Як підготувати ПК до літа — охолоджуємо систему розумно разом з ASUS

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
bes
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Як підготувати ПК до літа — охолоджуємо систему розумно разом з ASUS
Ну СЕО АСУС читает комментарий и провел работу над ошибками - перестал публиковать цены
Filabatya
Member

Повідомлення

Термопасту поміняв, як антифриз зимою долив і вже молодець :up:
Востаннє редагувалось 19.05.2026 12:45 користувачем Filabatya, всього редагувалось 3 разів.
oh_boy
Member

Повідомлення

Канєшна, треба саме від асуса брати, особливо, рох :gigi:
Я думав, шо всім вже набридли оці футуристичні дезігни з свістоплясками лгбт :-P

Разумна і асус... Якось не складається
Striker
Member

Повідомлення

спойлер
Зображення
Востаннє редагувалось 19.05.2026 12:46 користувачем Striker, всього редагувалось 1 раз.
oh_boy
Member

Повідомлення

Filabatya: 19.05.2026 12:41 Термопасту поміняв, як антифриз зимою долив і вже молодець :up:
oh_boy
Це реклама, завдяки ній існує сайт, так що чудові продукти :gigi:
Та я знаю, просто обожнюю цю рубрику :rolleyes:
QFlash
Member

Повідомлення

Бавимся додекафтор-2-метилпентан-3-он ом? Ну-ну.
Striker
Member

Повідомлення

Хтось пробував таку схему? Щоб зверху перший вентилятор на вдув, бо перший раз бачу таке.
спойлер
Зображення
В мене все те ж саме, тільки без того верхнього першого. Один верхній задній на видув 140 мм замість 120 мм.
Georgin
Member

Повідомлення

Striker
Те, що перший вентилятор на вдув - це правильно. Він і має бути або на вдув (але бажано, щоб працював на меньших обертах, ніж верхній фронтальний), або його взагалі ставити не треба.
Якщо у Вас все точно так же окрім оцього верхнього спереду на вдув - залишайте як є. Навіть якщо додасте - особливого позитивного ефекту не побачите.
Striker
Member

Повідомлення

Georgin
Дякую. Наче як один 120 на задній стінці і одна 140-ка зверху чудово відводять тепло. Особливо верхній ARCTIC 140MM P14 PRO PST, бо добре чути потік тепла в іграх, системник під столом. А якщо відчуваєтья, то значить відвід тепла і так хороший. :)
Voodoo89
Member

Повідомлення

Georgin
Вітаю! А якщо він (взерху) на видув? (в мене так)

Як я розумію, при такій конфігурації фронтальний на вдув не має сенсу?

Отправлено спустя 3 минуты 24 секунды:
Якщо точніше, то збоку приплив повітря.
Вкладення
Screenshot 2026-05-19 135936.png
Striker
Member

Повідомлення

Voodoo89: 19.05.2026 13:57Вітаю! А якщо він (взерху) на видув? (в мене так)

Як я розумію, при такій конфігурації фронтальний на вдув не має сенсу?
Немає сенсу, бо ви видуваєте одразу свіже повітря від верхнього фронтального кулера. Тільки не має сенсу не фронтальний (бо чим нижче, тим нижче температура повітря), а саме перший верхній треба прибирати.
Voodoo89: 19.05.2026 14:00Якщо точніше, то збоку приплив повітря.
Без різніці, так же само верхній буде викачувати холодне повітря.
Filabatya
Member

Повідомлення

Striker
В нього ж не така схема, як в вас стандартна. Там цей принцип малого кола вже не працює в цих акваріумах :shuffle:
ProBoynick
Member

Повідомлення

Якщо водянка на три вентилятора і ставимо їх зверху, то всі на видув правильно?
Striker
Member

Повідомлення

Filabatya
Не бачу суттєвої відмінності. Ну, задуває воно збоку, а не спереду, і що? Все одно перший верхній буде тягнути непрогріте повітря.
Georgin
Member

Повідомлення

Voodoo89
При такій конфігурації найкращє для старту відключити взагалі всі верхні кулери і подивитись на температури.

Якщо буде гаряче - поставте на вдув перший вентилятор (той, що найближчий до фронтального скла).

Потім можна спробувати увімкнути на вдув щє й середній, але, скоріше за все, це вже буде зайве.

А от третій зверху (найближчий до тилової сторони корпусу) точно вимкніть - там не потрібен ані вдув, ані видув.
Більшість гарячого повітря буде витягуватись тиловим вентилятором, а рештки вийдуть самі природнім шляхом через верхню панель (я не знаю, яка там перфорація на кришці, але припускаю, що там наскрізні отвори).

І не забудьте зняти вентилятори, які вимкнете, щоб вони не заважали природньому руху гарячого повітря на вихід через верхню сітчасту панель.
Striker
Member

Повідомлення

Georgin: 19.05.2026 14:13А от третій зверху (найближчий до тилової сторони корпусу) точно вимкніть - там не потрібен ані вдув, ані видув.
Категорично не згоден. В мене верхній якраз більше всього і видуває тепло.
Судячи з фото, найкраще буде 2 над баштою на видув, а перший взагалі прибрати. Або на вдув на малих обертах, як ви самі і казали. Але тоді частина теплого повітря, яке вийшло за рахунок 2 верхніх - заднього і середнього вентилятора, буде витягуватися назад першим верхнім. Тому я б його мабуть прибрав взагалі.
Востаннє редагувалось 19.05.2026 14:24 користувачем Striker, всього редагувалось 3 разів.
Filabatya
Member

Повідомлення

Striker
Різниця в тому що в вас 3 вентилятора йдуть в ряд, в мене 4, втрачається ефективність більше. Імхо,
спойлер
в тому акваріумі воно вже як хвилі розбивається об берег :lol:
Під рядом мається на увазі фронтальний кулер, 2 кулера д15 і задній на видув, вся інфа в профілі)
Востаннє редагувалось 19.05.2026 14:50 користувачем Filabatya, всього редагувалось 1 раз.
Striker
Member

Повідомлення

Filabatya
Що за корпус? Що аж 4 вентилятора в ряд.
Georgin
Member

Повідомлення

Striker
Кращє власнику самому поекспериментувати, це ж не важко.
В мене взагалі підхід простий - більше уваги не кількості вентиляторів, а правильному розташуванню і правильним швидкостям цих вентиляторів.
І головне - тиск повітря у корпусі має бути вищім за зовнішній тиск, щоб пил через всі можливі щілини у корпус не підтягувало, а видувало.
Kullerok
Member

Повідомлення

Striker: 19.05.2026 12:46
спойлер
Зображення
Крутая штука жаль очень дорого такое удовольствие.

Відправлено через 2 хвилини 24 секунди:
Striker: 19.05.2026 13:18 Хтось пробував таку схему? Щоб зверху перший вентилятор на вдув, бо перший раз бачу таке.
спойлер
Зображення
В мене все те ж саме, тільки без того верхнього першого. Один верхній задній на видув 140 мм замість 120 мм.
Нада тестить но по-моему срань. Вентиль часть горячего воздуха будет обратно подсасывать. Плюс потоки воздуха друг в друга дуют и дают завихрения. В целом наверно разница в пару градусов будет но всё зависит от корпуса.
Відповісти