А вы послушайте, что говорит Хуанг на выставках , для них видухи стали семечками ( по доходам и важности ) . Посмотрите на отчётность Nvidia , которая переместила ( спрятала ) доходы от GPU в кластер AIleif: ↑ 05.06.2026 14:55та щось не помітно поки. а в 27 році там вже більш імовірно, що ситуація з пам'яттю стабілізується, з лопанням бульбашки чи без цього (що також цілком можливо). от і дивись: анонсують ці супери на початку 27го, випустять ще через місяць-два. то ж від теперішнього моменту чимало часу мине місяців 7-8. і то питання по якій ціні їх релізнуть (якщо взагалі чутки підтвердяться і таки релізнуть) залишається відкритимCnC_General: ↑ 05.06.2026 14:46почав луснути?
Відправлено через 1 хвилину 12 секунд:нічо, шо контора контролює 94% ринку дискретних відеокарт?MetalistForever: ↑ 05.06.2026 14:52Хуанг окончательно решил положить болт на развитие Nvidia ,как создателей GPU
Новини
Останні статті і огляди
NVIDIA повернулася до роботи над лінійкою відеокарт GeForce RTX 50 Super
-
MetalistForever
Member
Востаннє редагувалось 05.06.2026 15:16 користувачем MetalistForever, всього редагувалось 1 раз.
-
Nikolay Yeryomenko
Member
Додай в exclusions або вимкни.byaka: ↑ 05.06.2026 14:40А ще BitDefender блокує модулi(auepdu.exe) драйверiв амд як пiдозрiлi i це не помилка
Востаннє редагувалось 05.06.2026 15:22 користувачем Nikolay Yeryomenko, всього редагувалось 2 разів.
-
Smilodonius
Junior
Раньше видеокарты упирались в реальную мощность, а сейчас добавят новый инструмент с помощью памяти. Хватает мощности чипа ? значит не будет хватать видеопамяти и т.д.
-
leif
Member
ніде там не чув нічого, що казало би про те, що в нвідіа прям забили на цей напрям. це і відображається в ринковій ситуації: тотальна домінація нвідіа на ринку dGPU, конкуренти смокчуть бібу.MetalistForever: ↑ 05.06.2026 15:15А вы послушайте, что говорит на Хуанг на выставках , для них видухи стали семечками ( по доходам и важности ) . Посмотрите на отчётность Nvidia , которая переместила ( спрятала ) доходы от GPU в кластер AI
от коли щось зміниться, тоді можна буде говорити
-
lw_007
Member
Оптимістичний прогноз - стабілізація в 27 й корекція десь в 28рр.leif: ↑ 05.06.2026 14:55та щось не помітно поки. а в 27 році там вже більш імовірно, що ситуація з пам'яттю стабілізується, з лопанням бульбашки чи без цього (що також цілком можливо). от і дивись: анонсують ці супери на початку 27го, випустять ще через місяць-два. то ж від теперішнього моменту чимало часу мине місяців 7-8. і то питання по якій ціні їх релізнуть (якщо взагалі чутки підтвердяться і таки релізнуть) залишається відкритимCnC_General: ↑ 05.06.2026 14:46почав луснути?
Але, особисто мені, реалістичнішим здається 27-28рр стабілізація - нові фабрики вийдуть на повні потужності, а нарощування кількості параметрів в нейронках відчутного зростання якості давати вже не буде.
А в 29-30рр. Знов зростання цін на пам'ять - підписки нейронок за 20$ стануть по 100 і почнеться попит на локальні LLM. І, відповідно, треба буде по 128-256 пам'яті в десктопах)
-
yupi90
Member
Графика в современных играх это последнее чего им не хватает.vmsolver: ↑ 05.06.2026 14:23 Для игр эти изменения несуществены, для локальных LLM 24 ГБ это более комфортный объем чем 16 ГБ. Для 100B+ параметров 24 ГБ недостаточно.
Может выпустят 5080ти Супер, шина 352 бита 33 ГБ, будет прикольно![]()
А вообще, надо следующее поколение чипов на новом техпроцессе, без этого игры существенных изменений не покажут.
-
МОНАХ
Member
► Filabatya,
боюсь зурочити, бо ще не отримав: оптовик вже хотів закрити наявність для мого постачальника, але під кінець таки надибав останній на вчора екземпляр десь в Києві - ще, не факт, може якась "чебурашка" прийти (одна з причин, чого беру через вивірених місцевих постачальників, щоб зайве не паритись в таких випадках і додаткових витрат не нести).

- спойлер
- ►
Так мені ж в профільній темі мінусів навішали і сказали - раз примірився до дешевих Гігабайта і МСІ - так бери і не пар тут всім мозок, мол, нормальні карти будуть. Ну то я й чекав або падіння нижче 50000, або падіння гривні - друге наступило швидше. Гігабайт через день то пропадав, то з'являвся (видно стабільно розбирали), а МСІ-ї - чипіли стабільно, тільки по ціні стрибали, особливо Вентус - часом наближаючись по ціні до Геймінга аж в 2000 грн. різниці. Враховуючи, що беру карту на років 6-8 і отаке цінове блюзнірство між Вентусом і Геймінгом, добив "жабу" на смерть і таки замовив MSI GeForce RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC. Якщо все добре, то обійдеться мені в 53850 (коли б не тупив, а замовив ще на минулій неділі, то в 52250 вийшло би). З Вентусом якась дурня творилась - від 49900 до 54320 ціна стрибала
.
-
leif
Member
якої пам'яті? щоб крутити щось пристойне локально треба дуже багато швидкої пам'ті, ram тут не допоможе хоч 2тб поставте.lw_007: ↑ 05.06.2026 15:19І, відповідно, треба буде по 128-256 пам'яті в десктопах)
я он позапускав локально на своїй 5090 ЛЛМки, ну це дуже обмежений функціонал, як на мене, щось робити можна, але... meh. треба 96гб щоб хоч щось цікаве було
-
МОНАХ
Member
► Так, я тоді якраз і "попав на мамонта", бо новий "комп" скласти встиг, а по відеокарті не дуже "горіло", то думав не кидатися в катастрофічне кредитування, щоб ще й і її за відносно нормальних цін докупити - з початком зростання цін, думав взагалі ще років зо два не оновлюватись: ігри би майже не грав нові, але для роботи ще старої вистачало.oversteve: ↑ 05.06.2026 13:44 МОНАХ
приблизно то саме писали минулого року на межі літо-осінь, а потім ціни на пам'ять взлетіли і все відклали
► Але минулого року трохи відносний "нежданчик" з цінами на пам'ять вийшов, цього разу, думаю, вже трохи поміркованіше вкидують такі анонси з цими Суперами. Але - побачимо...
Востаннє редагувалось 05.06.2026 15:36 користувачем МОНАХ, всього редагувалось 1 раз.
-
Filabatya
Member
МОНАХ
- спойлер
- Гарний варіант ще гіга геймінг, вона по розмірам, як майже два вантуза і +1рік додаткової гарантії. Тріо сама тиха, з предтопових

До томагавка буде секс
-
erkins007
Member
Для 8к и 5090 не будет хватать. Ну только если ты не Лего в 8к на ней будешь крутитьKassatka: ↑ 05.06.2026 11:55Ну це було б просто шикарно мені для 8K-геймінгу , де 16 Гб катастрофічно не вистачає.
-
МОНАХ
Member
► Filabatya, та там - трохи... капець
- спойлер
- ► Розміри не самі здорові, враховуючи старші моделі (особливо презентовану недавню, яка з дисплеєм на боку), але я вже трохи "очкую", що взяв "мідл" Fractal Design: Define 7, а не "фулл", як планував був: у мене корпус в "стореджі" розгорнутий - зі стінкою для кріплення "кошиків" жорстких дисків. Диски-то я зазделегіть ще при зборці з "нуля" завбачливо розтикав вверх і вниз, але от чи "пірне" цей Геймінг зі своїми 140мм під цю стінку чи таки доведеться її демонтувати - оце ще питання. Дуже не хотілося б...
► Коли б ціна на Вантуз була більш-менш стабільна 48-49 тис., брав би його, а так - коли він до Геймінга по ціні "стрибав" мало не впритул... - тільки жаліти буду років через 5, коли в другий Кіберпанк грав би і Вантуз мені "різнокольоровими" "вовками завивав би".
► В кінці-кінців "прогріли ждуна-полу-мамонта" аж майже на 8000грн. (коли б брав цей Геймінг за найнижчої ціни минулого року по своїх каналах, то вийшов би мені десь в 46000+грн.). "Полу-мамонта" - тому, що частково я свідомо бачив, до чого йде і одночасно не мав можливості і частково не хотів потягнути ще й такі витрати на той час.
-
lw_007
Member
Правда не допоможе? На ai strix halo 272Гб/с по тестамleif: ↑ 05.06.2026 15:29якої пам'яті? щоб крутити щось пристойне локально треба дуже багато швидкої пам'ті, ram тут не допоможе хоч 2тб поставте.lw_007: ↑ 05.06.2026 15:19І, відповідно, треба буде по 128-256 пам'яті в десктопах)
треба 96гб щоб хоч щось цікаве було
На Medusa Point, по прогнозам, буде близько 500 Гб/с.
Це, звісно, не дотягує до GPU, але й об'єми такі що це досить ок для домашньої альтернативи для A100/H100
PS. Відчуваю, зараз почнуть спавнитись адепти 4х3090 з безкоштовною розеткою)
Востаннє редагувалось 05.06.2026 16:19 користувачем lw_007, всього редагувалось 1 раз.
-
vmsolver
Member
С такой философской позиции может быть и да, но если спустится на Землю, то GPU за разработку игр не отвечает, что ей дали то считает и показывает. Так что призываю отделять мух от котлет
-
lw_007
Member
А якже кластери з ШІ і купа генерованого коду?vmsolver: ↑ 05.06.2026 16:18С такой философской позиции может быть и да, но если спустится на Землю, то GPU за разработку игр не отвечает, что ей дали то считает и показывает. Так что призываю отделять мух от котлет![]()
- спойлер
- Хоча, по правді, читав я що тут справа в сеньйорах і архітекторах які плювали/не вміють в оптимізацію, не знають математики.
-
vmsolver
Member
Обладатели 16 ГБ вынуждены использовать другие модели, например MoE или ограничено использовать плотные на мелких контекстах типа 20-30к. Се ля ви, всегда хочется больше.lw_007: ↑ 05.06.2026 15:13 І ну не знаю як треба квантувати моделі, бо 24Gb не вистачає навіть для 31B моделей + довгий контекст
Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
А что с ними не так? Это инструмент. Если забил криво гвоздь, то виноват молоток?lw_007: ↑ 05.06.2026 16:22 А якже кластери з ШІ і купа генерованого коду?![]()
- спойлер
- Хоча, по правді, читав я що тут справа в сеньйорах і архітекторах які плювали/не вміють в оптимізацію, не знають математики.
-
leif
Member
ну це далеко не пересічний декстоп, як ви розумієте.lw_007: ↑ 05.06.2026 16:17На ai strix halo 272Гб/с по тестам
цього ще немає.lw_007: ↑ 05.06.2026 16:17На Medusa Point, по прогнозам, буде близько 500 Гб/с.
в рази.lw_007: ↑ 05.06.2026 16:17Це, звісно, не дотягує до GPU
а отут ви вже сильно перегинаєтеlw_007: ↑ 05.06.2026 16:17домашньої альтернативи для A100/H100
запускати більші моделі то щось типу ai strix halo допоможе, а ось пристойно крутити (в моєму розумінні), то ні, для цього потрібне інше залізо. не порівнюйте
-
Artem_M
Member
Якщо йдеться про 5070ті то там все добре з цим.МОНАХ: ↑ 05.06.2026 15:28 щодо того, щоб андервольтити і розганяти - так, потрібно буде вивчити те все діло...
І женеться до 3150Гц без напяргу, і андервольтиться славно)
Тим паче trio oc, повинна мати запас по охолодженню і паверлітіму.
-
капітошка
Junior
якщо ціна буде неадекватна то її чекає доля 9070GRE, якщо реальна буде 350-400$ то ок5060 12gb
-
lw_007
Member
- спойлер
- leif: ↑ 05.06.2026 16:32
ну це далеко не пересічний декстоп, як ви розумієте.lw_007: ↑ 05.06.2026 16:17На ai strix halo 272Гб/с по тестам
цього ще немає.lw_007: ↑ 05.06.2026 16:17На Medusa Point, по прогнозам, буде близько 500 Гб/с.
в рази.lw_007: ↑ 05.06.2026 16:17Це, звісно, не дотягує до GPU
а отут ви вже сильно перегинаєтеlw_007: ↑ 05.06.2026 16:17домашньої альтернативи для A100/H100
запускати більші моделі то щось типу ai strix halo допоможе, а ось пристойно крутити (в моєму розумінні), то ні, для цього потрібне інше залізо. не порівнюйте
з пальцем
Хоча хто зна що там через три рочки буде)
Але, впринципі, якщо FP8 то тут вже можна буде крутити 80B моделі. Хоча ні, - вже можна)
ну і не знаю, якщо на zen6 в такому сценарії буде 35-50 t/s то для локального використання здається ок. Чи це замало?
PS про 50 t/s це я мав на увазі MoE
Відправлено через 3 хвилини 24 секунди:
Хіба MoE не стільки ж пам'яті хавають? Тільки швидші.vmsolver: ↑ 05.06.2026 16:30Обладатели 16 ГБ вынуждены использовать другие модели, например MoE или ограничено использовать плотные на мелких контекстах типа 20-30к. Се ля ви, всегда хочется больше.lw_007: ↑ 05.06.2026 15:13 І ну не знаю як треба квантувати моделі, бо 24Gb не вистачає навіть для 31B моделей + довгий контекст
Під спойлер (в тому що ти цитував) глянь)vmsolver: ↑ 05.06.2026 16:30 Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
А что с ними не так? Это инструмент. Если забил криво гвоздь, то виноват молоток?![]()