Новини
Останні статті і огляди
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
-
poulk
Advanced Member
Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с вентиляторами, и выбором вентиляторов.
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Также не забываем что размещения ссылок на товары в магазинах является рекламой, и удаляется незамедлительно.
Используйте ссылки исключительно на сайты производителей. Если у вас возникают с этим сложности, вы можете использовать каталог товаров hotline.ua
Похожие темы:
Схема расположения вентиляторов в корпусе: FAQ, обсуждение
Системы воздушного охлаждения (кулера) + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Также не забываем что размещения ссылок на товары в магазинах является рекламой, и удаляется незамедлительно.
Используйте ссылки исключительно на сайты производителей. Если у вас возникают с этим сложности, вы можете использовать каталог товаров hotline.ua
Похожие темы:
Схема расположения вентиляторов в корпусе: FAQ, обсуждение
Системы воздушного охлаждения (кулера) + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 20.09.2016 08:51 користувачем alex_sul, всього редагувалось 7 разів.
-
Radio Bay
Member
Начал тихонько похрустывать Silent Wings 3 140 PWM (BL067). Пойдёт под плановую замену, но пока спешить некуда, но брать PWM иле нет? Мамка MSI Z390 MPG Carbon Gaming Pro, вроде всеми рулит
SW3 ну .... очень дано, претензий нет. SW4 наверное и возьму.
По звуку, иногда начинает тихонько похрустывать, ухо не режет, но суслик есть
SW3 ну .... очень дано, претензий нет. SW4 наверное и возьму.
По звуку, иногда начинает тихонько похрустывать, ухо не режет, но суслик есть
-
Artem_K
Member
Коли я пробував керувати вентиляторами через напругу та % PWM, то через %, оберти можно виставляти нижче, що цікавіше. А різниця між в ціні невелика, а зараз Розетка взагалі за однаковою виставила.Radio Bay: ↑ 15.04.2026 11:02но брать PWM иле нет? Мамка MSI Z390 MPG Carbon Gaming Pro, вроде всеми рулит
-
Radio Bay
Member
Ага, та бачив, мене цікавить, яка конструкція простіше/надінішеArtem_K: ↑ 15.04.2026 11:26зараз Розетка взагалі за однаковою виставила
- Зараз крутяться от так
-

2хNoctua NF-A12x25 PWM, SW3 PWM, SW3 PWM
-
PhoenixTMS
Member
Здравствуйте. Подскажите.
Be quiet silent wings pro (режим "м") 140 или silent wings 140?
Корпус be quiet 901. Планирую 7 вертушек. Приоритет - тишина.
-
Radio Bay
Member
2, максимум 3 на морду, 1 сзади на выхлоп, не надо пихать везде, где лезетPhoenixTMS: ↑ 11.05.2026 16:47Приоритет - тишина
-
oversteve
Member
140 без про, але НS на 1900 обертів, про для корпусу взагалі немає змістуPhoenixTMS: ↑ 11.05.2026 16:47 Здравствуйте. Подскажите.
п.с. я б взагалі взяв арктик Р14 про пст для корпусу, враховуючи, що їх треба 3-4 шт
-
Radio Bay
Member
Років 5 без звуків відпрацює? BQ можеoversteve: ↑ 11.05.2026 16:58я б взагалі взяв арктик Р14 про пст для корпусу
-
oversteve
Member
важко сказати, мій власний досвід - попадалися які зразу з коробки торохтіли, їх по гарантії замінили і вже пару років працює нормRadio Bay: ↑ 11.05.2026 17:03Років 5 без звуків відпрацює? BQ можеoversteve: ↑ 11.05.2026 16:58я б взагалі взяв арктик Р14 про пст для корпусу
-
Radio Bay
Member
От тому я і беру BQ та одразу закладаюсь на 5 років мінимумoversteve: ↑ 11.05.2026 17:08попадалися які зразу з коробки торохтіли
Востаннє редагувалось 11.05.2026 17:15 користувачем Radio Bay, всього редагувалось 1 раз.
-
oversteve
Member
арктики також 5-6 років гарантії дають, думаю, що не просто такRadio Bay: ↑ 11.05.2026 17:11От тому я і беру BQ та одразу закладають на 5 років мінимумoversteve: ↑ 11.05.2026 17:08попадалися які зразу з коробки торохтіли
грубо кажучи було 5 вентиляторів, 1 з них торохтів зі старту, його поміняли і всі працюють норм
-
Radio Bay
Member
Але через рік вже не поміняють, там гарантія крутисься, чи ніoversteve: ↑ 11.05.2026 17:151 з них торохтів зі старту
-
corruptedflesh
Member
якщо з коробки все ок, і нема ніякого браку, то все буде ок. якщо з коробки біда - то без питань міняють по гарантії.Radio Bay: ↑ 11.05.2026 17:03Років 5 без звуків відпрацює? BQ можеoversteve: ↑ 11.05.2026 16:58я б взагалі взяв арктик Р14 про пст для корпусу
але я з цими арктіками і їх десятками ревізій задовбався.
звичайні п12/п14 - яких би років не були рандомно на певних обертах пищать. ну тобто якщо ставиш на 700 чи 850 чи 900 статично - ок, а якщо якусь криву налаштувати, то при переході 780-800 - пищить і це один, а інший може пищати на 795-810. а потім ще раз в районі 1100, або ні. можливо і на вище теж, але там вже не чутно.
цікаво, що місяць тому взяв один п9 - не пищить ніде.
але так загалом п12/п14 чудово працюють на статичних обертах.
новіші п12/п14 аргб, про і макс - ті що з кільцем навколо крильчтки, дуже огидно виють коли перед ними щось. сильно гірше за старіші п12/п14. бо там крильчатка і те кільце на ній майже врівень з рамкою. але вони вже не пищать двигуном.
найновіші п12/п14 про версії - там двигуни товстіші, переробили трошки крильчатку, дмухають краще, взагалі дуже ок, мені подобаються. але все ще критично ставити тільки на дмухання. якщо треба на всмоктування, то є реверс версії. але й з ними не обійшолося без лажі - п14 про і реверсний варіант - по штанген 29.7мм. Мені тупо не влізли як я хотів, бо треба чітко 27, а ще краще чесні 25мм.
фантекс он чесно пише 30мм товщини, то 30мм товщини))
Востаннє редагувалось 11.05.2026 17:28 користувачем corruptedflesh, всього редагувалось 1 раз.
-
oversteve
Member
фактично зробили нове замовлення з повною гарантією від дати заміни, єдиний нюанс що то був нормальний білий магазин (ктс), а не рандомний фопRadio Bay: ↑ 11.05.2026 17:17Але через рік вже не поміняють, там гарантія крутисься, чи ніoversteve: ↑ 11.05.2026 17:151 з них торохтів зі старту
-
corruptedflesh
Member
наші магази пишуть 5 років гарантії, хоча на коробках 10 років.Radio Bay: ↑ 11.05.2026 17:17Але через рік вже не поміняють, там гарантія крутисься, чи ніoversteve: ↑ 11.05.2026 17:151 з них торохтів зі старту
загалом проблем з гарантією арктіка не було, на відміну від кінгстона якогось.
спілкувався з оф підтримкою арктіка в німеччині якось, пропонували мені їм в гермашку відправити і вони мені нові вишлють, я сказав що нє, дорожче вийде))
-
oversteve
Member
corruptedflesh
на рахунок вою всі, що через мене проходили (купа звичайних Р12 та Р14 різних ревізій) вили десь в діапазоні 1100-1300 обертів, хіба якісь інші моделі на таких низьких
є Р14 про і він взагалі не виє, стоїть як раз на всмоктування, але я зразу підклав під нього шайби бо старі арктики дійсно чиркали об поверхню
Відправлено через 5 хвилин 18 секунд:

п.с. я так само лоханувся з Р12 про, подивився на звичайний Р12 - 25мм, а коли приїхав реверс, то виявилось, що він 27мм
на рахунок вою всі, що через мене проходили (купа звичайних Р12 та Р14 різних ревізій) вили десь в діапазоні 1100-1300 обертів, хіба якісь інші моделі на таких низьких
є Р14 про і він взагалі не виє, стоїть як раз на всмоктування, але я зразу підклав під нього шайби бо старі арктики дійсно чиркали об поверхню
Відправлено через 5 хвилин 18 секунд:
реверс в спеках на сайті 30мм, звичайний тонший за реверсcorruptedflesh: ↑ 11.05.2026 17:25 але й з ними не обійшолося без лажі - п14 про і реверсний варіант - по штанген 29.7мм. Мені тупо не влізли як я хотів, бо треба чітко 27, а ще краще чесні 25мм.
фантекс он чесно пише 30мм товщини, то 30мм товщини))

п.с. я так само лоханувся з Р12 про, подивився на звичайний Р12 - 25мм, а коли приїхав реверс, то виявилось, що він 27мм
-
corruptedflesh
Member
oversteve
я про два різних гудіння.
одне це високочастотний писк двигуна, який є на певних обертах, своїх для кожного окремого екземпляру, але в районі 800, 1000 і 1200, навіть коли просто в руках тримаєш. було на всіх звичайних п12/п14, і на їх біонікс версіях - загалом більше двох десятків особисто покрутив з 2020 по 2025
а другий це типовий гул для всіх вениляторів коли перед ними є щось - сітка чи радіатор чи ще щось. цей гул у всіх вентиляторів є, нокта спецом підкладочки додає, до речі, щоб менше гуділо. і в цьому плані реверсні рятують, бо відступ виходить більше. так ось конкретно по арктіках, п12/п14 агрб і макс, ті що без "про" якщо перед ними сітка, то гуділи найгірше за серед всіх інших, звичайні п14 і п12 сильно менше на тій самій сітці. а якщо з ноктою а12 чи фантексом т30 порівнювати, то взагалі пекло якесь.
того зараз на вдув і почепив реверсних нещодавно, деякі огидні призвуки пройшли, але довелось помучатись щоб ці зайві 3мм впихнути)
---
по товщині да
..
упс, вибачаюсь, сам дурак значить, я був на 100% впевнений що на сайті читав 27мм, певно дійсно не туди глянув))
я про два різних гудіння.
одне це високочастотний писк двигуна, який є на певних обертах, своїх для кожного окремого екземпляру, але в районі 800, 1000 і 1200, навіть коли просто в руках тримаєш. було на всіх звичайних п12/п14, і на їх біонікс версіях - загалом більше двох десятків особисто покрутив з 2020 по 2025
а другий це типовий гул для всіх вениляторів коли перед ними є щось - сітка чи радіатор чи ще щось. цей гул у всіх вентиляторів є, нокта спецом підкладочки додає, до речі, щоб менше гуділо. і в цьому плані реверсні рятують, бо відступ виходить більше. так ось конкретно по арктіках, п12/п14 агрб і макс, ті що без "про" якщо перед ними сітка, то гуділи найгірше за серед всіх інших, звичайні п14 і п12 сильно менше на тій самій сітці. а якщо з ноктою а12 чи фантексом т30 порівнювати, то взагалі пекло якесь.
того зараз на вдув і почепив реверсних нещодавно, деякі огидні призвуки пройшли, але довелось помучатись щоб ці зайві 3мм впихнути)
---
по товщині да
упс, вибачаюсь, сам дурак значить, я був на 100% впевнений що на сайті читав 27мм, певно дійсно не туди глянув))
-
oversteve
Member
corruptedflesh
я як раз про цей високочастотний, не знаю чи то двигун, хтось писав, що то тонка крильчатка вібрує, але менше з тим, також була їх купа (звичайних, не мах і не біоніксів) і всюди точно більше 1к обертів починалося і після 1300 переставало
на рахунок шуму від перешкоди - то звичайна проблема з турбулентністю з усіма вентиляторами, і вона не тільки від вентилятора, але й самої перешкоди залежить - розмір, форма отворів і т.п., але даєш зазор в 4-5мм до лопатей і стає +- ок, або дійсно реверсні це питання вирішують
я як раз про цей високочастотний, не знаю чи то двигун, хтось писав, що то тонка крильчатка вібрує, але менше з тим, також була їх купа (звичайних, не мах і не біоніксів) і всюди точно більше 1к обертів починалося і після 1300 переставало
на рахунок шуму від перешкоди - то звичайна проблема з турбулентністю з усіма вентиляторами, і вона не тільки від вентилятора, але й самої перешкоди залежить - розмір, форма отворів і т.п., але даєш зазор в 4-5мм до лопатей і стає +- ок, або дійсно реверсні це питання вирішують
-
corruptedflesh
Member
oversteve
якби останні два п14 звичайні ще були в компі, то записав би відео конкретно по обертах, бо я довго грався з ними, а так загалом пофіг, я позбувся їх і задоволений.
---
а про шум від перешкоди, так я ж і кажу що це норма, просто "без про" з крильчаткою з кільцем гуділи найбільше на тих самих обертах.
якби останні два п14 звичайні ще були в компі, то записав би відео конкретно по обертах, бо я довго грався з ними, а так загалом пофіг, я позбувся їх і задоволений.
---
а про шум від перешкоди, так я ж і кажу що це норма, просто "без про" з крильчаткою з кільцем гуділи найбільше на тих самих обертах.
-
oversteve
Member
так прості Р12 та Р14 здається всі версії без кільця були, кільце на біоніксах і максахcorruptedflesh: ↑ 11.05.2026 19:49 просто "без про" з крильчаткою з кільцем гуділи найбільше на тих самих обертах.
-
corruptedflesh
Member
не))) я ж кажу, що вони задовбали версіями)))oversteve: ↑ 11.05.2026 20:12так прості Р12 та Р14 здається всі версії без кільця були, кільце на біоніксах і максахcorruptedflesh: ↑ 11.05.2026 19:49 просто "без про" з крильчаткою з кільцем гуділи найбільше на тих самих обертах.![]()
1. п12 і п14 - без кільця. Пищать.
- спойлер

- спойлер

- спойлер

- спойлер

- спойлер

--
це тільки те що стосується крильчатки і двигунів, бо там же ще є версії на шарах і т.д.
Востаннє редагувалось 11.05.2026 20:57 користувачем corruptedflesh, всього редагувалось 1 раз.