Чипсет Intel Z990 для плат під CPU Nova Lake-S може потребувати активного охолодження

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Sanьka
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Чипсет Intel Z990 для плат під CPU Nova Lake-S може потребувати активного охолодження
Очікую перевзування синіх :laugh:

З і. Доречі х570 безпроблемно працює вже 6й рік. Вентиль (Дельта) безпроблемний.
Тому особисто я взагалі не бачу проблем. Як на мене краще нижча температура з вентилем ніж перегрів літом. Головне щоб вентилі були нормальної фірми.
Earanak
Member

Повідомлення

Sanьka, тоже траблов не было :
Earanak: 29.05.2026 13:46 У меня ASUS X570-P отпахала без проблем 2.5 года и ушла другану, у которого и по сей день пашет. Хотя над ней почти два года висела ASUS Strix 3090 полностью перекрывающая пропеллер. Никаких траблов с температурой чипсета и звуками оттуда не было. Комп причем 24/7 работал день и ночь. И все M.2/SATA слоты были заняты.
Bukakanga
Member

Повідомлення

перед глазами пошли флэшбэки с 478 сокета и горящие южные мосты...
Denvys5
Member

Повідомлення

енергоспоживання чипсета Z990 може досягати 14 Вт
колеги згадують епоху плат AMD X570, більшість з яких оснащувалася невеликими чипсетними вентиляторами.
І повертаємось до брєду коли для 15вт чіпсету потрібен вентилятор :facepalm:

І цей брєд для Х570 був абсолютно форсований, нормальний чіпсетний радіатор закривав це питання, тому навіть на релізі X570 вже були пассивні X570 AORUS XTREME.
Як раніше жили ще гарачіші чіпсети з пасивним радіатором - загадка :apes:
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Ну то есть я на Интел перейти таки не смогу, как хотел, так как на МСИ 870Е нет кулера на чипсете. Печально, что Интел сломал продажи платформ 400 серии буквально за несколько новостей.
proos
Member

Повідомлення

О, жужалочки на мат плате, как в старые добрые времена)
Интел вернёт вас в 2007 год)
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

proos: 10.06.2026 15:48 О, жужалочки на мат плате, как в старые добрые времена)
2004 у Асус А8NE была жужжалка, которая через пару лет сломалась. Потом был колхоз радиатора от термалтейка г-образного и стало тихо.
Artem_K
Member

Повідомлення

Так, маємо:
- DDR4 це знову круто;
- вентилятори на чипсеті;
ми знаходимось деесь тут
- DVD-RW не потребує дорогоцінних мікросхем пам'яті, відновлюємо масове виробництво.
S0N1C
Member

Повідомлення

пережили nforce 790i з TDP 30-40W(буквально, бо більшість з них померли :laugh: ) переживимо і це :gigi:
Sanьka
Member

Повідомлення

Denvys5: 10.06.2026 15:40Як раніше жили ще гарачіші чіпсети з пасивним радіатором - загадка
Жили, але були відвали.
Особливо це стосувалось НФорсів.
S0N1C
Member

Повідомлення

може асус туди одразу водоблок вліпить, як було з STRIKER II EXTREME
спойлер
Зображення
waryag
Member

Повідомлення

Denvys5: 10.06.2026 15:40Як раніше жили ще гарачіші чіпсети з пасивним радіатором - загадка
Бо радіатори мали розвинуті ребра, інколи з теплотрубками і навіть з міді.

А зараз ліплять плаский шматок алюмінію, і добре, якщо без ргб і пластику.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Denvys5: 10.06.2026 15:40 І повертаємось до брєду коли для 15вт чіпсету потрібен вентилятор :facepalm:

І цей брєд для Х570 був абсолютно форсований, нормальний чіпсетний радіатор закривав це питання
На АМ5 чипсет може запросто прогріватись до 80+ градусів. Навіть якщо радіатор на ньому доволі великий.
waryag
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 10.06.2026 15:44Ну то есть я на Интел перейти таки не смогу, как хотел, так как на МСИ 870Е нет кулера на чипсете. Печально, что Интел сломал продажи платформ 400 серии буквально за несколько новостей.
Это касается 990 чипсета. Будет и 970й, и большие пассивные радиаторы на некоторых моделях 990...
Kullerok
Member

Повідомлення

Artem_K: 10.06.2026 16:00 Так, маємо:
- DDR4 це знову круто;
- вентилятори на чипсеті;
ми знаходимось деесь тут
- DVD-RW не потребує дорогоцінних мікросхем пам'яті, відновлюємо масове виробництво.
Пфф достххпор в тумбочке лежит на на всякий случай :gigi:
Denvys5
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 10.06.2026 16:16На АМ5 чипсет може запросто прогріватись до 80+ градусів. Навіть якщо радіатор на ньому доволі великий.
В мене були Crosshair 8 Hero та X570S Master
Проблема абсолютно надумана і вилазить з економії на міді та перевагу "лгбт візуалу" над практичністю

TLDR Були б нормальні радіатори то не грівся би
waryag: 10.06.2026 16:15А зараз ліплять плаский шматок алюмінію, і добре, якщо без ргб і пластику.
^
Nikolay Yeryomenko
Member

Повідомлення

На другу половину 2026 року корпорація Intel запланувала презентацію платформи LGA1954 та процесорів Nova Lake‑S
Здається презентацію Nova Lake перенести на CES 2027 і в цьому році нічого не буде.
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Слухайте, це вже геть не смішно і навіть дуже цікаво: як так сталося, що історія перевернулася догори дригом? Пам'ятаю, як в 2000-х, ще зовсім не розбираючись в "залізі" - я просив зібрати для мене системник, але категорично не з АМД-процесорами, бо - "там все гаряче" :laugh: . А зараз це про Інтел! :shuffle: Аж не віриться, що дожив до таких часів...
Artem_K: 10.06.2026 16:00 ...
:D Я з свого старішого системника навіть не демонтовував... Насправді, то більше як заглушка на "морду" зараз, але - робочий, ще кілька стопок дисків на полках в якості музейних експонатів розставлені.
Shpoker
Member

Повідомлення

Artem_K: 10.06.2026 16:00DVD-RW не потребує дорогоцінних мікросхем пам'яті, відновлюємо масове виробництво.

вот тут есть нюанс с оперативкой под кеш))
n6407
Member

Повідомлення

proos: 10.06.2026 15:48 О, жужалочки на мат плате, как в старые добрые времена)
к сожалению в 2007 нас уже никто не вернёт :weep:
Відповісти