Цього тижня Intel представить чипи Arc G3 для портативних ігрових систем

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
1234waltz
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Цього тижня Intel представить чипи Arc G3 для портативних ігрових систем
Воно звісно цікаво, але прайс за новий MSI Clown у 1599 євро демонструє, що МСІ так і не викупили в чому суть хендледів, та чому Дека й Світч успішні.
max1996
Member

Повідомлення

1234waltz: 27.05.2026 13:12 Пропоную обговорити Цього тижня Intel представить чипи Arc G3 для портативних ігрових систем
Воно звісно цікаво, але прайс за новий MSI Clown у 1599 євро демонструє, що МСІ так і не викупили в чому суть хендледів, та чому Дека й Світч успішні.
Та тут Інтел не викупили і запхали 14 ядер. Хоча що по старшому, що по меншому співпадіннь з іншими CPU немає. Що ж мішало їм тоді кастомний чип зробити меншим по cpu. Ну і 32 ГБ це мінімум 200 євро
[/quote]
Kyro
Member

Повідомлення

14 ядер в портативной консоли. :lol:
alexeygalas
Member

Повідомлення

Kyro: 27.05.2026 13:5814 ядер в портативной консоли.
По суті 10 (LPe ядра не сильно і будуть приймати участь). Вони для фонових задач там.
yurius_r
Member

Повідомлення

max1996: 27.05.2026 13:37Хоча що по старшому, що по меншому співпадіннь з іншими CPU немає. Що ж мішало їм тоді кастомний чип зробити меншим по cpu
Та вони взяли старший 388, та відключили 2P ядра для extreme, а для звичайного ще й 2Xe. Пішли за шляхом AMD нажаль, хоча можна було б зробити гарний кастом із більшою кількістю XE, та викинути NPU та різну фігню тіпа P ядер, які в такому портативні лише жруть батарею. 12 маленьких ядер (за площею як 3P) та 16-20Xe - оце була б річ. Але ж є відбраковки 388-го, тож фіг вам
Nekros
Member

Повідомлення

yurius_r: 27.05.2026 16:11 Та вони взяли старший 388, та відключили 2P ядра для extreme, а для звичайного ще й 2Xe. Пішли за шляхом AMD нажаль, хоча можна було б зробити гарний кастом із більшою кількістю XE, та викинути NPU та різну фігню тіпа P ядер, які в такому портативні лише жруть батарею. 12 маленьких ядер (за площею як 3P) та 16-20Xe - оце була б річ. Але ж є відбраковки 388-го, тож фіг вам
Я так розумію що вони не можуть зробити чіп лише з Е ядер тому що вони не всі інструкції підтримують. Тому потрібно завжди мати ще Р ядра :gigi:
KimRomik
Member

Повідомлення

Я так і не зрозумів звідки пішла мода на ці портативні консолі? Переосмислення життя? Ті хто пам"ятає ще перші PSP з 2000х років зрозуміють мене типа революція, але в 2026 це що?
yurius_r
Member

Повідомлення

Nekros: 27.05.2026 17:03Я так розумію що вони не можуть зробити чіп лише з Е ядер тому що вони не всі інструкції підтримують.
В цьому поколінні це вроді не так. Плюс в них є Xeon тільки на E ядрах, тож не проблема. Проблема в тому, що в них таких compute tile немає і це кастом
kabostebeztak
Member

Повідомлення

alexeygalas: 27.05.2026 15:30
По суті 10 (LPe ядра не сильно і будуть приймати участь). Вони для фонових задач там.
10 ядер все одно дохріна
Kyro
Member

Повідомлення

alexeygalas: 27.05.2026 15:30
Когда хватило бы 0 + 6 + 2.
Scoffer
Member

Повідомлення

1234waltz: 27.05.2026 13:12та чому Дека й Світч успішні.
Steam Deck OLED (1Тб): $649 -> $949 (+$300)
Steam Deck OLED (512 Гб): $549 -> $789 (+$240)

Відправлено через 4 хвилини 33 секунди:
Kyro: 27.05.2026 21:43Когда хватило бы 0 + 6 + 2.
От тільки Е/LP ядра гуртуються строго по 4. Так що 0-8-4 - мінімалка, а оті 2P ядра на фоні всього чипу погоди не роблять.
max1996
Member

Повідомлення

Scoffer: 27.05.2026 23:14

Відправлено через 4 хвилини 33 секунди:
Kyro: 27.05.2026 21:43Когда хватило бы 0 + 6 + 2.
От тільки Е/LP ядра гуртуються строго по 4. Так що 0-8-4 - мінімалка, а оті 2P ядра на фоні всього чипу погоди не роблять.
Добре тут 0-8-0 було б з головою
DuckRider
Member

Повідомлення

Вот в этот момент портативки старого образца как псп или сыч 1 на своих носителях игр, с слабым железом и ограниченным объемом рам должны были б не сильно прибавить в цене и разлетаться как горячие пирожки. Но был выбран другой путь - задавить убогие игры количеством железа и превратить портативное устройство в мутировавший недоноутбук, полностью зависящий от рынка пк
1234waltz
Member

Повідомлення

Ком'юніті вже відреагували на неадекватну жадібність Габена))
спойлер
Зображення
спойлер
Просто нагадаю, Валв прибутковіша за консольний підрозділ Соні і заробляє більше.
Відправлено через 15 хвилин 33 секунди:
Тож тут питання до Габона, якщо він не хоче жодної зайвої копійки вкладати в просування платформи і ще й заробляти на залізяці як виробники ноутбуків (які не продають софт та платформу).
Бо він сам послідовно зняв 64, 256 та 512 GB версії з LCD дисплеєм, перші дві й робили великі продажі для ентузіастів, що потім доставляли на них nvme за необхідності. Тож най тепер сидить та продає поштучно ОЛЕГ версією за штуку баксів, коли за ту ж штуку ентузіасти можуть взяти дешевший варіант від якоїсь Ленови та встановити Стім ОС.
Ostin
Member

Повідомлення

KimRomik: 27.05.2026 18:42звідки пішла мода на ці портативні консолі? Переосмислення життя?
Можна притягнути за вуха фактор загнивання класичного пк-ящика вдома та молодіжні тенденції до всього портативного. Типу "я хотів би іноді погратись, але ж не збирати для цього гроб із монітором". Ноутбук ніби як посередині, але ціна на нього традиційно була вище (1000+ за ноут проти <500 за якийсь старий дек чи свіч). Тому маленькі ДЕШЕВІ портативні девайси цілком можуть мати свою нішу. А от щодо маленьких ДОРОГИХ портативних ігрових девайсів, тут у мене пазли не складаються і я не можу ці вуха толком притягнути, тож лишається лише спостерігати за ринком та дивитись, куди воно приїде. З моєї логічної точки зору це шлях в нікуди. Але сучасний світ дуже далекий від логіки, то подивимось.
DuckRider: 28.05.2026 02:42Вот в этот момент портативки старого образца как псп или сыч 1 на своих носителях игр, с слабым железом и ограниченным объемом рам должны были б не сильно прибавить в цене и разлетаться как горячие пирожки
При обмеженому доступі до ресурсів, нижчий ціновий сегмент безальтернативно схлопується на користь дорожчого, бо маючи певний обмежений обсяг RAM та NAND, хочеться її продати якомога дорожче. Ну і з дешевою нішою конкурує смартфон за 2-3 сотні. Тому там треба вкладатись ще й у власну платформу та ігри. А це довгостроковий бізнес-план. Зараз це не люблять. Бо крипта, ші, рептилоїди та інші причини рубати тут і зараз.
1234waltz: 28.05.2026 08:55продажі для ентузіастів
Ця ніша давно нікому не цікава. Ринок орієнтується на хом'яків, які купують на емоціях задорого. А ці ігри в залізяччя, коли якийсь овер років 5 сидить та апгрейдить залізо самотужки - то не перспективно для прибутку тут і зараз.
А ми вже знаємо, що важливо тільки максимізувати прибуток в поточний момент часу, бо майбутнє аж занадто невизначене.
1234waltz
Member

Повідомлення

Ostin: 28.05.2026 08:55 А ми вже знаємо, що важливо тільки максимізувати прибуток в поточний момент часу, бо майбутнє аж занадто невизначене.
Ну хто ж жлобам винуватий, що вони не можуть в довгострокове планування.
1. Гейтс колись зміг в довгострокове планування, продаючи софт за копійки в не дуже вигідному партнерстві, щоб зайняти ринок, і за 10 років продавив до лідерства. З'явились загрози на споживацькому ринку - закрив очі на піратство і знов передавив конкурентів.
2. Соні два гени консолей продавали з мінімальною маржою на старті, щоб задавати конкурентів. Як МС випустив успішну Коробокс360 навіть в нуль продавали і спонсорували розробку ігор - витягнули в довгострок. Зараз втопити бренд практично неможливо.
3. Нінтендо 35 років робили портативки в якості "другого напрямку бізнесу" і коли не змогли конкурувати в "дорослому" форматі з Соні та МС зробили фінт вухами та виграли.

Габен чомусь вирішив, що зайшовши на ринок з доволі бюджетним продуктом він через 4 роки, коли продукт безнайдійно застарілий, просто може наклеїти на нього новий екран, та прибрати опції з меншим накопичувачем, влупивхи цінник х2.
KimRomik
Member

Повідомлення

Ostin: 28.05.2026 08:55
KimRomik: 27.05.2026 18:42звідки пішла мода на ці портативні консолі? Переосмислення життя?
Можна притягнути за вуха фактор загнивання класичного пк-ящика вдома та молодіжні тенденції до всього портативного. Типу "я хотів би іноді погратись, але ж не збирати для цього гроб із монітором". Ноутбук ніби як посередині, але ціна на нього традиційно була вище (1000+ за ноут проти <500 за якийсь старий дек чи свіч). Тому маленькі ДЕШЕВІ портативні девайси цілком можуть мати свою нішу. А от щодо маленьких ДОРОГИХ портативних ігрових девайсів, тут у мене пазли не складаються і я не можу ці вуха толком притягнути, тож лишається лише спостерігати за ринком та дивитись, куди воно приїде. З моєї логічної точки зору це шлях в нікуди. Але сучасний світ дуже далекий від логіки, то подивимось.
хіба що якщо ти дуже лютий казуал і тобі пофіг на маленький екран, на яких можна проходити виключно синглові ігри
таких я б зрозумів, типа нудно в дорозі, давай ка пограю в щось
але я ніколи б не зрозумів людей, які розглядали б це як повну заміну ПК
Відповісти