2026 17:08 Добрий день, шановні!
Доводиться якось намагатись крутитися в умовах цін на ринку. От запитали шось ігрове в рамках до 50.
В 50 не вийшло, адекватно не вийшло, тільки голова болить тепер.
Ось таке
Збірка.jpg
назбиралося, що думаєте?
З умов: треба нове і в Україні.
В цілому все виглядає адекватно до теперішньої ситуації на ринку.
Проц змінити на 5700х (5700 з порізаним кешем, - тут вже акцентували), новий купити тут на форумі, або притягнути новий з AliExpress з купонами (це одне й те саме).
Корпус взяти дешевше. Там якийсь монтек новий привезли, або дешеву вінгу і вертухи окремо.
DDR4 3200@cl16 можна взяти трохи дешевше, goodram irdm мабуть не найдешевша. Знову ж, для економії можна розглянути покупку тут у надійних з репутацією продавців. Які дадуть гарантійний термін на перевірку.
З деякими компромісами можна втиснутись в 50к.
Відповісти