Microsoft рекомендує 32 ГБ оперативної пам’яті для ігрового ПК з Windows 11

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User: 02.05.2026 14:30Є варіанти з OpenRC, runit та іншим.
Це поки що є. З кожним релізом сістемд випилюється все важче і важче з гнутого оточення. А враховуючи скільки лайна в цю, так би мовити, систему ініціалізації вже завезли, то до впровадження ші, засобів віддаленого контролю з верифікацією по паспорту як ото зараз всякі каліфорнії пропихують в законодавстві, і іншого "дуже важливого" функціоналу зовсім не довго залишилось.
Mozdev
Member

Повідомлення

Z440_User: 02.05.2026 14:30
Васильович: 02.05.2026 11:59 Якої саме вінди? 98, ХР, 7, 8, 10, 11?
Всіх одразу, в залежності від DE який ви встановили.
Mozdev: 02.05.2026 13:43 лінуксо-капець теж скоро настане і ім'я йому буде SystenD
Є варіанти з OpenRC, runit та іншим.
Artix на OpenRC + XFCE + zram.
Artix на OpenRC + XFCE + zram, так поки що це все працює але не на довго.
Вони все роблять щоб можливість застосувати альтернативи була як умога меньщою, саме для цього SystenD перетворили на комбайн з глибокою інтеграцією у систему
( та великою кількістю суто штучних залежностей), все йде до того що скоро без SystenD лінукс неможливо буде використовувати, а потім настане єтап монетезації
з максимально хижими практиками, зміна ліцензіі, закриття коду, додавання так-званої телеметрії( яку неможливо вимкнути, яка посуті нею не є),
"засобів віддаленого контролю з верифікацією по паспорту", судові позови проти форків і т.д., можливостей піднасрати в них на жаль багато.
As of early 2026, Linux From Scratch (LFS) is dropping official support for SysVinit and other init systems in favor of systemd due to maintenance workload.
Востаннє редагувалось 02.05.2026 16:00 користувачем Mozdev, всього редагувалось 3 разів.
Artem_K
Member

Повідомлення

FirstTDM: 02.05.2026 12:43тогда надо открывать ящик, доставать планки памяти (купленные ранее по нормальной цене B-) ) и устанавливать их в материнку :rotate:
Я ще на початку 2021-го почитав холівари на тему, що 640Кб (16 Гб) достатньо всім й доставив до своїх 16 ще стільки ж. Це було недорого навіть на той час, а зараз просто даром :) , й без проблем було знайти такі ж самі планки, що стояли. Й тепер не парить, що з іграшками на UE5 зайнято 22 Гб.
pelia
Member

Повідомлення

Ektalion: 02.05.2026 15:10
pelia: 02.05.2026 14:18 Це для вас достатньо, а для мого використання може не вистачити. Я не тільки в іграшки граю і хочу мати багато-багато усього відкритим одночасно
Ти мені нагадуєш окремих людей, які одночасно встановлять купу іграшок на SSD, а грають 1-2.

Мені місця мало (с).
Тут справа взагалі не в іграшках, справа у купі софту і вкладок, які відкриваються щодня, як по роботі, так і особисте. Та і взагалі, нікого ж не повинно хвилювати що хоче людина і які у неї проблеми
Mozdev
Member

Повідомлення

Earanak: 02.05.2026 15:05 Пусть завозят нативную поддержку RAMDisk, буду устанавливать туда игры :D
Я пробував різниця є але не значна правда в мене 64 Гб ОЗУ. :dontknow:

Я так думаю що гра має бути RAM aware, тобто розуміти що вона вже у рам, і можна задіяти більшу кількість потоків читання, а деякі данні взагалі не вантажити знову в рам, а працювати напряму, коротче це дуже вийняткова ситуація і 99% розробників її не враховує, тому різниця є але не значна.
Earanak
Member

Повідомлення

Mozdev: 02.05.2026 16:23
Earanak: 02.05.2026 15:05 Пусть завозят нативную поддержку RAMDisk, буду устанавливать туда игры :D
Я пробував різниця є але не значна правда в мене 64 Гб ОЗУ. :dontknow:

Я так думаю що гра має бути RAM aware, тобто розуміти що вона вже у рам, і можна задіяти більшу кількість потоків читання, а деякі данні взагалі не вантажити знову в рам, а працювати напряму, коротче це дуже вийняткова ситуація і 99% розробників її не враховує, тому різниця є але не значна.
Ну дык разумеется это не дает профита во всех играх :think: Например в Path of Exile 1/2 - это не дает никакого прироста относительно PCI-E 4.0 M2 SSD. Так как все затупы между загрузками 'Мапки' идут от сервера, не от скорости загрузки локации. А вот в каком нить Last Epoch (Offline Режим) - ускоряется раза в 2+ перезаход в игру/переход в локации (монолиты). Ну или например в SHADPS4 в том же Bloodborne когда у тебя 80к 4К файлов Шейдеров (ближе к концу игры) + в целом быстрее игра прогружается когда ты сдох. А в каком нить Oblivion Remaster, даже если целиком всю игру загрузить в ОЗУ - это не влияет на статтеры.

То есть все это ситуативно. Я за эту тему шарю еще со времен Lineage 2, где в этом был смысл, когда ты тепался всем кланом через Гейткипера и кто успевал за 0.5 секунды загрузиться не сдыхал сразу, кто с HDD грузился 20 секунды сдыхали как попущи обоссанные :D И конечно же в 90% других игр в этом нету смыслу. Проблема в том что бесплатные Рамдиски медленные, платные дорогие или с лимитом, вот я считаю что пора Рамдиски делать уже как когда то в Винде стала нормой поддержка ISO-Образов и Маунт виртуалок...

В целом игруны в игры тупые шо капец нынче, им скормить все это изи можно, как по мне. Так что я бы подумал над этим - "покупайте больше памяти, будут ваши игрульки быстрее работать, покупайте 128 гигабуктов" на ваши помойные компуктеры B-) :teacher:
Unкnown
Member

Повідомлення

Я не знаю, что сказать по этому поводу с 32Гб, но у меня их 128...
Иногда такие ощущения, что Win11 живет своим миром и она просто начинает тупить и "заикаться" даже на рабочем столе. Не знаю, связанно это с тем, проц серверный...
Earanak
Member

Повідомлення

Unкnown, не то что бы я дефал Win11, но уже больше трех лет на Win11 (13900KF + 9950X3D) никаких заиканий на рабочем столе/проводнике или еще где либо не заметил. Работает так же как Win10 +/- может даже чуть шустрее, но там были 3950X/5950X :think:
Unкnown
Member

Повідомлення

Earanak: 02.05.2026 17:08 никаких заиканий на рабочем столе/проводнике или еще где либо не заметил.

ну вот я 2 раза ставил оригинальную винду 11, первую с ошибкой, скачал Ru дистрибутив, потом снес и поставил En-US.

Я вот не параноик и в "инпутлаг" не верю и знаю, что он только в голове. Но тут ситуация такая, что утром скачал апдейт, и оно снова летает. До этого, как будто мои нажатия (неважно где, в играх, браузере, раб.стол) происходили с задержкой. Я чет начинаю подумывать на процессор
waryag
Member

Повідомлення

Знайшли чудовий час для інновацій!
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Unкnown: 02.05.2026 17:05Иногда такие ощущения, что Win11 живет своим миром и она просто начинает тупить и "заикаться" даже на рабочем столе
тому що Він 11 - це :censoured: , і Майкрософт це визнала, сказала що буде виправляти
Artem_K
Member

Повідомлення

Earanak: 02.05.2026 17:08 уже больше трех лет на Win11 (13900KF + 9950X3D) никаких заиканий на рабочем столе/проводнике или еще где либо не заметил.
З Win 11 взагалі ніяких проблем, стоїть з самого виходу - з жовтня 2021 року.
Z440_User
Member

Повідомлення

Васильович: 02.05.2026 15:20 В XFCE є українська локалізація ;)
Я знаю, то для "хомо-советікус" поважного віку :shuffle:
Artem_K
Member

Повідомлення

На роботі цікавіше - ПЗ приладу втрачає один з модулів, якщо оновити з 23Н2 до 24Н2.
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer: 02.05.2026 15:22
Z440_User: 02.05.2026 14:30Є варіанти з OpenRC, runit та іншим.
Це поки що є. З кожним релізом сістемд випилюється все важче і важче з гнутого оточення.
Ну в моєму улюбленому Gentoo випилювати openrc не планують і вона є дефолтною системою ініціалізації (всі інші за своїм бажанням), так що все ок :D
Unsecond
Member

Повідомлення

А пойти они на йх не хотят со своими 32гб? :lol:
KYDRAM
Member

Повідомлення

Шо криворукi iндуси тiки не скажуть, аби не оптимiзувати :lamer:
waryag
Member

Повідомлення

KYDRAM: 02.05.2026 20:06Шо криворукi iндуси тiки не скажуть, аби не оптимiзувати :lamer:
Їм не треба нічого казати, поки головного індуса цікавить ШІ, а не оптимізація.
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User: 02.05.2026 18:08Ну в моєму улюбленому Gentoo випилювати openrc не планують
Це знову ж таки поки що, це не надто сильно залежить від бажань дистрибутива. Гном і кде вже сістемд-залежні. Поки що це частково лікується з втратою функціоналу, але наступить час коли дистробудівники просто не осилять все патчити. Ну і головне, дурнуваті законодавчі вимоги тільки плодитимуться і саме на систему ініціалізації ляже тягар щодо перевірки відповідності софта. Особисто я слабко собі уявляю як це робитиме опенрц, а от сістемд практично готовий до такого повороту подій.
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer: 02.05.2026 22:25 кде вже сістемд-залежні.
Ага, розкажи це *BSD системам. ;)

Gentoo багато systemd залежностей реалізували через своє ПЗ яке зв'язує openrc та виклики kde до systemd якого немає в системі.
Наприклад elogind, який замінює systemd-logind і kde думають що працюють в середовищі systemd.
І так по інших "модулях" systemd.
А враховуючи що gentoo це source-based дистр, флагами use я сам собі обираю потрібний функціонал софта, середовища, всієї системи взагалі. ;)
Відповісти