Microsoft рекомендує 32 ГБ оперативної пам’яті для ігрового ПК з Windows 11

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Mozdev
Member

Повідомлення

Earanak: 03.05.2026 13:57
Tetronga: 03.05.2026 13:07Той же сталкер 2 на ПК в 16 ГБ ну ніяк не влізає.
Сталкер 2 и не такое умеет...
Хм... Как то скриншот пожевали шакалы. Вот оригинал )) https://imgur.com/a/KrYuwTQ

8cu8m6d_d.jpg
Ох, як воно потекло :gigi:
Z440_User
Member

Повідомлення

Ем-м-м...
спойлер
Знімок_20260503_140203.png
звичайний стан мого профільного ПК коли на ньому не грають в ігри :shuffle:
pelia
Member

Повідомлення

Tetronga: 03.05.2026 13:07
Inqizitor2022: 03.05.2026 02:07 Новость 2015 года? Тогда у всех 32 гига было. А в 2026 году 64 минимум для игрового ПК, а 128 оптимально.
Оптимально якраз 48-64, 32 це просто нормально. Тільки я не розумію чому мене мінусують за цю думку B-)
Я не знаю як там ігри йдуть на 16 Гб на пк з віндослопом, коли їх ледве вистачає на пс5. Той же сталкер 2 на ПК в 16 ГБ ну ніяк не влізає. Але адепти 10 річних еомпів будуть до останнього розповідати, що 16 ГБ хватіт всєм :lol:
Я також не можу зрозуміти чому мене мінусують за моє звичайне користування, де виявляється що 32гб мені мало і я хочу 128.
З 16гб я постійно ловив фрізи і кращи, з 32гб я їх також ловлю, але значно рідше

Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
Z440_User: 03.05.2026 14:04 Ем-м-м...
спойлер
Так тут нічого не запущено, а у мене купа софту, робочі проекти і ще купа штук, які мені потрібні. Я не хочу все закривати і потім відкривати знову, я хочу щоб усе було доступно тут і зараз і собі крутилося і не можу зрозуміти чому інші юзери намагаються мені нав'язати іншу думку і що я взагалі дурак
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

LordTornado: 03.05.2026 11:17 Давай, продолжай убеждать сам себя что ты не лох... :gigi:
Что тут смешного, я с 2013 сидел с 32 гигами, сейчас 64 стоит везде у меня, а 128 поставить не могу из-за цен на память и отсутствия 64*2 планок высокой частоты в продаже.
Буду уже переходить когда на ddr6 - сразу поставлю 128 гиг максимальной частоты.
MqM
Member

Повідомлення

Мені релігія дозволяє закрити Стім та інші не робочі програми заради власних завдань. Навіщо тримати впусту безліч програм у фоновому режимі для мене загадка. Ну так можна будь яку кількість оперативи заповнити, якщо навіть десятки-сотні базових програм запускати одночасно
Earanak
Member

Повідомлення

:rolleyes:
У меня это как то так...
Запустил рендер 12-16к панорамы - уже сожрато 120-140 GB. Запустил Photoshop с 32-Бит EXR многослоем или PSB (не PSD) с кучей слоев еще сожрато ~30+ GB. Открыл 12-16К CXR-Панораму еще +30 GB. Сижу потом наблюдаю за сбросом кучи данных на M.2 SSD в файл подкачки, все залипло, проперделось, можно запускать второе окно 3Ds Max или игру на высоком приоритете. Ставлю в тяжелой сцене галку - Out of Core Textures, начинает выгружать тонны данных с ОЗУ на SSD, снова сижу кайфую. Надо было 256GB брать, но не дотерпел малёха :gigi: Разумеется если идти на некоторые компромиссы, знать че куда и зачем жрется то я бы и на 128GB работал бы, но чем больше лимит памяти, тем конечно на большее можно забивать и не парится.
VladimirV
Member

Повідомлення

https://www.windowscentral.com/microsof ... windows-11
В них же в планах масштабна оптимізація під назвою windows k2.
От як зроблять тоді і оновлюсь. А поки оновлення на паузі в мене. Важливо що в рамках цього оновлення місцями наводять інсайди, що буде масштабна оптимізація фонових процесів/ОЗП для ігрових сценаріїв.
Mozdev
Member

Повідомлення

VladimirV: 03.05.2026 17:13 https://www.windowscentral.com/microsof ... windows-11
От як зроблять тоді і оновлюсь. А поки оновлення на паузі в мене. Важливо що в рамках цього оновлення місцями наводять інсайди, що буде масштабна оптимізація фонових процесів/ОЗП для ігрових сценаріїв.
Звучить як фантастика, знаючи майкрософт наврятче вони щось суттєво оптимізують, а якщо і так, то не сильно і знов десь піднасруть вайб-кодери.
Grey_ukr
Member

Повідомлення

pelia: 03.05.2026 14:40
Tetronga: 03.05.2026 13:07

Оптимально якраз 48-64, 32 це просто нормально. Тільки я не розумію чому мене мінусують за цю думку B-)
Я не знаю як там ігри йдуть на 16 Гб на пк з віндослопом, коли їх ледве вистачає на пс5. Той же сталкер 2 на ПК в 16 ГБ ну ніяк не влізає. Але адепти 10 річних еомпів будуть до останнього розповідати, що 16 ГБ хватіт всєм :lol:
Я також не можу зрозуміти чому мене мінусують за моє звичайне користування, де виявляється що 32гб мені мало і я хочу 128.
З 16гб я постійно ловив фрізи і кращи, з 32гб я їх також ловлю, але значно рідше

Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
Z440_User: 03.05.2026 14:04 Ем-м-м...
спойлер
Так тут нічого не запущено, а у мене купа софту, робочі проекти і ще купа штук, які мені потрібні. Я не хочу все закривати і потім відкривати знову, я хочу щоб усе було доступно тут і зараз і собі крутилося і не можу зрозуміти чому інші юзери намагаються мені нав'язати іншу думку і що я взагалі дурак
Вы в одном из начальных постов перечислили проги, которые в норме не кушают много озу. А потом появились какие-то рабочие проги, которые много кушают.
Тут же вопрос в том, что если человеку нужно 64-128 гб ОЗУ, то он знает для чего и не пытается другим доказать, что на 16-32 - нет жизни.
Если что, у хрома есть настройка, которая выгружает неактивные вкладки из ОЗУ и хром перестает есть оперативку под каждую вкладку.
Но я даже не знаю, что это за сценарии. Куча виртуалок и докер-контейнеров. Может какие-то огромные проекты в видео редакторах. Но это уже проф задачи. Там другие требования.
16 ГБ озу.
Крутится два докер контейнера. 4 ИДЕИ, одна поднимает проект локально. Браузер с 15-20 вкладками. Шеринг экрана через звонок в тимс. Я не упираюсь в ОЗУ.
И да, давинчи резолв тоже пользовался. Не было проблем. Но, конечно там и докер тушил.
Просто интересно, как выглядят эти краши? Синий экран? Может, проблема не в нехватке ОЗУ вообще? Может, сама память мем-тест не пройдет?

Відправлено через 4 хвилини :
Earanak: 03.05.2026 17:07 :rolleyes:
У меня это как то так...
Запустил рендер 12-16к панорамы - уже сожрато 120-140 GB. Запустил Photoshop с 32-Бит EXR многослоем или PSB (не PSD) с кучей слоев еще сожрато ~30+ GB. Открыл 12-16К CXR-Панораму еще +30 GB. Сижу потом наблюдаю за сбросом кучи данных на M.2 SSD в файл подкачки, все залипло, проперделось, можно запускать второе окно 3Ds Max или игру на высоком приоритете. Ставлю в тяжелой сцене галку - Out of Core Textures, начинает выгружать тонны данных с ОЗУ на SSD, снова сижу кайфую. Надо было 256GB брать, но не дотерпел малёха :gigi: Разумеется если идти на некоторые компромиссы, знать че куда и зачем жрется то я бы и на 128GB работал бы, но чем больше лимит памяти, тем конечно на большее можно забивать и не парится.
Вот и яркий пример проф задач, а не "у меня стим и вайбер со слаком. Не хватает 32 ГБ ОЗУ, нужно ставить 64"

Відправлено через 6 хвилин 9 секунд:
pelia: 03.05.2026 13:05
Mozdev: 03.05.2026 12:42
Щось у вас там погано так жере мабуть хром... :D

Моє навантаження виглядає так: :gigi:
- декілька сотен вкладок в ФФ
- Дискорд
- RSS reader(самописний з гуєм), phyton bots///
- ТГ.
- Вайбер.
- стім.
- vs code.
- terminal...
- клієнт та сервер віддаленого керування...
- пз моніторингу системи з логами.
- MPD.
- conky...
- opensnitch.
- qBittorrent.
- декілька інших месенджерів втому числі децентралізованих... B-)
- Thunderbird.
- MC.
- Double Commander.
- Самописне пз для захоплення натискань комбінацій клавіш та запуску скриптів або смикання API функцій DE у моєму випадку це XFCE... :rotate:
- Lutris, Heroic etc...
- щось з НЕ мс офіса :gigi:
- і це не весь перелік може щось забув.
І все це займає не більше 12-14 ГБ в оперативі, хоча в мене її 64 ГБ.

- О іноді пускаю LXC контейнери, флетпак, віртуалка то що, тоді використання оперативки значно зростає 25-56 ГБ. ;)
upd/
А скоро можливо ще й Jira додасться, або щось інше...
Мабуть наші вкладки дуже сильно відрізняються, бо google workspace жере ДУЖЕ багато ресурсів. VS Code, термінали і все таке також запущено, але не так часто як раніше, також крутиться декілька парсерів на селеніумі самописних для власних потреб. Ось використання на зараз, майже нічого зайвого не запущено (бо світло клацали)
спойлер
Зображення
Зображення
Я не вижу по скрину, чтобы там 12 ГБ озу выходило.
Этотили просто резерв памяти, или какой-то скрытый процесс, который ОЗУ ест, но в диспетчере не отображается. У себя такое ловил, когда винда делала фоновый апдейт.
dead_rat
Member

Повідомлення

VladimirV: 03.05.2026 17:13 https://www.windowscentral.com/microsof ... windows-11
Судячи з назви, оптимізація помре страшною смертю
Ektalion
Member

Повідомлення

Grey_ukr: 03.05.2026 19:20 Я не вижу по скрину, чтобы там 12 ГБ озу выходило.
Этотили просто резерв памяти, или какой-то скрытый процесс, который ОЗУ ест, но в диспетчере не отображается. У себя такое ловил, когда винда делала фоновый апдейт.
Ще є така штука "втрата пам*яті". Якщо багато днів поспіль не ребутити ПК, активно використовувати режим сну.
pelia
Member

Повідомлення

Grey_ukr
Я з самого початку сказав що у мене багато жеруть вкладки в браузері, і вони мені потрібні активними, вигружати таке собі, чисто по комфорту.
Краші у мене проявляються у тому, що коли вже зовсім біда з оперативною пам'яттю, падає відео драйвер, це все, але це дуже бісить, купа речей що використовує ffmpeg починає творити дива.
Так, це все world first problems, але це мої проблеми і вони мене не влаштовують і найпростіше рішення цих проблем, через яке мені не доведеться ужимати свої апетити і комфорт - збільшити кількість пам'яті, але 64 я вважаю вже недостатнім, а ось 128 має бути як раз. І воно вже у мене б і було, якби 128гб не коштували зараз як квартира у Києві. Це все, я нікому нічого нав'язати не намагаюсь, це виключно мої хотілки

Відправлено через 1 хвилину 57 секунд:
Ektalion: 03.05.2026 19:54
Grey_ukr: 03.05.2026 19:20 Я не вижу по скрину, чтобы там 12 ГБ озу выходило.
Ще є така штука "втрата пам*яті". Якщо багато днів поспіль не ребутити ПК, активно використовувати режим сну.
Є якийсь лік, напевно, але це свіжо запущений пк (дякуючи ресу з постійними клацаннями), раніше у мене аптайм вимірювався тижнями, а то і місяцями, в режимом сну я не користуюсь :rotate:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

pelia
Якщо вам не вистачає RAM то купіть і встановіть стільки щоб вистачало. В чому проблема? Взагалі не розумію істерію.
Ціни звичайно не радують але ж якщо дуже потрібно то це і не проблема, - виділяються кошти і погнали.
МОНАХ
Member

Повідомлення

Earanak: 03.05.2026 13:57 Сталкер 2 и не такое умеет...
► Ох і ніфіга ж собі!!! :eek: А я ще дивуюся, що у мене він регулярно за 30-тку вилазить - грішу на нестачу відеопам'яті, наївний...
► А скільки у Вас на "підкачку" виділено місця? Я собі 32Гб на вільний SSD виділив, але щось не контролюю, що там з тим всім відбувається - можливо, даремно того не роблю і варто якось оптимізуватись..
Earanak
Member

Повідомлення

МОНАХ: 04.05.2026 10:25► А скільки у Вас на "підкачку" виділено місця?
На подкачке у меня стоит Minimum 32768MB — Maximum 65536MB.
Стараюсь по минимуму использовать подкачку. Редко когда у меня занято подкачки больше 5гб, чаще меньше 1гб.
Скорее это как защита от вылета если что-то не то крутану/перегну или запущу лишнее.
МОНАХ
Member

Повідомлення

Earanak, дякую, зрозуміло...
спойлер
Я прихильник жорстко ставити "підкачку" - Minimum = Maximum, але - не суть, у мене це в більшій мірі також як "додатковий аеродром", щоб не відволікатись в процесі роботи у випадку чого... Просто після Вашого "скріна" по новому поглянув на поведінку Сталкер 2. У мене після пере-жору "оперативки", через певний час у грі, раптово "розвантажується" відеокарта - 3-5 фпс-а на екрані, карта майже не завантажена, ПК нормально працює по за межами процесів Сталкера, от я й думаю зараз - може воно в "підкачку" все раптово скидає, а я - "не чухаюсь"? :D Чи це вже брєд? Треба буде вимкнути "підкачку" і заново подивитись на поведінку гри...
Earanak
Member

Повідомлення

МОНАХ, ну, у меня такое в Сталкере 2 было на релизе только, и то не сказать что часто. Может эту утечку памяти уже давно исправили. А вообще подобная ситуация у меня случалась не только в Сталкере 2. Да, когда утечка настолько большая шла то и FPS проседал и/или в итоге вообще игра зависала, пытавшись понять что происходит заходил в Диспетчер Задач и видел там вот это вот...
pelia
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 04.05.2026 07:30 pelia
Якщо вам не вистачає RAM то купіть і встановіть стільки щоб вистачало. В чому проблема? Взагалі не розумію істерію.
Ціни звичайно не радують але ж якщо дуже потрібно то це і не проблема, - виділяються кошти і погнали.
Так немає ніякої істерії, на початку треда я сказав що мені не вистачає 32 і хочу 128, з цього все почалось
1234waltz
Member

Повідомлення

dead_rat: 03.05.2026 19:53 Судячи з назви, оптимізація помре страшною смертю
Та ні, якраз нарешті за неї візьмуться. Додатки в які напхали жирну вебню будуть міняти на чисті нативні додатки на winAPI. Як в старі добрі часи, коли менюшки налаштувань та пуск працювали миттєво, бо були нативними, замість набитих шматками Edge псевдо-веб сторінок зараз.
МОНАХ
Member

Повідомлення

1234waltz, було б добре (але віри тому - чомусь вже стабільно немає). Сиджу на ІоТ-і :) в свій час майже цілий день вбив на те, щоб підібрати правильні бібліотеки для запуску і роботи "Скайріма" з модами, в той час як на "Профі" все запускається з першого ж "тичка"...

Earanak, у мене тільки зі "Сталкером" такі викрутаси, хоч гра оновлюється до свіжих патчів... З іншого боку, нічого важчого за "Сталкер 2" я зараз і не запускаю, щоб перевірити ще на чомусь. Робочі програми, скільки б я їм не "напхав", поки все відпрацьовують гарно.
► Я вже звик: пограв годинку :D - вимкнув гру, запустився по новій...
Відповісти