Ціни на відеокарти перестали зростати, але геймери не поспішають оновлювати GPU

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Afit
Member

Повідомлення

Alexsandr: 28.04.2026 13:55
Afit: 28.04.2026 13:28 Так не факт использования GPU создаёт дифицит, а загрузка производственных линий. Ведь условные асики для ИИ будут выпускаться там же. В угоду дата центрам и дальше будет отдан приоритет, что не избавит от дифицита потребительский рынок.
Условные асики просто будут меньше по площади, им не нужно геометрию считать и текстуры накладывать, что освободит мощности.
Не будут, так как уменьшится не площадь, а их мощность, за счёт размеров. И вообще я не уверен что чипы для ИИ серверов имеют что то лишнее в своём арсенале
Alexsandr
Member

Повідомлення

Afit: 28.04.2026 14:17 Не будут, так как уменьшится не площадь, а их мощность, за счёт размеров. И вообще я не уверен что чипы для ИИ серверов имеют что то лишнее в своём арсенале
Мощность увеличится из-за более оптимальной структуры. По сути для ИИ наверное нужны какие-то матричные вычислители или что там, а видеокарты они и есть видео, сколько бы сбоку там не добавляли к ним. Возможно добавятся оптические чипы как "основа". А там только время покажет куда приведет эта дорожка.
Entar
Member

Повідомлення

Геральт: 28.04.2026 09:06 В тому то й справа, що за ціну вантуза 5070Ті можна взяти топчик 9070XT з "неадекват ціною". НВ що тоді, що зараз була дорожча. І навряд чи вони колись зрівняються, як он сподіваються вище. Скоріше з полиць зникнуть, ніж ціни опустять.
Ще восени 5070 ті коштувала хороші комплектації - та ж мсі геймінг тріо ос - 44 тис. Хтось в профільній темі на мономаркеті взагалі якусь модель цієї карти взяв за 36к.
А ви кажете ніколи ціни не опустять. На протязі пів року 2025 - ціни були ідентичні рекомендованим в ЄС а подекуди й менше. Хто взяв той задоволений, хто не взяв - це в основному:
- ті кому більш менш вистачало поточних карт
- ті хто чекав суперів / 6000 серії, не бажаючи платити за не такий вже й значний приріст
- ті хто в принципі не готовий собі це дозволити.
Afit
Member

Повідомлення

Alexsandr: 28.04.2026 14:45
Afit: 28.04.2026 14:17 Не будут, так как уменьшится не площадь, а их мощность, за счёт размеров. И вообще я не уверен что чипы для ИИ серверов имеют что то лишнее в своём арсенале
Мощность увеличится из-за более оптимальной структуры. По сути для ИИ наверное нужны какие-то матричные вычислители или что там, а видеокарты они и есть видео, сколько бы сбоку там не добавляли к ним. Возможно добавятся оптические чипы как "основа". А там только время покажет куда приведет эта дорожка.
Так например NVIDIA Blackwell (B100/B200) по сути не являются видеокартами, а позиционируются как ИИ ускорители. Да там есть например CUDA ядра, но это не отъемлемая часть ускорителей от NVIDIA. Они необходимы для вычислений ИИ. Как например и ЦП в таких системах. Например новость выше показывает ещё и более высокую зависимость от ЦП. Это как бывает легковой автомобиль, а есть карьерный самосвал. Не верно утверждать что пока последний будет всё таки относится к автомобилям, он не может быть полноценным интрументом для горнодобывающей отрасли. :rotate:
Ektalion
Member

Повідомлення

То що ти кинув усе бариги сіровози + ніхто не заставляє купляти версію з магнітними пропелерами. Вона нічим не краща за звичайну Меркурій.

Середня ціна Меркурій зараз 42-43к.
https://hotline.ua/ua/computer-videokar ... 97trgbbb9/
Тому ти кинув нонсенс.
KingofgamE
Member

Повідомлення

Покличте коли комп за 1к можна буде оновити :D
powerpizza
Member

Повідомлення

7mindfields: 28.04.2026 01:56
powerpizza: 27.04.2026 16:10 b580 достаточно
Це та, на якій вже деякі нові тайтли не доступні взагалі? :lol:
Например :laugh: корейская поделка кримсон понос?уже давно работает
waryag
Member

Повідомлення

Afit: 28.04.2026 13:28Так не факт использования GPU создаёт дифицит, а загрузка производственных линий. Ведь условные асики для ИИ будут выпускаться там же. В угоду дата центрам и дальше будет отдан приоритет, что не избавит от дифицита потребительский рынок.
ИИ-тусовочка ищет деньги для продолжения банкета, прибыль от текущих огромных вложений бесконечно далека от окупаемости (кроме "продавцов лопат").

Наиболее вероятный вариант - отсев слабых игроков и более осторожный подход к вложениям у остальных. Что, вместе с вложениями в новые линии, должно уменьшить дефицит до адекватных величин.
Геральт
Member

Повідомлення

Ektalion: 28.04.2026 23:07 То що ти кинув усе бариги сіровози + ніхто не заставляє купляти версію з магнітними пропелерами. Вона нічим не краща за звичайну Меркурій.

Середня ціна Меркурій зараз 42-43к.
https://hotline.ua/ua/computer-videokar ... 97trgbbb9/
Тому ти кинув нонсенс.
Я кинув поточну ціну, яку можна порівняти з минулою осінню. Але хай буде звичайний Merc OC.
Півроку тому середня - 35к (по графіку), зараз (по тому ж графіку) 43к. 8к різниці, це 23%. Може воно й менше, ніж в НВ, але зростання ціни на 20+%, імхо, то не мало.
спойлер
Зображення
Зображення
Entar: 28.04.2026 15:02 Ще восени 5070 ті коштувала хороші комплектації - та ж мсі геймінг тріо ос - 44 тис.
Восени 9070XT Merc коштувала 34к, а свіфт/прайм і за 31к були. 30% різниці з 5070Ті.
Mozdev
Member

Повідомлення

Дам дурний але ймовірний прогноз, якщо буде умовна RTX 8060, то коштуватиме вона не менше ніж 1000$.
Dilfin
Member

Повідомлення

Mozdev: 27.04.2026 18:53
MAKKACIN: 27.04.2026 16:18 powerpizza
Як володар 4060 можу сказати шо в 4к ти тільки фільм гарно глянеш на ній! Оце ти видав ... :gigi:
Сенс того 4к якшо вкл длсс в перфоменс, або ультра перфоменс і не буде не рваних 60+ кадрів :shuffle:
Як володар Geforce 460 GTX можу сказати шо в 4к тільки фільм гарно глянути можна :gigi:

А ігри вона не тягне сучасні взагалі, ну старі якісь тягне наприклад я нещодавно пройшов Divinity: Original Sin Enhanced Edition.
Можна використати для збірки мультимедійного центру для сучасного телевізора, або старішого телевізора, я так зробив з 750 ti, ютуб літає на старому телевізорі.)

Відправлено через 5 хвилин 32 секунди:
Devijack: 27.04.2026 19:31 В Германії ціни вже повернулись до минулорічних. Ось наприклад знайомий купляв цей сапфір торік за 750Є
https://www.galaxus.de/en/s1/product/sa ... d-55651370
так вона і зараз 750 у тому ж магазині. А у момент психозу дорожчала майже на 200Є.
Мож і наші бариги колись отямляться.
В нас також відеокарта Asus TUF Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16384MB (TUF-RX9070XT-O16G-GAMING) на telemart.u зараз 40 999 грн.
zaqik
Member

Повідомлення

Выросли на 20% и перестали рости. Это повод бежать в магазы, по их мнению, я не понил?
Відповісти