be quiet! випускає системи охолодження Dark Rock 6 та Dark Rock Pro 6 з напівпасивним режимом

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
kairo
Member

Повідомлення

FastBullet: 07.05.2026 18:371. Я мав на увазі поведінку проца, майже ідентичні. Якщо брати до уваги 3Д кеш, то можливо змінилась Тмах
По поведінці 7800X3D не схожий на звичайні проци через кеш, який блокує тепловіддачу та товсту кришку. Досить специфічний проц.
То ще раз повторюсь, ркаще залишити заводські налаштування, відмовитися від ручних, фіксованої частоти. Тоді і водянка не потрібна, бо собливо для ігор достатньо 70-80 Вт, тому ПОВІТРЯ дешевше і надійніше. А якщо недостатньо ПОТУЖНОСТІ :gigi: :gigi: :gigi: , то краще більш ПОТУЖНИЙ :lol: :lol: :lol: проц купити)))
Зробити андервольт та отримати потужний та холодний проц. І на водянці він буде холодніший та тихіший. Знову таки, кожному своє, я не переконую усіх брати водянку.
FastBullet
Member

Повідомлення

kairo: 07.05.2026 22:14
FastBullet: 07.05.2026 18:371. Я мав на увазі поведінку проца, майже ідентичні. Якщо брати до уваги 3Д кеш, то можливо змінилась Тмах
По поведінці 7800X3D не схожий на звичайні проци через кеш, який блокує тепловіддачу та товсту кришку. Досить специфічний проц.
То ще раз повторюсь, ркаще залишити заводські налаштування, відмовитися від ручних, фіксованої частоти. Тоді і водянка не потрібна, бо собливо для ігор достатньо 70-80 Вт, тому ПОВІТРЯ дешевше і надійніше. А якщо недостатньо ПОТУЖНОСТІ :gigi: :gigi: :gigi: , то краще більш ПОТУЖНИЙ :lol: :lol: :lol: проц купити)))
Зробити андервольт та отримати потужний та холодний проц. І на водянці він буде холодніший та тихіший. Знову таки, кожному своє, я не переконую усіх брати водянку.
1. Мова все ж таки йшла про 9800Х3Д, зрозуміло, що ні 5800х3д ані 7800х3д не мають такої компоновки
2. Так. Але я обираю, те що надійніше 🫡 і те що вимагає менше або взагалі не вимагає обслуговування )) хіба шо пил прибрати от і все )
YumaX
Member

Повідомлення

Напівпасив можна організувати і на інших СО в т.ч. і на рідинних, все залежить від мп, АСУС, наприклад, вперто не дозволяє зупиняти вентилятори на цп роз'ємі, це особливо є проблемою, коли роз'ємів на мп дуже мало, потрібно використовувати розгалужувачі, тому ідея BQ - дуже цікава!
quppeq
Member

Повідомлення

Earanak: 06.05.2026 12:47
Sanьka: 06.05.2026 12:35А ти лочиш частоти проца щоб на максимальній частоті не працював? :laugh:
А я вот часто таких тут на форуме встречаю, прям глаз за это цепляется, когда пишут что отключают буст. Когда у тебя частота в нагрузке на 1-1.5ггц может рухнуть. И типа им норм так :think:
Ну дивіться, почав я вимикати буст коли комп почав 24/7 крутити всякі ігрові сервери для друзів, і комп просто заважав спати мікрошумом.
А продовжив, бо це робить безшумний пк ще безшумнішим. В "ааа" іграх сенсу не бачу (там гуде відяха). А якесь інді норм. Чи просто спайки запуску софту стають менш помітні. Але зараз замислився чи в мене спогади з ноутом не змішуються (от він дуже шумить).

Тому моя мотивація це чисто зменшення шуму до абсолютної тиші
Plush_Dragon
Member

Повідомлення

Afit: 05.05.2026 16:16
Я виберу повітря, якщо в мене буде не розкочегарені 6-8 ядер і відяха відповідна (до 250 ват). Який сенс в рідинному в такому випадку?
Давай теоретично накидаю.
1) Бандура на 1,5 кг на материнці точно не є хорошо.
2) Ця дурепа в корпусі повністю руйнує потоки повітря.
3) Заважає, і сильно заважає охолодженню VRM.
4) Затримує в корпусі тепло від відеокарти, бо нависає прямо над нею.
5) Все ж таки доволі гучна в порівнянні з СРО.
6) Потребує більш широкий корпус, бо треба ж по висоті вмістити 160+ мм. цього гроба.
7) Естетичний вигляд ПК.
Це так, навскидку що перше в голову прийшло.
Afit
Member

Повідомлення

Plush_Dragon: 13.05.2026 20:39
Afit: 05.05.2026 16:16
Я виберу повітря, якщо в мене буде не розкочегарені 6-8 ядер і відяха відповідна (до 250 ват). Який сенс в рідинному в такому випадку?
Давай теоретично накидаю.
1) Бандура на 1,5 кг на материнці точно не є хорошо.
2) Ця дурепа в корпусі повністю руйнує потоки повітря.
3) Заважає, і сильно заважає охолодженню VRM.
4) Затримує в корпусі тепло від відеокарти, бо нависає прямо над нею.
5) Все ж таки доволі гучна в порівнянні з СРО.
6) Потребує більш широкий корпус, бо треба ж по висоті вмістити 160+ мм. цього гроба.
7) Естетичний вигляд ПК.
Це так, навскидку що перше в голову прийшло.
1) Не вішай 1.5кг, а повісь кіло), якщо тебе так паре.
2) Ніяким чином потік повітря не руйнується, бо потік як йшов спереду, так і йде назад, активно проштовхуючись вентильом(лями)
3) А от тут якраз навпаки, біля пам'яті й VRM активна турбулентність, коли в більшості СРО це залишине на пасивний потік
4) Особисто відяхі начхати куди йде гаряче повітря від неї. Вверх, чи назад-вверх. Отвір сквозного продуву стоїть до кулька
5) Ну ніяк не може СРО з трьома вентиляторами і помпою (а деколи ще й малий вентель на помпі) тихіше ніж один-два адекватно налаштований на башті. Мій U14S заткне за пояс любу водянку по гучності.
6) Є різні формати, не обов'язково башти. Так вони не такі ефективні, але мова й була про 6-8 ядер без розгону.
7) Це суб'єктивщіна. Кому як.

Твій список ніякого відношення немає до систем, які адекватно споживають. А НАЙГОЛОВНІШИЙ ПЕРЕВАГА У "ПОВІТРІ" це довговічність і простота. Ніколи нічого не протече (хоч це й рідкісна проблема), не заклине/зашуршить/залипнуть канали на помпі. Через років 4-5 ефективність буде вже не та і тут або обслуговуй. Чисти канали, промивай радіатор, міняй рідину, з усима ризиками протікати, або міняй. А повітрю пофіг. Змахнув пил, змінив раз на 3 роки термопасту і забув за нього. Ну якщо вентель дешевий, то його замінити потрібно бути. (Доприкладу з Noctua за 10 років з ним проблем не буде.)
АЛЕ НАСПРАВДІ Немає ніякої обов'язкової потреби ставити той чи інший варіант (повторюю, не в жрущі системи, там СРО без варіантів). Моя відповідь була на здивування Artem_M що хтось ще купує "повітря" по ціні нормальної води. У кожного варіанту є свої плюси та мінуси. Менше з тим, для повітряного охолодження мінуси відсутні, якщо воно справляється
Барбарис
Member

Повідомлення

Afit: 13.05.2026 21:18 Моя відповідь була на здивування Artem_M що хтось ще купує "повітря" по ціні нормальної води. У кожного варіанту є свої плюси та мінуси. Менше з тим, для повітряного охолодження мінуси відсутні, якщо воно справляється
Повітря по ціні нормальної води це всякі фантекси, нокти і біквайти по 1,5 кг. І коли їх переплюне Thermalright вдвічі дешевше та всього 900 г ваги, то це дійсно дивно.
Afit
Member

Повідомлення

Барбарис: 13.05.2026 21:51
Afit: 13.05.2026 21:18 Моя відповідь була на здивування Artem_M що хтось ще купує "повітря" по ціні нормальної води. У кожного варіанту є свої плюси та мінуси. Менше з тим, для повітряного охолодження мінуси відсутні, якщо воно справляється
Повітря по ціні нормальної води це всякі фантекси, нокти і біквайти по 1,5 кг. І коли їх переплюне Thermalright вдвічі дешевше та всього 900 г ваги, то це дійсно дивно.
В яких це тестах він перепльовує?
Plush_Dragon
Member

Повідомлення

Afit: 13.05.2026 21:18
1) Не вішай 1.5кг, а повісь кіло), якщо тебе так паре.
2) Ніяким чином потік повітря не руйнується, бо потік як йшов спереду, так і йде назад, активно проштовхуючись вентильом(лями)
3) А от тут якраз навпаки, біля пам'яті й VRM активна турбулентність, коли в більшості СРО це залишине на пасивний потік
4) Особисто відяхі начхати куди йде гаряче повітря від неї. Вверх, чи назад-вверх. Отвір сквозного продуву стоїть до кулька
5) Ну ніяк не може СРО з трьома вентиляторами і помпою (а деколи ще й малий вентель на помпі) тихіше ніж один-два адекватно налаштований на башті. Мій U14S заткне за пояс любу водянку по гучності.
6) Є різні формати, не обов'язково башти. Так вони не такі ефективні, але мова й була про 6-8 ядер без розгону.
7) Це суб'єктивщіна. Кому як.

Насправді то я накинув перше що прийшло в голову. А по факту є достатньо в інтернеті різних тестів охолодження, і величезна башта дійсно заважає охолодженню ВРМ та відеокарти. Я гадаю ти легко зможеш знайти такі тестування.
Із беззаперечних плюсів башти є виключно надійність та довговічність. Все інше суцільні мінуси. Але тут кожен сам обирає що йому до вподоби.
Доречі, коли я казав про рівень шуму, то мав на увазі, що при однакових 100-200 ватах відведеного тепла, СРО дасть значно менше шуму ніж башта. В стрес-тесті обидві системи охолодження гудуть як той Боінг.

P.S. в мене довго стояла біквайт рок 3, але зараз СРО на 360 мм. Башта лежить в коробці, на всяк випадок, але бажання повертатися на неї поки що нема. Тому що зі своїм 14600kf її я чув, а СРО не чую в іграх, системник став майже безшумний. Та й виглядає водянка, як на мене, набагато краще в корпусі.
Барбарис
Member

Повідомлення

Afit, та в більшості. Загалом мова про те, що 1,5 гантелі по ціні в 2 рази більше дають виграш пару градусів і так само тротлять. Від звичайних кулерів прогрес буде на воді. А супербашти із застарілими трубками зараз незрозумілий продукт.
Відповісти