У мого родича машина, яку я зібрав ще в 2021 — i5-11400, 16 ГБ DDR4 3600 GoodRAM, Gigabyte B560M Aorus Pro, 1 ТБ SSD + купа дисків на зберігання. Він займається зйомкою та монтажем нерухомості, гатить у DaVinci Resolve, Gyroflow, CaptureOne, Luminar - кожен день без вихідних. На Новий рік зробив йому апгрейд — замінили GTX 960 на Arc B580. Задоволений, все літає, питань немає.
Але є нюанс. Минулого літа він купив у мене ноутбук — ASUS TUF, i7-12700H, 64 ГБ RAM, 2 ТБ SSD, RTX 3060. Машина хороша, але він нею майже не користується — не любить перетягувати все навіть із доком. Бук лежить, збирає пил, але він хоче щоб той був як мобільний варіант для виїздів. 90% часу він за десктопом.
І ось він хотів би «підкинути дров» у системник. І тут я починаю думати.
Ситуація така. У мене вдома валяється рідний комплект 16 ГБ DDR5 SODIMM від того ноута. Якщо ми продамо його поточну платформу (i5-11400 + мамка + пам'ять), по місцевому ринку це десь 200–300 євро, (навіть я можу забрати под трунас) то -
Варіант, який я розглядаю: взяти Core 245K / 250K Plus / 265K (170–260 євро), материнку на B860 (~130–150 євро), і через SODIMM-адаптер закинути туди або наявний 16 ГБ SODIMM-кіт - а потім при бажанні поміняти на нормальний DDR5 DIMM. Або взагалі одразу витягти 64 ГБ із ноута і поставити їх у десктоп, а в ноут повернути рідні 16 ГБ. Ще й SSD з бука можна забрати один - теж не зайве.
По суті питання: чи реально без болю використати SODIMM-пам'ять через адаптер у повноцінному десктопі? Хтось практикував таке? Бо якщо це нормально працює - ми за 50–100 євро доплати отримуємо дві нормальні машини замість однієї активної і одного «музейного експоната». Усі кіти по 4800 МГц.
Варіант залишити 11400 і не паритись я теж розумію, але платформа своє відпрацьовує, і поки вона ще щось коштує - є сенс її продати. Дивився 11700/11900 б/у — вони висять за 180–250 євро, удачі продавцям. Райзен теж можна порахувати, але поки Intel цікавіше по ціні-якості в цьому сегменті.
На ігри взагалі нуль вимог - граємо тільки в Age of Empires II по мережі.
Що думаєте? Чи варто міняти платформу зараз, чи це надмірне ускладнення? Чи що б ви зробили?
ДЯКУЮ!