Plush_Dragon: ↑
13.05.2026 20:39
Afit: ↑
05.05.2026 16:16
Я виберу повітря, якщо в мене буде не розкочегарені 6-8 ядер і відяха відповідна (до 250 ват). Який сенс в рідинному в такому випадку?
Давай теоретично накидаю.
1) Бандура на 1,5 кг на материнці точно не є хорошо.
2) Ця дурепа в корпусі повністю руйнує потоки повітря.
3) Заважає, і сильно заважає охолодженню VRM.
4) Затримує в корпусі тепло від відеокарти, бо нависає прямо над нею.
5) Все ж таки доволі гучна в порівнянні з СРО.
6) Потребує більш широкий корпус, бо треба ж по висоті вмістити 160+ мм. цього гроба.
7) Естетичний вигляд ПК.
Це так, навскидку що перше в голову прийшло.
1) Не вішай 1.5кг, а повісь кіло), якщо тебе так паре.
2) Ніяким чином потік повітря не руйнується, бо потік як йшов спереду, так і йде назад, активно проштовхуючись вентильом(лями)
3) А от тут якраз навпаки, біля пам'яті й VRM активна турбулентність, коли в більшості СРО це залишине на пасивний потік
4) Особисто відяхі начхати куди йде гаряче повітря від неї. Вверх, чи назад-вверх. Отвір сквозного продуву стоїть до кулька
5) Ну ніяк не може СРО з трьома вентиляторами і помпою (а деколи ще й малий вентель на помпі) тихіше ніж один-два адекватно налаштований на башті. Мій U14S заткне за пояс любу водянку по гучності.
6) Є різні формати, не обов'язково башти. Так вони не такі ефективні, але мова й була про 6-8 ядер без розгону.
7) Це суб'єктивщіна. Кому як.
Твій список ніякого відношення немає до систем, які адекватно споживають.
А НАЙГОЛОВНІШИЙ ПЕРЕВАГА У "ПОВІТРІ" це довговічність і простота. Ніколи нічого не протече (хоч це й рідкісна проблема), не заклине/зашуршить/залипнуть канали на помпі. Через років 4-5 ефективність буде вже не та і тут або обслуговуй. Чисти канали, промивай радіатор, міняй рідину, з усима ризиками протікати, або міняй. А повітрю пофіг. Змахнув пил, змінив раз на 3 роки термопасту і забув за нього. Ну якщо вентель дешевий, то його замінити потрібно бути. (Доприкладу з Noctua за 10 років з ним проблем не буде.)
АЛЕ НАСПРАВДІ Немає ніякої обов'язкової потреби ставити той чи інший варіант (повторюю, не в жрущі системи, там СРО без варіантів). Моя відповідь була на здивування
Artem_M що хтось ще купує "повітря" по ціні нормальної води. У кожного варіанту є свої плюси та мінуси. Менше з тим, для повітряного охолодження мінуси відсутні, якщо воно справляється