Intel готує новий стандарт ATX12VO V3 для живлення материнських плат

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
tablestikus
Member

Повідомлення

kairo: 31.05.2026 16:07
tablestikus: 31.05.2026 15:15Так ти визначся - тобі сучасні проци чи останнього покоління?
Це те саме. Оригінальний коментар - "Процесори останніх років споживають суттєво менше ніж її попередники." Мінусів наставили, а по факту нічого адекватного відписати не змогли))
Що те саме? Ти питання зміг прочитати?
kairo
Member

Повідомлення

tablestikus: 31.05.2026 16:09Що те саме? Ти питання зміг прочитати?
Сучасні проци, це актуальне покоління, а не Alder Lake, які вийшли 5 років тому і вже тоді були застарівшими. Що вже говорити про 3960X, який вийшов 7 років тому. Навіщо ти прикидуєшся дурником?

Спеціально для тих, кому треба пояснювати значення слів:
Сучасний — це прикметник, який означає приналежність до теперішнього (сьогоднішнього) часу.
IvanCh
Member

Повідомлення

NuclearRobinson

там споживання мінімальне. нема потреби вставити понижайку в метеринку на буль яку напругу

якщось десятки років живуть собі серверні материнки і горя не знають :lol: :lol: :lol:

основна проблема ATX це його кінські вимоги до топужностей 5в та 3в та просадок при цих навантаженнях.

Нахіба там 120 ват на 3в та 5в лінії?

цей стандарт значно спростить схемотехніку блоків живлення, можливо навіть можна буде серверні використовувати.

Одні плюси.
Y0less
Junior

Повідомлення

О, нова шумна тема.
На мат платах давно штук 5-6 додаткових DC-DC перетворювачів які живлять всю розсипуху і вони перетврюють з 12V, бо це найбільш ефективно. Споживання? Ну це максимум 100Вт, це менше 10А і це включаючи резерв 75Вт на живлення PCIE. Навіть якби і довелось докинути кілька слабопотужних перетворювачів - ко їх ціна копійчана. По факту з 24pin ATX розєму нам потрібно залишити 2pin на 12V + 2pin для PS-ON і Power Good ну і плюс нехай 4pin для землі. Всього 8pin. Це якщо розглядати ситуацію з інженерної точки зору. І такий перехід вже давно потрібно було зреалізувати. Але скільки такий перехід вартуватиме з маркетологічної точки зору? То вже інше питання :D
tablestikus
Member

Повідомлення

kairo: 31.05.2026 16:11
tablestikus: 31.05.2026 16:09Що те саме? Ти питання зміг прочитати?
Сучасні проци, це актуальне покоління
Сам собі вигадав, сам образився і негодує. Овери в якийсь цирк клоунів все більше перетворюється.
Wiking007
Member

Повідомлення

У меня старый системник HP EliteDesk 800 там на плату приходит только 12 вольт, даже дежурное, отдельно 6пин питание платы и 4 пин питание процессора, 5 и 3 вольта делает сама плата и она же выдает эти напряжения на сата, тоесть в бп вообще нет ничего кроме 12 вольт
NuclearRobinson
HWBOT OC Team

Повідомлення

IvanCh
Там, це де, про що мова? Якщо про 3.3в то да, в сучасних компах мінімум, але для деяких контролерів все одно доведеться робити перетворювач, про 5в не знаю, бо все залежить від того що там по usb будуть ганяти. У мене пише що споживання під час навантаження (гра) по 3.3в 8.3Вт, а для 5в, 15.7Вт, нуууу це очікувано. Але я не про це писав. Як живити sata пристрої, якщо БЖ буде видавати тільки 12в? Чи все таки з блоків не будуть прибирати 3.3в та 5в?
Ну на першому фото теми видно костиль як будуть живити, 4 пін конектор на платі і їх там 2 штуки, ну таке собі рішення...

12в онлі ок, менше зайвих проводів. От тільки я би все таки 3.3в та 5в залишив би окремо і в мамкє (тільки власні потреба плати, без output конекторів) і в БЖ, просто зробити ці виводи модульними і хто хоче, користуйтеся. Все одно напевно вже всі сучасні блоки по суті видають 12в, а до цих 12 потім прикручують перетворювачі на 5в і 3.3в. Раніше це робили інакше, через дросель групової стабілізації, можливо ще чули що небажано вмикати блок без навантаження, оце воно було, ті часи)

Щось мене понесло не туди.. короче 12в онлі в майбутньому ок, але 3.3., 5в output з мамки - дичина і костілі, чисто моя думка.
Востаннє редагувалось 31.05.2026 17:09 користувачем NuclearRobinson, всього редагувалось 1 раз.
waryag
Member

Повідомлення

kairo: 31.05.2026 14:52 Я просив сучасні проци. 14900KS запросто могли брати 350-400-500 Вт. Покажіть актуальні ЦП, які споживають більше.
КС - це абсурдно перерозігнана з коробки версія 14900к.

Без розгону у останнього не було навіть 300Вт
Зображення

з сучасним біосом було б 253 Вт.
waryag
Member

Повідомлення

NuclearRobinson: 31.05.2026 17:0512в онлі ок, менше зайвих проводів. От тільки я би все таки 3.3в та 5в залишив би окремо і в мамкє (тільки власні потреба плати, без output конекторів) і в БЖ, просто зробити ці виводи модульними і хто хоче, користуйтеся.
Можна зробити або по-старому, або по-новому. Подвійний набір конекторів, перетворювачів і ліній живлення це дороге і безглузде рішення.
S0N1C
Member

Повідомлення

NuclearRobinson: 31.05.2026 17:05 Як живити sata пристрої, якщо БЖ буде видавати тільки 12в?
сата пристрої вже потрохи йдуть на пенсію, особливо зараз з подорожчанням SSD/HDD, але думаю, ще ще якийсь час будуть напряму від БЖ працювати, або будуть в комплекті дроти з вбудованим перетворювачем
dext
Member

Повідомлення

NuclearRobinson: 31.05.2026 17:05 Якщо про 3.3в то да, в сучасних компах мінімум
m.2 nvme - тільки 3.3V, в піку до 2A, множите на кількість (4+) і отримуєте під 10A B-)

тому нікуди від зоопарку напруг не втекти, в поточному вигляді ви за потреби міняєте лише БЖ (який завжди дешевший і його легше відремонтувати/діагностувати/купити із запасом), в "світлому майбутньому" - одразу мат. плату якщо щось піде не так, яблуко-вей у всі поля
Afit
Member

Повідомлення

kairo: 31.05.2026 16:07
tablestikus: 31.05.2026 15:15Так ти визначся - тобі сучасні проци чи останнього покоління?
Це те саме. Оригінальний коментар - "Процесори останніх років споживають суттєво менше ніж її попередники." Мінусів наставили, а по факту нічого адекватного відписати не змогли))
"Останнє покоління" AM5 ми бачимо зростання до 200 ват, на R9 9950X3D2 ;) І якщо в в інтел відв'язати коней на останньому поколінні, то там вони так поженуться по жору...
Shvlr
Member

Повідомлення

NuclearRobinson: 31.05.2026 16:05 Думаю що перейдуть на 12в коли повністю відмовляться від sata пристроїв
Тобто ви пропонуете повністю відмовитись від прн ю-туба, бо всі екзабайти "холодних" данних лежать на гвинтах у CDN.
Дуже цікава пропозиція, дуже.
Але навряд чи я іі підтримаю.
Adamantium
Ghost

Повідомлення

nazar-pc: 31.05.2026 12:14якості контакту
Скорее даже площади контакта. Хотя, вряд ли что-либо в этом плане изменится.
Scoffer
Member

Повідомлення

Mozdev: 31.05.2026 15:4124 вольти по суті не проб'ють опір людини, тому здебільшого є безпечними, але бувають випадки коли все інакше, але все що вище на приклад 36 або 48 вольт то вже небезпечно.
Нісенітниці. Вбиває не напруга, а струм. Від п'єзика з запальнички, котрий генерить кіловольти зо два тобі аж нічого не трапиться, чого не можна сказати про 12-вольтову тищаамперну лінію, до котрої притиснутись обома мокрими вухами.
Так от сучасні бж, котрі перевалили за сотню ампер, а деякі і не за одну, це прям страшно, це сварочник.
dext
Member

Повідомлення

Scoffer: 31.05.2026 19:00 Нісенітниці. Вбиває не напруга, а струм. Від п'єзика з запальнички, котрий генерить кіловольти зо два тобі аж нічого не трапиться, чого не можна сказати про 12-вольтову тищаамперну лінію, до котрої притиснутись обома мокрими вухами.
Так от сучасні бж, котрі перевалили за сотню ампер, а деякі і не за одну, це прям страшно, це сварочник.
Яка формула струму при відомій напрузі та опорі? :rotate:
Опір зволоженої шкіри десь в районі 1000-500 Ом (прямо найгірший з варіантів), струм розрахуйте самостійно
Scoffer
Member

Повідомлення

dext
Терміново гуглити статистику совка по смертям від ліній наднизької напруги. Знайшли одні безпеку :laugh: В світі відомі прецеденти з двох! вольт.
dext
Member

Повідомлення

Scoffer: 31.05.2026 19:19 Терміново гуглити статистику совка по смертям від ліній наднизької напруги. Знайшли одні безпеку :laugh:
До дого мені ваша статистика, якщо у мене є ЛБЖ і все це перевіряється за секунди? Навіть з мокрими руками струм менший за 1 міліампер, ~0.3 міліампер якщо бути точним :rolleyes:
Scoffer
Member

Повідомлення

dext
До того що твоя перевірка не охоплює всі можливі випадки. Я, наприклад, і за фазу бувало брався, і нічо, але це не означає що в загальному випадку її рекомендується мацати.
Ще раз, в жодному стандарті в цивілізованому світі не фігурує така штука як мінімально безпечна напруга. Тому що її не існує. Всі напруги небезпечні в залежності від обставин.
Повертаючись до 12-вольтової лінії, то дуга що однократно виникла, далі ігноруватиме якісь там опори якихось там шкірок тому що працює на іонізації. А 100+ ампер доволі сильно полегшують виникнення такої дуги.
dext
Member

Повідомлення

Scoffer: 31.05.2026 19:30 До того що твоя перевірка не охоплює всі можливі випадки
Я навіть на язик пробував (так, дурна звичка з дитинства від перевірки батарейок): відчутно щипає і струм зростає аж до неймовірних ~0.4 міліампера, тому не агргумент :-P
дуга що однократно виникла
це мілліоми опору, в людському тілі є неможливим
Відповісти