Intel готує новий стандарт ATX12VO V3 для живлення материнських плат

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
S0N1C
Member

Повідомлення

Devijack: 31.05.2026 12:44 Це типо береш БП з гарантією на 10 років, а віробники такі "нє нє нє"
та зроблять якійсь адаптер для звичайних БЖ, чисто для увімкнення, думаю це не проблема взагалі
та і для старих мат плат з новим БЖ можна шось типу Pico ATX замутити
waryag
Member

Повідомлення

S0N1C: 31.05.2026 11:42ну 24 пін вже трохи дратує, тож може і добре шо приберуть його :shuffle:
Нікуди він не зникне, бо інтел - жадібні ідіоти.
Цей стандарт не тільки вимагатиме заміни БЖ, навіть новеньких АТХ 3.1, а й підніме вартість (та знизить надійність) материнок за рахунок додавання ДС-ДС перетворювачів. При цьому БЖ не подешевшають.

А могли просто прибрати непотрібні 3,3В - мінус 4 контакти. І ще 2-4 піни можна прибрати за рахунок оптимізації 5В і землі. 16-18 пін суттєво менше, зберігає функціонал і сумісність (з перехідниками або новими кабелями для модульних БЖ).
S0N1C: 31.05.2026 11:50для мінусаторів котрі не бачили шо то таке 24 пін :rolleyes:
+3 та +5 можна зробити на платі давно
а два +12 нічого особливо не вирішують
Всі бачили.
5В все ще потрібні, навіщо переносити перетворювач з БЖ, в якому є місце і який чудово продувається, на мамку, що ускладнить її і додасть зайві проблеми з охолодженням?

Це перше. А друге - якщо вже докорінно змінювати стандарт, то треба усувати ВСІ проблеми актуального, вводити надійний високострумовий конектор і можливо підіймати робочу напругу.

П.С. Є і третє. Ринок ПК комплектухи котиться в пекло, люди масово відкладають апгрейд на кращі часи через ціни. Самий час для додаткового здорожчання збірки!
Востаннє редагувалось 31.05.2026 13:08 користувачем waryag, всього редагувалось 1 раз.
alexeygalas
Member

Повідомлення

LordTornado: 31.05.2026 11:47Меньший разъём = большие токи и более высокая температура. Физику не обманешь...
Typical Real-World Draw
During normal intense PC usage (like gaming with a PCIe-slot-powered card or a massive GPU that still draws its baseline slot power), the 24-pin connector typically sees a continuous draw of 4A to 8A (48W to 96W) on the 12V rail. This sits comfortably within the safe operating envelope of standard 12A limits.

Gemini
Там немає струмів, які би не витримав 8 контактний роз*єм. Основний струм йде по EPS12V для ЦП. Через ATX24 йдуть крохи
Востаннє редагувалось 31.05.2026 12:56 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
S0N1C
Member

Повідомлення

на мат платах вже давно купа DC-DC перетворювачів для всього, +3.3 та +5 були дуже корисні 30 років тому коли від них були заживлені відухи та чіпсети напряму, а проци через врм(а ще раніше проци були напряму), зараз воно мабуть тільки для HDD та USB треба
tablestikus
Member

Повідомлення

S0N1C: 31.05.2026 12:55 на мат платах вже давно купа DC-DC перетворювачів для всього, +3.3 та +5 були дуже корисні 30 років тому коли від них були заживлені відухи та чіпсети напряму, а проци через врм(а ще раніше проци були напряму), зараз воно мабуть тільки для HDD та USB треба
PCIe
waryag
Member

Повідомлення

alexeygalas: 31.05.2026 12:53 Там немає струмів, які би не витримав 8 контактний роз*єм. Основний струм йде по EPS12V для ЦП. Через ATX24 йдуть крохи
Так ці генії хочуть зменшити і EPS12V. Занадто надійний!
S0N1C
Member

Повідомлення

tablestikus: 31.05.2026 12:57
S0N1C: 31.05.2026 12:55 на мат платах вже давно купа DC-DC перетворювачів для всього, +3.3 та +5 були дуже корисні 30 років тому коли від них були заживлені відухи та чіпсети напряму, а проци через врм(а ще раніше проци були напряму), зараз воно мабуть тільки для HDD та USB треба
PCIe
так, забув, але там здається 10 Вт всього та і не всі карти використовують ті 3.3В
Polaris
Member

Повідомлення

Ну "чудово", тепер понижиувачі DC замість просторого та обдуваємого БП переїдуть на МП, де і так місця мало

Отправлено спустя 3 минуты 35 секунд:
Ще й ціна МП виросте, та надійність упаде. А ціна на БП не буде змінюватися, якщо не виросте, так як виробникам не вигідно буде робити БП виключно під новий стандарт
S0N1C
Member

Повідомлення

Polaris: 31.05.2026 13:09 Ну "чудово", тепер понижиувачі DC замість просторого та обдуваємого БП переїдуть на МП, де і так місця мало

Отправлено спустя 3 минуты 35 секунд:
Ще й ціна МП виросте, та надійність упаде. А ціна на БП не буде змінюватися, якщо не виросте, так як виробникам не вигудно буде робити БП виключно під новий стандарт
як колись вони переїхали для живлення проца і пам"яті :rolleyes: і зараз це ні в кого питань не викликає
Polaris
Member

Повідомлення

S0N1C
Можливо, тому що сутевих проблем це не виклкикало, бо тоді плати не робили "на один сезон"
S0N1C
Member

Повідомлення

викликало ще як, то ви мабуть просто не стикалися, в 90х такий зоопарк був з живленням, навіть з VRM проців на окремих платах :laugh:
kairo
Member

Повідомлення

Conqistador: 31.05.2026 11:45 Верной дорогой идут, разъемы проца меньше, а потребление больше
Процесори останніх років споживають суттєво менше ніж її попередники.
S0N1C
Member

Повідомлення

але те що пропонують зараз, то вже дуже спрощено, бо основне живлення і так іде від 12В, а ті всі +3.3 та 5В то до 100Вт в сучасних системах, і це реалізувати на мат платі відносно легко і дешево
dead_rat
Member

Повідомлення

12% ефективніший під час навантаження
Тобто нові платини будуть мати ККД 94+12 = 106 %

Супер! :super:
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Матплата подключается: 24 пин разъёмом, 2*8 пин разъёмами.
Интел такой - давайте заменим на 1*8 разъём!
Это даже для микроАТХ мало. Либо провод каждый с руку толщиной.
Сумасшедшие. Я даже не скептик, я просто человек, который прекрасно понимает, что Интел сошли с ума.
Polaris
Member

Повідомлення

dead_rat: 31.05.2026 13:23
12% ефективніший під час навантаження
Тобто нові платини будуть мати ККД 94+12 = 106 %

Супер! :super:
Я думаю мається на увазі на 12% менше втрат на самій платі

Отправлено спустя 44 секунды:
Inqizitor2022: 31.05.2026 13:32 Матплата подключается: 24 пин разъёмом, 2*8 пин разъёмами.
Это даже для микроАТХ мало. Либо провод каждый с руку толщиной.
Сумасшедшие. Я даже не скептик, я просто человек, который прекрасно понимает, что Интел сошли с ума.
Ні вони просто хочуть зараобити білше грошей
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Polaris: 31.05.2026 13:35 Ні вони просто хочуть зараобити білше грошей
Если уже менять - то на 48 или 64 вольт питание, а потом понижать куда нужно, у видеокарт - тоже 48 вольт сделать или 64 вольта. Тогда будет меньше ампер.
Polaris
Member

Повідомлення

Inqizitor2022
я думаю ставити білше 36 точно не варто
S0N1C
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 31.05.2026 13:32
8 пін + 8/12 пін :rolleyes:
dead_rat
Member

Повідомлення

Polaris: 31.05.2026 13:37 Inqizitor2022
я думаю ставити білше 36 точно не варто
По стандарту безпечним вважається аж до 120в змінного току.
Відповісти