Новини
Останні статті і огляди
AMD прогнозує більш ніж 20% зниження доходів в ігровому сегменті через подорожчання пам'яті
-
Striker
Member
Пропоную обговорити AMD прогнозує більш ніж 20% зниження доходів в ігровому сегменті через подорожчання пам'яті
Зниження попиту - зниження ціни. Тому є надія для тих, хто ще не оновив відеокарту.
Зниження попиту - зниження ціни. Тому є надія для тих, хто ще не оновив відеокарту.
-
DDt
Member
О, уже про "дефицит" не пишутчерез подорожчання пам'яті
-
Ganond2
Member
Навіщо робити ігрові якщо за х4 прайс можна серверні?Striker: ↑ 06.05.2026 13:40 Пропоную обговорити AMD прогнозує більш ніж 20% зниження доходів в ігровому сегменті через подорожчання пам'яті
-
Devijack
Member
20% Це дуже оптимістично. Наприклад з мого оточення ніхто у цьому році ПК не збирав. Пара людей купили ноутбуки і то моделі що ще були по старим цінам.
-
Striker
Member
Мій колега купив місяць тому ноутбук за 52к з RTX 5060. І мій начальник купив сину ноут за 35к, на RTX 3050 здається. Так що люди хоч і небагато, але купують.Devijack: ↑ 06.05.2026 14:1320% Це дуже оптимістично. Наприклад з мого оточення ніхто у цьому році ПК не збирав. Пара людей купили ноутбуки і то моделі що ще були по старим цінам.
-
byaka
Member
Люди просто будуть переходити на PS5 яка коштує як хороший комлект пам'яті
-
Georgin
Member
Striker
Якщо є база, з якої можна і далі користуватись хоч кількома компонентами (HDD, SSD і т.п.) - це щє норм для легкого апгрейду. А от якщо збирати з нуля - оце вже сумно аж за край.
Відеокарту можна і простеньку б./в. купити по більш-меньш нормальній ціні (RX 6600 чи GTX 1660, якщо потрібно подешевше) і буде нормально, а от оперативка дуже дорога навіть вживана,
та й не зекономиш особливо, бо 16GB це абсолютний мінімум (який ніби і мінімум але коштує майже як минулорічні 64GB).
Якщо є база, з якої можна і далі користуватись хоч кількома компонентами (HDD, SSD і т.п.) - це щє норм для легкого апгрейду. А от якщо збирати з нуля - оце вже сумно аж за край.
Відеокарту можна і простеньку б./в. купити по більш-меньш нормальній ціні (RX 6600 чи GTX 1660, якщо потрібно подешевше) і буде нормально, а от оперативка дуже дорога навіть вживана,
та й не зекономиш особливо, бо 16GB це абсолютний мінімум (який ніби і мінімум але коштує майже як минулорічні 64GB).
-
Ostin
Member
Основне питання в іншому - навіщо? Типу я такий міленіал вирішив покатати в GTA5 в 2027 році? Чи фолаут 3\4 побігати? А для стратегій типу HMM3 навіть цього не треба.Georgin: ↑ 06.05.2026 15:10Якщо є база, з якої можна і далі користуватись хоч кількома компонентами (HDD, SSD і т.п.) - це щє норм для легкого апгрейду. А от якщо збирати з нуля - оце вже сумно аж за край.
Відеокарту можна і простеньку б./в. купити по більш-меньш нормальній ціні (RX 6600 чи GTX 1660, якщо потрібно подешевше) і буде нормально
То ж я не бачу взагалі перспектив в довгому житті оцих всіх б\в мамонтів родом із 20 року. Їх, звісно, будуть купувати. Але швидше за все якась вимушена купівля старого гіка, ніж збірка з нуля для зумера.
-
erkins007
Member
Ну потому и купили. Я сам прикупил ноут отчасти просто потому что "может понадобиться" и "пока по старой цене".Devijack: ↑ 06.05.2026 14:13 20% Це дуже оптимістично. Наприклад з мого оточення ніхто у цьому році ПК не збирав. Пара людей купили ноутбуки і то моделі що ще були по старим цінам.
-
Georgin
Member
Ostin
Це я казав щодо того, що зараз серйозний апгрейд або придбання нового потужного ПК більшість людей навіть не розглядають, тому припущєння комрада Striker про надію для тих, хто хоче оновити відеокарту навряд чи втілиться у життя.
Зараз простіше взагалі нічого не міняти. Але якщо прям дуже треба з інтеграшки перейти на щось більш-меньш продуктивне, то конкретно ці "мамонти" - непоганий варіант. Вони відносно недорогі, холодні, достатньо енергоефективні і
дозволяють нормально грати практично у будь який сучасний тайтл якщо трохи підрегулювати графіку - я в цьому переконався на власному досвіді. Мінуси теж є (треба вміти вибирати б./в.), але вони є у будь якого продукту.
Якщо людина грає у FHD, їй достатньо 30-60FPS і вона вміє пересувати повзунки графічних налаштувань - все буде ок, а з апскейлером XeSS так і взагалі прекрасно. Не треба недооцінювати "мамонтів"
P.S. В GTA5 я на інтеграшці Ryzen 5600G з легким розгонам ядра та пам'яті на всіх високих налаштуваннях літав у 60FPS. F3\4 - щє легше буде. А от у Cyberpunk 2077 на інтеграшці вже не пограти нормально - там і згодиться "мамонт"
Це я казав щодо того, що зараз серйозний апгрейд або придбання нового потужного ПК більшість людей навіть не розглядають, тому припущєння комрада Striker про надію для тих, хто хоче оновити відеокарту навряд чи втілиться у життя.
Зараз простіше взагалі нічого не міняти. Але якщо прям дуже треба з інтеграшки перейти на щось більш-меньш продуктивне, то конкретно ці "мамонти" - непоганий варіант. Вони відносно недорогі, холодні, достатньо енергоефективні і
дозволяють нормально грати практично у будь який сучасний тайтл якщо трохи підрегулювати графіку - я в цьому переконався на власному досвіді. Мінуси теж є (треба вміти вибирати б./в.), але вони є у будь якого продукту.
Якщо людина грає у FHD, їй достатньо 30-60FPS і вона вміє пересувати повзунки графічних налаштувань - все буде ок, а з апскейлером XeSS так і взагалі прекрасно. Не треба недооцінювати "мамонтів"
P.S. В GTA5 я на інтеграшці Ryzen 5600G з легким розгонам ядра та пам'яті на всіх високих налаштуваннях літав у 60FPS. F3\4 - щє легше буде. А от у Cyberpunk 2077 на інтеграшці вже не пограти нормально - там і згодиться "мамонт"
-
Entar
Member
Попит на ігровий сегмент ПК компонентів має певну гнучкість. В принципі, мало що заважає людині, в котрої вже є ігровий ПК, почекати прийнятних цін.
За винятками подій які рідко трапляються в країнах заходу із розряду "в житло прилетіла ракета" чи "весь пк згорів із-за скачку напруги і дешевий китайський бп не врятував", і за винятком ситуацій коли у людини з'являється перший ПК/приставка , можна грати на тому що є.
Людей які готові платити будь які гроші заради того щоб в них все йшло виключно на ультрах, з DLAA і максимальними променями - менше 10% від всіх геймерів, а інші... ну посидять з ддр 4 а не ддр5. 32 ГБ стали "оптимальним стандартом для геймінгу" вже років мінімум 5 якщо не більше, і всі попередні роки воно коштувало абсолютно прийнятно. Доля тих в кого саме памяті в ПК не вистачає - вона досить низька. А доля тих хто хотів би оновитися з ддр4 на ддр5 - гнучка, в залежності від вартості такого оновлення.
Крім того, в цілому сказати щоб ігри якось прямо таки _критично_ впиралися в процесори покоління ддр4 - взагалі не можна. Той же 5600х/5700x3d або i5-12400f/12600kf в умовах 2к і максимальних налаштувань відео, можуть бути причиною зниження продуктивності лише на відеокартах вартістю від 1000$, або в дуже обмеженому ряді сценаріїв. До недавнього часу процесори 10 років взагалі прогресували по 5-7% в рік
За винятками подій які рідко трапляються в країнах заходу із розряду "в житло прилетіла ракета" чи "весь пк згорів із-за скачку напруги і дешевий китайський бп не врятував", і за винятком ситуацій коли у людини з'являється перший ПК/приставка , можна грати на тому що є.
Людей які готові платити будь які гроші заради того щоб в них все йшло виключно на ультрах, з DLAA і максимальними променями - менше 10% від всіх геймерів, а інші... ну посидять з ддр 4 а не ддр5. 32 ГБ стали "оптимальним стандартом для геймінгу" вже років мінімум 5 якщо не більше, і всі попередні роки воно коштувало абсолютно прийнятно. Доля тих в кого саме памяті в ПК не вистачає - вона досить низька. А доля тих хто хотів би оновитися з ддр4 на ддр5 - гнучка, в залежності від вартості такого оновлення.
Крім того, в цілому сказати щоб ігри якось прямо таки _критично_ впиралися в процесори покоління ддр4 - взагалі не можна. Той же 5600х/5700x3d або i5-12400f/12600kf в умовах 2к і максимальних налаштувань відео, можуть бути причиною зниження продуктивності лише на відеокартах вартістю від 1000$, або в дуже обмеженому ряді сценаріїв. До недавнього часу процесори 10 років взагалі прогресували по 5-7% в рік
-
Firebrand
Member
ну, за что боролись... 
-
Kullerok
Member
Striker: ↑ 06.05.2026 13:40 Пропоную обговорити AMD прогнозує більш ніж 20% зниження доходів в ігровому сегменті через подорожчання пам'яті
-
Striker
Member
Ага. Саме тому я форумчанин року на фінансовому форумі і навіть отримав подяку від Мінфіну і Finance.ua.Kullerok: ↑ 06.05.2026 17:33ля ну ты стендапер однако
-
yariksom
Member
Striker
Тут треба мати розвинутий скіл "сказати очевидне" і також "сказа те, що хотіли почути"
Тут треба мати розвинутий скіл "сказати очевидне" і також "сказа те, що хотіли почути"
-
man1242
Member
Дали фср4 офіційно для рдна3 та продавали рх7800хт, гляди не потрібно було знижувати очікування по продажам.
-
Devijack
Member
man1242
Не сумуй, Optiscaler вирішує цю задачу. Але тільки не для онлайн ігор.
Не сумуй, Optiscaler вирішує цю задачу. Але тільки не для онлайн ігор.
-
KingofgamE
Member
В нашому "кліматі" пк зараз максимально не вигідний (якщо доведеться робити ноги, то це гемор). Тому й попиту особливо немає. +цінаDevijack: ↑ 06.05.2026 14:13 20% Це дуже оптимістично. Наприклад з мого оточення ніхто у цьому році ПК не збирав. Пара людей купили ноутбуки і то моделі що ще були по старим цінам.
Десь рік+ тому збирали двоє знайомих собі нові пк. Очевидно, ніхто з них найближчим часом оновлюватись не буде.