NVIDIA повернулася до роботи над лінійкою відеокарт GeForce RTX 50 Super

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
yungmanpro
Member

Повідомлення

Сподіваюся суперів не буде, бо вже хочу свою 5060Ті 16Гб на 6070 міняти. 5070 не взяв з огляду на 12 гіг, чекав супер версію 18Гб на початок року цього, а тепер ні, вибачте, давайте наступне покоління наступного року. (для тих, хто надумає писати, чому ж тоді не брав 5070Ті, відразу скажу - мій корпус не вмістить такого велетня)
leif
Member

Повідомлення

lw_007: 05.06.2026 16:52PS про 50 t/s це я мав на увазі MoE
для великих MoE так, може бути справді перспективно, в такому варіанті як ви описали
Sanьka
Member

Повідомлення

5070 Супер 18ГБ цікаво....... :rolleyes:
vmsolver
Member

Повідомлення

lw_007: 05.06.2026 16:52 Хіба MoE не стільки ж пам'яті хавають? Тільки швидші.
Они меньше весов активируют на один токен, поэтому они гибче и поэтому быстрее, разница в 5-7 раз, но качество хуже и надо знать что когда использовать (хинт - Клода использовать))
byaka
Member

Повідомлення

Sanьka: 05.06.2026 17:35 5070 Супер 18ГБ цікаво....... :rolleyes:
rtx5070 супер та rtx6070 краще не чекати поки не пройде криза пам'яті
lw_007
Member

Повідомлення

vmsolver: 05.06.2026 17:39
lw_007: 05.06.2026 16:52 Хіба MoE не стільки ж пам'яті хавають? Тільки швидші.
Они меньше весов активируют на один токен, поэтому они гибче и поэтому быстрее, разница в 5-7 раз, но качество хуже и надо знать что когда использовать (хинт - Клода использовать))
Так я ж про об'єм пам'яті.
З швидкодією то й так ясно)

Доречі, щодо якості. Прям помітно втрачають?

Ну а що коли використовувати то й так знати треба. Як і вміти запити писати)

Відправлено через 1 хвилину 40 секунд:
byaka: 05.06.2026 17:45 поки не пройде криза пам'яті
Оце ви оптимсти

Криза і не пройде ніколи, це нові реалії (
Sanьka
Member

Повідомлення

byaka: 05.06.2026 17:45rtx5070 супер та rtx6070 краще не чекати поки не пройде криза пам'яті
Нічого, завжди є 9070хт
byaka
Member

Повідомлення

Sanьka: 05.06.2026 17:49
byaka: 05.06.2026 17:45rtx5070 супер та rtx6070 краще не чекати поки не пройде криза пам'яті
Нічого, завжди є 9070хт
Вона теж зросла в цiнi ;)
CnC_General
Member

Повідомлення

яка криза? ви про що?
ви про поточне зростання цін на комплектуючі? так це було заплановано. а щодо того хто почав, так це привід.
потім трошки спутсять рівень цін. ми видохнемо. спустимо пар. а потім знову те саме - рівень інфляції/рівень цін на паливо/ криза робочих рук/повстання роботів/ нехватка кремнію/ охолодження води.... вибирайте що хочете. головне знову підняти ціни. та прибутки для акціонерів.
byaka
Member

Повідомлення

Sanьka,я тут завис в новi грi :D
images (1).jpg
Nikolay Yeryomenko
Member

Повідомлення

byaka
А то у Nvidia було все чітко? Чи ти до цього новини не читав, а ходиш на якийсь кацапський сайт?
byaka
Member

Повідомлення

Nikolay Yeryomenko: 05.06.2026 19:10 byaka
А то у Nvidia було все чітко? Чи ти до цього новини не читав, а ходиш на якийсь кацапський сайт?
В нвiдiя хотфiкси зазвичай випускають якi тут так не подобаються людям та якi дуже б зайшли гравцям форза на картах амд ;) .
Сайт не кацапський, просто не перемкнув мову ;)
images (2).jpg
vmsolver
Member

Повідомлення

lw_007: 05.06.2026 17:48 Так я ж про об'єм пам'яті.
MoE позволяют частичную загрузку во VRAM, а чего не хватает подгружать по PCIe в реальном времени, тут одна PCIe 5.0 уже даст грубо 64/3GB активного слоя = ~20 т/с, если учесть что часть нейронки сидит во VRAM, то и получаются 65-80 т/с в зависимости от загрузки контекстного окна. Плотные модели такого не позволяют, они сами большие, а контекст в обоих случаях должен быть во VRAM. Так что объем важен, но и архитектура сети не менее важна.
lw_007
Member

Повідомлення

vmsolver: 05.06.2026 19:38
lw_007: 05.06.2026 17:48 Так я ж про об'єм пам'яті.
MoE позволяют частичную загрузку во VRAM, а чего не хватает подгружать по PCIe в реальном времени, тут одна PCIe 5.0 уже даст грубо 64/3GB активного слоя = ~20 т/с, если учесть что часть нейронки сидит во VRAM, то и получаются 65-80 т/с в зависимости от загрузки контекстного окна. Плотные модели такого не позволяют, они сами большие, а контекст в обоих случаях должен быть во VRAM. Так что объем важен, но и архитектура сети не менее важна.
О, дякую, цього нюансу не знав.

тобто з умовною 70-80B маючи карту на 16-24 ще нічого толком не зліпиш(бо контекст нормально так забере), а з 27B-31B вже можна?

Ps. хоча поки все ж не розумію як там з управлінням пам'ятью. Але дякую, буде час - погуглю)
Kassatka
Member

Повідомлення

erkins007: 05.06.2026 15:56
Kassatka: 05.06.2026 11:55Ну це було б просто шикарно мені для 8K-геймінгу , де 16 Гб катастрофічно не вистачає.
Для 8к и 5090 не будет хватать. Ну только если ты не Лего в 8к на ней будешь крутить
Ну як би так. Я вже говорив, що при переході з 4K у 8K ми власне хочемо отримати підвищення деталізації й чіткості. Оскільки в комп'ютерній грі кадр не статичний, а динамічний, то підвищення чіткості потрібне в русі. А щоб за один кадр об'єкт зміщувався у кадрі на однакову кількість пікселів, то у 8K потрібно вдвічі більше FPS, аніж у 4K, натомість при переході 4K-8K на тій самій відеокарті FPS падає приблизно втричі. І це ще якщо не збільшували діагональ екрана, інакше кутова швидкість руху для очей збільшується, отже знову потрібно компенсувати збільшенням FPS.
Отже при переході 4K->8K в ідеалі потрібно аж в 6 разів більш продуктивну відеокарту. Але навіть якщо можна забезпечити бажаний FPS за допомогою DLSS апскейлу/фреймгену, то упремося в 60 Гц частоту оновлення кадрів у сучасних телевізорах 8K. Тут оті 120-144 Гц куди більше були б корисні, ніж ота придуркувата погоня за 1000 Гц у Full HD. Натомість виробництво 55-65 дюймових 8K-телевізорів здається вже згорнули, а скоро можуть взагалі припинити виробництво будь-яких 8K, тож очікувати на 120-144 Гц по HDMI 2.2 вже не варто, пісенька скінчилася... :weep:
Мій нинішній телевізор вихвалявся тим, що теоретично вміє в VRR досягати до 240 Гц в 4K, та до 100 Гц. На практиці через мою RX 6800 мені поки доступно в ігровому режимі джерело ПК максимум лише 165 Гц у 4K та 60 Гц у 8K. Як я не намагався як експеримент знижувати бітність кольору та кольорову субдискретизацію з 4:4:4 до 4:2:2 чи 4:2:0, а все одно більше Гц не стає доступно. Можливо це лише зрідка максимальні пікові значення при змінній частоті кадрів VRR, а можливо потрібна більш крута відяха.
Тож досягти 60 FPS при 8K це не така вже непідйомна задача для сучасних відях, аналогічно зараз є монітори 4K@240 Гц. Проте в динамічних іграх 60 Гц/FPS у 8K дуже мало, щоб відчувалася потрібна чіткість, а більше просто не доступно ні через обмеження телевізорів, ні через продуктивність сучасних відях. Це мабуть одна із досить вагомих причин, через що 8K-геймінг провалився.
Що ж до неквапливих ігор, яким я надаю перевагу, то у 4K я досить комфортно відчував себе у 15 FPS, зараз для такого рівня плавності зображення потрібно 30 FPS. З урахуванням, що ці ігри і так часто менш вибагливі в системних вимогах, то цього досягти доволі легко. Я прямо зараз вже можу комфортно грати у 8K без апскейлу і на ультрах без променів навіть на нинішній RX 6800 у такі ігри, як Diablo 4, WarCraft 3 (Reforged графіка), Total War: Rome Remastered, WarParty. Якщо перейду на RX 7900 XTX/RTX 5070 Ti Super/RTX 5080 Super, де продуктивність вище мінімум вдвічі та не буде упору в VRAM, то інші неквапливі ігри теж непогано підуть. Хай навіть десь доведеться трошки прикрутити деякі налаштування чи увімкнути апскейл Quality.
Що ж до динамічних ігор, то маючи досвід тестування Forza Horizon, тут дійсно і RTX 5090 ідеалу не дасть, навіть якщо вдасться якимись методами витиснути 60 кадрів. Хоча для мене і дешевшої карти якось вистачило б, щоб в 4K не повертатися.

Станом на сьогодні 5090 ледве витягує 4K з трасуванням променів чи тим більше шляху, часто вимагаючи для цього DLSS апскейлу/фреймгену, а в деяких хріново оптимізованих іграх навіть без трасування в нативі ледве витягує 60 FPS. Для 8K ділимо FPS на 3 і отримуємо пшик.
Це серед тих ігор, якими я цікавлюся, трасування в більшості випадків узагалі нема, а якщо й доступне в тих кількох іграх, що можна перерахувати на пальцях двох рук, то зроблено "для галочки" й ніякого візуального профіту не дає. І ігри з настільки високими системними вимогами теж майже не трапляються.

З іншого боку у нас є просто чудодійна технологія DLSS 4.5, яка навіть в Ultra Perfonmance з 360p вміє робити більш-менш пристойну картинку 1080p. А DLSS у першу чергу ж призначений для моніторів з високою розподільчою здатністю і саме там розкривається на повну. Тому якщо навіть увімкнути Ultra Perfonmance 1440p>8K, то з DLSS 4.5 це дасть краще зображення ніж 4K у нативі. Також доступний звичайний Perfonmance, де рендер відбувається у 4K з відповідною продуктивністю і лише не надто високими витратами ресурсів та відеопам'яті на DLSS апскейл. Доступних варіантів багато. І DLSS 4.5 чудово працюватиме на цих самих суперах 5070 Ti/5080 з 24 Гб, просто віджираючи додаткових 1,5-2 Гб відеопам'яті для 8K розміру кадру.
Але щоб відчути реальний профіт від цього, потрібно бути як я фанатом 50+ дюймових екранів, а не надавати перевагу малесеньким моніторчикам 27-32 дюйми, де понад 4K - то просто зайвий жир, бо і 4K дає чудову чіткість. А якщо купити 55+ 8K-телевізор, але відсунутись від нього на 1,5 метри і далі, то це знову ж нічого не дасть у відчутті чіткості.
Дуже багато передумов потрібно, які так трапилося, що всі співпали у мене.
-мало хто грає переважно лише в неквапливі ігри, хейтить шутери і не грає в жодні ігри, де управління через WASD та камера обертається навколо персонажа замість види згори пташиного польоту
-мало хто взагалі не грає при цьому в мультиплеєр
-мало хто надає перевагу 50+ дюймовим дисплеям у ролі монітору та ще й сидячи на звичайній моніторній відстані

Ну а так супери 5060 та 5070 стануть чудовим вибором для геймерів на заміну нинішнім калічним за обсягом VRAM варіантом, а от супери 5070 та 5080 користуватимуться величезним попитом як робочий інструмент для нейронок та рендерингу, коштуватимуть через це помітно дорожчі за свої старі варіанти, а переваги в іграх практично не даватимуть, тому більшість геймерів у здоровому глузді не поспішить їх купувати (адже навряд знайдуться такі, як я, що купуватимуть їх для 8K телевізорів :laugh: , якщо хтось навіть і геймить у 8K на телевізорі, то він зразу розраховує на RTX 5090/4090). Якщо звісно це не чергові чутки, які знову ні в що реальне не втіляться, як RTX 3080 (Ti) на 20 Гб, RTX 3070 Ti на 16 Гб, RTX 4080 Ti чи RTX 4090 Ti/Super.
Геральт
Member

Повідомлення

byaka: 05.06.2026 19:16 В нвiдiя хотфiкси зазвичай випускають якi тут так не подобаються людям та якi дуже б зайшли гравцям форза на картах амд ;) .
Для чого НВ хотфікси гравцям форза на картах АМД? Що ви там курити таке? :-/
https://fex.net/uk/s/4yzy7zb

Щоб щось виправити "по-гарячому", треба спочатку щось зламати "по-холодному" ;)
Melki
Member

Повідомлення

склоняюсь верить, потому что только вчера купил 5080
Polaris
Member

Повідомлення

MAKKACIN: 05.06.2026 11:29 Зараз заберут з полиць 5060ті на 16гб і поставлят СУПЕР 5060 на 12гб ще дорожче чим була на 16гб :lol:
Так воно і буде) Я впевнений, що щей закинут чемоданів, що СУПЕР версія в тестах була в парітеті зі старшою :laugh:
Відповісти